Šta je novo?

Vraća se porez?

Xenon

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
619
Znam da većinu vas ovo ne zanima jer ionako imate velikoprodajne cene, ali za nas smrtnike... čuo sam da se vraća onaj famozni porez od 20% na računarske komponente, ja mislim da nije tačno, ali za svaki slučaj hoću da mi neko potvrdi/opovrgne (bolje opovrgne :) ) ovu informaciju.

20% nije ni skidano u zadnjih godinu dve na komponente, jedino na kompletne konfiguracije nije bilo poreza. A ja cuo da on Nove godine se i to uvodi....

BeastMaster je napisao(la):
20% nije ni skidano u zadnjih godinu dve na komponente, jedino na kompletne konfiguracije nije bilo poreza. A ja cuo da on Nove godine se i to uvodi....

Koliko ja znam bio je skinut za sve IT.
Ajde bre, mora da ovo ovde neko zna zasigurno...

Xenon je napisao(la):
...
Koliko ja znam bio je skinut za sve IT.

Nije.

Ajde bre, mora da ovo ovde neko zna zasigurno...

Ponovo će uvesti porez, ali ja sam čuo da bi trebalo da bude 5%, mada.... nikad se ne zna. :cuss:

U pitanju je takozvani PDV a primena je odlozena do 1. jula 2004. jer skupstina nije usvojila odgovarajuci zakon pre raspustanja.

Panta je napisao(la):
U pitanju je takozvani PDV a primena je odlozena do 1. jula 2004. jer skupstina nije usvojila odgovarajuci zakon pre raspustanja.

Sto znaci opet sve na crno ili ??? :(

jazza je napisao(la):
...Sto znaci opet sve na crno ili ??? :(
Naprotiv, to znaci da bi sve trebalo da bude legalno jer ce se porez placati pri svakoj transakciji. Prvo plati a posle dokazuj da li si oslobodjen od placanja ili nisi. Ako si oslobodjen pare ce ti biti vracene, ali je ideja da se izbegnu zloupotrebe sa laznim izjavama i slicnim forama. I dalje ce biti malverzacija, ali ako firma nabavi nesto legalno onda nece moci da se ta roba "zagubi usput" jer ce onda sama firma biti na gubitku.

Sto se tice poreza (uopste, ne samo za kompjutere) i ukidanja poreskih izjava itd, taj predlog zakona nije prosao skupstinu ili bese nije dosao do nje, tako da se trenutno predvidja da ce da zazivi polovinom najranije sledece godine, a ako bude promene vlasti (sto je izgleda neminovno), niko nece moci sa sigurnoscu da kaze kada ce sve te promene da se dese i u kom obimu.

Vraca se radikalska sepsa, pa i porez. Jer kako misle da otvore 2 ziliona radnih mesta :mrgreen:

Postojao je jedan poduz topic o svemu ovome gde su odredjni ljudi postovali delove iz sluzbenog glasnika sta se i na koji ancin oslobadja poreza. 6 osnovnih komponenti podleze porezeu, a ukoliko se uzimaju zajedno onda su oslobodjene. Sve ostalo je bilo oslobodjeno poreza.
Osnovne komponente su: MB, CPU, GPU, RAM, tower i HDD s tim sto je postojala nejasnoca u sledecem clanu gde su od poreza bili oslobodjeni svi magnetni i opticki uredjaji (HDD?!?).

Anyway, u Geneku su mi nedavno objasnili da je od septembra na snazi neka nova uredba po kojoj se na sve komponente placa porez ukoliko nisu u "racunarskom sistem" i ja sam prelistao sve glasnike i savetnike od meseca septembra, ali nista ne nadjoh :(

Tih 5% se pominje u prici da ce da na ovih 6 komponenti ostane 20%, a ukoliko se uzimaju zajedno onda 5% i 5% na sve ostale komponente (koje su trenutno oslobodjene poreza?).

Meni se desavalo da mi jedan firma fakturise "graficki podsistem", a ja ustvari zapravo kupio 15 ATI Radeona. Oni tvrde da su tako oslobodjeni poreza......radi ko sta hoce, jer niko se ne zali na kontrole, a i kako da iskontrolisu sve to?!?

Samo da dodam da sam nacuo da se pojedini TFT, a mozda i CRT monitori pocinju praviti i u nasoj zemlji, bar sam tako nacuo. Kao, sve sto ide pod imenom firme XELO bi trebalo da da je ovde pravljeno, ne cak ni sastavljano. :!: Ja podrzavam razvoj nase privrede ali se plasim:
a) Nasi proizvodi, ili bar ono sto ostane za nase trziste bit ce najnizeg kvaliteta :cuss:
b) Zbog podsticanja domace privrede vlast (ma koja dosla) ce uvesti porez na slicne proizvode iz inostranstva-oni monitori koji ce vredeti necemu biti ce mnogo skuplji.
Nadam se da ljudi nece ovo svatiti kao prednovogodisnju motivaciju za kupovinu jer je ovo meni preneo jedan drugar a ja samo zelim da se raspitam koliko je nesto od ovoga istina. :confused:

Shiljo, o XELO proizvodima ima vise topica na forumu, pa mozes da potrazis i informises se o celoj prici ;)

Još jedan topic sa gomilom proverenih informacija i logičnim privrednim rezonovanjem...

Valjda i sami vidite da niko pojma nema sta se desava

Trenutno od poreza je oslobodjeno skoro sve, ali ne i procesori memorije i graficke karte. Vi recite koja je logika da na graficku placate porez a na modem ne, no dobro. Naravno u konfiguraciji se ne placa ni nasta, pa zato vam svi fakturisu dve ili tri komponente kao osnovni sklop ili slicno.
Oko uvodjenja poreza bice taj famozni PDV, kada jos se ne zna i takodje se ne zna koliko ce da odvale za informaticku opremu. Ono sto se zna da ce njega placati uvoznici pri carinjenju, a kasnije ce da vracaju pare firmama koje su dale izjavu za osnovno sredstvo, tako da bas i nece biti opet ono na crno preko njuza osim za komponente koje prosvercuju preko grane pa ne plate ni carinu ni porez.

Ochigledno cemo ponovo chekati da pred izbore kupujemo kada sledi predizborno "shlihtanje". Valjda je ovo dozvoljeno reci ??? :mrgreen:

Bane® je napisao(la):
Još jedan topic sa gomilom proverenih informacija i logičnim privrednim rezonovanjem...

Bas tako, evo sada je bogatiji i za tvoj komentar! (D)

PJ je napisao(la):
Anyway, u Geneku su mi nedavno objasnili da je od septembra na snazi neka nova uredba po kojoj se na sve komponente placa porez ukoliko nisu u "racunarskom sistem" i ja sam prelistao sve glasnike i savetnike od meseca septembra, ali nista ne nadjoh :(

Koliko znam takve formulacije nema u Sl.Glasniku i sl. Reč je o naknadnom tumačenju tih propisa od strane ministarstva.

ivo.r je napisao(la):
...

Koliko znam takve formulacije nema u Sl.Glasniku i sl. Reč je o naknadnom tumačenju tih propisa od strane ministarstva.

Kako "naknadno tumacenje" kada su oporezovane neke stvari koje to nisu bile? I zar ne bi to trebalo da se objavi negde? A ne po principu:"ko je cuo cuo je, a ko nije neka plati kaznu"....

Zormi je postovao svojevremno nesto po principu "sve sto bi trebalo da znate", ali kako stvari stoje to vise ne vazi.....

Ovako stoje stvari. Porez se do daljnjeg nece vracati jer je i skupstina raspustena pa se ne moze usvojiti zakon koji je pripremljen da se usvoji pre nove godine. Elem ono sto je tacno je da se ternutno porez ne placa na gotove konfiguracije i na periferije koje ne mogu raditi samostalno bez racunara (skoro sve osim digitalnih kamera). Za komponente koje idu u racunar se placa porez ako se kupuju van sklopa ali i za to postoji caka pa se zato i vecinom pojavljuju cene bez poreza. Eto gluplji zakon nije mogao biti donesen i sto je najgore od svega kada pozoves ministarstvo radi tumacenja je isto kao da si pozvao vozaca GSB-a i pitao ga o pomenutoj temi, toliko imaju pojma o onome sto su napisali (Verovatno bi vozacu bilo malo jasnije sta su napisali nego njima samima). Sa uvodjenjem poreza PDV ce se verovatno uvesti i porez na racunare i periferije a za sada se samo nagadja koliki ce biti. Najcece se pominje 5%. U svakom slucaju do daljnjeg ostaje sve po starom dok se ne oformi skupstina i nova Vlada.

Samo da ne dodju radikali!!!

Ne, zakon je sasvim okej, ali je tumačenje ministarstva potpuno debilno. A najavljivali su da će po uvođenju PDV-a porez na svu kompujtersku opremu (znači i za komponente i za konfiguracije) biti 5%, što je po meni sasvim okej.

Tih 5% se placca zajedno sa carinom, tj roba se ne mozhe napustiti carinsko skladishte ako nije placcen porez, to je sushtina PDV-a, izjave prestaju da postoje njegovim uvodjenjem jer nemaju smisla.
Isto vazhi i za domacce proizvodjache, samo je u pitanju fabrichki krug a ne carinsko skladishte.
Za shvercovanu robu ova pravila nevazhe :-D

ahaaa, sa carinom, dakle :eek:
nachuo sam da carinska taksa za komponente ide sa 1 na 5%..
da li je to onda to :?:
bolje za nas da jeste.. :?

pozdrav

Jedino sto je provereno je da firme koriste (ne)zakonske nejasnoce da bi uzimale 20% vise para od kupaca kobajagi u ime poreza. Ili se to meni samo tako cini?

Pa valjda ima ovde neki ekonomista da objasni detaljno kao se obracunava PDV (porez na dodatu vrednost; VAT- value aded tax; MwST- mehr wert steur itd) koji nigde u svetu nije manji od 12% (ako sam dobro video). Koliko sam ja shvatio objasnjenje to je totalno druga stvar od poreza na promet (pp) To bi valjda trebalo da se plati drzavi samo jednom od proizvodjaca(uvoznika) do krajnjeg kupca a da ucesnici u lancu sami kontrolisu jedni druge dali je porez placen ili nije. A ne kao porez na promet koji se placa pri svakoj transakciji(ako se ne da izjava da je proizvod za dalju prodaju ili repro materijal ili osnovno sredstvo). Ajde ekonomisti ispravite me.
Nijedna drzava to ne uvodi zbog gradjana nego da bi sto lakse naplatila sto vise.

malopre na cekosovom site-u pronadjoh sledeci text:

Uredbe Vlade Republike Srbije usvojene na sednici od 25.12.2003. godine
Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj dana 25.12.2003. godine, pored ostalih, usvojila i sledeće uredbe:

Uredbu o privremenom obavljanju određenih poslova platnog prometa
Uredbu o utvrđivanju proizvoda i usluga na koje se ne plaća porez na promet u 2004. godini.
Obe uredbe su objavljene u "Sl. glasniku RS", br.130/03, a primenjuju se od 1. januara 2004. godine.

Članom 1. Uredbe o privremenom obavljanju određenih poslova platnog prometa, navedeno je da se do donošenja zakona poslovi iz člana 46. stav 3., člana 54. stav 1. tač. 3) i 4) i člana 57. Zakona o platnom prometu obavljaju na način i pod uslovima utvrđenim tim zakonom i propisima donetim na osnovu tog zakona.

Ova izmena znači:

da je i dalje moguća isplata zarada i drugih primanja putem asignacije,
da NBS i dalje vodi registar podataka o bonitetu pravnih lica i daje podatke i mišljenja o bonitetu tih lica,
da NBS i dalje prati likvidnost i solventnost pravnih lica i podnosi predloge za pokretanje postupka stečaja ako pravno lice ima blokiran račun kod banke duže od 60 dana neprekidno, odnosno 60 dana s prekidima u poslednjih 75 dana, i
da NBS i dalje vrši prinudnu naplatu sa računa klijenta.

Članom 2. Uredbe o utvrđivanju proizvoda i usluga na koje se ne plaća porez na promet u 2004. godini, utvrđeno je da se porez na promet u 2004. godini ne plaća na:

sveže, odnosno smrznuto voće i povrće, sveže, odnosno smrznuto meso i ribu, i sveža jaja,
lekove koji su navedeni u listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava za zdravstveno osiguranje, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, materijal za dijalizu, krv i krvne produkte, ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva - proizvode koji se hirurški ugrađuju u organizam,
ogrevno drvo,
komunalne usluge.

http://www.cekos.co.yu/aktuelno/a0312311.html

Koliko ja vidim ovde se racunari u clanu dva nigde ne spominju. Da li to znaci da se zadrzava stara uredba

http://www.cekos.co.yu/aktuelno/a0211283.html

a dodaju se nove stavke ili se sve ovo brise a vazi zamo ovo najnovije

Potom sam bio i na sajtu sluzbenog glasnika ali nema broja 130/03. Zadnji je 129/03

Sta sad ovo znaci??? Opet porez ili ne ??? Mislim totalno je neozbiljno da se 5 januara ne zna da li se porez placa od 1 januara...

A i ova prica sa pracenjem NBS: isao sam 2.decembra na rociste u privredni sud koje nisu hteli da otkazu iako sam odmah po primanju poziva (pocetkom novembra) podneo dokaze o tome da me greskom terete za 300+ dana blokade!
NBS je 1.decembra poslala faksom sudu "papiric" na kome pise da je doslo do greske i da nismo imali nijedan jedini dan blokade! I sta ja sada da radim kada me neka firma iz inostranstva proverava?!?
Toliko o toj kontroli NBS.

Porezi? Placacemo kazne zato sto nismo znali :rolleyes:

Vrh Dno