Šta je novo?

Viska napona

neznalica

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poena
601
Imam plocu 7AJA2 i duron na 1000MHz koji radi na 1,85v.Posto treba da radi na Manji napon i to 1,75 on radi na visi.Kako moze da radi na visi kad u biosu napon nije povecavan.Dali postoji nacin da se vrati na nominalni napon i kako.

Mozda ti napajanje dodaje, jedna od stavki kada se gleda da li je kvalitetno napajanje je da li i koliko dize napon procesoru, npr. Enermax samo 0.02V, a akumulator 0.00.

Misko je napisao(la):
Mozda ti napajanje dodaje, jedna od stavki kada se gleda da li je kvalitetno napajanje je da li i koliko dize napon procesoru, npr. Enermax samo 0.02V, a akumulator 0.00.

odlicno je sto kada to znas mozes lepo da ga smanjis i mirna backa...

imam istu plocu:za cp core stavi default i bice sve u redu...(D)

Ako stoji pod default onda mi nije jasno kako radi sa tom voltazom.Je si li merio napon nekim software-om iz Windojza???

npetar je napisao(la):
Ako stoji pod default onda mi nije jasno kako radi sa tom voltazom.Je si li merio napon nekim software-om iz Windojza???
Jesam i opet pise 1.85

Misko je napisao(la):

Nije Enermax bas toliko mega do jaja.
Moj Athlon 1200 se trenutno vozi na 1.78 (treba 1.75), na 365-VE napajanju.
Ploca je Epox 8KHA+.

Ko sad tu dodaje, nemam pojma, ali ovo je daleko od nekvalitetne kombinacije (Enermax + Epox).

+12 je recimo 12.20V itd. svi naponi su malo pojacani.
Mada, kad bolje razmslim, dobro je sto dodaje, malo je stabilniji sistem 🙂

Ono u cemu je Enermax sampion jeste opterecenje.
Dodam mu sta oces u masinu i naponi su i dalje isti.
Losija napajanja spuste napone i do 10%.

Pozdrav!

Da,ti programi mogu da lazu za 10-ak stepeni kad je temperatura u pitanju,ali ne lazu mnogo za voltazu...(D)
Ipak bi razmislio da li da drzim procesor na tom naponu!!!(1.85V)

Sasa je napisao(la):
Ploca je Epox 8KHA+.

Ko sad tu dodaje, nemam pojma, ali ovo je daleko od nekvalitetne kombinacije (Enermax + Epox).

Pozdrav!

Tesko da ce ikada bilo koje napajanje dati 1.5V okruglo, a da nije switching tipa.

Misko je napisao(la):

Nece biti da je tako. Stabilizatori napona koji su vise stepeni u slucaju PC racunara (supply, ploca, ...) ne zavise cak ni teoretski puno od napajanja (kojim se sami napajaju), povratna sprega je cudo! Zaboravi na to sto si rekao iz prostog razloga sto ce dve ploce (recimo KT7E) na istom napajanju dati razlicit napon istom procesoru. Na kraju krajeva sto bi mu lose napajanje dizalo napon, (sto je gotovo pravilo) a ne spustalo napon?

Sasa je napisao(la):
Ploca je Epox 8KHA+.

Bice da Epox malo dodaje i meni su identicne vrednosti sa DTK 300W napajanjem,doduse ja imam morgana na 1000...

pozdrav

I ja sam imao takvu situaciju. Ploca MSI K7T Turbo i Duron 700. Na default setovanju 1.71 V a trebalo bi 1.6V. U BIOS-u i kada postavim na 1.6 ploca realno daje 1.71V. Ploca je jednostavno dodavala 0.1V. To jednostavno resis. Odes u BIOS i smanjis mu napon za taj 0.1V. Sada ja u BIOS-u drzim 1.5V i to je realnih 1.61V na procesoru. Napominjem da se to desavalo sa svim verzijama BIOS-a. Jedino nisam siguran da li ti napon regulises dzamperima ili iz BIOS-a na tvojoj ploci, kao ni da li tvoja ploca ima mogucnost promene napona, ali to ces vec videtu u uputstvu od ploce.

Sasa je napisao(la):
Ploca je Epox 8KHA+.

Pozdrav!

Mozes li da popunis sve PCI slotove, i stavis 3 5.25 incna uredjaja, i 4 hdd?
Ako mozes zanima me temperatura tih diskova posle 6 sati rada.
Ako su hladni, onda je napajanje ok.

laxduke je napisao(la):
Mozes li da popunis sve PCI slotove, i stavis 3 5.25 incna uredjaja, i 4 hdd?
Ako mozes zanima me temperatura tih diskova posle 6 sati rada.
Ako su hladni, onda je napajanje ok.

Ne mogu da verujem da si ovo napisao!!! Pa da ima BIG kuciste pregrejali bi se bez dodatnog hladjenja, i sa napajanjem od 1000W najboljim na svetu 🙂 🙂 🙂

RasetaM je napisao(la):
Ne mogu da verujem da si ovo napisao!!! Pa da ima BIG kuciste pregrejali bi se bez dodatnog hladjenja, i sa napajanjem od 1000W najboljim na svetu 🙂 🙂 🙂

Evo jedne zanimljive price...

Na benchmarku, starom forumu pre 18 meseci, covek je dao oglas da prodaje napajanje za PC.
Napisao je da je iz Compaq masine, i da ima neke cudne konektore.
Po specifikaciji napajanja, bilo je 300W.
Odem ja na Compaq, i nadjem model napajanja, i odlucim se da ga kupim na nevidjeno.
Kupim ja napajanje, i svavim ga negde kod mene u magacin.
U to vreme sam imao vec 2 godine Macase 250W ATX napajanje zajedno sa Macase kucistem.
Elem, masina je pokazivala cudne znakove i tripove, kao da je puna duhova.
Komponente su se pregjejavale, isto kao i graficka, i i.t.d
Jedan dan skinem ja atx konektor sa ploce i provalim da su svi vodovi za 5v (crveni) vreli, i da na atx konektoru su zabice pocrnele.
Odmah izvadim napajanje iz kucista i izmerim amperazu na 5V.
Od propisanih 22A/5V, bilo je oko 16A/5V.
Posto je 5V kod PC racunara najbitnije posto se iz njega dobija oko 90% struja na ploci, ja tu skapiram moj problem.
Inace posto radim kao serviser i opravljam napajanja i slicne stvari, uzmem ja da prepravljam napajanje od Compaq-a.
Trebalo mi je 2 dana, posto Compaq ne koristi color cod po ATX specifikaciji, znaci da mu boje zica ne odgovaraju struji.
Posle modifikacije prikljucim napajanje i izmerim 36A/5V.
U to vreme sam imao Asus P3B-F, popunjeni svi PCI slotovi, CPU na 1Ghz P3, DVD SCSI, Pisac SCSI, CD SCSI, IDE fioka, i 3 HDD-a + Zip Iomega.
Posle promene napajanja, sve su se komponente OHLADILE.

INFORMACIJA:

"Zdrava" struja cini cuda u PC racunaru, bio sam spreman na preko DHL-a porucim Acer "killer noise" napajanje od sertifikovanih 400W za 240 DEM.
Kada imas kvalitetno napajanje, tek onda pocnes da ga cenis!

laxduke je napisao(la):

Na benchmarku, starom forumu pre 18 meseci, covek je dao oglas da prodaje napajanje za PC.

..................................................................
INFORMACIJA:

"Zdrava" struja cini cuda u PC racunaru, bio sam spreman na preko DHL-a porucim Acer "killer noise" napajanje od sertifikovanih 400W za 240 DEM.

Ma sve je to u redu, ali ne mogu da prihvatim to da se HDD zagreje zbog toga, mozda elektronika, ali ceo HDD ne, nikako, jedino ako dobije viska napajanja pa se ploce vrte brze npr: umesto 7200 da se vrte na 9000 🙂

kod mene je slican problem

duron radi na 1.63 V
memorija 3.6 V
+5 V = +5.11 V
+12 V = 12.10 V
-5 V = -5.13 V
-12 V = -11.65 V

ovo mi se pocelo desavati od kada sam zamenio napajanje imao sam Leadman 250 W i kada mi je ono crklo kupio sam neko za koje ne znam ko ga pravi i evo cuda od napona posebno me brine napon memorije 3.6 V
jel neko zna kako da skinem ovih 0.3 V za memoriju

nekad_bio_SOKO je napisao(la):
kod mene je slican problem

duron radi na 1.63 V
memorija 3.6 V
+5 V = +5.11 V
+12 V = 12.10 V
-5 V = -5.13 V
-12 V = -11.65 V

ovo mi se pocelo desavati od kada sam zamenio napajanje imao sam Leadman 250 W i kada mi je ono crklo kupio sam neko za koje ne znam ko ga pravi i evo cuda od napona posebno me brine napon memorije 3.6 V
jel neko zna kako da skinem ovih 0.3 V za memoriju

Samo sa kvalitetnim napajanjem.
Od kako sam stavio modifikovano compaq napajanje, sve su mi struje bile u specifikaciji, i sto je najvaznije bile su "zakucane", znaci nije bilo oscilacija gore dole.

laxduke je napisao(la):

INFORMACIJA:

Mozes li mi objasniti sa strucnog aspekta (elektr.) ovu cudnu pricu.
Ako sam shvatio neka napajanja daju magicnu struju?
Za kvalitetno napajenje vaze ona kojima je lepo ispeglan napon i nemaju variranje napona pri opterecenju koje je fabricki predvidjeno. Podrazumeva se da konektori budu dobri da ne bi pravili prelazni otpor (to se prepoznaje tako sto se kontaktna mesta greju). Za one koji nisu mnogo strucni u izboru napajanja moze da vazi pravilo: oceni ga na kilo. Kvalitetna napajanja su po pravilu masivna i teska. Potrudite se da napajanja nose prefiks PFC.

Gedza je napisao(la):
Mozes li mi objasniti sa strucnog aspekta (elektr.) ovu cudnu pricu.
Ako sam shvatio neka napajanja daju magicnu struju?
Za kvalitetno napajenje vaze ona kojima je lepo ispeglan napon i nemaju variranje napona pri opterecenju koje je fabricki predvidjeno. Podrazumeva se da konektori budu dobri da ne bi pravili prelazni otpor (to se prepoznaje tako sto se kontaktna mesta greju). Za one koji nisu mnogo strucni u izboru napajanja moze da vazi pravilo: oceni ga na kilo. Kvalitetna napajanja su po pravilu masivna i teska. Potrudite se da napajanja nose prefiks PFC.

Nema "magicne struje", samo ciste ili ti zdrave.
Kada kupujete napajanje, gledajte konektore, kako su izliveni.
Pogledajte da li se neko podpisao na glavnom ATX konektoru koji ide na plocu.
Gledajte broj konektora |5V|G|G|12V|
Onda pogledajte tablicu struja.
Ako pise 300W, pogledajte da je "peak" 300W, ili su napisali ispod koliko je konstantno, a da je vrh ili ti peak 300W.
Ako ima TUV sertifikat, tesko da ce da bude lose napajanje.
Pogledajte takodje da li je nalepnica zalepljena iskosa, ako jeste preskocite to napanje, znaci ako je ta stranica gde je nalepnica pravugaonik, ako je nalepnica krivo zalepljena, batalite.
Posto upalite racunar, stavite program za gledanje struja sa ploce, ali trazite program koji ima u spisku bas vas monitoring cip, ja savetujem cpucool ili motherboard monitor.
Ono sto ide obicno na disku, sa najnovijim plocama, winbond-ov program, to je laz nevidjena.
Znaci gledajte da li ce struje da osciluju, i da li ce komponente da se pregrejavaju.
Pravo napanja od 300W + ne moze da bude ispod 60 EURO a da valja.
Ako imate unimer, jos ga je lakse testirati.
Kupi se relej od 12V recimo 5A, i prikaci se na vod, unimer se prikljuci i gledaju se oscilacije struja.
Ovo je vec suludi test, ko ne zeli time da se smara, neka samo pogleda sve sto sam gore naveo.
Ne zaboravite, sto veca amperaza na 5V, to bolje.

Gedza je napisao(la):
Za one koji nisu mnogo strucni u izboru napajanja moze da vazi pravilo: oceni ga na kilo. Kvalitetna napajanja su po pravilu masivna i teska.
Ovih dana dopalo mi je šaka Chieftec napajanje od 300W. Prvo što me je dojmilo je njegova extremna težina.

vlasta je napisao(la):
Ovih dana dopalo mi je šaka Chieftec napajanje od 300W. Prvo što me je dojmilo je njegova extremna težina.

Jedno od boljih koji moze da se pazari kod nas, ako ne racunamo extremno skupa ACER napajanja.

laxduke je napisao(la):
Ako ima TUV sertifikat, tesko da ce da bude lose napajanje.
Kul, ali kako znati da li zaista ima TUV ili zuti samo lepe nalepniocu 😀
Pogledajte takodje da li je nalepnica zalepljena iskosa, ako jeste preskocite to napanje, znaci ako je ta stranica gde je nalepnica pravugaonik, ako je nalenica krivo zalepljena, batalite.
U čemu je fora? Ima li nekog posebnog razloga ili je iskustveno utvrđeno ?

ivo.r je napisao(la):
Kul, ali kako znati da li zaista ima TUV ili zuti samo lepe nalepniocu 😀

U čemu je fora? Ima li nekog posebnog razloga ili je iskustveno utvrđeno ?

Sa dobrim i istreniranim okom moze da provalis losu maticnu plocu ako je gledas samo 1 minut.
Ima mnogo trikova i pravila, tj fazona.
Vecina stvari koje sam naveo su licno iskustvo, dokazano nebrojen broj puta.
Ako pregledam plocu duze od minut, recicu ti odprilike kakva je.
Isto vazi i za audiofile, odmah provale kakvi su zvucnici, ili kakvo je pojacalo ako ga otvore.
Ne treba da pojacava da bi znao kakvo je, samo vidi kako je sta vezivano i sta je korisceno.

laxduke je napisao(la):
Kupi se relej od 12V recimo 5A, i prikaci se na vod, unimer se prikljuci i gledaju se oscilacije struja.
Verovatno si napravio lapsus pa stalno pominješ oscilacije struja umesto napona?

Nazad
Vrh Dno