Šta je novo?

VPU Recover (Ati Catalyst)

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Malo pre mi VPU Recover prijavi neku gre$ku, navodno "graficki akcelerator je prestao da komunicira sa drajverima, VPU je prebavcio hardware rendering na software rendering (ne znai iz kog razloga), da bi vratio na hardvare rendering, klik na yes (u tom slucaju mora da se restertuje comp) ili no za kasnije (pri sledecemprvom butovanju) vracanje na staro.
Kakva je ovo "gre$ka", nov sam sa ATI-jem (imam ga tek 3dana [R9000]), da nije ne$to $to bi trebalo da me zabrinjava? Sada je VPU Recovery Off. Cemu on uopste sluzi, i da li je bezbedno da bude iskljucen?
BTW, svugde mi prijavljuje da je u pitanju R9000 PRO (Gigabyte Maya) i ako se radi o "obicnom" R9000.
Drajveri su ATI Catalyst 4.5.

VPU Recover sluzi ako je kartica pre o/c da je vrati na difolt jer ta karta ne moze da istrpi toliki o/c u svakom slucaju korisna opcija....
Dali ti je karta o/c ???
Pozdrav...

Nije bila OC.

Pogledaj thread pod Games na 2 strani HIS Radeon i VPU Recover, pa ce ti biti jasno sve i veruj mi da je tako.Moja kartica nije bila o/c ali me je taj VPU razbio ko budalu.Pa ako si pasioniran igrac onda samo 3.7 i nista vise.

Ja sam lepo rekao da je to bilo samo kod par igrica i kako vidim i pojedinci imaju slicne probleme,pa Voodoo ti si cesto na forumu i mislim da si upoznat sa problemima nas pojedinaca.A veruj mi i moli Boga da nemas taj problem jer je pravi smor taj VPU recover.Pozdrav

Ok, evo sad cu da pogledam topic, ali samo da napomenem da mi je sad VPU Recover iskljucen, jel moze to da prouzrokuje neki problem?

Ah da, nisam rekao da ja VPU recover i drzim iskljucenog...

i da, to sto ti prijavljuje da je kartica PRO je sasvim normalno, s obzirom da se 9000 i 9000 pro razlikuju samo i jedino u taktu (250/200 prema 275/275).

Ok, shvatio sam to za Pro/Non Pro...
Da li se tebi (Voodoo_NBGD) desava da ti se sistem zamrzne u nekoj igri? Meni se to desava i na default i na overclock-ovanim i na underclock-ovanim vrednostima...
99% sam ubedjen da je zbog drajvera (4.5 => VPU Recover), sistem (OS) je star 5 dana, sve na defaultu...

Poslednja izmena:
Meni je svojevremeno na R9200 VPU recovery radio fantastican posao. U igri Moto GP na onoj stazi Filipini, mislim da je zadnja u sampionatu, na zadnjoj levoj krivini pred ciljem uvek je stajao na istom mestu, da sam kojim slucajem "grebovao" sliku "situacije" poklapale bi se. dakle nije bilo sanse da se izvoza ta staza zbog toga, a sve ostalo je radilo kako bog zapoveda. Onda sam ja cackao, cackao i ukljucio VPU recovery koji nije bio ukljucen. Mislim da je bio u pitanju Cat 3.8, sve u svemu lepo iskoci prozor, resetuje GPU, ja lepo Alt+TAB i vratim se u igru nastavljajuci najnormalnije da igram 🙂
To je jedini moj kontakt do sada sa tim VPU recovery, evo sa imam 9800pro i nemam tih problema na tom mestu, doduse sad je cat. 4.3 , mozda je u medjuvremenu ispravljen bug u drajverima sa ovom igrom.

Ma sigurno je u medjuvremenu ispravljen bug kroz nove drajvere a i ti imas sada drugu (noviju) graficku... 😉
Ja sam na Cat. 4.5 i ovako stoj stvari kod mene:
Pomislio sam da se GPU (VPU kako kaze ATI) ne pregreva stvarno, uspeo sam da "nabudzim" CoolerMaster 7-icu (7cm) na GPU i jezgro je sada u sred igre blago toplo (ranije bez ventilatora blo je prilicno toplo).

Sada mi se u igri koja je za sve kriva (PES3) ne desava stalno "iskakanje" VPU Recover-ija, samo 1x na pocetku tekme i sve posle ide normalno.
Ranije, bez ventilatora, VPU Recover mi je dosadjivao tokom cele tekme.
Sa 3.7 Catalyst-ima igra "ide brzo pa sporo" sto znaci nema igranja. Patch za igu ne pomaze jer mi onda najverovatnije treba i crack za isti a nemam nameru da kopam po internetu za njim... :S:

Sve u svemu, ne znam sta da radim, izgleda da cu `prodam R9000...
Jedina sansa su mi josa 4.7 Catalyst-i.

Poslednja izmena:
ja sam zbog VPU recover opcje i problema koje mi je zadavala ista presao na nV...

Moguce resenje:

"One way would be by disabling the system service named "Ati HotKey Poller". (WinXP/2000)
That would stop both the control panel hotkeys and the VPU recover from working."

Ako neko oce neka proba ovo, ja mislim da sam resio problem (ne na gore spomenuti nacin) ali to je za sad nezvanicno (necu da baksuziram :d: ) videcemo za par dana, juce sam ceo dan picio PES3 i nije mi VPU Recover pravio probleme... Da istestiram jos koji dan - da budem siguan.

ako mislis na ati hotkey service, to je bar lako: start -> run -> services.msc, nadjes "ati hotkey poller" i stavis right click pa properties, startup type = disabled. i onda restart.

Nisam bas mag, ali slicno mi se desilo sa karticom GIGABYTE 9600se na staroj krs ploci GIGABYTE 7zxe (4xAGP). Isto VPU recovery u toku bilo kog 3d renderovanja, da nije bio ukljucen ne mozes da nastavis. Ionako sam hteo da promenim plocu pa tako na novoj EPOX 8rda3i ni pomeni od bilo kakve greske sa bilo kojim driverima. ***** li ga zbog cega, istu krs kartu koristim. 😛arty:

Meni je problem resila nova instalacija drajvera (Cat 4.6 i 4.7) i control panela (obavezno). Dobio u Settings-ima Tab VPU Recover i samo ga iskljucio. Proradio Hitman: Contracts (koji uopste nije hteo da se startuje od VPU Recovery-ja) i nemam vise problema sa "ispadanjem" iz nekih igara zbog VPU-a.

Edit:
Kazu da prilikom de/instalacije drajvera za graficku i control panela hoce da dodje do toga da se nesto zabrlja sa VPU Recovery-em. Tako se i meni desilo. Cak se izgubio i tab sa VPU Recovery-em. Potpuna Deinstalacija Catalyst/Omega drajvera pa ponovni install.

Poslednja izmena:
Neki me ne razumeju, no nema veze.
Desavalo se to da kada je VPU Recovery iskljucen igra jednostavno zablokira i neam dalje od reset-a!
Kada je ukljucen VPU Recovery posle 5min izbaci iz igre i tada ne moras da resetujes masinu ali mozes ponovo da pustis igru i tako u krug...
Sve to nije vise vazno, mislim da sam pronasao resenje (cackao sam 3 dana po drajverima) i za sada sve radi kao da imam 9800Pro! 😀
Na VPU Recovery sam zaboravio i ako je "ukljucen" svo vreme.
Zelim da budem siguran da je sve OK i jos par dana igranja ce mi to, nadam se, i potvrditi. Tada cu napisti sta sam tacno uradio. 😉

Vazi!
Napisi "leba ti" i kako da i ja napravim da radi (R9200) kao 9800Pro!!! 😀 😀 😀
Pozdrav! :wave:

Probaj(te) sa nekim programom tipa Power Strip. Ja sam resio problem(e) a evo kako:
sve sto treba da uradite je da uz pomoc nekog programa koji dozvoljava cackanju u/po drajverima enable-ujes(te) 32bitni Z buffer za 3D (vidi attach). Sa svakim drajverima je po defaultu "disejblovan" (na R9000/R9200).
Mozda ovo nema logike ali meni je pomoglo u toj meri da prosto ne mogu da nadjem igru u kojoj ce da "proradi" VPU Recover i ako je "aktivan" svo vreme! 😀
Kao da vozim nVidia-u! :d
Uz to, uvek mi je iskljucena (disejblovana :S🙂 opcija Wait for Vert.Sync. Ovo se moze podesti i bez "dodatnih programa".

EDIT: Prokleti attach... :crash:

Poslednja izmena:
Evo sta sam procitao na jednom stranom forumu:

The Radeon 8500 and 9200 will not work with any Catalyst drivers above 4.1. This is the dreaded VPU bug and is mentioned in the 4.6 release notes.

Glupost. Ne znam kako da vam dokažem da radi sve i sa 4.1+ drajverima, jedini način je da probate ono šta sam napisao.
Uostalom, nisam ja to izmislio već sam pročitao na nekom ATI forumu... 😉

Imam R9000 pro i VPU recover se javljao samo sa FarCry (cat 4.3) i tu je bas dobro dosao jer se komp nije smrzavao vec se moglo nastaviti sa igranjem kada on odradi posao - karta nije OC. Sa 4.7 nisam ga jos nigde primetio, doduse ni ne igram se mnogo.

Minja je napisao(la):
Imam R9000 pro i VPU recover se javljao samo sa FarCry (cat 4.3) i tu je bas dobro dosao jer se komp nije smrzavao vec se moglo nastaviti sa igranjem kada on odradi posao - karta nije OC. Sa 4.7 nisam ga jos nigde primetio, doduse ni ne igram se mnogo.

Ista karta, ista igra, u 1024x768 (sve na medium osim Lighting i Shadow koji su na low) a krata na 300/300 MHz. Iskakanje na svakih deset minuta kao po paravilu (mada kad sam je igrao pre nekoliko meseci nije bilo probelma). Kad sam otvorio kuciste i pustio klimu ni jednom se nije desilo, prema tome vrlo verovatno je rec o pregrejavanju grafickog procesora. U prilog tome ide to sto nisam imao probelma sa ovom igrom pre nekolio meseci, kada su i spoljasnje temperature bile manje.
PS. Drajveri 4.7

Od kako sam instalirao Omega 2.5.58 (Cat 4.7) drajvere nema vise problema sa VPU Recovery-jem. Ukljucen je i sve fercera... do sledeceg buga.

Nazad
Vrh Dno