Šta je novo?

vise OS na bootable USB

gorantz

Cenjen
Učlanjen(a)
10.12.2012
Poena
170
Da li je moguce da na butabilnom USB uredjaju imam vise operativnih sistema (win xp, win 7, wi 8, win 8.1) i ako jeste mozete li mi pomoci i objasniti kako da to napravim, hvala.

p.s. na usb-u imam preko rufusa ubacen win 8.1 i radi super

Претпостављам да се питање односи на више инсталација оперативних система а не на више инсталираних. Ипак, мислим да Yumi не ради баш добро са више windows верзија, пар пута сам хтео да поред седмице додам осмицу или неки трећи па су се мало мешали и брљали инсталацију. Више линуха и разних алата (ипак не сви) могу али мислим да је више windowsa мало проблематичније. Осим ако ја нисам нешто погрешно радио.

Kad sam poslednji put probao Yumi on to nije mogao. Sardu jeste a kad se zadubis u tematiku shvatis da moze i Hirens. Na forumu imas objasnjenu proceduru za HDD, ista je logika i radice i sa flesica.

Претпостављам да се питање односи на више инсталација оперативних система а не на више инсталираних. Ипак, мислим да Yumi не ради баш добро са више windows верзија, пар пута сам хтео да поред седмице додам осмицу или неки трећи па су се мало мешали и брљали инсталацију. Више линуха и разних алата (ипак не сви) могу али мислим да је више windowsa мало проблематичније. Осим ако ја нисам нешто погрешно радио.

da zelim da imam vise instalacionih OS-a kako bi mogao da sa usb-a instaliram na racunare OS po zelji

Kad sam poslednji put probao Yumi on to nije mogao. Sardu jeste a kad se zadubis u tematiku shvatis da moze i Hirens. Na forumu imas objasnjenu proceduru za HDD, ista je logika i radice i sa flesica.
Yumi može da ima jednu instalaciju Windowsa, ne više. Ono što čovek verovatno traži je http://www.easy2boot.com/ - jedino što ovo zahteva malo čitanja. U principu, kopiraš ISO direktno na USB i butuješ ga, uz ograničenje da ISO ne sme da ima fragmentaciju na USB.

...ti .iso se mogu defragmentovati ali ozbiljniji ogranicavajuci faktor kod koriscenja te procedure za ove glomaznije OS-e ostaje a to je kolicina ugradjenog RAM-a.

EDIT: evo pronadjoh post iz koga se moze pohvatati dovoljno informacija:

particije.jpg

1. Kreiraj prvu primarnu particiju od 6 ili viseGB, fat32 I obavezno flag active (tako što u disk managementu ideš desni klik na fat32 particiju i iz kontekstnog menija biraš Mark Partition as Active) ...na nju kopiraj fajl bootmgr I foldere sources i boot sa instalacionog medija win7 ...takodje u root-u particije kreiraj I folder iso I u njega smesti .iso image XP-a ali tako da mu naziv bude bas XP.iso
iso-i-hbcd-folderi.jpg

2. Kreiraj drugu primarnu particiju od 4 ili vise GB, NTFS ...na nju kopiraj fajl bootmgr i foldere sources i boot sa instalacionog medija win8
disk-menagment.jpg

3. Sa hirensbootcd.org skini image I narezi ga na opticki medij (koristeci opciju burn image!) Tako da bude bootable.
4. Butni se sada pomocu njega ...trazis minixp I pokreces ga ... u systray-u imas crnu ikonicu programs menija I pokrenes je ...izlistaju ti se grupe programa, trazis install grub4dos I pokreces ga uz izbor obavezno prve particije predmetnog harda! ...zadrzavas defaultne postavke ...ako je sve proslo kako treba onda ides dalje
5. Kopiras celokupan sadrzaj sa narezanog hirensa na fat32 particiju, tamo pronalazis grldr I kopiras ga I na drugu particiju.
6. Skineš paket: https://cloud.mail.ru/public/a7e46e1b4e0c/root fat32 particije.rar otpakuješ ga i u root fat32 particije ubaciš sadržaj zadržavajući foldersku strukturu, uz zamenu već postojećih fajlova menu.lst!
7. vršiš još jedno upoređivanje sa slikama i ako je sve OK, verovatno sledi uspešno butovanje u hirens u čijem meniju primećuješ dodatak OS Install Menu ...odatle je lako, jedino možda treba napomenuti da se instalacija XP-a radi u dve faze, prvo dugme do prvog reboota, zatim ponovni ulazak u isti meni i pokretanje drugog dugmeta za nastavak.

eto na kraju jedan sažimanja svega šta i kako uraditi. Marxista je uredio tekst, ja postavio slike pa se nadamo da će ovo još nekome koristiti. Za dodatna pitanja obratite se Maxisti :)

Poslednja izmena:
Nije ni standardna defragmentacija, fajl mora biti kontinualan - u jednom komadu. To je jedino ograničenje. A što se tiče instalacije, ne vidim šta bi bio problem - ista količina podataka će se učitati u RAM bez obzira odakle butuješ sistem, uz mali overhead koji Easy2Boot dodaje. Prednost je što butuješ originalan ISO, bez izmena. A ujedno podržava i XPToGo,Win7ToGo i Win8ToGo.

Izgleda mi je jednostavnije da kupim još koji USB stik i na svaki zasebno nabacim preko rufusa instalaciju :)

@HighONE da bi montovao taj .iso od recimo 4GB potreban ti je najmanje toliki ramdrive jer ce ceo image biti koristen odjednom, eto zasto spominjem instaliranu kolicinu RAM-a kao ogranicavajuci faktor. Metoda koju sam ja predlozio ce raditi i sa 1GB RAM.

Zasto bi ucitavao citav ISO u RAM i mountovao ga kao RAMDisk? Dovoljno je da ucitas osnovu (kernel i jos ponesto) i da ga mountujes kao fajl sistem. Bas zbog toga mora biti kontinualan, inace mount ne radi. Prosto ne vidim nikakvu logiku u tome sto navodis. Da bi citav ISO stavio u RAM drive, moras prvo da ga prebacis sa USBa u RAM, zar ne? To je stvarno van pameti... Easy2Boot sigurno radi, i kad ga malo savladas, mozes na jednom sticku da drzis nekoliko instalacija Windowsa, Linuxa (oni su naravno i butabilni) i cak i WinToGo pored toga.

Poslednja izmena:
Zaintrigirao si me, svakako cu probati Easy2boot kad ulovim malo vremena. Ako je sve kako kazes onda se dosta toga desilo od mog poslednjeg informisanja na ovu temu. To nije bilo davno, mozda pre 3 godine a tada ovo pomocu vecih .iso nije bilo radjeno na kompu sa malom kolicinom RAM-a jer se stvarno montovao CEO .iso ...radilo se sa firadisk driverom a on je barem tada imao ovo ogranicenje ...ajd mozda sam se i istripovao, mozda nisam bio pazljiv i mozda sam izvlacio pogresne zakljucke ...il ko zna sta ali mi sigurno nije bila namera da dezinformisem ljude na temi. :)

Zaintrigirao si me, svakako cu probati Easy2boot kad ulovim malo vremena. Ako je sve kako kazes onda se dosta toga desilo od mog poslednjeg informisanja na ovu temu. To nije bilo davno, mozda pre 3 godine a tada ovo pomocu vecih .iso nije bilo radjeno na kompu sa malom kolicinom RAM-a jer se stvarno montovao CEO .iso ...radilo se sa firadisk driverom a on je barem tada imao ovo ogranicenje ...ajd mozda sam se i istripovao, mozda nisam bio pazljiv i mozda sam izvlacio pogresne zakljucke ...il ko zna sta ali mi sigurno nije bila namera da dezinformisem ljude na temi. :)
Ako budes probao, napisi kako radi. Meni je bio odlican, trebalo mi je vremena da naucim kako da zaobidjem neka ogranicenja, ali vredelo je. Danas, s obzirom na niske cene flasheva, i USB 3.0, uglavnom Rufusom napravim ono sto mi treba u tom trenutku za 5 - 10 minuta.

Nazad
Vrh Dno