Šta je novo?

Visa internet kartica za prebacivanje novca iz Amerike?

Sallee

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2008
Poena
319
Interesuje me da li je moguce da moj rodjak iz inostranstva meni prebaci na moju (intesa) visa internet karticu pare (dolare) i posle ja podignem te pare u banci? On isto ima kartice ne znam tacno koje... ali znam da je u poslednje preko interneta prebacivao pare mojoj kevi na njenu kreditnu karticu u komercijalnoj banci... pa da pitam da li je moguce meni na visa internet da prebacuje? Takodje me zanima ako je moguce kako ide procedura?

Ne može ti prebaciti "na karticu", već na tvoj devizni račun. Za to je neophodno da zna tvoj IBAN broj (broj deviznog računa u internacionalnom formatu), a verovatno će mu trebati i "Payment Instructions" - to je papir sa svim odštampanim detaljima (SWIFT code, račun posredničke banke itd.) koji možeš dobiti od svog bankara. Prethodno moraš proveriti sa svojom bankom da li taj tvoj devizni račun može da prima pare normalno, jer ponekad naprave "namenski" račun, pa ne može. No ako i ne može, uvek možeš na licu mesta u banci otvoriti normalan devizni račun, reci im samo za šta ti treba, mislim da čak ne bi trebalo ništa ni da te košta.

Pa cim sam podneo zahtev za visa internet odmah sam dobio karticu na kojoj pise kartica deviznog racuna? Da li je to to?

Posalji mail kontakt centru banke i trazi da ti daju instrukcije za slanje na taj racun. Meni odgovore u roku od 2 sata uglavnom...
Ako moze poslace ti, a ako ne moze recice ti ne moze... meni je to nekako logicnije nego da ovde pitas na forumu...

Na visa internet koliko znam ne moze i moraces da pravis drugi devizni racun.

Od čega bi živeli Western Union i slične službe za slanje novca iz inostranstva kada bi ovo funkcionisalo kako je Salle zamislio? Onda bi svi imali devizne račune na koji bi im rođaci uplaćivali pare i ne bi bilo provizije pri slanju...

Pa vidiš Gizmo, funkcioniše BAŠ TAKO kako je opisao, samo je naš narod nepismen i glup.

Ja sam juče poslao ujaku u Italiju 2000 evra preko banke, platio sam proviziju 22 evra, i on tamo diže za par dana sa svog računa 2000 evra.

Isto tako je bilo i kada je on meni slao 2, 5 i 8 hiljada evra. JEDINI nedostatak ovakve uplate je što traje 3-5 radnih dana, dakle kaži maksimum 7 ako ti se zalomi vikend.

Ja ne mogu da verujem da znam ljude koji plate provziju 15 evra za primanje 50 evra (pedeset evra) preko western uniona. I kažem im, idi u Intezu, otvori devizni, NEMA održavanja, nema nikakve obaveze, dižeš pare tamo ... jok, bre .. "nećemo da nas vaćare tamo neke banke" Onda nek te vaćari WU.

Sallee, ne možeš tako, taj devizni se koristi samo za net i možeš samo ti da uplaćuješ.

Ali ti je besplatno otvaranje još jednog deviznog, besplatno održavanje, besplatna Visa electron kartica vezana za račun. Jedino što ako dižeš na bankomatu dobijaš ih po nižem kursu, a ako plaćaš negde u inostranstvu, skida ti se tačan iznos ....
I traži da ti odmah odštampaju "instrukciju" za uplatu iz inostranstva ....

Poslednja izmena:
Ja sam bio ubeđen da naše banke ne prihvataju nikakve uplate iz inostranstva na domaće račune, čak se i naveliko bilo diskutovalo o tome... sa čim sam onda pomešao?

Cekaj... MM kazes da si poslao sa svog srpskog deviznog na ujakov italijanski devizni? I obrnuto?
Pa ko je lud ovde? Ovi sto rade po bankama nemaju pojma...
Ako nisam bar kod 5 banaka pitao, nisam ni kod jedne...

Sta kazes za svrhu uplate? Pozajmica?

Kad sam slao 500, pomoć porodici.

2000 sam pisao pomoć članu uže porodice.

U PBBu recimo isto može, ali traže Izvod iz matične knjige rodjenih, kao neki dokaz da je UŽA porodica ...

Da, sa svog deviznog, i slao sam sa njega, i primao iz insotranstva sa njega, kada je kupovao stan ovde, slao mi u par navrata. Najviše odjednom mi slao 5000 evra, i platio sam proviziju za dizanje 0.25 posto, tj 12.5 evra ...... Zato su mi smešni ovi kad korsite WU.

U Findomestiku je provizija za dizanje tada bila 0,4 posto, a recimo u PBBu je bilo 0.4 ili 0.5, ali si imao i mogućnost da ostaviš pare na računu mesec dana, da se oni koriste njima, a ti onda digneš bez ikakve provizije.

OK. Hvala!

***, nenamerno, zbog sopstvenog iskustva, bih nekome na temi rekao: ne moze. Mora danas covek i 6. puta da zove, pita...

Nazad
Vrh Dno