Šta je novo?

Visa elektotehnicka

Za salca:

Pazi ne može se porediti ETF i VETES jer je to kao da diskutujemo šta je bolje Ferrari ili Kamaz. Potpuno različiti pristupi, a i primena.

Sve što si od predmeta naveo uči se i na NRT-u, s tim što sve predmete možeš sam da biraš ( osnovne stvari su ipak obavezne ) pa da ne detaljišeš previše sa analizom kola i signala ako oćeš da se orjentišeš na programiranje i web dizajn. Nema torture sa matematičkim odisejama i.t.d. U kombinaciji sa većom praksom i laboratorijskim vežbama, VETES pruža jednu kraću verziju osposobljavanja za vršenje nekog posla, onako po zapadnom sistemu. ETF je stvarno super i jedino što ne može da mu se zameri je količina znanja koju pruža, ali pitanje je svrsishodnosti toga i nečije volje i sposobnosti da uloži toliki trud. NPR zašto bi ikoga maltretirao da piše ekranski editor ili rutine za servisiranje kada mu to nikada neće trebati, šta više možda se neće ni baviti programiranjem. Uostalom ne treba ti nikakav fakultet da bi postao dobar programer, to znaš i sam, a što se tiče elektornike i hardvera to je već druga stvar mada vidiš da ima svakakvih primera.

Ipak postoji ovde ogromna razlika u vidu 2 godine života i neuporedivo većeg napora, koji svakako mora da rezultuje nečim. Kažem još jednom pitanje je ličnih afiniteta, potreba i mogućnosti. Mene zanima elektrotehnika i računarske tehnologije ali imam i neka druga, jača, interesovanja tako da ne bih baš studirao ETF. S tog aspekta za mene su ta i njoj slične škole super jer može dosta da se nauči za 2 godine, a i ostavlja ti dovoljno slobodnog vremena za neke dodatne aktivnosti.

gladiac je napisao(la):
Prica je sledeca. Odes tamo da se raspitas, oni ti lepo naprichaju bajke o tome kako ti ne treba nikakvo predznanje, kako su profani maltene iz samog "Microsoft-a", svako svoj rachunar, literatura boli glava, ribe posle predavanja:D ,... i sve je to tako dok ne krenes, a onda je bukvalno ista prica kao na svim ostalim Vvisim skolama i fakultetima, sa jedinom razlikom sto mnoooooogo kosta.

I mene bas zanima ko ti je sve to ispricao.....

Vi ste ocigledno mene pogresno razumeli.

Magick, ja sam pricao o tome sta ti dobijas za tolike pare. U tome je celam poenta. A drugo je stvar sta ces stvarno dobiti za iste. Nemoj sad da pricas kao nije me bilo, neko budi realan. Ti si verovatno dosao sa nekim predznanjem tamo, pa mozes da se kurcis.

E vidis, ja nisam. Pa kako neko moze da ti proda prichu da mozes da naucis C/Pascal za JEDAN semestar. Daj, bre.

Drugo, koja je razlika sto bilo ko daje tolike pare.

Trece, polozio sam cetiri ispita, a napustio sam sve to posto sam shvatio da ne vredi ni jedan dinar onoga sto placa.
Isto bih dobio na racunarskoj tehnici.

Ponovo ponavljam, u pitanju je kolicina para koja se daje, a ja pitam za sta. Da bih postao ing. NRTa. Koga ja da lazem sa tom diplomom.

Sto se Karica tice, pogrsno si shvatio pricu. Meni papir ne znaci nista, makar bio i od Djindjica licno. Znaci idem negde gde za duplo manje para mogu da naucim duplo vise stvari koje mene interesuju. Znaci, ako me zanima HW necu da se bavim programiranjem i obrnuto

Jedino vredno na toj skoli je montaza i servis koji se slusa na drugoj godini, ali ja sam isao na prvoj mesec dana. I to je lik koji dpredaje donosio od kuce svoj HW koji valja jer u skoli je jedva bilo 386ica. Pa sta vise treba da kazem.

Mozda se u medjuvremenu situacija promenila, posto su se verovatno nakrali para ili digli cenu godine na 5000DM

ipin je napisao(la):
I mene bas zanima ko ti je sve to ispricao.....

Sekretar skole, odnosno smera. Davno je to bilo

gladiac je napisao(la):
Vi ste ocigledno mene pogresno razumeli.

Magick, ja sam pricao o tome sta ti dobijas za tolike pare. U tome je celam poenta. A drugo je stvar sta ces stvarno dobiti za iste. Nemoj sad da pricas kao nije me bilo, neko budi realan. Ti si verovatno dosao sa nekim predznanjem tamo, pa mozes da se kurcis.

E vidis, ja nisam. Pa kako neko moze da ti proda prichu da mozes da naucis C/Pascal za JEDAN semestar. Daj, bre.
Pa šta ti očekuješ od škole koja traje 2 godine!?!?!? Što nisi upisao ETF pa bi imao Pascal i C jedno 5 semestara. :D Drugo, to ti je taman dovoljno da ti se objasne principi i tehnike programiranja, a da bi prošao ispit moraš biti u stanju da samostalno rešiš neke od osnovnih problema, tj napišeš program koji će da reši postavljeni problem. Sve preko tog osnovnog znanja moraš sam i tu ti nikakva škola ne može pomoći. Pošto tebe zanima hardver ne vidim kakav to tebi problem stvara. Od hardverskih predmeta si mogao da biraš digitalnu, analizu kola i signala, projektovanje sistema, i.t.d. Ne verujem da to učiš u toj školi, mada sve je to kažem stvar ličnih potreba i afiniteta. Tebi ta škola nije odgovarala što ne znači da je njesra.
Drugo, koja je razlika sto bilo ko daje tolike pare.

Trece, polozio sam cetiri ispita, a napustio sam sve to posto sam shvatio da ne vredi ni jedan dinar onoga sto placa.
Isto bih dobio na racunarskoj tehnici.

Ponovo ponavljam, u pitanju je kolicina para koja se daje, a ja pitam za sta. Da bih postao ing. NRTa. Koga ja da lazem sa tom diplomom.
To zaista jeste jak argument. Dosta toga može da se nauči i na RT-u, ali ipak postoji razlika. Program po kome uče oni sa RT-a je propisalo ministarstvo prosvete i prilično je krut i zastareo. Na NRT-u su profesori imali slobodu da izbace ono što smatraju opterećujućim i nepotrebnim, a ubace nešto što smatraju bitnijim i savremenijim. Program se osavremenjuje doslovno u hodu, a uz to imaju sluha za tvoja lična interesovanja ma makar ona išla i van propisanog plana. Uvek slobodni računari i laboratorije, dodatna i dopunska nastava, non-stop konsultacije i ispitni rokovi, sve ti to stoji na raspolaganju samo je pitanje kol'ko ćeš ti od toga iskoristiti i kol'ko ćeš biti dosadan i zahtevati. Pazi možda sve to i ne opravdava svoju cenu, ali je to ipak jedina škola takvog tipa u zemlji i ima kakvi takvu reputaciju. Istina je da kroz nju može da se proleti i uzme diploma, ali nije to poenta, uostalom zašto bi onda plaćao tol'ke pare kad' za manju kintu možeš da odradiš diplomu. :D
Sto se Karica tice, pogrsno si shvatio pricu. Meni papir ne znaci nista, makar bio i od Djindjica licno. Znaci idem negde gde za duplo manje para mogu da naucim duplo vise stvari koje mene interesuju. Znaci, ako me zanima HW necu da se bavim programiranjem i obrnuto
Ako te zanima da sklapaš računare to sam mogao i ja da te naučim za jedno pre podne, a sad' šta to ti podrazumevaš pod HW-om a da nisi mogao da naučiš u višoj meni nije jasno.

gladiac je napisao(la):
Jedino vredno na toj skoli je montaza i servis koji se slusa na drugoj godini, ali ja sam isao na prvoj mesec dana. I to je lik koji dpredaje donosio od kuce svoj HW koji valja jer u skoli je jedva bilo 386ica. Pa sta vise treba da kazem.

Ili si ti zabusavao skolu, ili ovi sa VETES-a lazu
http://www.vetes.bg.ac.yu/ONAMA/lab.htm

;)

Dobro 'ajde da rezimiramo. Magick, sve sto si rekao si u pravu, ali si sam rekao " Sta ocekujes od skole koja traje 2 godine". E, pa to je to. Sto onda nije bio tada neki adekvatni prijemni ispit pa da ljudi lepo znaju na chemu su, a ne kao upisi ti, nema veze sto se nikada nisi bavio tim i tim, sve ces to nauciti.

Ja sam posao od sebe. Znaci predznanje i nije neko (sto se programiranja tice nikakvo), a sve nas su tretirali isto. Znaci, ako skola toliko kosta i ako nema zastareli sistem, vec malo moderniji onda svakom treba da pruze sansu da nauci.
Pazi ja sam svoje skole zavrsio, to sam zeleo da upisem da bih naucio, a ne da bih dao ne znam koje pare za papir, jer sam ga imao pre toga.

Znaci, nekome ko nije bas upucen u takve stavri, ne bih preporuchio da upisuje tu skolu, dok neko ko ima predznanje i prilichno viska para neka pohadja.

Nista licno, Magick. Stvarno nisam hteo nikoga da uvredim.

Pozdrav i mogao bi da se javis(D) (D) (D) :wave;

Nije jedina u zemlji (pod uslovom da na zemlja mislite na YU). U PG ima slična škola od 1996. (pri ETF-u ... semestar 1.000 dem)

Ma, opushteno.

Zna li neko koji sve imaju privatni faxovi kod nas koji imaju smer vezan za informatiku. Ali i drzavni pored ETF-a i FON-a, PMF-a...
Mozda neka iskustva neko ima?
Ali da bude sto manje programiranja, znaci sto dalje od Pascala i ostalih Cobola C++eva....
i da li znate web prezentacije istih?

Unapred hvala.

:confused:

A sta tebe konkretno interesuje(mislim kad hoces nesto u vezi kompjutera, a da nije programiranje)? Neke vrste programiranja ces morati bar malo da se dohvatis, ako mislis bilo sta ozbiljnije da radis(a da to nije upotreba aplikativnog softvera tipa Maya, Flash, Dreamveaver, Quark...), ali to mozes i sam da naucis, i niko ti nece za to traziti diplomu.

Na NRT-u se uci Pascal, C, C++, Java, Asembler.
Uostalom ljudi, nemojte vise da k...te, evo otidjite na sajt: http://www.vetes.bg.ac.yu , pa dobro pogledajte program, i onda postujte u vezi ovoga. Aktuelne informacije o ovom smeru mogu dati samo oni koji idu na njega ili su ga zavrsili.
A sto se tice "placanja" skole, evo jedan podatak: u ispitnom roku od 180 ljudi koji se pojave na ispitu iz recimo Pascal-a, prodje otprilike desetak. Toliko o onome "platis i zavrsis".

Izjave tipa "Nisam upoznat sa tim, ali mislim da to izgleda ovako", ne bi trebali da postujete.

Running Man je napisao(la):
A sta je NRT??? :)

Da si procitao ovaj thread pre nego sto si postovao, znao bi, i ne bi pisao gluposti.

Shesti je napisao(la):
Na NRT-u se uci Pascal, C, C++, Java, Asembler.
Uostalom ljudi, nemojte vise da k...te, evo otidjite na sajt: http://www.vetes.bg.ac.yu , pa dobro pogledajte program, i onda postujte u vezi ovoga. Aktuelne informacije o ovom smeru mogu dati samo oni koji idu na njega ili su ga zavrsili.
A sto se tice "placanja" skole, evo jedan podatak: u ispitnom roku od 180 ljudi koji se pojave na ispitu iz recimo Pascal-a, prodje otprilike desetak. Toliko o onome "platis i zavrsis".

Izjave tipa "Nisam upoznat sa tim, ali mislim da to izgleda ovako", ne bi trebali da postujete.

Chekaj prijatelju, pa nije stvar u tome koliko ljudi prodje na ispitu. Tim gore. Ja ne znam da li ti citash moje postove kako treba ili sta. Ja pricam o pojmu NAUCHITI, a ne proci ispit. I opet ponavljam POLAZIM OD SEBE. Znaci ne ulazim da li ti imas predznanje ili ne. Ako ga nemas onda nijedan programski jezik NE MOZE da bude jednosemestralan. Nadam se da se slazes sa mnom po tom pitanju.

A te priche o programu, z****i me toga. Imali smo mi pre desetak godina program o svedskom standardu, i nisam vide ni s od svedskog standarda.

Opet ponavljam ako imas kinte opusteno.

gladiac je napisao(la):
Chekaj prijatelju, pa nije stvar u tome koliko ljudi prodje na ispitu. Tim gore. Ja ne znam da li ti citash moje postove kako treba ili sta. Ja pricam o pojmu NAUCHITI, a ne proci ispit. I opet ponavljam POLAZIM OD SEBE. Znaci ne ulazim da li ti imas predznanje ili ne. Ako ga nemas onda nijedan programski jezik NE MOZE da bude jednosemestralan. Nadam se da se slazes sa mnom po tom pitanju.

A te priche o programu, z****i me toga. Imali smo mi pre desetak godina program o svedskom standardu, i nisam vide ni s od svedskog standarda.

Opet ponavljam ako imas kinte opusteno.

Upravo u tome i jeste stvar.Hocu da kazem da vecina tih ljudi ne uci, i ocekuje da polozi ispit na lepe oci(ovo mi je rekao predavac u Vinci, koji je upravo zavrsio tu skolu).Znaci, sve zavisi od tebe.Uostalom, znas da je Magick napisao da se od studenta trazi da pokaze da je savladao principe programiranja, a ne neke munje i gromovi.Sve dalje zavisi od tvog licnog interesovanja.
Znas vrlo dobro da te nijedna skola ne moze nauciti sve sto je potrebno za neki posao, pitanje je samo da li ces imati dovoljnu osnovu, i da li ces u medjuvremenu, uceci gluposti, izgubiti volju za dalje ucenje.Sto se tice osnove, ja sam sasvim zadovoljan onim sto nude na VETES-u.

A sto se tice savremenosti programa, sigurno ce biti bolji nego na PMF-u ili FON-u (opet citiram Magick-a):

"Na NRT-u su profesori imali slobodu da izbace ono što smatraju opterećujućim i nepotrebnim, a ubace nešto što smatraju bitnijim i savremenijim. Program se osavremenjuje doslovno u hodu, a uz to imaju sluha za tvoja lična interesovanja ma makar ona išla i van propisanog plana. Uvek slobodni računari i laboratorije, dodatna i dopunska nastava, non-stop konsultacije i ispitni rokovi, sve ti to stoji na raspolaganju samo je pitanje kol'ko ćeš ti od toga iskoristiti i kol'ko ćeš biti dosadan i zahtevati. Pazi možda sve to i ne opravdava svoju cenu, ali je to ipak jedina škola takvog tipa u zemlji i ima kakvi takvu reputaciju. Istina je da kroz nju može da se proleti i uzme diploma, ali nije to poenta, uostalom zašto bi onda plaćao tol'ke pare kad' za manju kintu možeš da odradiš diplomu."

E, da, sto se tice kinte, ja ne znam zasto vise toliko potencirate to placanje, kad se na mnogim standardnim fakultetima placa isto toliko ako si samofinansirajuci, ako ne i vise.Na mom fakultetu su hteli da mi naplate toliko godinu, i ja sam se samo nasmejao(ja recimo nisam upao u studente na budzetu zato sto je prijemni bio namesten, i ispred mene je na moje oci ubaceno petnaestak studenata, koji nisu ni bili na prijemnom).

Zar za to da im placam, a jos je i shit program(ja na prve dve godine nisam imao ni jedan predmet koji ima veze sa onim sto bih trebao da radim, moze se reci da se ono sto sam ucio i ono sto mi je potrebno nalazi na dve paralelne prave, koje se, kao sto znas, ni u beskonacnosti ne seku).

Ja ocekujem od faksa da ti da konkretno usmerenje, a ne da te priprema za ucestvovanje u kvizu opsteg znanja(mada, ako ces da zoves "Kesolovca", i "Zlatnu zicu", mozes i tako da zivis, cudi me da neke od nasih faksova vec ne zovu tako). :D

Eto ti, tako se vecina nasih fakulteta(kad odbijes gluposti koje ucis), ustvari svede na visu od 4, max. 5 semestara.Sta mislis o ovome? :D :wave;

Shesti je napisao(la):
A sta tebe konkretno interesuje(mislim kad hoces nesto u vezi kompjutera, a da nije programiranje)? Neke vrste programiranja ces morati bar malo da se dohvatis, ako mislis bilo sta ozbiljnije da radis(a da to nije upotreba aplikativnog softvera tipa Maya, Flash, Dreamveaver, Quark...), ali to mozes i sam da naucis, i niko ti nece za to traziti diplomu.
Ok osnove programiranja... ali sad da se cimam sa svakom linijom koda u Pascalu i Cobolu i sl. ne pada mi na pamet (bar ne dobrovoljno :mad: :D )
Pa nije valjda ljudi moji da je za zanimanje u sferi kompjuterskih tehnologija apsolutno potrebno i na prvom mestu znanje iz programiranja?! :mad: FX
Ne znam da li je nekome palo ovde na pamet da su programeri ljudi koji rade najtezi posao. (cc fizicki radnici na gradjevinama)
I sta, propljujes krv dok postanes na nasim faxovima "programer" i posle se zaposlish u nekoj firmi i radis za neku sica lovu i projektujes program koji izracunava prosecnu platu radnika za taj mesec.... ?! Sta, promenice se nesto nabolje u buducnosti po ovom pitanju? Da. I ako tako bude, kao sto rekoh programeri rade najtezi posao, a tamo neki vlasnici firmi burzuji kote svoje pare na racun programera a ne rade nista... zar ne?

Mislim da buducnost programiranja lezi u vizuelnom (grafickom)programiranju, znaci vidis ono sto radis. A ne da se kuca bilo kakav kod programa... ako me shvatate sta hocu da kazem.
Kao kad se preslo sa DOS-a na Windowse... tek su tada ljudi "culi" za PC masinu. Zar ne?

Iz prve ruke!

Razlika izmedju ETF, PMF i VETES-a ne moze da se poredi!!! VETES je visa skola i to verovatno najbolja u Beogradu! Sto se tice smera NRT sasvim je ok! Pare su malo vece, ali zato na vezbama (kojih ima iz svokog predmeta) svaki student dobije svoj racunar! Sto se tice profesora: Laslo Kraus predaje C i C++, a na njegova predavanja dolaze i studenti sa ETF koji nisu dali te predmete! Takodje predaje i prof. Devedzic, prof. Maric i jos gomila drugih magistara i doktora. Cinjenica je da nije tesko zavrsiti skolu, ali to je samo posledica malih grupa (oko 10) i dobrih Lab-vezbi!
Sto se tice stecenog znanja iz Informatike, sigurno je vece nego na PMF, FON ili Ekonomiji.
Sto se tice ETF - ETF RULES! To nema govora. Medjutim ne treba dizati u nebesa ljude koje tamo idu. U vojsci sam sreo lika koji je za 10 godina zavrsio RT smer i nema pojma cime se dalje baviti. A opet, na istom mestu sam upoznao lika koji je sada u Chikagu, a zavrsio je programiranje na visoj poslovnoj.
Ukoliko ne zelite na provedete 4 ili (mnogo) vise godina studirajuci, a zelite da naucite stvari vezane za informatiku onda je Visa Elektro sasvim OK mesto!!!

Shesti je napisao(la):
E, da, sto se tice kinte, ja ne znam zasto vise toliko potencirate to placanje, kad se na mnogim standardnim fakultetima placa isto toliko ako si samofinansirajuci, ako ne i vise.Na mom fakultetu su hteli da mi naplate toliko godinu, i ja sam se samo nasmejao(ja recimo nisam upao u studente na budzetu zato sto je prijemni bio namesten, i ispred mene je na moje oci ubaceno petnaestak studenata, koji nisu ni bili na prijemnom).

Zar za to da im placam, a jos je i shit program(ja na prve dve godine nisam imao ni jedan predmet koji ima veze sa onim sto bih trebao da radim, moze se reci da se ono sto sam ucio i ono sto mi je potrebno nalazi na dve paralelne prave, koje se, kao sto znas, ni u beskonacnosti ne seku).

Ja ocekujem od faksa da ti da konkretno usmerenje, a ne da te priprema za ucestvovanje u kvizu opsteg znanja(mada, ako ces da zoves "Kesolovca", i "Zlatnu zicu", mozes i tako da zivis, cudi me da neke od nasih faksova vec ne zovu tako). :D

Eto ti, tako se vecina nasih fakulteta(kad odbijes gluposti koje ucis), ustvari svede na visu od 4, max. 5 semestara.Sta mislis o ovome? :D :wave;

Ma potpuno se sada slazem sa tobom. Ja sam ipak tu skolu pohadjao davne 99, tako da su sada okolnosti malo drugacije sto se tice kinte.

A sto se konkretnog usmerenja tice malo koja, pa ni NRT, u ovj zemlji ti ga nece dati.

Pozdrav

gladiac je napisao(la):
Ma potpuno se sada slazem sa tobom. Ja sam ipak tu skolu pohadjao davne 99, tako da su sada okolnosti malo drugacije sto se tice kinte.

A sto se konkretnog usmerenja tice malo koja, pa ni NRT, u ovj zemlji ti ga nece dati.

Pozdrav

Zavisi na sta mislis.Ovde sam mozes da biras predmete, a ne da cekas postdiplomske studije kao na FON-u da se opredelis za ono sta zelis da radis.
Sve u svemu, daje ipak najvecu slobodu, dovoljno znanja, i ne davi te puno bespotrebnog vremena.Dakle, sto se tice usmerenja, ovde je ipak NRT najkonkretniji, uz najmanje potrosenog vremena.Meni je ova zemlja vec oduzela dovoljno od mladosti, ne zelim vise ni momenta da trosim na gluposti zbog njenog ******skog sistema obrazovanja.
Nadam se da se slazemo oko ovoga. :wave;

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ok osnove programiranja... ali sad da se cimam sa svakom linijom koda u Pascalu i Cobolu i sl. ne pada mi na pamet (bar ne dobrovoljno ...

...
Mislim da buducnost programiranja lezi u vizuelnom (grafickom)programiranju, znaci vidis ono sto radis. A ne da se kuca bilo kakav kod programa... ako me shvatate sta hocu da kazem.
Kao kad se preslo sa DOS-a na Windowse... tek su tada ljudi "culi" za PC masinu. Zar ne?

"Osnove programiranja" je vrlo tesko definisati - ja se i divim takvom coveku koji pokusa da povuce granicu izmedju osnova i "onog ostalog" (jer su nekome osnove ono sto su drugome "napredne" stvari), jer je prilicno hrabar; i uvek se moze reci da je pogresio u odredjivanju te granice i ne biti daleko od istine :) Kako ces znati "kojom linijom koda da se cimas ili ne" ?

Vizuelno ni bilo kakvo programiranje ne moze zameniti kod. Neke poslove koji su rutinski i odnose se na standardnu okolinu (uglavnom kostur nekog posla) moze da odradi vizuelni alat i generise automatski kod u pozadini, ali ... to je i dalje kostur. Sve ostalo moras sam - u tome i dolazi do izrazaja kreativnost programera, umece u optimizaciji i algoritmima uopste. Hardver je toliko razlicit, OSovi i ostala okolina su toliko razliciti, da ne postoji jedan standard kao pisanje programa kao za C64 koji bi omogucio takvo generalizovanje programiranja na prosto kliktanje misem (koje opet generise kod u pozadini). Sizifov posao.

Re: Iz prve ruke!

Pah-Wraith je napisao(la):
Sto se tice profesora: Laslo Kraus predaje C i C++, a na njegova predavanja dolaze i studenti sa ETF koji nisu dali te predmete! Takodje predaje i prof. Devedzic, prof. Maric i jos gomila drugih magistara i doktora.

Hehehehe Laslo Kraus....kakve knjige, takav profan. Konfuzan i pogubljen. Vi na VETES-u, izbegavajte ga ako mozete. Slusajte C i C++ kod drugog profesora.

Re: Iz prve ruke!

Pah-Wraith je napisao(la):
Razlika izmedju ETF, PMF i VETES-a ne moze da se poredi!!! VETES je visa skola i to verovatno najbolja u Beogradu! Sto se tice smera NRT sasvim je ok! Pare su malo vece, ali zato na vezbama (kojih ima iz svokog predmeta) svaki student dobije svoj racunar! Sto se tice profesora: Laslo Kraus predaje C i C++, a na njegova predavanja dolaze i studenti sa ETF koji nisu dali te predmete! Takodje predaje i prof. Devedzic, prof. Maric i jos gomila drugih magistara i doktora. Cinjenica je da nije tesko zavrsiti skolu, ali to je samo posledica malih grupa (oko 10) i dobrih Lab-vezbi!
Sto se tice stecenog znanja iz Informatike, sigurno je vece nego na PMF, FON ili Ekonomiji.
Sto se tice ETF - ETF RULES! To nema govora. Medjutim ne treba dizati u nebesa ljude koje tamo idu. U vojsci sam sreo lika koji je za 10 godina zavrsio RT smer i nema pojma cime se dalje baviti. A opet, na istom mestu sam upoznao lika koji je sada u Chikagu, a zavrsio je programiranje na visoj poslovnoj.
Ukoliko ne zelite na provedete 4 ili (mnogo) vise godina studirajuci, a zelite da naucite stvari vezane za informatiku onda je Visa Elektro sasvim OK mesto!!!

Ovo je mozda i najkonkretniji odgovor na postavljeno pitanje, ali i ja
cu da ti kazem shta mislim o tome. Dakle, ako imash kintu, a nije ti cilj
bog zna shta da nauchish, onda je NRT zaista pravo reshenje. Nije problem zavrshiti,
ali ostalo je na tebi. Poenta je u tome shto diploma sa NRT-a je vishe kao diploma
nekog kursa a ne vishe shkole. Ljudi koji upishu NRT u 70-90% zavrshavaju to u roku.
Poenta je u tome shto se njima ne ispalti da obaraju ljude koji daju toliku lovu
jer bi dobar deo njih zbog toga i odustao. Kada se na pochetku godine prvog dana
pojave studenti druge godine ili petog semestra, 80-95% njih je sa NRT-a, a onaj
ostatak je sa ostalih (elektronika, energetika, automatika i RT). Zakljuchak
mozesh da donesesh sam.

Kao shto neko reche fax je fax, ali chinjenica je ta da je ETF u tolikom zaostatku
(po pitanju nachina rada, laboratorija i ostalo) daleko iza VETS-a.
Medjutim, po mom mishljenju (verovatno pomalo i subjektivnom) smer RT na VETS-u je
pravo reshenje. Time se stiche sasvim solidno znanje, priznata diploma i ostalo
shto se ne bi moglo reci za NRT. Nemojte me pogreshno shvatiti, ali uporedite
OET (osnove elektrotehnike) na smerovima NRT i na ostalima (konkretno mislim na RT,
mada je program isti i za RT i za elektroniku, energetiku i automatiku). Chinjenica,
da bi ispit iz OET-a na NRT-u mogao da polozi prosechan uchenik druge godine srednje
elektrotehnichke shkole, govori sve.

Dalje, konstatacija da je visha shkola za mamine i tatine maze je blago recheno
smeshna, jer (neko reche da je NRT cenjen u Kanadi) je VETS u inostranstvu jako cenjena,
i to upravo zbog stechenog znanja, shto dovoljno govori o vrednosti diplome sa VETS-a.
VETS chak negde priznaju i kao FAKULTET!!!!, koliko god to zvuchalo nelogicho i apsurdno.

BTW, Kraus je ok profa, a ako je neko je neko od profana konfuzan i nejasan, onda je to
sigurno prof. D. H.-P. bez obzira o kom se predmetu radilo, konkretno mislim na sva
predavanja (sigurno znate na koga mislim)!

Sasvim moguce da se Visa elektro u inostranstvu kotira kao fax/koledz, tamo preko je sistem skolovanja drugaciji (tako su meni rekli ). Posle te 2 godine sledi mogucnost specijalizacije (tj magistrature, kako god), i ispada da je tek njihova magistratura u rangu naseg faxa.
Ako gresim, vi cete me naravno ispraviti :)

BTW, pokajao sam se zbog Krausa. Ne mogu da kazem da covek ne zna, naprotiv, ali smo svi na faxu izbegavali Lasla.....Milicev, drugi asistent, (Kraus inace nije prof.) je bolji predavac. A i knjige su mu mnogo bolje, jasne, sa boljim primerima, uostalom covek vec godinama sprema ekipe koje idu na programersku olimpijadu i odlicno prolaze. Ako i Milicev predaje na Visoj preporucujem vam da ga odslusate.

Re: Re: Iz prve ruke!

ZeeGerman je napisao(la):
Ovo je mozda i najkonkretniji odgovor na postavljeno pitanje, ali i ja cu da ti kazem shta mislim o tome. Dakle, ako imash kintu, a nije ti cilj bog zna shta da nauchish, onda je NRT zaista pravo reshenje. Nije problem zavrshiti, ali ostalo je na tebi. Poenta je u tome shto diploma sa NRT-a je vishe kao diploma nekog kursa a ne vishe shkole. Ljudi koji upishu NRT u 70-90% zavrshavaju to u roku.
Poenta je u tome shto se njima ne ispalti da obaraju ljude koji daju toliku lovu jer bi dobar deo njih zbog toga i odustao. Kada se na pochetku godine prvog dana pojave studenti druge godine ili petog semestra, 80-95% njih je sa NRT-a, a onaj ostatak je sa ostalih (elektronika, energetika, automatika i RT). Zakljuchak
mozesh da donesesh sam.
Kao shto neko reche fax je fax, ali chinjenica je ta da je ETF u tolikom zaostatku (po pitanju nachina rada, laboratorija i ostalo) daleko iza VETS-a.
Medjutim, po mom mishljenju (verovatno pomalo i subjektivnom) smer RT na VETS-u je pravo reshenje. Time se stiche sasvim solidno znanje, priznata diploma i ostalo shto se ne bi moglo reci za NRT. Nemojte me pogreshno shvatiti, ali uporedite OET (osnove elektrotehnike) na smerovima NRT i na ostalima(konkretno mislim na RT, mada je program isti i za RT i za elektroniku, energetiku i automatiku). Chinjenica, da bi ispit iz OET-a na NRT-u mogao da polozi prosechan uchenik druge godine srednje elektrotehnichke shkole, govori sve.
Ovo je najpreciznije rečeno i što je najvažnije tačno je...

ZeeGerman je napisao(la):
Ovo je mozda i najkonkretniji odgovor na postavljeno pitanje, ali i ja
cu da ti kazem shta mislim o tome. Dakle, ako imash kintu, a nije ti cilj
bog zna shta da nauchish, onda je NRT zaista pravo reshenje. Nije problem zavrshiti,
ali ostalo je na tebi. Poenta je u tome shto diploma sa NRT-a je vishe kao diploma
nekog kursa a ne vishe shkole. Ljudi koji upishu NRT u 70-90% zavrshavaju to u roku.
Poenta je u tome shto se njima ne ispalti da obaraju ljude koji daju toliku lovu
jer bi dobar deo njih zbog toga i odustao. Kada se na pochetku godine prvog dana
pojave studenti druge godine ili petog semestra, 80-95% njih je sa NRT-a, a onaj
ostatak je sa ostalih (elektronika, energetika, automatika i RT). Zakljuchak
mozesh da donesesh sam.

Kao shto neko reche fax je fax, ali chinjenica je ta da je ETF u tolikom zaostatku
(po pitanju nachina rada, laboratorija i ostalo) daleko iza VETS-a.
Medjutim, po mom mishljenju (verovatno pomalo i subjektivnom) smer RT na VETS-u je
pravo reshenje. Time se stiche sasvim solidno znanje, priznata diploma i ostalo
shto se ne bi moglo reci za NRT. Nemojte me pogreshno shvatiti, ali uporedite
OET (osnove elektrotehnike) na smerovima NRT i na ostalima (konkretno mislim na RT,
mada je program isti i za RT i za elektroniku, energetiku i automatiku). Chinjenica,
da bi ispit iz OET-a na NRT-u mogao da polozi prosechan uchenik druge godine srednje
elektrotehnichke shkole, govori sve.

E, pa to je ono sto sam pokusavao da objasnim.

salac je napisao(la):
Hehehehe Laslo Kraus....kakve knjige, takav profan. Konfuzan i pogubljen. Vi na VETES-u, izbegavajte ga ako mozete. Slusajte C i C++ kod drugog profesora.
Pričaj mi o tome. :p

Jeste on možda dobar stručnjak, ali velika je distanca između dobrog stručnjaka i dobrog pedagoga. Inače ruku na srce, ja tripujem da malko leči komplekse na name jer sam čuo da je na ETF-u još uvek asistent. Možda je to i žvaka al' stvarno nekad ume da ga zavali sa nebulozama od zadataka i nepotrebnim komplikovanjem.

Vrh Dno