Šta je novo?

Voda na Marsu

Zvuci neverovatno da je moguce da nema nekog zivog oblika slicnog nasem u univerzumu. Mi smo samo mali deo istog.

Medjutim, smesno je npr. da u filmovima uvek prikazuju vanzemaljce kao tehnoloski uzasno napredna bica koja se voze u nekom fancu techy starshipu sa gomilom lampica i onda, kada dodju na Zemlju, ponasaju se maltene kao najgori primati ili zveri (jedu zive ljude, vriste, urlaju itd...).

Poslednja izmena:
Mare, ovde bi ljudi zaista trebalo da pogledaju SG-1 seriju, da bi mogli da otkljuchaju mashtu, po ovom pitanju:

evo ti ljudska istorija:

da vizantija nije pala, civiliacija bi u ovom trenutku bila duplo, ako ne i trostruko bolja u pogledu nauke, sa mnogo manje ljudi na zemlji. ergo - mnogo vishe ljudi bi bilo u stanju da uziva u blagodetima nauke, medicine i tehnologije, te bi, po nekoliko scenarija bilo mnogo manje ratova, i verrovatno bi ljudski tok uhvatio drugi smer od ovog danas, katastrofalnog (ratovi, pare)

e sad zamisli sledece -

ista planeta kao mi, i na njoj - civilizacija. krenu da se razmnozavaju, i da se kolju, kao nalik na grchku, pa rim (preskochio sam mali period dosadne mesopotamije i egipta). uspostave se kulturne i organizacione institucije, nalik na shkole, senate i skupshtine.

i onda - ne desi se srednji vek (takozvani mrachni)

zamisli tad, svaka drzava po 30ak hiljada ljudi, a u drzavama - penicilin i ostali antibiotici, fina obrada metala i drveta, arhitektura, manjak kicha i shunda usred manjka populacije, manjak korpucije, i neshto nakon toga mikro nauke i fizika.

sasvim izvodljivo, uz chinjenicu da argument sledeci ne drzi vodu: vishe ljudi, vishe otkrica. (manje ljudi, veca uloga u sistemu, vece obaveze, veci procenat genijalnih umova)

pogreshna je koncepcija da se misli da svako ko bi u svemiru dostigao nash nivo, da bi se samounishtio, ako ima zivota u svemiru, mi smo onda jbni izuzetak.

Zvuci neverovatno da je moguce da nema nekog zivog oblika slicnog nasem u univerzumu. Mi smo samo mali deo istog.

Medjutim, smesno je npr. da u filmovima uvek prikazuju vanzemaljce kao tehnoloski uzasno napredna bica koja se voze u nekom fancu techy starshipu sa gomilom lampica i onda, kada dodju na Zemlju, ponasaju se maltene kao najgori primati ili zveri (jedu zive ljude, vriste, urlaju itd...).

alien vs predator :p

to mi je uvek bio veliki fail u tim filmovima, shto predator, koji je ochigledno ishod civilizovanog drushtva (zgrade, brod, oruzija, sve kao proizvod umetnosti + primene) dodje, i krene da jede i grize, i da ubija ... super.

shto se mene tiche, SG-1 i Atlantis su najbolje prikazali moguce aliene (Asgard-i, Nox-i, Goa'uldi, Tolan-i, Ancienti, Wraith i Asuranci), mada, i BSG ima nekakvog smisla (jedna jedina inteligentna rasa u svemiru je - ljudska)

Poslednja izmena:

Zašto smešno? U pitanju je obična frojdovska projekcija. Znači tako bi se ponašali npr. amerikanci da se (nedajbože) sutra spuste na takvu neku planetu i krenu da šire "demokratiju i zemaljska prava". :S:

to mi je uvek bio veliki fail u tim filmovima, shto predator, koji je ochigledno ishod civilizovanog drushtva (zgrade, brod, oruzija, sve kao proizvod umetnosti + primene) dodje, i krene da jede i grize, i da ubija ... super.

Ne secam se da je Predator nekoga jeo ili grizao u filmovima, samo je skupljao trofeje (lovio) :D

a ako zivot postoji u nekom nama ne toliko ociglednom obliku,recimo dozivljavamo taj oblik zivota kao paranormalne pojave ili x-files? :hair:

Po cijelom krateru se vide obrisi zgrada i puteva, kao nekakav grad. Vidi se dosta dobro, no potrebno je zumirati.

Aha, video sam to, al ne znam da nije mozda do nacina izrade fotografije, kao anomalije koje se javljaju kad se velika slika pravi kao kolaz dosta manjih ili tako nesto.

Znaci pronadjen h2o na Marsu. Zanimljivo. Nego jel ima procena koliko kolicne postoje na crvenoj planeti?

Poslednja izmena:
Bilo je pre jedno 5-6 meseci na DIscovery-ju ili National Geographic-u prica jednog lika koji je radio za NASU pre jedno 20-30 godina koji kaze da ima slike gradjevina na Marsu. NASA je unistila te slike a on je sacuvao par koje je objavio u svojo knjizi. Kad bi se setio kako se zove leek........

^Pogledao sam ovaj youtube video i iskren da budem nisam bas ubedjen, suvise je mutno, to moze biti bilo sta mada sam pobornik "we are not alone" teorije...

Hm, evo sta sam ja uspeo da izvucem jos vecim zumiranjem i "par tweakova" u photoshopu:

star_wars_clone_army.jpg

:banana:

sadna jednom drugom forumu diskutujem o ovim snimcima, to jes o Hale krateru -

iako je u pitanju 3D render slike koja je 2D iz velike daljine slikana, proces pravljenja 3D slike izvodi to tako da se uz pomoc 2d crnobele slike koja pravi izohipse, i slike u koloru dobije 3d slika, sa vernim bojama, kao shto i jesu.

sa druge strane, nije u pitanju Compression Artefact, jer bi onda efekat bio kao Grid, umesto ovih random oblika.

evo nekoliko slika, kako se od Hale slike, sa ESA sajta dobija ono shto mnogi nisu uspeli da vide iz prvog posta sa ovom slikom:

f_zzHm_0141d2b.jpg

kad osechete ovu levu donju cetvrtinu, onda povecate kontrast, i smanjite brightnes.

f_zzHm_d053edc.jpg

f_zzHm_1a83549.jpg

naravno, nije njiva u pitanju , psrdao sam se, nego na drugom forumu ochiglerdno nisu skapirali humor, ali chinjenica je da su oblici fascinantni, ovaj print izgleda kao ostatak nechega veshtachkog, definitivno.

Meni bode oci to sto su svi ti "oblici" kvadratnog oblika.I zato mislim da je to rezultat sklapanja kolaza mnostva slika koje su slikane u razlicito vreme, pa otuda razlika u boji/osvetljenosti, pa zato izgledaju tamnije ili svetlije.

Da ste vi na mestu nekog alien-a i vozite lepo svoj svemirski brod i usput primetite na nekoj levoj stenčugi grupicu primitivnih humanoidnih bića koji još uvek veruju kako su jedini inteligentni oblik života u svemiru (a doskora su verovali i da je ta stenčuga centar svemira ;)), da li biste i na trenutak pomislili da gubite svoje dragoceno vreme na te primitivne oblike života ili biste nastavili dalje znajući da imate pametnija posla? :D

jok, drpio bi par goveda i napravio dobar rostilj. Dobar rostilj moze da se napravi samo od goveda iz ruralnih predela gde skoro da nema civilazicije, kao je neko pre mene rekao :)

Mozda ih i capavaju da bi ih prodavali u nekom restaranu u alfa centauri sistemu kao specijalitet ?! :smoke:

PS. naziv "humana bica" tj. "humans" je licimeran :smash: (ako se kao referanca uzima znacenje reci "humanost")

Poslednja izmena:

Ako pretpostavimo da je ovo obelezeno vestacka tvorevina onda ima poprilicno toga tamo zar ne? Bas me zanima koja je razmera slike, po ovome ispada da je povrsina marsa poprilicno (bila) naseljena sto opet suludo zvuci, bar sa laicke tacke gledista...

Bilo je pre jedno 5-6 meseci na DIscovery-ju ili National Geographic-u prica jednog lika koji je radio za NASU pre jedno 20-30 godina koji kaze da ima slike gradjevina na Marsu. NASA je unistila te slike a on je sacuvao par koje je objavio u svojo knjizi. Kad bi se setio kako se zove leek........

Takve likove treba negde izolovati, jer lupetaju kojesta. A ove slike su vam pune kockica glava me zabole. Bice boljih slika uskoro, samo polako pa cemo videti. Evo jedan ***** detaljno objasnjava tu vasu sliku ... blam me sto sam gledao ovu glupost:

http://www.youtube.com/watch?v=qcR7VX-FwDY&feature=related

Pa ovaj je lud nacisto, gori je od Ilije Cvorovica!? Ovo je obicna pixelizacija. A pominje faca i namerno skrivanje detalja od strane ESA i "face monument". uzas.

Poslednja izmena:
Par puta najjaci sharpen, a izmedju njih "save as low jpeg quality", zumirajte posle svega 10000% i dobicete Google MarsMaps, sa sve ucrtanim restoranima na Marsu!

Valjda je naziv topica - "Voda na Marsu"! Ako izuzmemo onu jako interesantnu sliku čaše vode na čokoladici (i koja mi se jako, jako dopada :)), sve ostalo je manje više offtopic.
Za tako nešto valjda postoje SF forumi (AT & AT - recimo). Dođite na jedan takav, i ubeđen sam da ćete dobiti satisfakciju po pitanju ovakvih tema.

Što se vode na Marsu tiče, koliko je ima, kakve su mogućnosti i postupci za njeno vađenje, itd., itd... možete naći na više sajtova posvećenim toj tematici.

Možete pročitati i knjige (ako volite SF) iz trilogije Mars: "Crveni Mars", "Zeleni Mars" i "Plavi Mars" od Kima Stenlija Robinsona. Knjige upravo obrađuju naseljavanje Marsa (uz mali cheat da ljudi mogu da žive i po više par stotina godina, kako bi videli svojih ruku delo), pa je uz neizbežan zaplet, jako interesantno štivo, bar što se tiče obrade raznih problema sa tehničke strane.

Usput, nemogu da ne odgovorim na jedno ranije postavljeno mišljenje. Ako bi se vozio autopute u Ferariju i naišao na mravinjak pored puta, možda ni ja ne bih stao da popričam sa mravima, u stvari - verovatno bih dao pun gas i pobegao odatle glavom bez obzira, naročito jer imaju nuklearno oružje! :wave:
Naravno, pribeležio bih negde u svoju beležnicu da tamo negde, na tom i tom kilometru/svetlosnoj godini, postoji mravinjak sa nuklarkama!

Poslednja izmena:
f_zzHm_1a83549.jpg

naravno, nije njiva u pitanju , psrdao sam se, nego na drugom forumu ochiglerdno nisu skapirali humor, ali chinjenica je da su oblici fascinantni, ovaj print izgleda kao ostatak nechega veshtachkog, definitivno.

Tebi izgleda, meni ne.

Čoveku je u prirodi da u svemu traži logiku, pa otuda se i ljudima čini kao nešto ne prirodno. Uzmi kocikice za jamb, baci ih po stolu i pogledaj kako ti to izgleda. Situacija je malo drastičnija kada je površina velika kao mars.

Nema tu niceg fascinantnog,samo kocke od prevelikog zooma. ,)

Evo da iskazem i svoje misljenje....
1. Mi smo sami u nama poznatom univerzumu...
2. Takodje smo projektovani.
3. Trebace nam ta voda sa Marsa kad zagadimo ovu nasu

Pored informacije da je pronadjena "voda" na Marsu koja je pusten u javnost, naucnici NASE su poslali dodatni tajni izvestaj u White House. Navodno u izvestaju postoje podaci da je zivot na Marsu moguc, mada dosad nije detektovan, niti je detektovano da je postojao u proslosti.

Vise o tome na: http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=space&id=news/WH08018.xml

Kasnije je NASA izdala zvanicno saopstenje povodom "curenje" te informacije:
http://www.aviationweek.com/aw/generic/story_channel.jsp?channel=space&id=news/NOT08048.xml

Misija Phoenix-a je produzena za dodatnih 5 nedelja (do 30 septembra).

Nazad
Vrh Dno