Šta je novo?

Vodeni sistem

schnappy

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2010
Poena
200
Dakle,

dolazi leto pa razmisljam da ako necu prodati svoj i7 komplet da pazarim za vodeni sistem. Ne znam uopste dali to ima kod nas, ili moze da se nabavi samo preko...
Dalje, imam chieftec bravo kuciste, a posto ne planiram mod kucista, imam opciju da kupim 2 radijatora od 12cm.
Kako da napravim bilo sta, da hladi bolje od Megahalems-a? Hvala unapred.

ps, evo slika, ovo mi se mnooogooo svidja 🙂

Prilozi

• open2.webp
    open2.webp
    139.1 KB · Pregleda: 213
Igranje sa vodom je skup sport, zahteva mnogo strpljenja i zivaca, ja sam npr. kupio sebi vodeni sistem ali ne mogu da nadjem odgovarajuce holdere😡
tako da je do daljnjeg u fioci....

Nisam neki strucnjak za vodena ali mislim da ces sa tim radijatorima postici par stepeni bolju temperaturu u odnosu na Megu(Naravno zavisi kakav imas WB,itd...)

Pa krecemo redom:
1. Blok- kod nas imas neke jadne ostatke od pre tipa 5godina a to su od thermalright i ocz - oni su oko 1k dinara ( i manje), nemaju nosac za 1366 - tako da ces tu morati malo da modujes nosac.
Ili druga opcija da narucis pravi, krsten blok od preko. Tu imas vise opcija, direktno sa EKweb shopa, ili preko gigatrona/emmi - oni narucuju sa CK. Moj savet ti je EK suprime HF - oko 55e ili ako bas nisi pri kinti EK suprime LF - slabiji blok (za par stepeni) a znatno jeftiniji.
2. Radijator - ne savetujem ti da uzimas 2x 120 radijator, jer istiskuje dodatne troskove za fitinge, smanjuje protok i mala je to povrsina za ozbiljno hladjenje. Radijatore opet mozes na isti nacin kupiti i poruciti. U emmi ih ima ali su 360/420 - sto tebi ne odgovara.
3. Pumpa - Neka DC4 bi ti sasvim odgovarala, ona moze da tera 2 bloka i 1-2 radijatora. Na to odma racunaj 50e. Imas i jeftinija resenja, tipa nesto polovno itd. I to imas kod nas / ili napolju.
4. Fitinzi - ono sa cime ces zakaciti creva na ostale delove. Imas obicne i compresed. Kako stoji sa kintom tako naruci. Isti djavo, samo sto su compresed lepsi i ne bakces se sa zatezanjem creva mnogo. 🙂
5. Creva - kupis u farbari, zivis u BG tako da nece ti biti problem naci. I da, gledaj da ne kupis neka zelena bastenska plz 😛
6. Rezervoar / T-line - potreban deo, jer preko njega punis/praznis sistem.. Ja ti za pocetak preporucujem T-line, jer je to najobicnija T racva od 200din 😉
7. Tecnost - mani se fabrickih kolanta a posebno boja - sjebace ti sistem. Znaci ovde 100% destilovana voda. (eventualno kasnije PT nuke/silver coil - oko 1000dinara zajedno - da ti sprece pravljenje bakterija)

Ako te nesto dodatno zanima pitaj. 😉

Igranje sa vodom je skup sport, zahteva mnogo strpljenja i zivaca, ja sam npr. kupio sebi vodeni sistem ali ne mogu da nadjem odgovarajuce holdere😡
tako da je do daljnjeg u fioci....

Nisam neki strucnjak za vodena ali mislim da ces sa tim radijatorima postici par stepeni bolju temperaturu u odnosu na Megu(Naravno zavisi kakav imas WB,itd...)

Ovo apsolutno stoji, ne savetujem ti da uopste kreces bez 200e, jer budziti nesto a da radi kako treba (znaci 20c bolje temperature u load od vazduha) za male pare ces tesko postici (jedino da pratis oglase 1godinu i kupujes ostatke od drugih)

Pa krecemo redom:
1. Blok- kod nas imas neke jadne ostatke od pre tipa 5godina a to su od thermalright i ocz - oni su oko 1k dinara ( i manje), nemaju nosac za 1366 - tako da ces tu morati malo da modujes nosac.
Ili druga opcija da narucis pravi, krsten blok od preko. Tu imas vise opcija, direktno sa EKweb shopa, ili preko gigatrona/emmi - oni narucuju sa CK. Moj savet ti je EK suprime HF - oko 55e ili ako bas nisi pri kinti EK suprime LF - slabiji blok (za par stepeni) a znatno jeftiniji.
2. Radijator - ne savetujem ti da uzimas 2x 120 radijator, jer istiskuje dodatne troskove za fitinge, smanjuje protok i mala je to povrsina za ozbiljno hladjenje. Radijatore opet mozes na isti nacin kupiti i poruciti. U emmi ih ima ali su 360/420 - sto tebi ne odgovara.
3. Pumpa - Neka DC4 bi ti sasvim odgovarala, ona moze da tera 2 bloka i 1-2 radijatora. Na to odma racunaj 50e. Imas i jeftinija resenja, tipa nesto polovno itd. I to imas kod nas / ili napolju.
4. Fitinzi - ono sa cime ces zakaciti creva na ostale delove. Imas obicne i compresed. Kako stoji sa kintom tako naruci. Isti djavo, samo sto su compresed lepsi i ne bakces se sa zatezanjem creva mnogo. 🙂
5. Creva - kupis u farbari, zivis u BG tako da nece ti biti problem naci. I da, gledaj da ne kupis neka zelena bastenska plz 😛
6. Rezervoar / T-line - potreban deo, jer preko njega punis/praznis sistem.. Ja ti za pocetak preporucujem T-line, jer je to najobicnija T racva od 200din 😉
7. Tecnost - mani se fabrickih kolanta a posebno boja - sjebace ti sistem. Znaci ovde 100% destilovana voda. (eventualno kasnije PT nuke/silver coil - oko 1000dinara zajedno - da ti sprece pravljenje bakterija)

Ako te nesto dodatno zanima pitaj. 😉

Mislio sam da do nekih 100eur pazario nesto...Ako npr trenutno u ful load-u i7 930 75c, pa tokom leta pod vodenom ako bude u ful loadu 65, ja cu biti zadovoljan, ipak je to 10c manje. Trenutno ne zelim da secem limariju, mada video sam resenje kako su to napravili neki sa 1x360 radijatorom. Meni se mnogo svidja resenje kao sto je gore, em da je fensi, a mislim da i ako napravicu nesto slicno bice procesor hladnije 5 stepeni vise sigurno, pitanje je dali mogu da nadjem bilo sto korisceno. e, to sam zaboravio, svakako bi uzeo polovu robu, ne isplati se da kupim new stuff...

Sto ne uzmes h70 ?

hmm, nisam znao da su tolko losi :/

odgovor je jednostavan H70 se nemože smomenuti na isti dan sa vodenim hlađenjem,inače je ok,ali jako daleko od water cooling...

Za 100 Eur nije moguce napraviti vodeni sistem!Ispod 200-250 eur ne spada u ozbiljan sistem
koji ce ti doneti neke rezultate!
@rhher
Kakvi holderi ti trebaju?Za radijator?Koji si CPU block uzeo?

Poslednja izmena:
Mogu ti reci da za te pare ako zaista ima da se nadje je i odlicna kupovina.
Za sigurno je bolje od sistema koji si naveo,mislim da to ne treba ni porediti..
Dobijes radijator (dual),potopoljenu vodenu pumpu sa kanisterom (all in one) ,fitinzi i creva su 1/2 i vodeni block!
Po meni je to sasvim ok!
Mada ako opet pogledas za 150 eur na zapadu mozes da uzmes xtreme triple radijator,vodenu pumpu i block..Mozda da predje malo
preko a opet spada u ozbiljne vodene sisteme!

NPR :

Radijator :

http://www.ekwaterblocks.com/shop/radiators-fans-accessories/radiators/ek-coolstream-rad-xt-360.html

Block:

http://www.ekwaterblocks.com/shop/blocks/cpu-blocks/ek-supreme-lt-acetal-nickel.html

ili skuplja verzija :

http://www.ekwaterblocks.com/shop/blocks/cpu-blocks/supreme-hf/ek-supreme-hf-acetal.html

i Pumpa :

http://www.magicool.biz/Magicool/Pump.html

http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p3210_Magicool-pump-station-700-DC12Volt.html

Poslednja izmena:
@PCBeast: To stoji - cene na zapadu (ako racunas Ameriku) su smesno niske u odnosu na to sto nama nude i koliko nas kosta kada ih nabavljamo.

U cenu u 16000 sam uracunao i cenu dostave iz Amerike u Srbiju kao i surove carine/poreza koje nam namecu, koja svakako nije zanemarljiva, al' relativno neizbezna. 🙂

Inace, zaboravio si rezervoar, fitinge, crevo...iako ne kostaju kao blok ili radijator, ni njih ne treba zaboraviti. Osam fitinga izadje nekih 20eur, 2-3 metra creva izadje 10eur, rezervoar jos mozda 20-30eur - to je jos 60eur.

Druze uopste nisi ispratio sta sam okacio.
Ovo sve sto sam stavio moze da se nadje u Nemackoj www.aquatuning.de ili ti
u komsijskoj Sloveniji po istim cenama.Cak EK mozda moze da dobije i povoljnije tj sigurno!
Magicool pump station 700 DC12Volt za koju sam okacio link je potopljena pumpa i za nju ne treba kanister a sto je jako bitno
ne zauzima mnogo prostora.Kako znam?Pa imam je kuci 😉
Fitinge dobijas i uz pumpu i uz block ,trebalo bi da daju u EK posto uz Swiftech dobijes!Ostala su samo creva koja nisu skupa + 2 fitinga 1/2 za radijator!
-> http://www.ekwaterblocks.com/shop/fitting-1-2-id.html <-
Znaci u racunicu od 150-160 eur sve to uklopis i opet imas ozbiljniji sistem i ne treba ti nikakav uvoz iz Amerike.

Evo koliko kosta XSPC Rasa 750 RS360 WaterCooling Kit - to je sa triple radijatorom!

http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p11400_XSPC-Rasa-750-RS360-WaterCooling-Kit.html

Ovaj o kome ti pricas sa Dual radijatorom je ovoliko :

http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p11398_XSPC-Rasa-750-RS240-WaterCooling-Kit.html

Poslednja izmena:
Ako narucujes iz EK imas direktnu dostavu ovde da te sve izadje cak i jeftinije 😉
A aquatuning sam uzeo u obzir da ti neko donese ili posalje ko tamo zivi.

Mozda znas nesto sto ja ne znam...

XRVLW.png

Dakle, pocetna cena je 185eur sa dostavom. Ako narucujes kao fizicko lice, a salje ti pravno lice, sva roba podleze 'ubrzanom carinskom postupku' gde ti po deklaraciji naplate 10% na cenu robe + cenu dostave, a zatim na sve to dodaju i 18% PDV-a.

Znaci, u tom slucaju bi bilo: 240eur + 4eur carinski pregled + 3-4eur postanskih usluga. Da zaokruzimo, 250eur. 🙂

E, sad - ako mozda imas neku ideju kako smanjiti/izbeci dazbine, samo reci. 🙂

Sve ono sto sam gore naveo dodje u Srbiju po istoj ceni..
Znaci triple radijator,Magicool pumpa (doduse ne znam da li EK i dalje radi saradjuje sa Magicool no verovatno moze da se nabavi i dalje) ..
Jedino sam ventilatore zaboravio..To si me potsetio..Kanister ne treba jer je pumpa potopljena!

Imas recimo i ovde user-a sa bencha koji usko saradjuje sa EK te sve komponente mozes dobiti u BG!
Koliko je na sajtu toliko te izadje kad ti stigne u BG!

Sve u svemu kad vec pominjes Ameriku isti je sistem "muke" da se ovde dobaci.
Znaci kad vec ide da mu neko nabaci iz Amerike onda bi za 150 + eur Dolari -> Euro tek mogao da dobije sta pozeli!
Nema svrhe da se cima za sitnije stvari ako vec narucuje nesto tako tj ako bi narucivao.To bi bio cist apsurd!
Ili na nesto ozbiljnije ili nista!

http://www.sidewindercomputers.com/

Poslednja izmena:
Hehe, vec godinu dana redovno narucujem sa SideWinderComputers-a i dovukao sam preko 30kg opreme od njih, jedino sto sam uvek platio carinu i PDV. Ali su cene u Americi oko 20-30% nize nego u CaseKing-u ili Aquatuning-u, pa cak i kad platis carinu i PDV izadje kao na sajtu CK ili AT.

Ne znam koju ti pumpu gledas, al' ako narucujes, morao bi da narucujes sa jednog sajta, inace ces dva puta platiti troskove dostave, sto je opet bezveze. Ek ne prodaje Magicool pumpe, nego im je najjeftinija pumpa ovaj DCP 2.2 (koja i nije nesto, al' ajde).

E, sad - sto se tice carine i izbegavanja iste - tu vec nisam siguran kako bi tacno moglo da se smanje troskovi. Carinska stopa za "hladnjake" za racunar je 10%, makar po dokumentaciji sa sajta Uprave Carina. Istina, PDV od 18% ne bi trebao da se naplacuje za racunarske komponente, al' kad sam pitao carinske radnike o tome, rekli su mi da se naplacuje 18% za sve kada je fizicko lice primalac i primenjuje se ubrzani carinski postupak.

Inace, kad imas nekoga u inostranstvu, ko jos dolazi povremeno ovamo - mozes iscimati da ti nabavi nesto, al' uzmi u obzir da ako uzmes paket od 5kg, cak i ako imas nekoga da ti donese (a nemaju ga svi), cimas tu osobu da vuce taj paket od 5kg na bus, avion, brod, sta vec 🙂

Koji user saradjuje sa EK?

Poslednja izmena:
Vidi odavno nisam uzimao nista iz EK ,kod mene je Swiftech oprema..Tacnije sad cu ti reci tacno moj vodeni setup.

Pumpa- Swiftech MCP655
Vodeni blok - Swiftech Apogee XT
Radijator - Danger Dan Black Ice Xtreme Triple (2 kom)
Kanister - Thermaltake (modovan) ,razbuseni fitinzi (Inlet,outlet) za bolji protok
Drzac za radijatore - Koolance Mounting Bracket
Creva - 1/2 silikon ,providna
Fitinzi - EK 1/2 (Modovani,ofarbani u crno)

Ne znam da li sam nesto zaboravio?

EK je imao ranije i Magicool radijatore i pumpe.
"Sad" je poceo da radi svoje radijatore po Danger Dan licenci.
Ti EK-CoolStream RAD XT su Danger Dan/HW Labs radijatori..

Ako imas nekog u Sloveniji sve moze da se nabavi iz iste kuce..

JIM22 je user.Inace ne znam da li je uopste vise aktivan.Ja ga dugo nisam video ovde.

Ma ko te pita da li je legalno kada dobijes jeftinije 😉
Sto nebi preporucio?Niko se do sad nije pokajao.
Funkcionise sve normalno a vrlo cesto i oN dodje za BG 😉

Mislis da ce ici po kucama da se cimaju zbog toga ? 🙂

P.S.Dobra ti je masinica mada mislim da sam ti to vec jednom i rekao 😉

Verovatno nece po kucama - al' posto sam navikao da ocekujem neocekivano od nase drzave, ovako imam dokument da sam platio sve dazbine koje su mi trazili, i mogu da mi proverbijalno 'pljunu kroz prozor' 😀

EDIT: Prepravio sam detalje iz Moja masina 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno