Šta je novo?

Vredi li menjati Barton-a za Sempron-a 64

djwibe

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
349
konfiguracija je: ABIT NF7-S, AMD BARTON 3200+, 2x256MB Kingston, ATI Radeon 9600PRO. Da li vredi menjati ovu plocu i CPU za kombinaciju npr.
SEMPRON 64 2800+ i MSI K8N NEO2 ili ATHLON 64 2800+ MSI K8N NEO2.
Da li se isplati u pogledu brzine. Da li se dobija ili gubi na brzini i koliki je taj dobitak/gubitak.

BARTON for SEMPRON64 YES or NO
or
BARTON for ATHLON64 754
or
BARTON for ATHLON64 939

THANKS

moja preporuka je da zamenis bartona za sempron.
ja sam istu stvar uradio (barton 3200 zamenio za sempron 2800 s754) i nisam se pokajao. Ako ne planiras da overclockujes onda se ne isplati (tj. barton ce raditi brze), a ako planiras da iskoristis potencijal procesora u potpunosti i dignes ga na 2.2-2.6 ghz, onda se svakako isplati. razlika u brzini se primeti.

Bez obzira sto kruzi prica da je barton brzi od semprona to nije tacno,al na stranu to skoro za malu doplatu mozes kupiti Semprona 64 mislim da je to pravi korak!

PoisonFree je napisao(la):
Ako ne planiras da overclockujes onda se ne isplati (tj. barton ce raditi brze), a ako planiras da iskoristis potencijal procesora u potpunosti i dignes ga na 2.2-2.6 ghz, onda se svakako isplati. razlika u brzini se primeti.

Sorry, ali, sta je pisac hteo da kaze? Barton ce raditi brze ako overclock-uje, ali, primetice razliku u performansama ako overclock-uje Sempon E6? :S:
Podsecanja radi, E6 je 90nm, Barton core je u 130nm, pri tom, Sempron ima integrated memory controller. Vise performanse su, u gro slucajeva, na strani Sempron E6.

Poslednja izmena:
Hoces da mi kazes da si semprona sa 1.6 clockovao na 2.6GHz
Sta je sa kes memorijom koja je na strani BARTONA.
Koja ploca je preporuka tj. se najbolje pokazala za 754sosket?

djwibe je napisao(la):
Procunjaj malo po forumu i videces da je ovo skoro default za semprona 2800+ sa Dfi infinity plocom ili nekim Epox-om.

djwibe je napisao(la):

L2 cashe size jeste na strani Barton core, medjutim, E6 (revizija Sempron-a) sa druge strane ima integrisani memorijski kontroler kojim se smanjuje latencija u komunikaciji i povecava memory bandwidht.
Preporuka za chipset i mainboard svodi se na DFI NF4-x Infinity.

djwibe je napisao(la):
konfiguracija je: ABIT NF7-S, AMD BARTON 3200+, 2x256MB Kingston, ATI Radeon 9600PRO. Da li vredi menjati ovu plocu i CPU za kombinaciju npr.
SEMPRON 64 2800+ i MSI K8N NEO2 ili ATHLON 64 2800+ MSI K8N NEO2.
Da li se isplati u pogledu brzine. Da li se dobija ili gubi na brzini i koliki je taj dobitak/gubitak.

BARTON for SEMPRON64 YES or NO
or
BARTON for ATHLON64 754
or
BARTON for ATHLON64 939

THANKS

Pa ja ne mogu da razumem ovakva pitanja?
Kako da se ne isplati kada:
Barton možeš da prodaš više nego što ćeš da platiš Sempron, na koji BTW imaš 3g garancije ako ništa drugo. ***. u "narodu" vlada pogrešno mišljenje da je Barton najbolji procesor na svetu! Žalosno ali istinito!
Sempy možeš da klokneš (`ladno) na FSB preko 300Mhz a ajde Bartona poteraj preko 250! ;)
Sempy ima podršku za 64b instrukcije a Barton? :d
I gde nađe te MSI ploče?!? Za MSI važi isto što i za Bartona, najbolji proizvođač odma` posle ASUS-a koji je zakon! :d
I, na kraju, šta je ovaj post - ironija ili provokacija? :(

idavik je napisao(la):
Sorry, ali, sta je pisac hteo da kaze? Barton ce raditi brze ako overclock-uje, ali, primetice razliku u performansama ako overclock-uje Sempon E6? :S:
Podsecanja radi, E6 je 90nm, Barton core je u 130nm, pri tom, Sempron ima integrated memory controller. Vise performanse su, u gro slucajeva, na strani Sempron E6.

Kao sto si video, barton 3200 (overclockovani 2500 ili default 3200 sve jedno) ima istu magistralu kao i sempron, ali radi na 2.2ghz za razliku od semprona na 1.6ghz. ako tako poredis barton je brzi. Na istim clockovima sempron je brzi, a glupo je vise pricati o tome koliko moze da se overclockuje.

p.s. Ne znam sta me podsecas, barton 130nm se vise greje od semprona?!

dobitak sa bartona @ 2200mhz na atlhona 64 @ 2250, je u realnom radu ispod 30% i to najvecim delom duguje povecanju magistrale sa nekih 210 na 250, tako da ja zaista ne verujem da je sa sempronom veci dobitak |>

nije neki drasticni dobitak u performansama, sa sempronom na 2,5ghz se oseti razlika, bas tako oko 30%, sto za gotovo istu cenu i nije lose. Cena semprona je polako pochela da raste. Sada je vec oko 90e, dok je pre mesec dana bila oko 80. Zato je mozda sad najbolji trenutak da se napravi zamena ;)

Ne isplati se menjati (to je sa konja na magarca), imam Sempron 2500+ 64bit, slab je da slabi nemoze da bude !!
BARTON for ATHLON64 754 >>>>cena s754 i s939 tu negde , znaci ako menjas idi na s939 !

Pa pitanje je da li covek hoce da doplati. Ako proda Bartona i NF2 plocu, moze uz jako malo ulaganja da uzme Semprona i NF4 plocu i naravno graficku karticu.
Sempron 64 2800+ je na istom taktu sporiji od Athlona 64 S754 u najgorem slucaju 5-6 %.
U vecini slucajeva su isti, a ima cak i stvari u kojima je Sempron sa E6 jezgrom u blagoj prednosti u odnosu na stari A64 sa Newcastle jezgrom, a pri tom je znacajno jeftiniji.
Barton 3200+ @2.2 Ghz je brz otprilike koliko i Sempron 3100+ na 1.8 Ghz, cak u vecini igara ga sije Sempron i na nizem taktu, bolje pakuje arhive i jos mnogo stosta radi brze. Barton na 500 Mhz vecem taktu jedva pobedjuje u rendering programima koji se ne oslanjaju toliko na komunikaciju sa memorijom.
Sempron E6 se daleko manje greje od Bartona, kao i od A64 Newcastle S754.
Za Socket939 mu treba 160-170 evra za najjeftiniji CPU i ploca je skuplja za S939 u proseku 15-20 evra.
Sa Sempronom 64 2800+ dobija najvise za ulozene pare i to:
1. hladan CPU, ne zahteva ekstremno hladjenje pri overkloku !!!
2. odlican overkloker, svaki se klokuje preko 50%
3. na difoltnom taktu je u mnogim stvarima brzi od Bartona na vecem taktu
4. na istom taktu je brzi od Bartona u proseku bar 15-20%
5. overklok margina mu je daleko veca nego Bartonu, barem jos 15%
6. cipsetovi i ploce za Sempron 64 su dve svetlosne godine ispred nF2 ploca

Sa Athlonom 64 S754 Newcastle (130nm) dobija isto, samo sto je problem hladjenja daleko izrazeniji, a i cena doplate je veca, a overklok margina je nesto niza. S' obzirom da ovakav Athlon kosta skoro isto kao i za S939, van pameti je uzimati ga sada. Extra 512K L2 donosi jako malo u odnosu na Sempronovih 256K L2. Par stotina 3D Markova, 5 FPS vise u DOOM-u 3 i Quake 4, a vecina igara je limitirana GPU-ovima. Dakle, A64 S754 je totalno neisplativa kupovina.

Sa S939 A64 3000+ Venice (90nm) dobija sve prednosti koje ima sa Sempronom i na defaultnom taktu nesto bolje performanse (10-15% bolje od Semprona), kao i veliku overklok marginu (oko 2700Mhz), ali ce za to morati da doplati solidnu svotu novca u odnosu na Bartona.

U sve tri varijante dobija x86-64 ISA. Semproni do 3100+ nemaju Cool'n'Quiet, mada im i nije neophodan.
Po mom misljenju isplati mu se da menja Bartona za Sempron E6 2800+ i da uzme dobru plocu koja moze da potera taj CPU. Cak i 2500+ Sempron na DFI NF4x moze da se natera na preko 2.6 Ghz.

Poslednja izmena:
djwibe je napisao(la):

Sempron 2800+ bez problema (svaki :D) stize do 2,4-2,5 ghz ,bartonov kes , u odnosu na s2800+(ili s2500+)ne znaci puno jer jer ima veci mnozioc (x11,x11,5,x12.,..) semproni x7 x8 .. sto je manji mnozioc manja je potreba za vecim kesoms druge strane semproni imaju sse2 & sse3 ...koji valjda ne sluze samo za dekor :D

djwibe je napisao(la):
Kes memorija opet nije na strani Bartona nego na strani AMD K8 Semprona. Iako ima manje L2 kesa, Sempron ima:
1. Nizu latenciju L2 kesa
2. Veci bandwidth L2 kesa (128-bitni BUS, umesto 64-bitnog kod Bartona)
3. Vece TLB-ove u L1 kesu (Translate Look Aside Buffer) koji se koriste u kes arhitekturi da bi se adrese iz virtualne memorijskog prostora prenele u fizicki memorijski prostor. Ako odredjena memorijska adresa nije prisutna u kesu (nije kesirana) TLB sluzi da brzo pronadje odredjenu memorijsku lokaciju u fizickoj i virtualnoj memoriji. Translacija memorijskih adresa se moze paralelno obavljati iz virtualne u fizicku memoriju i iz fizicke u kes. Sto su manji TLB-ovi, to je kes arhitektura manje efikasna.
Za overklok, DFI Infinity NF4x, zatim DFI Lanparty NF3 UT 250GB (ali je nema vise), izgleda da je i Epox 8NPA+ sjajna ploca, ali ostaje da se vidi kako saradjuje sa memorijama. Cak ima i SLI varijanta. Prednost DFI-ja - nestandardni memorijski delioci.

Poslednja izmena:
Kako prepoznati SEMPRON 64 E6 CORE?
Sta mislite o kombinaciji SEMPRON-a 64 2800+ sa

ASUS K8N4-E Deluxe Athlon 64/Sempron, Socket-754, nForce4-4X, FSB HT 800, 3*DDR (400MHz, 3GB Max),
ATA133*2, SATA*6, RAID, GLAN, 2*1394a, 1 x PCI Express x16,
3 x PCI Express x1, 3 x PCI, 10*USB2.0, ATX, 7.1 Audio

DA LI JE OK PLOCA, OC POTENCIJALI?

GDE NACI RADEON X1600PRO U SRBIJI?

Poslednja izmena:
Pa ja mislim da posle ovakve detaljne analize drfedje, nikakav komentar nije potreban. Sve sto je covek rekao stoji na mestu, svaka rec je odmerena i tacna (sto je u poslednje vreme retkost na ovom forumu).
Dakle, do skora sam se i ja dvoumio izmedju Barton-a 2500+@3200+ i Sempron-a 64 2800+. I citao i citao i citao sam, i dosao do upravo onog zakljucka kao drfedja: mala, mizerna doplata za Sempron 64 2800+ (moj Barton i NF7 V2.0 sam prodao za 140e) koji se "klokuje" za 50 % bez podizanja napona uz 20 stepeni manje u odnosu na Barton-a (i ja krajnji skeptik sam morao da se uverim u price PoisonFree-a), plus DFI Infinity nForce 4x, tehnoloski, brzinski, u potecnijalu za buduce operativne sisteme i softver, i kako god hocete, donosi poboljsanje. I tu vise nema mnogo prostora za dokazivanje. Brice o Barton- ovom 512 L2 Cach-a, vise ne stoje.

S obzirom da imam odlican primerak Sempron-a, tzv. E6 revizija, derivat Venice odnosno Palermo jezgro, koje radi na preko 2500 "cistih" MHz na 1.4V i greje se do 40 stepeni u Prime95, uz odlicu plocu gde HTT ide i do 2400 (300x4) Mhz bez napona, dugujem zahvalnost PosionFree sto me je ubedio u jednom od postova. Nego, sta bi sa njegovom plocom i onim problemom?

Poslednja izmena:
Radeon x1600pro stize sledece nedelje u Pakomu

da fedja je bas pravi expert svaka cast.....

Treba menjati svakako samo pravo je pitanje socket 754 ili 939. Sto se grafike tice ne bi se trebalo razmisljati izmedju AGP i PCIExpres, u korist druge varijante naravno. Socket 754 se napusta tako da ce za godinu dana biti nemoguce kupiti brzi nov procesor za ovo podnozje.

Vrh Dno