Šta je novo?

eksterni hard disk kao butabilna fleška ? ? ?

popac86

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2006
Poena
309
Zdravo svima,

imam eksterni hard od nekog laptopa 2.5", 80gb i odgovarajuće kućište za njega sa usb 3.0 ulazom ali smatram da nisu toliko bitne informacije. Radi se o tome da često održavam prijateljima kompjutere, menjam sisteme i došao sam na ideju da ne bi bilo loše da na jednom eksternom hardu napravim tri particije koje bi bile butabilne. NA jednu stavim xp, na drugoj sedmicu a na trećoj osmicu, pa ko šta voli nek izvoli. I četvrta particija da mi bude za prateće programe koje su uobičajni nakon instalacije sistema. Ideja je da nakon butovanja sa usb-a dobijem tri mogućnosti za instalaciju za svaki od ova tri sistema koje sam nabrojao.
E sada, da pređemo na problem. Kompjuter eksterni hard i particije koje sam napravio preko disk menagmenta u windowsu, prepoznaje kao Local disk a ne Removable disk pa samim tim imam problem jer programi za pravljenje butabilnih fleški Rufus i Microsoft usb/dvd tool ne prepoznaju te particije pa mi samim tim ne omogućavaju pravljenje ovih virtuelnih fleški na jednom e.hardu. Dakle, da li ima neko ideju kako je ovo moguće uraditi i da li postoji neka fora da promenim tip ovih particija iz local disk u removable?

evo ovako stoje stvari, Xp neće da butuje ovako. ONda sam probao sa sedmicom i butuje, izgleda da bi radila instalacija do kraja. A onda sam dodao još jednu particiju na koju sam stavio instalacione fajlove za osmicu i prilikom restarta i buta sa usb-a on pokreće automatski samo instalaciju za osmicu. Dakle ne nudi mi izbor koji sistem hoću da instaliram. Tako da ovo može da posluži ali samo donekle, nije rešenje koje tražim da imam tri sistema na jednom hardu, ali hvala u svakom slučaju na sugestiji. Još uvek tražimo rešenje.

Moze. Dovoljno je da na prvu primarnu fat32 particiju kao bootloader stavis grub4dos, ceo a najbolje prosiren Hiren`s zatim .iso za winXP, folder sources+bootmgr od win7 (idu u root particije) a na drugu primarnu, fat32 (ili NTFS ako je install.wim veci od 4GB) particiju folder sources+bootmgr iz win8. Kad instaliras grub4dos na prvu particiju na njoj ce se nalaziti grloader, uzmes I prekopiras ga i na drugu particiju. Menu.list je neophodan u prvoj particiji a u njemu mora biti ispisana putanja I komanda za inicijalizovanje win8 bootloadera - to ako hoces da iz hirensovog menija pokreces instalacije a ako neces onda je mozda jos jednostavnije da kod pokretanja hirensa biras plop boot manager I u njemu biras particiju 1 za pokretanje instalacije win7 a particiju 2 za win8. Sto se pokretanja instalacije winXP tice potrazis u programs meniju hirensa do koga dolazis prethodnim ulaskom u miniXP, rutinu za instalaciju xp-a.

uh, dosta je kompleksno, nisam se ovime bavio ranije pa su ovi programi novi za mene i ne mogu baš da se snađem najbolje. Hiren's može li link ka njemu, šta je to i kako se on stavlja?

Uf, moracu da usporim onda.
1. Kreiraj prvu primarnu particiju od 6 ili viseGB, fat32 I obavezno flag active ...na nju kopiraj fajl bootmgr I folder sources sa instalacionog medija win7 ...takodje u root-u particije kreiraj I folder ISO I u njega smEsti .iso image XP-a ali tako da mu naziv bude bas XP.ISO
2. Kreiraj drugu primarnu particiju od 4 ili vise GB, NTFS ...na nju kopiraj fajl bootmgr i folder sources sa instalacionog medija win8
3. Sa hirensbootcd.org skini image I narezi ga na opticki medij (koristeci opciju burn image!) Tako da bude bootable
4. Butni se sada pomocu njega ...trazis minixp I pokreces ga ... u systray-u imas crnu ikonicu programs menija I pokrenes je ...izlistaju ti se grupe programa, trazis install grub4dos I pokreces ga uz izbor obavezno prve particije predmetnog harda! ...zadrzavas defaultne postavke ...ako je sve proslo kako treba onda ides dalje
5. Kopiras celokupan sadrzaj sa narezanog hirensa na prvu particiju, tamo pronalazis grloader I kopiras ga I na drugu particiju, nalazis menu.list I kopiras ga u root prve particije.

Ovo je dovoljno da ti omoguci ono lakse resenje, sada kad se budes butao sa tog harda dobijas hirens meni, u njemu nalazis plop boot manager I u njemu pravis izbor - prva particija tog hasarda pokrece instalaciju win7 a druga win8. Kad ustanovis da je sve ok, informises me I ja ti napravim menije unutar samog hirensa jer XP trazi da mu malo titras. Cekam te za dalje poteze.

Kad sve zavrsis okaci SS root-a obeju particija, foldera HBCD i foldera ISO uz potvrdu da jesi uspeo da iz plop boot managera pokrenes install 7 I 8 ...necu imati vremena da ti veceras sredim meni ali sutra u vecernjim satima cemo to.

EDIT: da, treba mi i SS diskmanagementa za taj hard

Poslednja izmena:
uh hvala ti puno, nisam ni slutio da je ovoliko komplikovano. Odradio sam, i prvi pokušaj neuspešan :( Dobio sam onaj plop boot meni gde biram instalaciju sa prvog, drugog ili trećeg diska... ali ne pokreće instalaciju, negde sam omanuo u koracima. Možda odmah na početku gde si napomenuo da treba da bude "flag active" ne znam šta ti to zapravo znači pa sam iskulirao to i nastavio dalje.‚aa drugo IMG-20140807-00007.jpg da li ovako treba da izgleda instalacija grub4dos-a. Problem je ovde oko izbora hard diska jer stoji samo ovako oznake za particije, nema slovnih pa možda sam omašio disk...
hvala ti puno što pomažeš, nije bitno da li ćemo sutra ili prekosutra, bitno da napravimo na kraju nešto. Hvala ti svakako što si voljan da pomogneš pa valjda će i uroditi plodom na kraju. Al mi nije jsno da nije napravljeno nešto jednostavnije, ranije je muka bila napraviti butabilnu flešku xp-a , koristilo se nekoliko programa a sada to rufus završava jednim klikom. Nadam se da će se i za ovu namenu naći nešto jednostavnije nekad. Sutra ponovo pokušavam sve iz početka a ti ako imaš još neku sugestiju napiši.

Ne diraj nista! Sve si do sad dobro uradio, ostavi tako do sutra I nemoj da gajis sumnju, 100% ce vec sutra sve raditi onako kako si zamislio. :)
Sad sam ko prebijena macka ali ako si za kompom vec iza podne mozemo da nastavimo. Ne zaboravi da okacis skrtinsote koje sam ti trazio.

kasnim malo, i ja danas imao prebukiran dan. Idu skrinšatovi:
prva particija
primarna.jpg

druga particija
druga-particija.jpg

iso
iso.jpg

HBCD
hbcd.jpg

disk menagment
disk-menagment.jpg

tako druže, sad si ti malo na redu :)

1. Nisi ispoštovao redosled kreiranja particija, ništa zato ali sad nisam siguran gde je šta - verujem da je win8 na M: a win7 na L: ...potvrdi mi to ili reci ako je drukčije.
2. ako je tačno da je win8 na M: onda treba da prebaciš flag active na L: ...(tako što ideš desni klik na L: particiju i iz kontekstnog menija biraš Mark Partition as Active)
3. haotično si nabacao stvari po particijama, trebao bi da to uskladiš sa onim što sam ti gore pisao, pošto možda ne znaš šta je deo čega editovaću tvoje slike kako bi znao šta bacaš, obrati pažnju na slova particija! (od kad vidiš post sačekaj 2-3 minute dok editujem slike i okačim ih)

Meni pravim kad se uverim da je sve u redu, znači po završetku tvog dela posla praviš mi ponovne SS svega ovoga ali sa razvučenom kolonom "status" u diskmanagementu kako bih mogao da vidim SVE flagove.

EDIT: evo slike prve particije:

primarna.png

i evo druge:

druga-particija.png

Obrati pažnju da sam ti obrisao i HBCD sa druge particije čiji si mi SS kačio - sad mi zakači pored onoga što sam gore ispisao SS baš ovog jedinog HBCD koji ostaje na L: particiji.

Poslednja izmena:
https://cloud.mail.ru/public/05e2bf425c54/root L particije.rar

Otpakuješ i u root L: particije ubaciš sadržaj zadržavajući foldersku strukturu, uz zamenu već postojećih fajlova menu.lst!

Ti ne sarađuješ i ja sam sve uradio oslanjajući se na tačnost svojih pretpostavki iz prethodnog posta. Pošto nisi baš bio kooperativan, u nastavku ću ti pomoći samo još da rešiš probleme koje si (po mojim pretpostavkama) napravio instalirajući grub4dos na obe (a možda i treću) particije ...takođe, pošto je moguće da iz menija nećeš moći da pokreneš install win7, možeš da očekuješ da i to sredim.

Sad sve zavisi od tebe i tvojih SS. Odo ja napokon na posao :wave:

" Kopiras celokupan sadrzaj sa narezanog hirensa " ovde si me malo zbunio jer nisam znao da li da kopiram sadržaj celog cd-a i tu sam počeo malo da odstupam od tvojih koraka. Imam običaj tako kad radim po nekom tutorijalu da kopiram sve što mislim da je potrebno i nepotrebno samo da proradi to što radim pa kad savladam materiju da pobrišem i sredim sve to kako valja, zato je malo konfuzno šta sam sve radio i previše je fajlova što kažeš.

win7 je na L, win 8 na m: particiji dobra je pretpostavka, prebacio sam l particiju na flag active po uputsvu.

sredjena prva particija po tvom uputstvu
prvajpg.jpg

sredjena druga particija po tvom uputstvu za brisanje fajlova
druga.jpg

novi hbcd na l particiji
hbcd.jpg

disk menagment
disk-menagment.jpg

pošto vidim da si postavio i ovaj meni, skinuo, otpakova i foldere prekopirao na root l particije pa sam sada dobio i taj fajl menu.lst , ne vidi se na prvoj slici jer sam uradio screenshut pre toga. Ovog trenutka idem u boot da vidim šta se dešava.

ne radi, ne radi i ne radi, grrr....

dakle, plop boot mng, dobijam ovu sliku
img-20140809-00010.jpg

kad pokrenem prvu opciju dobijam
img-20140809-00024.jpg

kad pokrenem drugu opciju hdd partition 2 dobijam
img-20140809-00011.jpg

kad pokrenem treću opciju, dobijam boot na moj sistem c
img-20140809-00013.jpg

kad pokrenem četvrtu i petu opciju hdd partition 1 dobijam
img-20140809-00018.jpg

uzmi molim te sa rezervom to da sam uspešno instalirao Grub4dos mada bi trebalo da jesam. Nadam se da prepoznaješ problem koji se stvara iz iznetih slika.

- Prva slika je logična jer prva particija i nije bootable,
- Druga je trebala da pokrene install win7 što sam i pomislio da neće biti u redu,
- treća slika - jesi li siguran da je to tvoj već instalirani OS ili se uspešno pokrenula instalacija win8 sa externog diska?
- četvrta slika je logična - to i nije ovaj HDD

proverićemo da li je grub4dos u celosti dobro instaliran - na particiju L: jeste što nam i odgovara ali nismo sigurni za ostale ...to nije problem, rešićemo pošto mi odgovoriš šta se stvarno pokrenulo kad si izabrao 3 particiju - da li install win8 ili tvoj već instalirani OS

I sad najvažnije, sve što sam ja radio je trebalo da ti uredi meni unutar hirensa i omoguči ti da direktno iz njega BEZ korištenja plop boot managera pokrećeš ove instalacije a najvažnije, da ti omogući instalaciju XP-a ...dakle potvrdi mi da u hirensu odmah iznad izbora za miniXP imaš meni OS Install ...ako imaš idi kroz njega i iz njega pokreći instalacije i daj mi feedback.

evo ovako, izgleda da sam ja sinoć malo pobrkao koja particija šta pokreće i koju sliku prikazuje pa ću sad ponovo.
prva opcija Bootmgr is missing, press CTrl+alt+del to restart, kao što ti reče, ta prva particija nije butabilna i nije normalno da radi.
e sad bitno, i Druga i Treća particija pokreću ovo pri butu http://www.dodaj.rs/?1v/vA/3p7abbtB/img-20140809-00011.jpg, dakle ne pokreću ni instalaciju a ni moj windows na c sistemu.
četvrti ovaj izbor,gde opet piše partition 1 pokreće moj sistem koji je instaliran na c particiji a peti izbor ne daje opet ništa, čini mi se opet ctrl+alt+del.

dobio sam taj meni iz hirensa za instalaciju xp, sedmice i osmice
img-20140809-00025.jpg
ali opet po pokretanju tog menija dobijam ovu sliku http://www.dodaj.rs/?1v/vA/3p7abbtB/img-20140809-00011.jpg

prijatelju ako je tebi lakše, pokrenemo teamviewer i podesiš sve kako treba da se ne mučiš ovde u prepisci sa mnom pa ja posle okačim skrinšatove i poterbne fajlove prikačim da i ostali mogu da vide kako treba podesiti ovako nešto da bi radilo. Ja nemam ništa protiv ovakvog traženja rešenja, ja radim sve kako ti kažeš i trudim se da maksimalno ispoštujem korake ali samo ako tebi nije previše mučno da ovako radimo. U svakom slučaju puno ti hvala!!

Taj gore meni je originalni a ne onaj koji sam ja rekreirao, najbolje ce ipak biti kako si predlozio preko teamviewera. Ja medjutim ubrzo idem na slavu I ako mozes odmah ajmo, salji podatke na PM, u suprotnom cemo kad se otreznim :d

EDIT: u iščekivanju podataka samo hoću da ti kažem da je ovaj sada opis dešavanja logičan i znam gde si ti pogrešio i šta ja treba da još editujem u meniju.

Poslednja izmena:
vrbujem te čim primetim da si online. Leto je , i ja sam slabo kući, bajs, plaža, pivo... toliko primarnijih stvari od kompjutera :)

1. moja greška je što sam u postu u kome sam ti taksativno govorio šta odakle da kopiraš ispustio da napišem da treba da kopiraš i folder boot sa instalacionih medija win7 i win8 - svaki u svoju particiju.
2. tvoja greška je što si mi među ranijim SS umesto root-a fat32 particije pokazao pogrešnu sliku i što menu.lst (EDIT: onaj iz paketa koji sam ti napravio i okačio) nisi iskopirao (sa izbacivanjem postojećeg) i u root fat32 particije i u folder HBCD a možda, samo možda i ostale .lst fajlove (EDIT: one iz paketa koji sam ti napravio i okačio) nisi smestio u HBCD folder
3. ispravka menija vezano za install win7 je ovde: https://cloud.mail.ru/public/0513f0b669c9/OSinstall.lst kopiraš je u folder HBCD sa izbacivanjem već postojećeg OSinstall.lst
4. jedini razlog za teamviewer je u stvari nastaje tek ako i posle ovoga ne upali - tek to bi značilo da je grub4dos višestruko instaliran za koju ispravku je potrebno da i ja budem prisutan. (EDIT: Pokazatelj da je grub4dos višestruko instaliran je pojava da ne možeš da pokreneš install win8)

Stojim ti ja na dispoziciji za teamviewer naravno ali slobodno probaj sam da izvršiš ove izmene. Malo se teže nalazimo online a u budućih 8h> ja sigurno neću biti za kompom ...ako probaš, obavesti me SS-ima o rezultatu. :wave:

Poslednja izmena:
evo ovako, 2 tačku sam zanemario u ispravljanju jer si ga mnogo izmrsio ali jesam prvu i treću odradio. rezultat je sledeći
kada biram prvu opciju, Boot from hard - ne nudi mi nikakve mogućnosti već automatski kreće instalacija windows 8.
kada iz Plop Boot menagera biram drugu particiju butuje se instalacija win8, kada biram treću particiju butuje se instalacija sedmice :)

XP ne znam još kako da pokrenem uglavnom napredujemo i ima rezultata, iskreno oduševljen sam :)

Na kraju, ne velika nego ogromna zahvalnost članu marxista. Hvala mu na ukazanom strpljenju i vremenu da mi pomogne. Na kraju smo preko teamviewera završili posao uz neke manje ispravke mog rada. Čovek je zaista genijalac u ovom poslu. Potrudiću se a nadam se da će mi on opet pomoći da na kraju napravimo jedan tutorijal od početka do kraja kako ovo odraditi i da zatvorimo ovu temu u nadi da će svi koji imaju ovaj problem rešiti ga baš na ovom forumu i ovom topiku!

Drago mi je da sam mogao da pomognem i da si zadovoljan, naravno da ću sa svoje strane uraditi koliko mogu kako bi na kraju iz ovoga izašao tutorijal za stvar koju će verovatno više ljudi poželeti da koristi. Ti moraš skrinšote da napraviš jer ja fizički to nigde nemam, a ja mogu da pomognem propratnim tekstom. :)

particije.jpg

1. Kreiraj prvu primarnu particiju od 6 ili viseGB, fat32 I obavezno flag active (tako što u disk managementu ideš desni klik na fat32 particiju i iz kontekstnog menija biraš Mark Partition as Active) ...na nju kopiraj fajl bootmgr I foldere sources i boot sa instalacionog medija win7 ...takodje u root-u particije kreiraj I folder iso I u njega smesti .iso image XP-a ali tako da mu naziv bude bas XP.iso
iso-i-hbcd-folderi.jpg

2. Kreiraj drugu primarnu particiju od 4 ili vise GB, NTFS ...na nju kopiraj fajl bootmgr i foldere sources i boot sa instalacionog medija win8
disk-menagment.jpg

3. Sa hirensbootcd.org skini image I narezi ga na opticki medij (koristeci opciju burn image!) Tako da bude bootable.
4. Butni se sada pomocu njega ...trazis minixp I pokreces ga ... u systray-u imas crnu ikonicu programs menija I pokrenes je ...izlistaju ti se grupe programa, trazis install grub4dos I pokreces ga uz izbor obavezno prve particije predmetnog harda! ...zadrzavas defaultne postavke ...ako je sve proslo kako treba onda ides dalje
5. Kopiras celokupan sadrzaj sa narezanog hirensa na fat32 particiju, tamo pronalazis grldr I kopiras ga I na drugu particiju.
6. Skineš paket: https://cloud.mail.ru/public/a7e46e1b4e0c/root fat32 particije.rar otpakuješ ga i u root fat32 particije ubaciš sadržaj zadržavajući foldersku strukturu, uz zamenu već postojećih fajlova menu.lst!
7. vršiš još jedno upoređivanje sa slikama i ako je sve OK, verovatno sledi uspešno butovanje u hirens u čijem meniju primećuješ dodatak OS Install Menu ...odatle je lako, jedino možda treba napomenuti da se instalacija XP-a radi u dve faze, prvo dugme do prvog reboota, zatim ponovni ulazak u isti meni i pokretanje drugog dugmeta za nastavak.

eto na kraju jedan sažimanja svega šta i kako uraditi. Marxista je uredio tekst, ja postavio slike pa se nadamo da će ovo još nekome koristiti. Za dodatna pitanja obratite se Maxisti :)

Vrh Dno