Šta je novo?

Vodic za vodena hladjenja

Eventualno bi mogli neki univerzalni blokovi mozda. Oni obicno hlade samo graficko jezgro, ne memoriju i naponske regulatore.
Cene se krecu oko 50eur.

Tako sam i mislio, hvala na tvom odgovoru... Nasao sam neke za oko 30-ak eura. Da li si imao mozda iskustva da li moze da se stavi iz KIT-a Thermaltake Bigwater 735 vodeni blok koji je namenjen za procesor? Tj. da taj koji je namenjen za procesor stavim na GPU?

Ako rupe odgovaraju, mogao bi.
Napamet ne mogu pricati. Ima gomila razlicitih grafickih - referentnih, nereferentnih, svaka ima svoje neke rasporede rupa, itd... :)

Generalno, za te slabije grafe niko skoro ne pravi vodene blokove, i retko se trude da univerzalne naprave kompatibilnim.

Oke, ispitacu sutra... Stize mi KIT, pa cu da ga drndam ceo dan ;)... Obavestavam kako ide...

Blok kao blok možeš da koristiš, pitanje je samo da li možeš da ga nabudžiš na dotičnu karticu. Ja npr. koristim OCZ Hydroflow blokove i na procu i na grafi, s tim što sam ovaj na grafi morao malo da modujem...izbušio dodatne rupe na nosaču koje se "gađaju" sa rupama na kartici i pri tom koristio drugi sistem montaže (originalni šrafovi nisu pasovali).
BTW, taj blok je prilično slabašan i teško da ćeš biti zadovoljan rezultatima kod hlađenja proca...s druge strane, ako uspeš da ga nabudžiš na grafu, verovatno ćeš biti zadovoljan jer ona i nije baš neka furuna.

Gde ćeš vodeno na 5670, pa ona se i onako greje kao sijalica. Bolje nabudži neki pasivni cooler na nju i uživaj.

Pa smešno se greje, tako da je vodeno za nju overkill x 2

Pa dobro, ako se ne greje mnogo to nije razlog da ne ulepsam svoje kuciste :)... U sustini meni je bitno samo da se PROCESOR fino hladi... Tipa oko 35-40 stepeni u Idle i do 60 u Load rezimu, a sto se graficke tice nesto bas i ne znam kolike su optimalne temperature kod njih, a i ne znam kako da vidim...

Grafičke se u odnosu na CPU smešno greju. Kada ova moja aždaja naklokovana na 900mhz ne prelazi 50C pri opterećenju, šta tek da očekuješ od 5670.

Evo utisaka... Thermaltake Bigwater 735, je u sustini ok (koliko para toliko muzike), nisam zadovoljan temperaturom CPU-a u Idle rezimu (ide do 50 C) dok jesam u Load (ne prelazi 61). Kontam da bi bilo znatno bolje sa 2-120 radijatorom i nekim boljim vodenim blokom od Thermaltake Aqua RX Series R2 UFO. Nisam probao koje bi temperature bile sa blokom koji je dosao uz KIT. Kako prvi put ovo ugradjujem, za sada sam sveukupno zadovoljan, ali teshko da cu kroz neki period na ovom da ostanem. Sto ce reci, prva sledeca investicija je znatno bolji radijator, koji bih morao da stavim spolja, jer mesta unutra nema sem na dnu kucista... I da, imam jos jedno pitanje: Kako sa viskom vazduha u vodenom bloku? Da li se posle izvesnog vremena sam izgubi ili mora da okrecem kuciste dok ne izbaci sav vazduh :D?

Prilozi

• DSC01806.JPG
    DSC01806.JPG
    456 KB · Pregleda: 48
  • DSC01807.JPG
    DSC01807.JPG
    392.5 KB · Pregleda: 49
  • DSC01804.JPG
    DSC01804.JPG
    593.4 KB · Pregleda: 58
  • DSC01805.JPG
    DSC01805.JPG
    557.7 KB · Pregleda: 53
Okreci kuciste, drmaj, udaraj itd. :) A temperature su ti takve zbog tog istog vazduha tj ta idle je jako sumljiva

Okreci kuciste, drmaj, udaraj itd. :) A temperature su ti takve zbog tog istog vazduha tj ta idle je jako sumljiva

Okretao sam na bok kuciste par puta i pustao da radi i dosta vazduha je izbaceno. Imam jos jednu frku, kad se pali komp, prijavljuje gresku u smislu CPU Fan. Provalio sam da normalni vazdusni kuleri imaju crnu crvenu i zutu boju, tj za 5 i 12 V, a LDE diode sa vodenog bloka samo crnu i crvenu, pa kontam da zbog toga prijavljuje gresku, samo sto ne znam kako to da resim...

U bios-u idi na hardware monitor > fan speed > cpu stavi na ignored

Da bi pokrenuo vazduh, stisneš creva pri krajevima... Nemoj prejako :D

@s16 odradio sam to jos pre nego da napises, rekoh ajde da odem u BIOS verovatno ima opcija, i nasao sam isto to sto si napisao...
@bmibmc stiskao ali ovo malo sto je ostalo od vazduha, nednostavno stoji izmedju rebarca... Glavna kolicina vazduha je izasla, ovo sitno sad cu da vidim kako ;)
Sad je temp 42, ali to je pri minimalnom okretanju kulera na radijatoru, kad ga pojacam vrlo je bucan, rekoh na minimum da ga stavim, da nemam kombajn pored sebe :D

DJComy: Da budemo precizni, ventilatori imaju zutu, crnu i crvenu. U toj kombinaciji, CRVENA je +12, CRNA je Masa, a zuta je tacho-signal.
Pumpa takodje ima ovu zutu zicu koju mozes spojiti na plocu (napajanje ide preko molex-a) da bi imao ocitavanje broja obrtaja.

OK, znam to, nego me interesuje da li ima uopste potrebe da stavljam zutu zicu pumpe na plocu? Mislim da ne...!? I da, Taj zuti kabl se nalazi i na kuleru radijatora? Mozda je pametno da ga stavim na mesto gde treba da ide CPU kuler, pa ce on automatski da regulise brzinu okretanja kulera na radijatoru? Koje je najpametnije resenje?

To je samo rpm signal, ne moze on tu nista da kontrolise. Znaci ta zuta sluzi samo da vidis na koliko se obrtaja sta vrti, to nista ne kontrolise. Ne moras i mozes da ga stavis... Ja sam ga licno odmah secnuo da ne pravi guzvu :p

Ima li neko ideju gde pronaći šrafove od 3mm malo duže, za montažu ventilatora na radijator?
Fali mi par komada, pa mi par ventova visi samo sa po dva šrafa. Umeju malo da vibriraju tako okačeni.

evo mene opet
ovo polako prerasta u hobi i opuštanje cheers
povaren je rezarvar koji bi ujedno i držao pumpu kopirano rešenje od ek i sličnih firmi
trebaju mi stići još šarafi 3x20 inox A2 iso 7380 da se to sve i montira
naravno kad se to sve poboja u crno
sve je rađeno od aluminija debljine 4mm, dolaz ima produženu cjevčicu u unutrašnjosti i koja je od dna dignuta nekih 10mm
cijev i ploča na koju se priključuje puma unutrašnja rupa je 18mm gumica je vanjski fi 24mm unutarnji 19mm i debljine je 2,5mm
rupe na ploči nisu izbušene jer se neznaju dimenzije dok se postoječa pumpa ne skine i snimi
po strane sam ostavio dvije cijevi fi 8 mm koje ću spojiti s prozirnom cjevi radi uvida nivoa vode u rezervaru

pored rezervara i nosača pumpe napravio sam hladnjak za dva hdd
sve je urađeno od al. debljine 4mm i to tako da sam isjekao 3 ploče i zavario ih u sendvič s tim da srednja ima kanale široke 20mm i koji su udaljeni od rubova za 20mm
donju ploču gdje dolaze fitinzi sam malo ubušio s glodalom 20mm dubine 2mm jer je navoj dugačak na samom fitingu bez toga bi se suzio protok fluida
rupe su pomaknute u stranu zbog priključivanja sata hdd kablovi itd.
nije još napravljen spoj između hdd i ploče a to će se riješiti s pločom al. debljine 2mm s odgovarajučim rupam koje odgovaraju onima na boku hdd
naručena je termalna traka dimenzija 200x200x2mm radi spoja elektronike sa samom pločom
dimezije ploče su 170x102x12mm

i dok se to bude jednog dana montiralo snimit ću rupe na matičnoj za čipset i mosfet pa ko zna možda i to budem napravio
za sada mašina radi bezprijekorno temperature zadovoljavjuče sobna temperatura 23,6 C

naručio sam pilu preko ebaja fi 40mm 72 zuba debljine 0,4mm koju ću montirati na glodalo i idem u izradu novog hladnjaka za procesor više ne kupujem ništa već pravim sam
to mi je falilo za narezati polje iznad samog procesora jer s time bi dobio veću površinu dispelacije koja je problem kod hladnjaka cpu zbog njihove male dimenzije
to je sljedeći projekat i kad on bude gotov ide se na montažu, slike će biti okačene

pozdrav ,)

ps
za gore navedeni post ja sam naručio 10 šarafa a trebaju mi 4 pa ako ti odgovarju mogu ti ih poslati poštom

Poslednja izmena:
Ima li neko ideju gde pronaći šrafove od 3mm malo duže, za montažu ventilatora na radijator?
Fali mi par komada, pa mi par ventova visi samo sa po dva šrafa. Umeju malo da iraju tako okačeni.

Isti problem sam i ja imao pa sam ga resio busenjem vecis rupa u radijatoru jer sam za njih mogao naci dovoljno dugacke srafove.

Poslednja izmena:
Treba mi vodeni blok za HD 5670, a da nije univerzalan, tipa kockica koja se kaci i to je to, nego da bude bas kompatibilan za 5670... S kojom karticom je HD 5670 kompatibilna po gabaritu i rupicama? Neka iz GTX serije ili 58xx ili koja vec? Da li moze neki njihov blok da se ubaci ovde? Guglam vec nedelju dana ali ne nalazim nista... Da li je neko imao iskustva? I da, da li su bolje temperature ako crevo posle radijatora ide odmah u CPU blok u odnosu na to ako crevo posle radijatora ide u pumpu pa tek onda u blok?

Ne verujem da mozes da provalis razliku, meni licno ide iz radijatora u cpu block jer m i je nekako tako logicnije al svi kazu da nema nikakve razlike :p

Treba mi vodeni blok za HD 5670, a da nije univerzalan, tipa kockica koja se kaci i to je to, nego da bude bas kompatibilan za 5670... S kojom karticom je HD 5670 kompatibilna po gabaritu i rupicama? Neka iz GTX serije ili 58xx ili koja vec? Da li moze neki njihov blok da se ubaci ovde? Guglam vec nedelju dana ali ne nalazim nista... Da li je neko imao iskustva? I da, da li su bolje temperature ako crevo posle radijatora ide odmah u CPU blok u odnosu na to ako crevo posle radijatora ide u pumpu pa tek onda u blok?

Do sada nisam video je neko pravio WB samo za 5670, tako da mrka kapa oko toga. Šta ti fali univerzalnom WB za 5670?

Pa hteo bih nesto bolje od univerzalnog bloka... Znam da postoji par njih koji ce zavrsiti posao dobro, ali cak ni njih ne znam gde da nabavim i da li neko prodaje. Dopao mi se Koolance GPU 200 i GPU 220, medjutim kao sto rekoh, ne mogu da ih nadjem nigde... Nasao sam cak i OCZ Hydroflow, ali mi se ne buse dodatne rupe, hocu da kad uzmem da bude kompatibilno kako treba! Imam jos jedno pitanje, da li je neko imao iskustva koji je blok bolji, da li Klasicni blok koji dolazi u Thermaltake Bigwater 735 ili ovaj Thermaltake Aqua RX2 UFO koji sam dodatno kupio!? Iskreno, nisam zadovoljan previse temperaturama na procesoru sa UFO blokom, mada moguce je da je to do slabijeg radijatora...

Nazad
Vrh Dno