Šta je novo?

Vredi li uzimati polovan monitor?

bruyoni

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2002
Poena
620
Hocu da uzmem polovan monitor 19 ili vise inch-a sa ravnim ekranom. Pa moze li neko da kaze sta treeba paziti kod njih sta zagledati itd.. Sta ima izglede da se najbrze pokvari i na kraju koje marke monitora gledati!

Ako nadjes SONY ili tako nesto vredi.

Ja sam pre godinu dana uzeo Compaq monitor 17" za 150€ (sada vec ima za 100) i fantastican je i ne bih ga menjao za neki novi tipa Belinea itd. Ako ima dobru rezoluciju i osvezenje i garanciju i svidja ti se uzmi.

Video sam Siemens 19'' za 160e poterali smo ga na GF2 na 1600x1200 na 85Hz nije lose po mom misljenju. Znate li kakvi su ti Siemens monitori,rece mi prodavac da je monitor 2000 godiste.
Takodje sam cuo da treba kod polovnih monitora posebno pregledati kontrast, jeli to tacno?!

Upustvo za kupovinu polovnog monitora

Slazem se za Sonijeve monitore pogotovo ako nadjes onaj sa trinitron cevkom
mada su se izvrsnim pokazali Eizo =Nanao (je Eizo za US trziste -ima pozadi selektor napona 110-240V) koriste Sonijevu trinitron cevku i generalno imaju bolju elektroniku ili HP sa trinitron cevkom
Samo da razjasnimo polovnjak je polovnjak ako imas mogucnosti da doznaz odakle je (koliko je radio ) u najboljem slucaju radice jos max 3 godine.
Najveci je problem sto u BGD i NS postoji par servisa koji polovnjacima steluju fokus..katodnu cev itd tako da im slika izgleda odlicno ali zato smanjuje se vek trajanja. I veruj mi skoro na 80 % monitora je to uradjeno samo ako imaju vremena
SAVET
Prvo budi u toku kad stize roba (Monitori) i budi tu na licu mesta imaces veci izbor
Ponesi program Nokija monitor test (staje na disketu) i ako ti dozvole prikljuci monitor na PC neki koji je slobodan ako ga imaju i odradi test po difoltu bez stelovanja monitora (malo verovatno ali neki to dopustaju)
Tako ces moci da bar pazaris monitor sa dobrom slikom i geometrijom, a za elektroniku kako ti bog pomogne
Ako nisi u mogucnosti da sve ovo odradis zapisi model i poseti neki strani forum

Pa nek mi neko kaze kakvi su LiteOn monitori i koliko traju!! (ja sam cuo za firmu pre mozda dve godine) a i sta da ocekujem od monitora od 19'' za 174e kad su neka izvikanija imena 220e i vise!

Stvar je u eletronici
Jeftini monitori od 19" imaju elektroniku od 17" monitora. Prepoznajes ih po tome sto nemogu da daju vise od 1600x1200 na 60 Hz
To je donja granica radi ....ali nedaje kvalitet slike koji bi trebao.
Svi monitori preko 1600x1200 (1920x1440 60 Hz ili 69 Hz...) su prave 19" znaci elektronika je primerena katodnoj cevi
Isto vazi i za 17" montore (1280x1024 na 60 Hz ili 62 Hz) su ti ustvari 15" monitori sa katodnom cevi 17"
To su nam dali braca koreanci ili kinezi nije bitno... stoveca dijagonala uz losu ili podnosljivu elektroniku....
Druga stavka je sam ekran koji ima 0.25 i.i 0.26 u eri 0.22 ili 0.20 pixela
Kinezi su napravili jako puno ovih katodnih cevi (0.25 i.i 0.26 ) pa ih sad valjaju po svetu za 10-20 EUR po cevki....cuo sam i manje
Glupa ali stara stvar prosecni korisnik neprimecuje razliku jer je 2-4 sata pred monitorom dnevno!!!! cheers
Profesionalci koji od toga zive i koji provode po 10 sati pred monitorom buljeci u PS ili Corel itekeko osete razliku (osecam se posle 8 sati kao radnik u nuklearki) :beat:

Sve se svodi na to koliko ce ti omoguciti da testiras monitor, i imas li nekog u firmi koja ih prodaje da ti odbere kvalitetan primerak. Moj savet ti je Eizo ili Nec. Teze se nalaze, ali su kvalitetni.

vanyadds je napisao(la):
Stvar je u eletronici
Jeftini monitori od 19" imaju elektroniku od 17" monitora. Prepoznajes ih po tome sto nemogu da daju vise od 1600x1200 na 60 Hz
To je donja granica radi ....ali nedaje kvalitet slike koji bi trebao.
Svi monitori preko 1600x1200 (1920x1440 60 Hz ili 69 Hz...) su prave 19" znaci elektronika je primerena katodnoj cevi
Isto vazi i za 17" montore (1280x1024 na 60 Hz ili 62 Hz) su ti ustvari 15" monitori sa katodnom cevi 17"
To su nam dali braca koreanci ili kinezi nije bitno... stoveca dijagonala uz losu ili podnosljivu elektroniku....
Druga stavka je sam ekran koji ima 0.25 i.i 0.26 u eri 0.22 ili 0.20 pixela
Kinezi su napravili jako puno ovih katodnih cevi (0.25 i.i 0.26 ) pa ih sad valjaju po svetu za 10-20 EUR po cevki....cuo sam i manje
Glupa ali stara stvar prosecni korisnik neprimecuje razliku jer je 2-4 sata pred monitorom dnevno!!!! cheers
Profesionalci koji od toga zive i koji provode po 10 sati pred monitorom buljeci u PS ili Corel itekeko osete razliku (osecam se posle 8 sati kao radnik u nuklearki) :beat:

Vidim da se razumes u monitore pa da te pitam Video si u jednom od mojih predhodnih post-ova da sam nasao onaj Siemens i reko sam o njemu sta smo izvukli sta mislis o tome.Monitor bi uzeo tako velik jer dosta crtam u AutCad-u I ProIng-u! Naravno ako nadjem uzecu i veci 21'',22'' itd...

za bruyoni

Pa iskreno imao sam priliku da vidim Siemens Nindorf (1999 godine) i taj je radio na 1280x1024 na 120 Hz!!!!! slika kristal a gurao je 800x600 na 140 Hz ludnica bolji monitor od 21" nisam video.
Siemens Nindorf (Siemens) generalno je radio monitore po DIN standardu koji je bolji od US i Dalekoistocnih standarda jer nedozvoljava veliku toleranciju....
Sami monitori vece diagonale od 19" se smatraju profi serijama i tu su norme mnogo rigoroznije po pitanju katodne cevi i elkektronike....ako moze da gura 2048x 1540(1600)-20" na 60 ili vise HZ slobodno ga uzmi???
Ako ti daju garanciju od 6 meseci koliko je standardno za polovnu opremu
Ostaje uvek ono ali ili koliki si baks...z O:) i pitanje gde je monitor radio...
Ako je bio u grafickoj industriji (Iz iskustva) verovatno je da je bio ukljucen svaki dan oko 10-16 sati ponekad i vikend type;
CAD Biro ne vis od 8-10 sati dnevno redje vikend...
Generalno za sve monitore vazi ako se ne pokvari za 3 god mozes da ocekujej da ce raditi 5 ako i to prezivi posle 10 ce sigurno crci... :cuss:
Osnovno pitanje je koliko cesto mozes da menjas monitore..
Jedan moj prijatelj kupuje vec godinama polovne 19 i menja ih na godinu do godinu ipo (nekvare se... nego jednostavno ih proda pa kupi drugi polovni) i to kod njega super funkcionise....
Naposletku licno imam Philips 107 Briliance (multimedijalni sa zvucnicima i smajlekom-mikrofonom) koji sam kupio u januaru 1996 cim se pojavio (nov)
i posle 7 god rada (u proseku 5 dana nedeljno po 5-8 sati) jos uvek je fatastican zna nekad da se zablentaci ali je davno isplatio sebe......i mogu tvrditi da moze raditi jos sigurno 3-5 godina

Pri kupovini polovnih stvari uvek postoji opasnost da nesto ne radi kako treba.
Zato moras da biras nesto sto je kada se pojavilo bila vrhunska stvar, ili blizu tome-jedino se onda isplati rizik. Pre par dana sam zamenio svoj CTX kojeg sam uzeo novog pre 1.5 god Sony-jem koji je 4 god star i ne kajem se. Kategorija je 17', koja je po mom osecaju sad najisplativija.
Kupi polovan monitor od poznatog ili bar po preporuci. Sa ortakom sam svojevremeno jurio te monitore iz uvoza za njega (on se nesto utripovao) i uglavnom tu preostanu samo leshevi, kao sto neko ovde rece, ako ne poznajes nekoga ko radi u firmi koja ih uvozi.

Ako se potrudis i budes imao srece (ne sitnicari na 10-20 eura) mozes kupiti zaista dobru stvar.

Lite On

Samo da vas pitam koliko su vam vazne oci....(Ashley)
Bavim se racunarima vec nekih 20 god ,dizajnom isto toliko....svaki dan pred monitorom setite se onih do pre par godina....I vid mi se jos nije pokvario.... ctp;
Lite On i IBM kao IT Administrator nedavno sam nabavio za svoju firmu 6 IBM konfiguracija (Brand Name + Xp Pro Licencirani) ...5 sa 17" monitorom i 1 sa 19"......
Monitori su ispod proseka za jedno IME kao IBM :oops: (kartice na PC su rade 9000 Pro II) posle nedelju dana sam dva monitora 17 i 19 " zamenio novim NEC monitorima iste dijagonale a ove smo prebacili u kadrovsko....
Samo da znas Lite on i nije neko ime i nemogu da se pomirim da je veliki plavi pristao na saradnju sa ovom firmom Carli me je u ekonomskoj klasi razocarao....(stace sve da urade da budu cenom konkurentni)
(PS: IBM stavlja i Lite On rezace i Dvd combo i CD u svoje konfiguracije nize klase...visa je rezervisana za Sony Cevi, Ricoh DVD, Combo.....)
Zato imedju novog loseg monitora ili nekog dobrog par godina starog monitora uvek bi se odlucio za ovo drugo

Ashley je napisao(la):
bryoni, pogledaj malo po forumu, vec se dosta pisalo o tim LiteOn monitorima. Ako te mrzi da gledas, dovoljno je da ti kazem da su LiteOn monitori = IBM monitori.

sada je liteOn=IBM kod CD-ova LiteOn =Sony sta ce sledece kod kola LiteOn=Mazda??!!

Re: Upustvo za kupovinu polovnog monitora

vmiro je napisao(la):
...

Ako imas taj program baci ga na mail: [email protected]
ili ako ne, imas li link ???

:)

Ako hoces mogu da ti bacim Nokia Monitor test verzija 2 a imam i NEC monitor test oba stanu na disketu a rade posao super mozda NEC malo bolje!

bruyoni je napisao(la):
...

sada je liteOn=IBM kod CD-ova LiteOn =Sony sta ce sledece kod kola LiteOn=Mazda??!!
LiteOn je ogromna kompanija koja snabdeva gomilu "brand" proizvodjaca sa svojim hardverom i a sopstvenom elektronskom opremom. Davno sam citao da su tokom preosle fiskalne godine ostvarili neverovatnu zaradu i da im u posustaloj IT industriji niko ne moze ni blizu prici.

Ejjj

Dali znate zasto nigde se vise nepominje zabavna elektronika Grunduga, Telefunkena, Sabe.....radili su dobro i kvalitetno...zapali u krizu kad nisu mogli zbog kvaliteta izrade spustiti cenu zavapili za pomoc nemackoj vladi...Grundiga je kupio Philips...Telefunken ponovo radi (90%) za Bundesware (vojsku) ...Saba jos se uvek koprca ( Mozda i ne)...
Seti se cene IBM racunara pre par godina....i kolika je sad kod nas....da nereklamiram ali mozes sastaviti mnogo bolju masinu za te pare.....
Lite ON jeste veliki brend!!! koji sadbeva druge nazalost sve u cilu smanjenja cene jupiiiiii nesto za sirotinju...i kvalitet je manji ....dali je to vredno nerviranja i zivaca.....
Ajdemo ovako dobri monitori su bili uvek dobro skuplji od TV iste djagonale pogledaj sad oglase.....cene su se izjednacile....
Nemoj gledati US sajtove zivio sam tamo i znam sta njihov mentalitet guta.
Idi na neki GB ili D forum ....
Drugo najverovatnije da Lite On samo pakuje tudje komponente....
jer na financijskim sajtovima ga nigde nisam nasao da nudi svoje katodne cevi.
PS Compaq monitor S 710 ima Samsungovu katodnu cev kao i model 7500 (verzija cevi 753 odnosno 750 klasa 1)

Re: Lite On

IBM konfiguracija (Brand Name + Xp Pro Licencirani) ...5 sa 17" monitorom i 1 sa 19"......
Monitori su ispod proseka za jedno IME kao IBM :oops: ....
... i nemogu da se pomirim da je veliki plavi pristao na saradnju sa ovom firmom....

...visa je rezervisana za Sony Cevi, Ricoh DVD, Combo.....)
Zato imedju novog loseg monitora ili nekog dobrog par godina starog monitora uvek bi se odlucio za ovo drugo

Na zalost tačno je sve sto kazes. IBM , od negde 97-98, vise ne pretsavlja standard ni u jednom elementu work.station PC-a.

Serverski deo im je jos nekako dobar, ali ovo ostalo je krš živi. Ali, mnogo bitnije za sam IBM je da su im skoro svi pogoni u Kini i da je etiketa "made in China" itekako potrebna etiketa za nastup na tržištu koje je njima bitnije. Kinesko tržište je daleko jače od našeg, da se ne zavaravamo nekakvom našom bitnošću i stručnošću.

Ne znam da li si ti *bruyoni* ili *vanyadds* poslao mi Nokia Test ali ne radi mi, tj skine ga ali kad ga otvori kaze Unexpectec end of file, pa ako moze neko ponovo da mi posalje. Hvala !
Pozdrav !

[email protected]

Jos jedna napomena , IBM-ova zvanicna poslovna politika se bazira , nakon velike krize koju su doziveli , na istrazivanju i razvoju (najveci broj godisnje registrovanih patenata) tako da im je prodaja PC konfiguracija svakako usputna delatnost. Drugim recima zaista je malo pretenciozno uzimati kao referentan njihov izbor kooperanata za mainstream trziste PC opreme.

Dekius.

suma sumarum, najvaznije je da izaberes monitor sam (ili da ti pomogne neko ko ima izvezbano oko)...naravno, obratis paznju na kontrast, geometriju, "disanje" i starost monitora...ja sam, konkretno, pre nekog vremena uzeo polovan 21" Digital sa Trinitron cevi, i prilicno sam (kuc-kuc u drvo) zadovoljan...slika stoji k'o da je zakovana za rubove ekrana (ne dise, sto bi rekli), shiba rezolucije preko 2000.....osvezenje u 1280 je 100Hz...itd...a dokle ce trajati..e to je rizik sa kojim mora da se suoci svako ko kupuje polovan monitor. meni je konkretno garancija bila 3 meseca (i istekla je, naravno), a monitor jos uvek radi...sto ne znaci da ce raditi i sutra... odnosno da nece raditi jos 5 godina...sve u svemu - LUTRIJA! :) eto...toliko od mene

Ja uzeo pre par dana Dell D1025HE 17" , trinitron cev, nema disanja, moze 1280x1024 u 85Hz, 1600x1200 u 70Hz i 1152x864 u 100Hz, slika ostra, boje OK, moire se lako eliminise, proverio sam preko NEC-ovog monitor testa. E samo da ostane tako :)

Lukija je napisao(la):
Ja uzeo pre par dana Dell D1025HE 17" , trinitron cev, nema disanja, moze 1280x1024 u 85Hz, 1600x1200 u 70Hz i 1152x864 u 100Hz, slika ostra, boje OK, moire se lako eliminise, proverio sam preko NEC-ovog monitor testa. E samo da ostane tako :)

koliko si platio, ako nije tajna???

Vrh Dno