Šta je novo?

Vizio 10" (Prvi Tegra 4 Tablet)

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Emix

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2011
Poena
570
DSC_4966-hero_verge_super_wide.jpg

http://www.theverge.com/2013/1/7/3845608/vizio-10-inch-tablet-combines-tegra-4-android-thin-body

Evo, konačno je došao i taj trenutak kada se pojavljuje i Tegra 4, za mene ovo predstavlja prekretnicu i novu eru za android tablete, a evo i zašto :
Kada su izlazili tegra 2 i tegra 3, svo to vreme sam mislio da će jednom doći i to vreme kada će mobilni procesori i grafičke kartice dostići laptopove. Pošto imam Tegra 3 tablet, mislim da je već tu grafika fenomenalna jer imam i Asus K52J-c laptop koji ima nVidia GForce Cuda 1GB, mislim da ja čak grafika na tabletu i bolja, toliko da su počeli da se iživljavaju sa raznim efektima... Ali bez još nekih elemenata nema multitaskinga, surfovanja pri punoj brzini, 360° slikanje... E za to je potrebno 2GB ram-a pa su zbog toga toliko "reklamirali" taj multitasking na Galaxy Note 10.1. Što se tiče surfovanja i ostalih radnji gde procesor igra ključnu ulogu, mislim da je 2GHz i više nego dovoljno, još ako bude četvorojezgarni... A da ne pišem tek šta će li biti sa 72-jezgarnom grafikom... Tako da, za mene je trenutno tablet koji je istovremeno Laptop i ono lepše (tablet) nešto ovako :
2GB RAM
16GB ROM
Tegra 4
Neki noviji android u kome su već sređene mnoge stvari (JellyBean 4.2 ili više ALI PREINSTALIRAN !!)
Opcioni DOCK kao kod asus transformera
Baterija kao kod iPad-a 4 🙂
----------------------------
Posle ovoga je kraj, tegra 5, 6 i 7 će svakako biti bolje od ove četvorke, ali ova četvorka već ima karakteristike nekih laptopova tako da sada sledi samo budženje sa DOOM-a 2 na Dead Trigger ako razumete šta hoću da kažem 🙂
Ovo je sve moje mišljenje, slobodno napišite ako sam pogrešio negde 😀
P.S. Da li mislite da još uvek postoji neko ko će da kupi XOOM 2 za 50K ??????

EDIT : Mislim da je Google napravio pametan potez kada je u velikog nexusa ubacio MiMo WiFi i Mali T-604, jer to iako nije četvorojezgarni daje punu brzinu surfovanja zbog ovog MiMo, a grafika je koliko sam ja razumeo bolja nego ova u Tegra 3, tako da će i u budućnosti, ako neko ne bude imao para za tegra 4, uzeti pre nexusa nego tegru 3 jer je on negde između a i nije mnogo skup 😀 Tačnije tako bi ja uradio XD

Poslednja izmena:
Avaj, realno govoreci mi nemamo pojma gde je tegra i ostali mobilni processori u odnosu na x86.
Na najprostiji atom netbook mogu se instalirati vizual studio, photoshop i slicni "veliki" programi i da to radi sasvim zadovoljavajuce dok na androidu nemamo niti jedan priblizno kompleksan program.
Hocu samo da kazem da nemamo nacina da realno poredimo tegru sa laptopovima.

@laki
hardver je tu, a gde je softver (ne mislim na google)? Do tada ništa. 🙂

U tome se slažem sa obojicom, treba softver ali baš zato kažem da ne mogu ove verzije androida koje sada postoje to da urade, jedino ovaj poslednji JB 4.2 je malo bolji... Ono što fali su aplikacije na play store-u, za igrice se vidi da se dosta brzo razvijaju ali ostale baš i ne tako da ste tu u pravu, potreban je softver... Ali i to će biti rešeno, pročitao sam na B92 da će ubuntu uskoro stići na tablete i smartphone pa možda od njega bude bilo neke vajde... 🙂 Najgore od svega je što vrlo malo programera radi za tablete, a Tegra 3 postoji samo na nekoliko mobilnih telefona i to onih 70000+, što če verovatno biti slučaj i sa tegrom 4. Sve što treba da se desi je da ljudi počnu da kupuju tegra tablete koji su daleko jeftiniji (Nexus 7 - ispod 30000), a softver će posle sam da dođe, jer što bi ljudi pravili softver za neki moćan hardver ako ga niko ne kupuje ?

EDIT: Koliko ja znam windows 8 može da se instalira na android uređaj ? 🙂

Poslednja izmena:
Može ako imaš x86 tablet. Arm verziju windows-a (rt) nećeš naći nigde, eventualno neku dump sa surface-a.

Avaj, realno govoreci mi nemamo pojma gde je tegra i ostali mobilni processori u odnosu na x86.
Na najprostiji atom netbook mogu se instalirati vizual studio, photoshop i slicni "veliki" programi i da to radi sasvim zadovoljavajuce dok na androidu nemamo niti jedan priblizno kompleksan program.
Hocu samo da kazem da nemamo nacina da realno poredimo tegru sa laptopovima.

E da, a zašto ih nemožeš upoređivati, pogledaj samo detaljno njihove karakteristike, npr :
Broj jezgara
Radni takt
L2, L1 keš
dužina procesorske reči
koliko max giga memorije
GPU arhitektura, broj jezgra
video decode/encode
maksimalna rezolucija na LCD, CRT...
pa sve do nanometra...
I da, pročitao sam da se Tegra 3 stavlja i na win8 tablete http://www.nvidia.com/object/tegra-3-processor.html ; tako da je koliko sam ja razumeo jedini problem naći win 8 😀

Nazad
Vrh Dno