Šta je novo?

Voodoo 1

MarkosNS

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2009
Poena
320
Trazeci nesto u ormanu,sasvim slucajno sam naleteo na gorepomenutu karticu...da neko ne pomisli svasta,znao sam da je imam negde posto sam je svojevremeno iscupao iz nekog svog bivseg kompa i ostavio...ali sam se apsolutno zaprepastio kada sam video da na njoj pise da je iz 1997!!! Ah kako vreme leti.....:d
E sad mene zanima da li neko moze da mi kaze nesto vise o ovoj kartici (znaci cisto neki tehnicki podaci),posto me mrzi da guglam,a znam da ovde ima ljudi koji su apsolutni poznavaoci svega,a pogotovo retro komponenti :)
Na kartici pise diamond multimedia 1997 rev 6

Koliko se secam bilo je problema sa originalnim 3dfx drajverima je kartica zakucavala, radilo samo sa diamondovim. Inace, klasican voodoo 1, 4mb rama, 50Mhz clock jezgra (mogao se overklokovati do 60,eventualno 70mhz zavisno od kartice ali nista previse pametno se ne moze izvuci. Sve u svemu nista previse upotrebljivo.

Hvala. Nisam ja ni mislio da sa njom moze nesto bog zna sta da se uradi,nego cisto me zanimalo kada je vec imam... mada sad ko zna,mozda se i odlucim da sklopim neku retro masinu,ili je prodam u muzej :d:d:d
Secam se da ona nije radila samostalno,nego uz pomoc kabla se spajala sa postojecom karticom,pa se sve zajedno kacilo na monitor tj monitor na njih.
Kako to iz ove perspektive izgleda neverovatno,mladji korisnici garant nemaju pojma o cemu pricam :D

jel mozes malo detaljnije da objasnis kako se to koristilo? Zavode se to u 1 slot i graficka u drugi , i onda neki kablic, ako sam shvatio? Drajveri ili kako, jel to za DOS? Koliko ukupno ima igara koje podrzavaju?

jel mozes malo detaljnije da objasnis kako se to koristilo? Zavode se to u 1 slot i graficka u drugi , i onda neki kablic, ako sam shvatio? Drajveri ili kako, jel to za DOS? Koliko ukupno ima igara koje podrzavaju?

Imas obicnu grafu ( koliko se secam te grafe nisu imale 3d,pa je poenta voodoo-a i bila da se ubaci i 3d u celu pricu...ako gresim neka me neko od poznavaoca ispravi:d )
znaci voodoo-a ubodes u slot pored svoje grafe i spojis sa kablom (koji dobijes uz voodoo) a monitor onda ubodes u voodoo jer ima mogucnost za to,drajveri su normalno isli na cd-u uz karticu,a koliko se secam nije za DOS nego za Win,ja sam se recimo vrlo lepo (za to vreme) igrao (ako se ne varam fifa 99 i mooozda 2000 mi je radila,ali ovo je vec pretpostavka jer sam cesto nesto menjao i budzio oko hardvera)
Tako da sam se sad pomalo zagrejao da probam da opet sklopim neku takvu masinu,imam negde nesto delova,ali ne znam jos da li cu imati zivaca i znanja :D za tu igrariju,cekam da mi se drugar vrati sa puta pa da mu predlozim da sklapamo,da malo pizdi jer mrzi moje kombinacije i ideje :-devil-::d

Imam i ja Voodoo Rush 6MB. Potpuno ispravna. Stoji u mom prvom racunaru (Da da, jos uvek ga cuvam. Jedino sto je menjano bilo je HDD, sve je u originalu. :)). Ali je samo 2D tj nema 3D akceleraciju.

Imam i ja Voodoo Rush 6MB. Potpuno ispravna. Stoji u mom prvom racunaru (Da da, jos uvek ga cuvam. Jedino sto je menjano bilo je HDD, sve je u originalu. :)). Ali je samo 2D tj nema 3D akceleraciju.

To je bas lepo,ja se svih mojih komponenti i starih racunara uvek resim,a sada bih voleo da nisam tako radio.

Kako nema 3d akceleraciju?

Ima 3D. Rush je bio prvi voodoo koji je imao i 2D adapter.

Da, Voodoo rush je bio kombinacija 2D+3D kao svaka normalna danasnja kartica, znaci samostalni voodoo I (bez potrebe za glavnom karticom).
I Voodoo II je kasnije imao tu varijantu - Voodoo Banshee. Samo se ubode u AGP i to je to, nema potrebe za bilo kojom dodatnom grafickom karticom.

banshee je valjda bio prva graficka za AGP... Ako me memorija ne vara :)

banshee je valjda bio prva graficka za AGP... Ako me memorija ne vara :)

Intel i740, pa u to vreme i Riva128 koja je bila PCI i AGP varijanti (ova druga se ređe sretala), pa tek onda Banshee, koji je takođe (najviše proizvođača kod nas sa tim kartama su bili Creative, Diamond, CardEx(pert) tj. bivši Gainward, Eagle i poneki Hercules). Voodoo 3 je razvijan iz Banshee-a, s tim što je imao 2 x 2 TMU-a u jednom čipu, plus je rađen u sitnijem procesu, ali nije bio brži od dve Voodoo 2 karte u SLI-u...

Intel i740, pa u to vreme i Riva128 koja je bila PCI i AGP varijanti (ova druga se ređe sretala), pa tek onda Banshee, koji je takođe (najviše proizvođača kod nas sa tim kartama su bili Creative, Diamond, CardEx(pert) tj. bivši Gainward, Eagle i poneki Hercules). Voodoo 3 je razvijan iz Banshee-a, s tim što je imao 2 x 2 TMU-a u jednom čipu, plus je rađen u sitnijem procesu, ali nije bio brži od dve Voodoo 2 karte u SLI-u...

E sa ovakvim se predznanjem seda za komp :D

Nisam se najbolje odrazio :D. Prva 3dfx kartica za AGP koja je imala i 2D cip, znao sam za i740 (to je i kanda logicno, posto je intel i izmislio AGP)

Nego jel se seca ko S3 trio i virge-a? :D

Poslednja izmena:
Kod mene cuci jedan S3 Virge spregnut sa Diamond Monster 3D II Voodoo 2 kartom :) Imate postovane slike te moje masine u modovanom sanduku od municije kao kucistu na Retro dream machine threadu :D

posedujem i dva virgea, dva tria i jednog savagea koga bezuspešno pokušavam da nateram da radi UT pod S3 MeTaL API-jem... ja sam na virgeu cepao NfS2 :D

Rush nije imao 2D, zapravo za 2D se koristio 3rd parity chip, koji je od OEM proizvodjaca do proizvodjaca bio razlicit, tako je na kratama od 6Mb 2 bilo uvek rezervisano za 2D chip, a ostalo za Voodoo, inace karta je podbacivala u odnosu na Voodoo kec, ali je mogla da crta u prozoru.

Klasican Voodoo 1/2 je imao pass thorough kabl, jednostavno on je ili propustao 2D signal ili pustao svoj 3D.

Zaboravio sam da pitam uz koju karticu bih mogao da zakacim voodoo 1,mislim na 2D gpu?

A posle ubogog Voodoo Rush-a, i solidnog Voodoo Banshee-ja dosao je Voodoo3 u verziji 2000, 3000 i 3500. Ja sam bio ponosni vlasnik verzije 3000 koja je dugo dugo kampovala u mojoj mashini dok su se svi zamajavali TNT2 karticama ja sam uzivao u openGL, D3D i GLIDE igrama. Odlican 3D akcelerator i kome je ostao predlazem da ga sacuva za muzej. Da, tog Diamond Monstera sam imao i ja, bio je odlican samo na Diamond driverima.

Ja imam još uvek u fioci funkcionalne Voodoo 1, Voodoo 3 2000 i Voodoo 5 5500 :)

Kako nema 3d akceleraciju?

hehe setio sam se da brzo odgovorim. 9 meseci kasnije. I to sasvim slucajno naleteh na temu.

Pa lepo, nema 3D. Kada se pusti igra u 3D-u, sve je zeleno tj objekat je tu, ali bez tekstura.

I ovde pise da Rush ima samo 2D:
http://en.wikipedia.org/wiki/3dfx_Interactive
(ispod chipset tabele pise da je Rush samo za 2D, a Voodoo za 3D)

A po netu sam nalazio da ima 3D. Zaista ne znam. Ako neko mozda zna u cemu je stvar, neka kaze.

Vrh Dno