Šta je novo?

Vista firewalls

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Konačno su se pojavili firewall-ovi za Vistu. Nisam stigao da ih isprobam jer sam još uvek na XP-u, a za one koji žele da imaju malo bolju kontrolu nad svojim računarom evo liste:

1. PC Tools Firewall Plus - besplatan

2. Jetico Personal Firewall v.2 - Može da se skine i koristi besplatno, ali da biste mogli da snimite podešavanja, morate da platite. Na netu postoje još uvek beta verzije ovog firewalla koje mogu da se koriste u celini sa svim svojim opcijama na Visti. Jetico je inače pored Outposta proglašen za jedan od najboljih firewall-ova za XP, jedino što je problem kod njega je poprilično komplikovano podešavanje.

Javite utiske ako budete isprobali pre mene. 😉

Prilozi

• screenshot.gif
    screenshot.gif
    42.9 KB · Pregleda: 93
  • jpf2screen.webp
    jpf2screen.webp
    13.1 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Posto sam u petak vece konacno instalirao Vistu, juce sam takodje trazio po netu za firewall-om za nju, i na kraju sam stavio ovaj PC Tools posto je besplatan (da drzi vodu, dok ne stigne novi Comodo, cija je beta 3 najavljena za pocetak juna - 7 jun po njima, ali nije fiksan datum; a podrzavace Vistu). Sto se tice samog firewall-a, naspram Comodo-a, koji sam dosad koristio na XP-u, nije mi se bas svidio dosad, nema neke fine opcije za podesavanje i sl, ali sta cu, makar nudi nesto osnovno sto se tice kontrole odlaznog saobracaja.

Mala ispravka za Jetico - i bete se plaćaju (?), tj. potreban je key za njih, tako da ne mogu da se snime podešavanja. Zbog toga se nisam ni trudio da ga isprobam.

Što se tiče PC Tools firewalla, isprobao sam ga i definitivno je bolje rešenje od default Vistinog firewalla.

Dobre strane:
  • Lakše se definišu sigurnosna pravila
  • Firewall prijavljuje kada neka aplikacija želi da se poveže na net
  • Vide se aktivne aplikacije koje su povezane na net

Loše strane:
  • Aktivne konekcije ne mogu da se prekinu iz firewalla
  • Ne vide se krajnje IP adrese aktivnih konekcija
  • Programi koji su blokirani uspevaju da prepoznaju da li je računar povezan na net

Jeste da je sve ovo još uvek na naivnom nivou u poređenju sa XP firewall-ovima, ali je bolje nego nemati ništa (default firewall).

I ja sam se prvo razmisljao za Jetico, ali onda vidjeh da se placa, a nesto sam se navikao na besplatni firewall - Comodo 😉 Tako da cekam verziju 3 koja ce raditi na Visti.

Vistin firewall je dobar ako u napred znaš za sve programe koje želiš da blokiraš. Ako ne znaš, u skoro svim slučajevima će vistin firewall da ih propusti, a da ti nećeš znati koji su to programi i šta ti se dešava sa kompom. Jedino zbog te dve stvari mi vistin fw ne odgovara.

[mala digresija]
Sistem nije ni prohodao (tek 5 meseci je proslo otkako je izasao) a vi ste vec krenuli da trazite firewallove, antiviruse i spyware ubice 😀 😀 :d
Sta se desilo sa poboljsanom bezbednosti sistema kojom su nas obasipali mesecima? 🙂 Kakav je to poboljsani bezbednosni model kada ti opet treba gro programa da te stite?!
[/mala digresija]

[mala digresija]Ko je ovde spominjao bezbednost sistema? 😉[/mala digresija]

@Zoni - Samo da vidim da li sam te razumeo - namestio si u vista fw-u da po defaultu programi ne mogu da se povežu na net, sem ako im ti eksplicitno ne dozvoliš? Kako si to uradio, ako te ne mrzi da napišeš?

Kad ti objasni kako... tebe će mrzeti to da uradiš 😀

Sta se desilo sa poboljsanom bezbednosti sistema kojom su nas obasipali mesecima?
pa, bezbednost zaista jeste poboljšana!

@ R0B0T0: ne, potpuno sam eliminisao proveru programa koji izlaze na Net! Znači, isključio sam onaj "izlazni" (outbond) deo fajervola...

OK, pogrešno sam te razumeo.

@AlexxandarYo - zašto bi me mrzelo?

Poslednja izmena:
Pre nego što sam naišao na ovaj PC Plus, ja sam svaku aplikaciju ručno podešavao u Vista fw-u po sećanju sa XP-a i Outposta, ali je to mukotrpan posao. U suštini, sve što mi je trebalo je fw koji obaveštava kada aplikacija želi da se poveže na net sa jednostavnom "block always" opcijom, a toga u default fw-u nije bilo.

pa, bezbednost zaista jeste poboljšana!

Jel? Pa sta ce ti Firewall onda? Antivirus? Spy*? 🙂 Stare navike iz XP-a? 😀

Doduse i nisam ocekivao drugaciji odgovor 🙂

(sorry na offtopicu, samo me ovo zanimalo)

1. Pa sta ce ti Firewall onda?
2. Antivirus?
3. Spy*?
4. Doduse i nisam ocekivao drugaciji odgovor 🙂
5. (sorry na offtopicu, samo me ovo zanimalo)
1. ne znam, postoji u Visti, pa zašto da ga ne koristim onda? mada, nisam siguran da je potreban stvarno...
2. zbog skidanja sa raznih nelegalnih sajtova - mada, još se ni jednom nije oglasio 🙂
3. neam to, niti mi je potrebno...
4. hehe, ni ja od tebe 🙂
5. opušteno, ne bih ja rekao da je to bio offtopic 😉

ZoneAlarm 7.1.078 FINAL for Vista
Thanks to Steve Jobs for this blog post. The download posted (7.1087) is not official yet, on zonealarm.com you still get the old 7.0337 version and the latest beta is 7.1058.000. We don’t know when they will release the below download to the public.

Operating System: Windows Vista (XP and others, see webpage for more info)

Product Name: ZoneAlarm Internet Security Suite

Software Version: 7.1.078(Vista)

The Most Complete Internet Security:

* Protects you online and off.
* Blocks the full spectrum of threats on your computer and in the physical world.
* Stops threats before they infect your PC.
* While other suites only detect and remove malicious programs, ZoneAlarm prevents attacks on your system.
* Easy to set up and use.
* Simple to install and run, the intuitive interface tailors the program to meet your needs.

http://download.zonelabs.com/bin/free/1043_zl/zaSuiteSetup_71_078_000_en.exe
http://rapidshare.com/files/37222594/zaSuiteSetup_71_078_000_en.exe.html

32bit only

Poslednja izmena:
Meni je do sada posao radio i ovaj Vistin Firewall, mada zbog odlicnih iskustava sa Zone-om, ne preostaje mi nista drugo, vec da se zahvalim i instaliram ga!!!:wave:

pc tools firewall plus je sasvim solidan i radi ok na visti.

Napišite utiske za Zone na Visti. Jel ima razlike između free i pro varijante za Vistu? Ja sam video na njihovom sajtu neki info, ali mi se čini da je to za XP uglavnom.

Kako vrijeme prolazi, ja se sve vise navikavam na ovaj PC Tools Firewall - ne smara kao Comodo sa pitanjima, radi posao dobro, besplatan je - cini mi se da ce se zadrzati malo duze nego sto sam mislio u pocetku kod mene na Visti.

Da li je neko probao Look 'n' Stop™ Firewall 2.06?

look 'n' stop je vrlo mocan firewall, ali mu treba malo podesavanja pre upotrebe...nije bas sjajan kad je to u pitanju...ukoliko ga namestis radice vrlo vrlo dobro...medju najboljima je...ista stvar je i sa jetico firewall-om...

Evo ja sam ga sinoć skinuo i instalirao...doduše na XPu...bruka firewall kao i uvek...koristim ga na svim kompovima već 3 godine!

Upravo tako, nemojte da gušite temu sa XP firewallovima s obzirom da ne mogu da se koriste na visti, a i drugačije funkcionišu + ne gušite sa offtopicom kako M$ smara zbog koje-čega i ostalim očiglednim glupostima (jer to već svi znamo). Tema je Vista Firewalls, pa ako imate Vistu i znate za neki alternativni Vista firewall, slobodno napišite koji je u pitanju, sa vašim utiscima naravno ukoliko ih imate.

Poslednja izmena:
[mala digresija]
Sistem nije ni prohodao (tek 5 meseci je proslo otkako je izasao) a vi ste vec krenuli da trazite firewallove, antiviruse i spyware ubice 😀 😀 :d
Sta se desilo sa poboljsanom bezbednosti sistema kojom su nas obasipali mesecima? 🙂 Kakav je to poboljsani bezbednosni model kada ti opet treba gro programa da te stite?!
[/mala digresija]

Pa pojacan je po sledecem principu:
da li si siguran da hoces to da uradis>da
a da li si sigurno siguran da to zelis> da
a da li si sigurno sigurno siguran da to zelis>da
fcuking microsoft and advanced security options :S:

Malo upozorenje za ovaj prvi Zone Alarm v7.1.078.000 za vistu - čitao sam po netu i mnogi ljudi se žale da im je poprilično usporio sistem i da im je totalno zablokirao pristup internetu i posle deinstaliranja.

Upravo tako, nemojte da gušite temu sa XP firewallovima s obzirom da ne mogu da se koriste na visti, a i drugačije funkcionišu + ne gušite sa offtopicom kako M$ smara zbog koje-čega i ostalim očiglednim glupostima (jer to već svi znamo). Tema je Vista Firewalls, pa ako imate Vistu i znate za neki alternativni Vista firewall, slobodno napišite koji je u pitanju, sa vašim utiscima naravno ukoliko ih imate.

LookNStop 2.06 je Vista Firewall...izašao je 30tog maja. :wave:

Nazad
Vrh Dno