Šta je novo?

Visual Studio

Nesko

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2006
Poena
304
Nadam se da i dalje ima dobrih ljudi na forumu koji hoce da podele svoje znanje. Otvaram ovu temu u nadi da ce sto vise ljudi ovde izneti svoje probleme, misljenje u vezi sa VISUAL STUDIO. Pa zato narode ko ima problema ili pak neko misljenje o VISUAL STUDIO neka kaze pa da malo prodiskutujemo o tome.

Evo od mene... Visual Studio .net 2005 je najbolji alat sa kojim sam radio... jedino sto bih mogao da poredim sa njim je netbeans 5.5..

sve je lako, jednostavno, covek ne treba ni da zna programiranje da bi pisao programe u njemu...
sto se tice .NET-a stvar je super (koliko sam ja gledao) ali mislim da za native kod su mogli malo vise da se potrude posto su mfc klase pravo ******.... qt je recimo po mom ukusu mnogo bolji

Poslednja izmena:
Imam CD VS 2005 ali ga nisam instalirao. Radim u VS`98. Da li ima razlika u ova 2 VS-a u pisanju kodova?

Poslednja izmena:
Ima, VS2005 ima više jezika, a C++ koji dolazi uz VS98 ne poštuje zadnje ANSI standarde do kraja. Recimo deklaracija promenljivih u nekom bloku; sledeći kod je ispravan po ANSI-ju:
Kod:
{
    for (int i=0; i<10; i++) nešto;
    for (int i=0; i<20; i++) nešto_drugo;
}
dok će VS98 da ti prijavi grešku u drugoj petlji kako je int i već deklarisan.
Verovatno ima još stvari, tako da je bolje pisati u VS2005 ako ti je bitna portabilnost koda. A i novi kompajler je bolje optimizovan i pravi brže programe.

Misljenja sam da je Visual Studio jedan od najjacih razvojnih okruzenja. Koristim verziju 2003, ali planiram da predjem na 2005 jer ima dosta COOL stvari koje jos vise olaksavaju posao. A kako i ne bi bio medu najboljima, kada je razvojni tim koji je razvijao Delfi, upleo svoje prste u razvijanje VS.

P.S. Naravno da ni VS nije savrsen, ali cak i zaklete pristalice Jave i NetBeans-a moraju da postuju VS.

Ja sam isto poceo da se bavim VS. Ja sam iskreno primetio razliku izmedju 2003 i 2005 a kamoli sa 98 :)

Nesto da valja od microsofta do kraja
:D

i nije vam neka diskusija, kad se svi slazu |)))

jel probao neko turbo delphi? |>>

Jok, koristim Delphi 2006 :)

Ja bre VS2003 nisam mogao da deinstaliram (verzija koja se dobija od MSDN Academic Alliance)... jednostavno, NIGDE nema opcije za deinstalaciju, ni kad se pokrene setup sa diska, ni iz add/remove programsa... skinuo sam ga kad sam reinstalirao Windows, i rekao sebi da će sledeća verzija koju ću koristiti biti 2005, čim mi padne šaka... ako ništa bar koristi net 2.0

A kako i ne bi bio medu najboljima, kada je razvojni tim koji je razvijao Delfi, upleo svoje prste u razvijanje VS.
Zapravo, on je učestvovao u razvoju .NET-a a ne VS-a :)

Poslednja izmena:
jel probao neko turbo delphi? |>>
Ja. Krš.
I dalje nema Unicode VCL (ej u 2006. godini!!! :zgran: ), ali više to ne može da se ispravi pomoću Tnt komponenti pošto Explorer verzija ne dozvoljava instalaciju dodatnih komponenti.

Hm, meni i 98-ica deluje prosto. Ko zna kako ce tek 2005-ica. Samo da je instaliram. Zna li neko gde mogu da se skinu knjige za 2005-icu ali sa lepo objasnjenim komandama? Skinuo sam neke knjige i nabavio neke na srpskom ali nigde ne pise tacno objasnjenje. Napisu samo komandu iz primera i to ti je to. Treba mi neka gde su komande lepo objasnjene!

Poslednja izmena od urednika:
Kakve komande? Ako misliš na funkcije programskih jezika, MSDN je sve što ti treba. Ima lepo objašnjenje funkcije, šta radi, koja je sintaksa i eventualno primer, ako ti to nije dosta onda ti ni knjiga neće pomoći.

postoji jedna stvar... da bi se visual studio .net iskoristio kako treba treba da se programira sasvim drugacije od onog nacina kako ljudi to rade...
90% ljudi ce da posle ubacivanja dugmeta u aktivacioni kod ( on button clicked ili sl) ubaciti i sta treba da se radi kada se pritisne to dugme a to naravno nije dobro.. :(

@genuine
Ako govoriš o tome da treba uraditi prvo dokumentaciju u kojoj ćeš prema Larmanovoj metodi (ili nekoj drugoj) poštujući troslojnu arhitekturu kompletno isplanirati bazu, aplikacioni sloj i korisnički interfejs, a da u onClick i sličnim funkcijama treba da stoje stvari povezane samo sa upravljanjem interfejsom i pozivi funkcija kontrolerima koji komuniciraju sa ostatkom aplikacionog nivoa - onda se slažem.

Ali, nema smisla reći da tako nešto traži VS da bi se potpuno iskoristilo. Troslojna arhitektura postoji duže od novog VS-a.

Naravno, ako nisi mislio na ovo, onda pojasni šta si mislio.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Naravno, mislio sam na Command pattern a od prilike je to ono sto si rekao i slazem se sa tim(u sustini nije bas ovo je malo konkretnije ali se slazem skroz) .... kada mislim na iskoriscavanje VS ne mislim na to da moze da se napravi pristup bazi kroz 3 klika misem ili slicnom vec da se veoma lako napravi aplikacija koja moze lako da se prosiruje bez izmena koda i lako da se odrzava a da pri tome bude jednostavno isprogramirana , koristeci .NET framework.

p.s. cinjenica je da ljudi slabo vode racuna o tome kada pisu kod tj. koji kod treba gde da se ubaci vec sve trpaju u korisnicki interfejs a to nije bas dobro... u sustini kod manjih aplikacija nema potrebe komplikovati stvari obrazcima ukoliko su one finalni proizvod bez potrebe za novim verzijama

moje iskustvo je bilo da sam "klasicno" u startu imao pre rezultate ali sam posle morao da krljam i glupim a od kad sam poceo sa planiranjem ( uml + patterns ) u startu se potrosi malo vise vremena ali zato posle sve ide mnogo brze i bez mozganja...

Poslednja izmena:
Hehe... Opet da se vratimo na danijel00-ovu
i nije vam neka diskusija, kad se svi slazu
:D . I ja se slažem sa tvojim izlaganjem.

Da mi je pre oko 4 godine, kada sam koristio gotovo isključivo Delphi za razvoj aplikacija, neko rekao da ću raditi u VisualStudio-u, da će mi biti nebitno koji je jezik - C# ili VB, da ću s lakoćom praviti web aplikacije, ja bih mu rekao: "Ma važi! Delhi rules!!! Probao sam taj VS 6 i nikada ništa od M$-a neće valjati."

Od tada su se stvari "malkice" promenile. Recimo da ima jedno 3 godine da nisam ništa značajnije (za novac) napravio u Delphi-ju...

A jel neko bio hrabar da kupi legalnu verziju :p i kolko je kostala?

vs express je sasvim legalan, a besplatan je...

Ja sam do sada par puta morao da instaliram VS, i uvek sam imao nekih problema sa path-ovima, sa bibliotekama, primeri nisu radili iz prve, toolbarovi i meniji su mi se jednom multiplicirali, znachi niti jednom nije sve proshlo bez problema.

Lakshe mi je bilo da instaliram onu prokletinju gcc na gentoo linuxu nego da poteram VS kao chovek i da sve radi.

Ja sam novi na ovom forumu, ali evo i ja da dodam nesto:

Radim sa VS 2003 vec duze vreme i bio je prilicno dobar sve dok nije dosao na red projekat reda velicine 3 programera, 6 meseci rada, tridesetak projekata u jednom solution-u. Tada je VS 2003 poceo da mi kida zivce jer se jako cesto desavalo da zablokira, da moram da primenim dobru staru "udjes izadjes" taktiku.

:wall:

Nadam se da ce se VS 2005 pokazati bolje u praksi.

valjda ce...postoji Team Edition 2005ice :)

vs express je sasvim legalan, a besplatan je...
Kad smo kod toga, da li je VS Express (C# me konkretno interesuje) previše obogaljen u Express varijanti? Znači zanima me pisanje običnih desktop programa, ništa baze i munje. I jel smeju da se razvijaju komercijalni programi sa Express varijantom, i postoji li standalone instaler (a ne onaj mali koji posle skida šta izabereš)?
/edit: našao sam offline installer, znači interesuje me sve sem toga, hvala. :)

Poslednja izmena:
pravo da ti kazem ne znam, ja ne radim u vs |PP tj radio sam samo diplomski (al mogu da se slozim sa vecinom ocena za vs ovde), od onda nisam...
mislim da mora biti sasvim dobar za desktop aplikacije...

Sad sam probao C# Express i šta reći, dušu dalo za kućnu upotrebu i manje komercijalne programe. Najzad nešto lepo od Microsofta.

Nazad
Vrh Dno