Šta je novo?

Voda vs. Vazduh

AS500 Plus White
01.jpg

Freezer 34 eSports Duo nista posebno i spektakularno.

Poslednja izmena:
AS500 Plus White
Pogledajte prilog 327395

Freezer 34 eSports Duo nista posebno i spektakularno.
Freezer je bukvalno duplo jeftiniji (i dosta niži). I prilično sam siguran da bi bili egal dok se ne zađe u overclock vrućih procesora...a i tada cenim da razlika ne bi bila mnogo velika. Freezer je gusto pakovan, dosta peraja s malim razmakom i ventom sa odličnim potiskom...

AS500 je otprilike egal sa Fumom, po TPU testovima, cenovno i po performansama, ali Fuma je opet dosta niža plus tiša...

Ovi Deepcool vent-ovi isto imaju prilicno dobar potisak i AS500 je slicno gusto spakovan (gledajuci Assassin III sta radi na GamersNexus), na OC/ vecim TDP sa normalizovanom bukom bi trebao da odmakne solidno od Freezer 34 Duo (minimum GamersNexus 3950x 198w, ili slicno ko Intel-a, 12700k/12900k/11900k/11700k).

Svejedno, najveci test za sve kulere ce biti 14th generacija Meteor Lake Intel sa chiplet-ima i Zen 4 na AM5. Bice zanimljivo sta ce se desiti sa tolikom gustinom na TSMC 3nm/Intel 4/Samsung 3nm.

Ovi Deepcool vent-ovi isto imaju prilicno dobar potisak i AS500 je slicno gusto spakovan (gledajuci Assassin III sta radi na GamersNexus), na OC/ vecim TDP sa normalizovanom bukom bi trebao da odmakne solidno od Freezer 34 Duo (minimum GamersNexus 3950x 198w, ili slicno ko Intel-a, 12700k/12900k/11900k/11700k).
Slažem se, ali opet: Freezer je duplo jeftiniji. Porede se babe i žabe...
AS500 je praktično konkurencija Fumi po ceni i performansama ali Fuma je niža i tiša.
AK620 je zanimljiviji jer jdeluje serioznije i kao da može da ohladi više, a košta samo malo više...voleo bih da vidim uporedni test sa Phanteksom...

Freezer je bukvalno duplo jeftiniji (i dosta niži). I prilično sam siguran da bi bili egal dok se ne zađe u overclock vrućih procesora...a i tada cenim da razlika ne bi bila mnogo velika. Freezer je gusto pakovan, dosta peraja s malim razmakom i ventom sa odličnim potiskom...

AS500 je otprilike egal sa Fumom, po TPU testovima, cenovno i po performansama, ali Fuma je opet dosta niža plus tiša...
Okačio sam sliku hladnjaka koji mi se dojmi. Ni u jednom trenutku ih nisam poredio već sam samo dao komentar na 34 duo koga posedujem od kad se pojavio, bukvalno. Nema nikakvih baba i žaba.

Za 27 evra onaj Zalman je bb k'o vrata. Mogu ruku u vatru da stavim da dere ovog Arctic-a i to za neznatno manje pare.
Mada stoji to da mu je vent ogavan..

Fuma je niža jer je hladnjak za ventilatore od 120mm. Na AS500 su 14ice.

Poslednja izmena:
Znam da su 14-ice...ali ako mogu da uzmem niži i tiši hladnjak sa istim performansama i cenom, zašto bih ovaj...? To je bila moja poenta.

Što se tiče Zalmana, ventilator je drugi razlog što ga ne bih uzeo...srećno sa zamenom i montiranjem istog. Ne volim nestandardne mehanizme za to, samo komplikuju stvari...
Niti sam siguran da bi hladio bolje od Arctica...Zalman ima cevku više ali manje rebaraca što znači manje efektivne površine za disipaciju toplote...ne znam. I opet, niži je, što je prednost.

Poslednja izmena:
...srećno sa zamenom i montiranjem istog
zameni se za 15-min max uz najlonse vezice iz Wobbyhouse-a ili sa KP za par dinara.
ali manje rebaraca što znači manje efektivne površine za disipaciju toplote...ne znam.
Ne bas, Zalman je dizajniran za slab protok vazduha/niske obrtaje, zato je toliko proziran. Manji potencijal kad buka nije faktor, i brzi ventilatori nece imati ucinak da, ali kad je normalizovano po buci nista losiji od konkurencije, cak ima prednost.

Takodje Zalman CNPS17X sa 2 namestena ventilatora ce imati iste performanse kao Deepcool AS500 Plus dok se ne predje ~200w.

Poslednja izmena:
Pa jel su ti argb ventovi bolji od prethodnih ili su isti?

Navodno malko bolji jer imaju obruč oko lopatica pa im se ne čuje toliko onaj karakteristični šum koji ima P14, plus imaju gumirane ćoškove...

A u odnosu na bionix kakvi su?

Mislim da su bolji.

Ako se dobro sećam, neko je pravio test sa tim RGB, pokušaću da iskopam kasnije...

@sekspir019
Kada pogledas njihov oficijalni sajt, gde u najboljem svetlu predstavljaju svoja dva modela ventilatora, videces da su oni zapravo.. isti?
Jedina razlika izmedju ova dva ventilatora je u tome kako su oni "spakovani". Bionix ima malo veći CFM (Količina vazduha koja struji u minuti) i neprimetno bolji statički pritisak, ali je zato bučniji. Medjutim, na istim obrtajima ta razlika se i ne primeti.

P14 i Bionix nisu isti. Sem pomenutih razlika (što znači da su, je li, različiti), Bionix ima drugačiji ram za koji kažu da nije dovoljno čvrst pa Bionix ima nekih zvučnih zezancija.
P14 ARGB ima obruč oko lopatica što navodno smanjuje vibracije i buku (pošto bi Arctic mogao da ih pravi od bolje plastike) pa bi trebalo da bude za nijansu tiši od običnih P14, tj. da smanji jnihov karakteritični šun na nekih obrtajima...
Takođe, P14 ARGB ima 0 RPM mod, koji P14 nema i 200 RPM više.

Ja sam govorio za P14, ne P14 A-RGB, nisam video da se zapravo o njemu diskutuje u temi - Slazem se za gore pomenuto.

Diskutovalo se iznad, čovek je pitao za Liquid Freezer ARGB...

Pripremam novu konfu, CPU je 5900x, Ram će biti g.skill trident neo, drugi i čevrti slot...
Naravno, prva opcija je vodeno hlađenje, ali polako razmišljam i o vazdušnom. Kućište će biti NZXT H7 Flow. Ideja je da se ubace svi ventilatori 140-ke (ako bi bilo vazdušno), 3(napred)+2(gore)+1(nazad).
U rezervi imam neotpakovan Esports duo 34. Razmisljam i o freezer 50, vidim da je na prethodnoj strani spominjana slična memorija,tako da mislim da može da prodje.
Kakav je taj freezer50 u odnosu na AK620?
Da li za 5900x treba još bolje(mislim vazdušno)?
Najveći deo vremena bi bio normalan rad, po maaaalo igrice, i možda mašinsko učenje...

Vrh Dno