Šta je novo?

Wallpaperi i Android

The PunisheR

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2011
Poena
515
Moja oprema  
Mobilni telefon
Google Pixel 7 Pro, iPhone 15
Pametni uređaji
Huawei GT3 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kako da stavim veliku sliku na wallpaper bez da je sečem?
Edit: pronašao aplikaciju Wallpaper setter

Poslednja izmena:
Ne, ne. Ova aplikacija radi baš ono što sam hteo. Probaj pa ćeš videti.
Sabije celu sliku na wallpaper a ne promeni izgled iste.
Meni na One ne sabija, već je rastegne...
d718cff1200a9375de991e9cba231e5f.jpg
8bf36eab1f310419e233f1d3ac59165d.jpg

Original
81d1f3180f1fb4b1f451bda032032b73.jpg

Poslednja izmena:
Daj meni tu sliku da probam.

Ključna stvar je odnos stranica slike koju želiš postaviti za wallpaper i specifikacije tog telefona (odnos stranica njegovog displeja).
Kako misliš da sliku (koja ima različite odnose stranica od odnosa stranica displeja tvoga fona) prikažeš bez cropovanja?
To je nemoguće uraditi bez deformisanja slike.
Slike sa istim odnosom stranica su nešto drugo.

Slike sa istim odnosom stranica su nešto drugo.
Ni njih nije moguće postaviti kao wallpaper, bez kropovanja i gubitka kvaliteta bez dodatne aplikacije :(

Zato ja koristim onu pomenutu dimenziju wallpapera (1920x1408px za displej od 1280x800px), kako ne bi došlo do deformacije slike. Nije baš ono što bih ja želeo, ali ne bih da instaliram aplikaciju samo da bih mogao da postavim wallpaper :)

Ni njih nije moguće postaviti kao wallpaper, bez kropovanja i gubitka kvaliteta bez dodatne aplikacije :(

Zato ja koristim onu pomenutu dimenziju wallpapera (1920x1408px za displej od 1280x800px), kako ne bi došlo do deformacije slike. Nije baš ono što bih ja želeo, ali ne bih da instaliram aplikaciju samo da bih mogao da postavim wallpaper :)

Bitno je da je slika veća (od 1920x1408 u tvom slučaju, zapravo i mom, koristim Nexus 7 2012).
Ili ista.
Ako je veća radi se downsize (i crop ako nisu iste proporcije) a kod downsizea nema gubitka kvaliteta).

Fabričke galerije su i onako u većini slučajeva mnogo gore od Quickpic, nije džaba jedna od skidanijih aplikacija.
A što se "idealnih" slika tiče jedan od dobrih izvora je http://interfacelift.com, svidi ti se slika, iz padajućeg menija se izabere rezolucija displeja telefona ili tableta i to je to.

Ne znam kako ali kod mene ju je sabilo na ekran i nije je deformisalo.

Ja u Zedge aplikaciji skidam wallpaper-e i kada ih postavljam nemam nikakvih problema.

Kod mene na Sense je ok sad.

Bitno je da je slika veća (od 1920x1408 u tvom slučaju, zapravo i mom, koristim Nexus 7 2012).
Ili ista.
Da, tačno.

Meni samo smeta što ne mogu da izaberem sliku dimenzija 1280x800 (dakle, ista rezolucija kao ekran), i da je jednostavno, bez dodatnih aplikacija, postavim kao wallpaper. Znači, wallpaper koji se ne pomera, ne okreće kad okrenem tablet i slično - običan, statičan wallpaper :)

Može i to, ali to zavisi od launchera.
Još jedan razlog protiv stock launchera, koji često nemaju tu opciju.
Zašto koristiti stock aplikacije kada su specijalizovane aplikacije kvalitetnija rešenja?
U windowsu ne koristiš windows movie player za filmove, bar ga ogromna većina ne koristi i to sa razlogom.
Koriste GOM, VLC, POT i ostale plejere koji su svi kvalitetniji i sa više opcija od stock windows aplikacije.

a4b86ac73f8b5f421ff747343d97090f.jpg

Ma, nisam pitao za skrolovanje, nego za postavljanje slike iste rezolucije kao ekran :)

To kod tebe je Nova? Da li u tom launčeru imaš tu opciju: izabereš sliku rezolucije 1280x800 i jednostavno je postaviš za wallpaper? Ako da, šta se dešava kad okreneš tablet - slika stoji ili se i ona zarotira?

Da, zarotira se, i prikaže u skladu sa njenim dimenzijama i odnosom stranica.
Skini video sa linka (60mb) pa pogledaj kako to izgleda.
http://www61.zippyshare.com/v/95804215/file.html

Nije mi jasno o čemu diskutujemo, wallpaper scrolling uključen i isključen su različite priče sa različitim uslovima i manama/prednostima.
Ili drugačije rečeno android svet nije windows svet, i važe druga pravila zato što su i drugi uslovi.
1920x1080 displej, koji se ne rotira i nema wallpaper scrolling kod desktop računara na windowsu je jedna priča a displej 1920x1080 kod androida gde postoje dva dodatna faktora osim rezolucije je sasvim druga stvar u vezi postavljanja pozadine.
Ako shvataš to tada prihvati i da mora biti komplikovanije u androidu.

A ti sve vreme misliš da ja nešto shvatam ili ne shvatam? :) Razumem ja da Win i Android nisu isti "svetovi", ali bih voleo da neke stvari u Androidu budu bolje, logičnije, jednostavnije (ne poredim sa Windowsom!). Naravno, ono što je MENI bolje, to možda neće biti bolje TEBI i to stoji :) Ja ne tvrdim da bi moje želje svima odgovarale...

U ovom slučaju, meni nije jasno zašto nije moguće da ja izaberem neku npr. apstraktnu sliku (za koju je nebitno kako je okrenuta ;) ) rezolucije 1280x800 i jednostavno je izaberem i postavim kao wallpaper. Ako bih to sada uradio, slika bi bila izobličena, što je meni van pameti.

Poolmaker, nema potrebe da braniš Google i njihove odluke :) Ja dobro shvatam da tamo sede ljudi koji se trude da svoj posao urade najbolje moguće, da neko tamo sasluša brojne predloge i da se iz raznih razloga izabere neko rešenje kao najbolje u tom slučaju. Sigurno da te odluke često nisu jasne običnim korisnicima, pa čak često nisu ni u interesu većine korisnika (npr. pomenuto zezanje SD kartica, ili npr. uklanjanje kompletnijeg prikaza datuma u Notification-u), ali OK, sve je to biznis :)

Не знам што је код тебе тако, мој телефон има резолуцију 720х1280 и коју год слику те резолуције да изаберем за wall биће нормално стављена без кроповања и изобличавања.

Не знам што је код тебе тако, мој телефон има резолуцију 720х1280 и коју год слику те резолуције да изаберем за wall биће нормално стављена без кроповања и изобличавања.

Pa ja sam lud što mu išta i objašnjavam :)
Još sam glup@n snimao i uploadovao video i ubih se od objašnjavanja u sitna crevca šta je šta i šta od čega zavisi.

Na kraju mi čovek kaže "Poolmaker, nema potrebe da braniš Google i njihove odluke".

Sramota me, ispadoh b*dala pred forumom :d
To se neće ponoviti, ne može se svakom sve objasniti niti pojedini uopšte zaslužuju ikakav trud.
@wwwz ide na ignore list.

@ GiBo2pac: Pa, ne znam :( Evo primera - prva slika je neki wallpaper, druge dve su screenshot sa mog ekrana. Očigledno u tom slučaju, Android kod mene (tablet Lenovo A8, KitKat) sliku rezolucije 1280x800 _povećava_ (verovatno na 1920x1408), pa zato dolazi do tog zamućenja wallpapera.

http://i.imgur.com/Gj2PaWk.jpg
http://i.imgur.com/YjGuKFy.png
http://i.imgur.com/V0DjxNk.png

Naravno, skrolovanje wallpapera mi je isključeno, tako da to povećanje uopšte nema smisla. Uzgred, slična je situacija i na dva telefona (oba Samsung, oba Android 2.36).

@ poolmaker: nisi mi objasnio ništa što već nisam znao, ali svakako hvala na trudu. Ako to išta znači, definitivno ne smatram da si glup ili bilo šta slično - naprotiv!

Poslednja izmena:
Kako si mislio da ti landscape sliku postavi u portrait varijanti i da se nista ne menja?
Ne mogu da razumem uopste sta pokusavas.
Nadji wall 800x1280 za taj tvoj tablet i onda neces imati problema.
Bar ne dok ne zarotiras ekran :)
Meni je uvek homescreen zakljucan u portrait modu i nemam taj problem,mozda da probas tako da koristis.

Ček, bre, jel neko ovde uopšte prati "fabullu radnje"? :D

ChobbyNS, upravo zbog tog tvog pitanja sam unapred postavio DVA screenshota mog ekrana - portrait i landscape :) U oba slučaja se vidi da je slika uvećana, iako je tačne rezolucije kao i moj ekran!

Evo, sad sam probao i sa zaključavanjem u portret mod - isto je.

Ali, OK, nije bitno, da više ne unosim pometnju - idemo dalje :)

Mozda cu ja biti uspesniji u vezi wallpaper-a... za 1280x800, posto je 1280 u jednom slucaju potrebna visina a u drugom slucaju potrebna sirina onda slika koju postavljas treba da ima najmanje dimenzije 1280x1280 da ne bi bilo izoblicavanja zbog resize-ovanja odnosno kropovanja ...da svaki piksel bude I u jednom I u drugom slucaju istih dimenzija ...hehe slucajevi su u mojoj recenici landscape I portrait mod. Dakle kad biras sliku trudis se da bude vecih dimenzija od 1280x1280 s tim da onaj deo slike koji je centralni, koji zelis da bude vidljiv svakako bude lociran u unutrasnjem kvadratu 800x800 koji je zajednicka sirina za oba polozaja uredjaja.
Nemam pojma je li ovo sto sam pisao razumljivo ali znam da, ne google nego niko zivi ne bi mogao da uradi drukcije a da prilikom rotacije ekrana ne dodje do deformisanja slike.

Druže Staljinisto... pardon, marxisto :)

Da, i ja mislim da bi tako trebalo da bude - ali kod mene (tablet + 2 telefona) NIJE tako! Da ne bi došlo do promene veličine slike za rezoluciju 1280x800 (moj tablet), wallpaper (na mom tabletu) MORA da bude dimenzije 1920x1408!

Zašto baš ta rezolucija? Evo ovde je objašnjeno detaljno: http://www.rarst.net/hardware/android-tablet-wallpaper-size/

Iskreno, ne razumem kako ChobbyNS i poolmaker nemaju taj problem. Ali, nije mnogo važno - ovih velikih wallpapera, dimenzije 1920x1408 (ili većih, koji se lako resize-uju :) ) ima koliko hoćeš.

Ono što sam ja hteo - da izaberem sliku istih dimenzija kao što je ekran, postavim je kao wallpaper, a da posle nema NI rotiranja wallpapera NITI skrolovanja wallpapera - očigledno nije moguće izvesti... Ili bar ne lako :)

Sasvim je lako, stavis preko nove kao portret i cao

Poslednja izmena:
Druže Staljinisto...
"Osebujan" smisao za humor mora se priznati. Istina ja preferiram malo drukciji, sa vise duha I domisljatosti ali bespogovorno je nekome smesan I ovaj tvoj.

Ono što sam ja hteo - da izaberem sliku istih dimenzija kao što je ekran, postavim je kao wallpaper, a da posle nema NI rotiranja wallpapera NITI skrolovanja wallpapera - očigledno nije moguće izvesti... Ili bar ne lako :)
Apsolvirali smo to. Mozes da iskljucis skrolovanje wallpapera ali ne i prilagodjavanje wallpapera rotiranom displeju. Osim sto je tvoja zelja usamljena ona je I nelogicna pa samim tim nezanimljiva ostatku sveta I google-u.

ona je I nelogicna pa samim tim nezanimljiva ostatku sveta I google-u.
Pa... Bar nekoliko ljudi me pitalo kako da uradi to što sam i ja pitao, tako da nije potpuno nezanimljivo celom svetu, mada većini ljudi sigurno nije interesantno ;) Nije čak ni meni bitno, ali me interesovalo kako bi (da li bi) to moglo da se odradi. Čudno mi je da ne može da se koristi slika iste dimenzije kao što je ekran, ali pošto nije problem pronaći ogroman broj odgovarajućih slika čak i preko Google Images, onda to nije ozbiljan problem.

Ne znam samo kako biste nekom početniku objasnili kolika mu slika treba za njegov tablet/telefon, a da dobijeni wallpaper ne bude zamućen/izobličen zbog promene veličine? :) Iskreno, ja ne bih znao da kažem koja veličina je optimalna, bez da potražim tu informaciju na Netu.

Ja za htc one koji ima rezoluciju ekrana 1920x1080 skidam pozadine u 1080x1920,sto ce reci portrait i nema nikakvih zamucenja,nego ti hoces landscape wallpaper da stoji kao portrait a ne moze,jer mora da se kropuje.

za 1280x800, posto je 1280 u jednom slucaju potrebna visina a u drugom slucaju potrebna sirina onda slika koju postavljas treba da ima najmanje dimenzije 1280x1280 da ne bi bilo izoblicavanja zbog resize-ovanja odnosno kropovanja
Probao i sa 1280x1280 na dva tableta (Lenovo A8 i Asus HD7) - na oba, slika se povećava:
http://i.imgur.com/affUVbn.jpg
http://i.imgur.com/zGMBNFV.png
http://i.imgur.com/A4iAXCz.png

ti hoces landscape wallpaper da stoji kao portrait a ne moze,jer mora da se kropuje.
Nigde nisam rekao da to hoću ;)

Ako ja na svoj tablet (1280x800) stavim wallpaper dimenzije 800x1280 doći će do risajzovanja, nebitno da li je tablet u potrait ili landscape položaju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno