Mare, ovde bi ljudi zaista trebalo da pogledaju SG-1 seriju, da bi mogli da otkljuchaju mashtu, po ovom pitanju:
evo ti ljudska istorija:
da vizantija nije pala, civiliacija bi u ovom trenutku bila duplo, ako ne i trostruko bolja u pogledu nauke, sa mnogo manje ljudi na zemlji. ergo - mnogo vishe ljudi bi bilo u stanju da uziva u blagodetima nauke, medicine i tehnologije, te bi, po nekoliko scenarija bilo mnogo manje ratova, i verrovatno bi ljudski tok uhvatio drugi smer od ovog danas, katastrofalnog (ratovi, pare)
e sad zamisli sledece -
ista planeta kao mi, i na njoj - civilizacija. krenu da se razmnozavaju, i da se kolju, kao nalik na grchku, pa rim (preskochio sam mali period dosadne mesopotamije i egipta). uspostave se kulturne i organizacione institucije, nalik na shkole, senate i skupshtine.
i onda - ne desi se srednji vek (takozvani mrachni)
zamisli tad, svaka drzava po 30ak hiljada ljudi, a u drzavama - penicilin i ostali antibiotici, fina obrada metala i drveta, arhitektura, manjak kicha i shunda usred manjka populacije, manjak korpucije, i neshto nakon toga mikro nauke i fizika.
sasvim izvodljivo, uz chinjenicu da argument sledeci ne drzi vodu: vishe ljudi, vishe otkrica. (manje ljudi, veca uloga u sistemu, vece obaveze, veci procenat genijalnih umova)
pogreshna je koncepcija da se misli da svako ko bi u svemiru dostigao nash nivo, da bi se samounishtio, ako ima zivota u svemiru, mi smo onda jbni izuzetak.
Zvuci neverovatno da je moguce da nema nekog zivog oblika slicnog nasem u univerzumu. Mi smo samo mali deo istog.
Medjutim, smesno je npr. da u filmovima uvek prikazuju vanzemaljce kao tehnoloski uzasno napredna bica koja se voze u nekom fancu techy starshipu sa gomilom lampica i onda, kada dodju na Zemlju, ponasaju se maltene kao najgori primati ili zveri (jedu zive ljude, vriste, urlaju itd...).
alien vs predator
to mi je uvek bio veliki fail u tim filmovima, shto predator, koji je ochigledno ishod civilizovanog drushtva (zgrade, brod, oruzija, sve kao proizvod umetnosti + primene) dodje, i krene da jede i grize, i da ubija ... super.
shto se mene tiche, SG-1 i Atlantis su najbolje prikazali moguce aliene (Asgard-i, Nox-i, Goa'uldi, Tolan-i, Ancienti, Wraith i Asuranci), mada, i BSG ima nekakvog smisla (jedna jedina inteligentna rasa u svemiru je - ljudska)