Šta je novo?

Voda na Marsu

pazi, RCW, kapiram ja shta ti hocesh da kazesh, i ja sam do skoro bio pobornik teorije koju si izneo, ali -

ako obratish paznju na kompleksnost zivota, i tok nastajanja, onog koji mi znamo, dobijash uzasno komplikovan proces -

big bang, nastajanje vremena i prostora

formiranje univerzalnih svemirskih zakonitosti, i materije (leptoni kvarkovi, nukleoni, atomi, molekuli end so on, a chinjenica je da su te zakonitosti jednake u svakom coshku svemira)

vreme teche, svemir se shiri i hladi.

u nashoj galaksiji, formira se posle X godina, planeta na kojoj imash specifichan odnos hemijskih elemenata i odredjene specifichne uslove

u vodi, gorepomenuta iskra aktivira nukleotide da se preslikavaju (tu nauka fail-uje zashto se to desilo)

jednocelijski organizmi bleje beskonachno u vodi, takodje sluchajno nastaju forme nalik na spirogiru (jednocelijski se zdruzuju radi boljeg samoodrzavanja)

tkivo

evolucija, uzasno duga

chovek - obrati paznju na princip evolucije, i kako se svaka najmanja promena deshavala iskljuchivo kroz naturalnu selekciju organizma, da bolje prezivi, kroz veliki broj generacija

kad sagledash princip, dolazi se do zakljuchka, koji nazalost mnogi iz nauchnog sveta ne zele da skapiraju -

zivot koji poznajemo, je rezultat savrshene jednachine, koju je autor univerzuma ispisao u nultoj tachki vremena (pre oko 15 milijardi godina) i ako u svemiru ima zivota pored nas, onda je, ako ne identichan, onda uzasno slichan nama. kao shto religija izgleda savrsheno smeshno (chovek sheta po vodi, chovek baca munje, chovek pishe neki crap, i posle 2000/4000/1300 godina, nekoliko tih ljudi formira bajkovite slike o tome shta je "apsolutna" istina) tako isto smeshno izgleda i ideja da je zivot na zemlji rezultat uzasno mnogo random dogadjaja. bar meni.
Bez uvrede, ali ovo što si ti napisao apsolutno nije u relaciji sa onime što sam ja napisao.

bez uvrede, ali ti nisi shvatio -

moj post vodi ka tome da ja lichno verujem u predodredjenost postojanja ljudske rase, samim time bi onda onaj koji je dizajnirao celu ideju zasigurno postavio bar josh jednu takvu rasu po galaksiji, ako ne i vishe, dok tvoj post govori da bi nastajanje zivtoa moglo da uzme i drugi tok, odnosno da ne bude slichno nama kakvi jesmo ... u shta ja ne verujem, e to sam hteo da kazem, nadam se da ce sad jasnije da bude.

Da, a ta savrsena jednacina je prizvala asteroid da padne i skenja dinosauruse, koji su tad bili najrazvijeniji. Da je doslo do nuklearnog rata i da su jedino neke bubasvabe prezivele i za koju milijardu stekle inteligenciju, i one bi govorile isto kao ti, da smo ionako bili doomed rasa.

Face it, zivot kakav poznajemo previse zavisi od sitnica koje su se dogodile tokom vremena.

ova izjava bi mogla da drzi vodu, ali samo pod uslovom kada bi izvesno bilo da ce bubashvabe zaista da evoluiraju u inteligenciju, ili da postoji takav primer iz istorije, ali ne -

mi smo za sada jedina nama poznata rasa u svetu, u svemiru, u univerzumu, koja ima misao, pored emocije, te imamo pravo da razmishljamo kako smo cilj "dizajna"

Poslednja izmena:
nwam šanse da je neki oblik života negdje u p.m. imalo sličan našem. pa nevjerovatno su male šanse da imalo liče na nas...

...imamo pravo da razmishljamo kako smo cilj "dizajna"

Naravno, imamo pravo da razmisljamo sta god pozelimo, ali to ne znaci da smo u pravu :d
U principu, obe stvari su moguce, jedino neke stvari izgledaju vise verovatne od drugih, bar u ovom trenutku. Mislim da je besmisleno voditi slicnu diskusiju, posebno sa veoma ogranicenim znanjem, kako nas samih, tako i ljudskog roda. Kad nadjemo neke male zelene, otvaramo novu temu da vidimo ko je bio u pravu :D

nwam šanse da je neki oblik života negdje u p.m. imalo sličan našem. pa nevjerovatno su male šanse da imalo liče na nas...

shanse su preko 99.9999999999% da liche na nas!

da bi nastao zivot slichan nashem, sve shto treba da se desi je:

priblizno isti uslovi i odnos odredjenih elemenata na planeti

ista gravitacija

udaljenost od matichne zvezde toliko da je temperatura slichna

nedostatak radijacije.

skoro su posmatrachi iz USA otkrili, sda samo u nashoj galaksiji postoji bar 2.000 potencijalnih planeta ili meseca sa slichnim uslovima, a da ne pricham o univerzumu.

po biolozima, ovakvi uslovi bi morali odgovaraju dogadjajima na zemlji, a pritom, u sluchaju da je teorija evolucije tachna - dobio bi ako ne isti, onda neverovatano slichan oblik zivota (josh jednom ponavljam da planeta/mesec trebaju da imaju iste uslove ko na zemlji)

Kad ste vec zapeli za vanzemaljce, pogledajte malo bolje ovu dolje sliku. Zumirajte je 4-5 puta u donji lijevi kut. Naravno, Mars je u pitanju.

Prilozi

• 137-021104-0533-6-3d2-01-HaleCrater_H.jpg
    137-021104-0533-6-3d2-01-HaleCrater_H.jpg
    387.9 KB · Pregleda: 217
Hm, nisam primetio nista neobicno.Smeta kompresija...sta se vidi?

Kojih crnih 99....%, pa da je procenat azota i kiseonika u vazduhu na nekoj drugoj planeti za po 0.5 gore ili dole pa to vec ne bi bilo isto.

Takodje mislim da teorija evolucije opasno sakuje i ima toliko toga i na netu da je prosto sem na virusima isl. jednostavnim organizimima potpuno nemoguca za dokazivanje. Pogledajte samo to da mi navodno nalazimo fosile dinosaurusa stare 150 mil. godina, ali zato ljudskih fosila gotovo da nema starijih od 40k y. Nesto nedostaje... da o da... mnogo toga nedostaje.

Last but not the least, zar stvarno mislite da je zivot nastao prvobitno na Zemlji? I don't think so... zivot je ovde samo nasao jedno od svojih stanista kao i ko zna gde sve ne.

To sto smo mi suvise mali da dodjemo do pravih saznanja je drugo.

Zna li neko kako se zove onaj cuveni japanac koji se bavi nastankom kosmosa i cesto je u emsijama na NG i Discoveriju?

Poslednja izmena:
Saznanja našeg čovečanstva se baziraju samo (!) na onome što je nama poznato u okviru naučnih discpilina koje "postoje". Gotovo je nemoguće zamisliti ikakve vrednosti van toga.

Čak i ukoliko se pokuša opet se dolazi do ogromnog problema - sve što ljudska vrsta zna je oivičeno naučnim saznanjima. Van toga se, jednostavno, ne može. Tako je i koncipiran način na koji čovek razmišlja. Sve što čovek može da "zamisli" već je nekim delom deo "ovoga sveta".

SF dela (heroji, outworlds...), izgled "vanzemaljaca" (koji je po pravilu veoma humanoidni...), čitava konstelacija vrednosti u kosmosu... Sve je bazirano na "ovdašnjim" saznanjima i mogućnostima.

Kada pomislim na život van zemlje - nihilizam je neizbežan...

P.S. Delo Stanislava Lema koje sam već pomenuo, "Glas Gospodara", sjajno govori o redovima iznad.

Kojih crnih 99....%, pa da je procenat azota i kiseonika u vazduhu na nekoj drugoj planeti za po 0.5 gore ili dole pa to vec ne bi bilo isto.

Takodje mislim da teorija evolucije opasno sakuje i ima toliko toga i na netu da je prosto sem na virusima isl. jednostavnim organizimima potpuno nemoguca za dokazivanje. Pogledajte samo to da mi navodno nalazimo fosile dinosaurusa stare 150 mil. godina, ali zato ljudskih fosila gotovo da nema starijih od 40k y. Nesto nedostaje... da o da... mnogo toga nedostaje.

Last but not the least, zar stvarno mislite da je zivot nastao prvobitno na Zemlji? I don't think so... zivot je ovde samo nasao jedno od svojih stanista kao i ko zna gde sve ne.

To sto smo mi suvise mali da dodjemo do pravih saznanja je drugo.

Zna li neko kako se zove onaj cuveni japanac koji se bavi nastankom kosmosa i cesto je u emsijama na NG i Discoveriju?

Mozda nije 99% ali ako ima zivota van zemlje postoji velika mogucnost da izgleda slicno kao zivot na zemlji,ono od cega smo mi napravljeni (kalcijum u nasim kostima i sve ostalo...) postoji i u zemlji i u zvezdama i u celom svemiru,nema veze da li je teorija evolucije skroz tacna ili ne ali zasto bi onda ziva bica sa dugih planeta izgledala tako da ne mozemo ni da ih zamislimo kada su vec napravljeni od istih stvari kao mi,kao zvezde,kao svemir... :D) Osim ako teorija big banga nije skroz pogresna.

Why is my body made of star stuff? ima u onom BBC SPACE dokumentarcu.

Poslednja izmena:
Mozda nije 99% ali ako postoje zivot van zemlje postoji velika mogucnost da izgleda slicno kao ziva bica sa zemlje,ono od cega smo mi napravljeni (npr kalcijum u nasim kostima itd...) postoji i u zemlji i u zvezdama i u celom svemiru,nema veze da li je teorija evolucije skroz tacna ili ne ali zasto bi onda ziva bice sa dugih planeta izgledalo tako da ne mozemo ni da ih zamislimo kada su vec napravljeni od istih stvari kao mi,kao zvezde,planete,svemir... :D) Osim ako teorija big banga nije skroz pogresna.

Why is my body made of star stuff? ima u onom BBC SPACE dokumentarcu.

Pa recimo da je grevitacija manja imali bi i totalno drugaciji izgled. Dosta sporija stvorenja, verovatno dosta veca. Ne znam zaista koliko bi se to onda i odrazilo na zadrzavanja atmosfere. Sto bi opet se odrazilo na sama bica. Mislim skroz je relativno samo koliko bi gravitacija bila na tim earth like planetama. Ovo pricam skroz noobovski ali i tako mi se cini dosta nemogucim da ima neceg slicnom nama. Mada opet ni ne mogu da zamislim koliki je svemir pa se mozda opet takvi identicni uslovi mogu stvoriti.

Izgledali bi sigurno drugacije fizicki (kao sto se mi razlikujemo od npr buba ili riba) ali mislim da bi bilo i dosta slicnosti (jer smo svi napravljeni od zvezda :D) i ja naravno pricam noobovski posto se u temu ne razumem bas niti postoje konkretni odgovori.

Poslednja izmena:
Sama mogucnost da se iz neorganskog stvori organsko, donekle dokazuje da je zivot na planeti zemlji upravo nastao tu. Jedna bitna stvar, evolucija i dan danas traje i trajace sve dok postoji planeta zemlja. (unless neko dvonogo stvorenje koje ima sposobnost aktivnog misljenja ne smisli nesto sto bi unistilo komplet planetu) Zivi svet planete zemlje i dalje evoluira. Imamo predstavu iz cega je skoro svaka vrsta evoluirala, al' nemamo predstavu u sta ce evoluirati. Mislite li da je kancer bolest savremenog sveta? I to je evolucija.
Cela evolucija se bazira na slucajnosti i prirodnoj selekciji. Danasnja teorija nastanka zivota na zemlji koja kaze da smo svi nastali iz iste corbe je prihvatljiva u vecoj meri. Zivot na ovoj planeti nije krenuo od nukleotida, niti od DNA, RNA, niti od celije. Sve je pocelo od corbe, bujona koji je nastao iz neorganske materije.
Ono sto je sigurno univerzalno u svemiru su zakoni fizike i hemije. Verovatnoca da ce se slicno razviti zivot na nekoj drugoj planeti je izuzetno mala.

Mare je napisao(la):
Sta ti nedostaje?

Verovatnoca da ce se slicno razviti zivot na nekoj drugoj planeti je izuzetno mala.

naprotiv. samo pasivnim mishljenjem moze da se dodje do ovakvog zakljuchka -

1. ako izuzmemo bilo kakvo pominjanje boga i dizajna, alien-i MORAJU da postoje, iz sledece rachunice:

procena zvezda u mlechnom putu je negde oko 700 milijardi (da, sedamsto milijardi)

u proseku se oko jedne zvezde vrti 40 planeta, sa svojim mesecima (pretpostavka, jer ih u sushtini ne vidimo)

galaksija mlechnog puta se za sada vodi kao galaksija prosechne velichine.

u vidljivom delu svemira ima oko 800 milijardi galaksija, po rachunici koju su pravili iz Hubble-a.

neka je svaka milionita planeta/mesec slichna zemlji:

700 milijardi planeta X 40+80 (meseci i planete) X 800 milijardi galaksija / milion.

ne pada mi napamet da palim digitron, ali je jasno - zivot van zemlje definitivno postoji!

Bio sam u NASA-i/Kenedi Centru nekoliko puta jer zivim relativno blizu i pitao sam jednog od uglednijih ljudi koji tamo rade sta misli da li ima slicnih sistema kao sto je nash i da li po njegovom misljenju ima slicnih bica i on mi je u sali rekao- "bilo bi veoma arogantno od nas kada bi rekli da smo sami" :)

@Broz
Svakako bolje zvuci nego "zasada nemamo dokaze o tako necemu".
Bar sto se finansijera NASA-e tice :)

Poslednja izmena:
Samo da jos nadju jecma i hmelja i eto mene tamo :)

Ako bi pokušali da razmišljate van okvira koji se postavljaju već ko zna koliko unazad i kada bi prihvatili "činjenicu" da je moguće da tamo negdje postoji život, onda bi prihvatili i "činjenicu" da priroda (ako to mogu tako da nazovem) nema obavezu ponavljanja.

Dakle, nigdje ne piše da smo mi jedini koji postojimo u ovom obliku, ali isto tako ne piše ni da tamo negdje u svemiru ne postoji neko ko je dijametralno različit od nas... Primjere za sve ovo imamo na samoj našoj planeti, ne trebamo da idemo dalje...

Inače, mogućnosti su relativno neograničene, jer je Zemlja u relativno specifičnom položaju u odnosu na Sunce, sa određenim odnosom hemijskih jedinjenja i određenim geotermalnim karakteristikama i osobinama. U svemiru postoji pitaj-đavola-koliko planeta i mjeseca koji imaju samo osvjetljenje od jedne, dve ili tri zvijezde kao sunce, ali im sigurno nedostaje npr. temperatura kao što je ona na zemlji, pa da bi životni oblici (tzv. life forms) bili isti ili barem približno slični kao mi.

Bakterije i virusi mogu da prežive ogromne razlike u temperaturama, što je možda i najbitnija stavka za život, a da pritom ostanu potpuno funkcionalni. I na kraju krajeva, ko kaže da od bakterija ili virusa ne može da nastane život? Na Zemlji možda ne može, ali sa drugim uslovima, u drugom okruženju?

Pitam se samo, koliko čovjek treba da bude samoživ i egoističan pa da ne shvati da nije sam?

@Igoritza
Ja ni u jednom trenutku nisam osporio postojanje zivota jos negde u svemiru, osim na zemlji. Ono u sta ne verujem je, da tamo negde u svemiru se razvio zivot analogan razvicu zivota na zemlji. Znaci, da tamo negde imaju sastav zivog sveta koji je slican kao kod nas na zemlji i da najvisi stepen evolucije i inteligencije im predstavljaju stvorenja humanoidnog oblika.

@castor
Bakterije i u neku ruku virusi evoluciono i jesu nasi preci.

Gledajući TV shvatio sam da ako postoji inteligentan vanzemaljski život, jedinke bile humnoidne ili ne, govore engleski :D
o.t. Zapostavio sam sebe u ovim oblastima, ima li neko da mi preporuči nešto te naučno popularne literature, da se malo vratim u tok?

Ako bi pokušali da razmišljate van okvira koji se postavljaju već ko zna koliko unazad i kada bi prihvatili "činjenicu" da je moguće da tamo negdje postoji život, onda bi prihvatili i "činjenicu" da priroda (ako to mogu tako da nazovem) nema obavezu ponavljanja.

Dakle, nigdje ne piše da smo mi jedini koji postojimo u ovom obliku, ali isto tako ne piše ni da tamo negdje u svemiru ne postoji neko ko je dijametralno različit od nas... Primjere za sve ovo imamo na samoj našoj planeti, ne trebamo da idemo dalje...

Inače, mogućnosti su relativno neograničene, jer je Zemlja u relativno specifičnom položaju u odnosu na Sunce, sa određenim odnosom hemijskih jedinjenja i određenim geotermalnim karakteristikama i osobinama. U svemiru postoji pitaj-đavola-koliko planeta i mjeseca koji imaju samo osvjetljenje od jedne, dve ili tri zvijezde kao sunce, ali im sigurno nedostaje npr. temperatura kao što je ona na zemlji, pa da bi životni oblici (tzv. life forms) bili isti ili barem približno slični kao mi.

Bakterije i virusi mogu da prežive ogromne razlike u temperaturama, što je možda i najbitnija stavka za život, a da pritom ostanu potpuno funkcionalni. I na kraju krajeva, ko kaže da od bakterija ili virusa ne može da nastane život? Na Zemlji možda ne može, ali sa drugim uslovima, u drugom okruženju?

Pitam se samo, koliko čovjek treba da bude samoživ i egoističan pa da ne shvati da nije sam?
Covek je sam dok se ne dokaze suportno...

Previse ste ga uozbiljli :)

U jednom dokumentarcu koji sam nedavno gledao, cuveni Artur Klark je na pitanje da li postoji zivot van Zemlje, odgovorio potvrdno! ;) A kada su ga pitali da li su vanzemaljci posetili zemlju do sada? ... odgovorio je (parafraziram) :) :
Pa sve izvestaje koje dobijamo,kazuju da su vanzemaljci posetili zemlju. Ali ja ne verujem u to. Jer pogledajte logicno, svi ti izvestaji govore da su se vanzemaljci spustili u neko ruralno podrucje gde zivota skoro pa da i nema ... da su to stvarno bili vanzemaljci oni bi se spustili u centar sveta New York, izasli bi iz svog broda i rekli bi : Vodite nas do Artur Klarka :D:D:d

Ergo .... ja verujem arturu da ih ima ali da jos nisu svratili :)

Poslednja izmena:
Da ste vi na mestu nekog alien-a i vozite lepo svoj svemirski brod i usput primetite na nekoj levoj stenčugi grupicu primitivnih humanoidnih bića koji još uvek veruju kako su jedini inteligentni oblik života u svemiru (a doskora su verovali i da je ta stenčuga centar svemira ;)), da li biste i na trenutak pomislili da gubite svoje dragoceno vreme na te primitivne oblike života ili biste nastavili dalje znajući da imate pametnija posla? :D
Otprilike isto to da vi kao neki Pera-Mika-Žika-Laza vozite svoj novi ferrari i usput pored auto puta u trenutku kad ste usporili dok ne možete da obiđete dva šlepera, na trenutak vidite neku gomilu mrava na stenčugi pored puta. Da li biste stali da ih pozdravite, predstavite im se i tako to... :p

dag, ti si u pravu ako pretpostavimo da zivota ima na vecini planeta, sto je slabo verovatno. Ipak mislim da smo mi neka vrsta egotike ;)

dag, ti si u pravu ako pretpostavimo da zivota ima na vecini planeta, sto je slabo verovatno. Ipak mislim da smo mi neka vrsta egotike ;)

Yeah right. Čitav taj beskonačan svemir sa bilionima milijardi zvezda i mi smo jedini. To čak nije ni pretenciozno, ni nadmeno, ni arogantno. To je čista ljudska glupost. Jesmo egzotika, ali u negativnom smislu. ;)

Ja takodje mislim da u svemiru ne postoje slicne budale nalik nama iz vise razloga... pa sve sto je covecanstvo uradilo je postignuto zadnjih 200 godina ili bolje receno od II svetskog rata na ovamo. To je uzasno kratak period i i sad zamislite sta se sve moze uraditi za jos samo 200 godina... e sad ako su tamo gore negde bili isto sto i mi ali pre recimo samo 10000 godina ko zna gde su do sada stigli sve i da su u startu bili na istom nivou razvoja kao mi. Pa pogledajte samo plemena u africi i moderne civilizacije... za njih smo mi nesto sasvim nepojmljivo.

Nazad
Vrh Dno