Šta je novo?

Virus ili prevara

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Već nekoliko ljudi mi se žali da na Fejsu i Instagramu im stiže ovakva poruka:
Screenshot_2023-02-24-19-31-38-005-edit_com.viber.voip.jpg

Sestra napisala svoj broj pa sad ne zna šta da očekuje. Ako neko ima info, hvala.

Mozda vas registruju za Ananas vaucere, moras da uneses broj da bi dobio vaucer

Tako se krade neki nalog, samo sam zaboravio za sta. Bilo je skoro i u nekim novinama, bas za taj fazon sa kodom i brojem.

Upravo ovo što kaže kolega iznad. Kradu nalog najverovatnije, ili hoće od vas 2FA kod, pod uslovom da znaju mail i pass, ili hoće da izvuku recovery key i da tako promene login podatke.

Mislim da je u ovom slucaju bila prijava na neki sms servis ili tako nesto. Prijave te na neki servis koji se naplacuje ili tako nesti. Pre par meseci sam citao to u novinama, ali sam zaboravio kakva je prevara u pitanju.

Nikako ne davati broj telefona, a pogotovo kod koji vam stigne ljudima koje ne poznajete ili ne verujete dovoljno.

Rekoh sestri da ako stigne kod ne daje nikome i da promeni sve sifre i ukljuci 2FA gde god moze na Google Authenticator app.

Cek bre malo. Nije mi nesto bas najjasnije. Startuje je neko na fejsu sa pricom hej, cao aj mi daj broj telefona. I ti mu das.
Wtf?!
Sta sam ja propustio kad to tako ide?

Već nekoliko ljudi mi se žali da na Fejsu i Instagramu im stiže ovakva poruka:
Pogledajte prilog 377865

Sestra napisala svoj broj pa sad ne zna šta da očekuje. Ako neko ima info, hvala.
Navlakusha, prijavljuje se na neki sajt sa 2FA koji pripada tebi, ti dash kod koji ti taj sajt poshalje i provale ti u nalog...

Mojoj mami je ovako hakovan FB nalog...

Nije imala 2FA uključen, ona ukucala broj, preko broja resetovali lozinku... Ona se ne seća da je slala kod, pošto jelte kada hoćeš da resetuješ lozinku stiže ti kod, ali verovatno jeste, ili je imala neki malware.

Uglavnom, promenili joj sve na nalogu, lozinku, email čak je stigla notifikacija na email pre nego su njega promenili da je dodat novi broj telefona... Kad sam proverio, ispostavilo se pozivni iz Nigerije. Kasnije su i email promenili i skroz je zaključali.

Stariji ljudi su laka meta, a zatim klinci, bez obzira što mi ovakve pokušaje prevare vidimo iz aviona. Posebno danas, kada su članovi stotinu fejsbuk i viber grupa, gde se svašta deli, lajkuju i dele postove/poruke za svakojake akcije i nagradne igre, itd. Najbolja zaštita je edukacija, a onda 2FA koji nije SMS

Samo zaboravih da naglasim...

Njoj je poruka stigla od FB prijatelja, čiji je nalog bio hakovan, tj. izgledalo je kao da je od njega. Još je ona bila u fazonu zašto joj traži broj kad ima.

Nakon što su njoj hakovali nalog par ljudi joj se javilo da je sa njenog naloga stizala ista poruka i zahtev za brojem.

Srećom, odmah sam joj rekao da neko objavi iz njenog kruga prijatelja da joj je nalog hakovan i da ništa ne odgovaraju.

I koliko su oni neuki kolektivno, mislim te starije generacije, nisu ni znali kako se prijavljuje FB-u hakovan nalog, pa sam ja bukvalno svakome ponaosob morao da diktiram kako da joj prijave nalog. 😁

Kradja facebook naloga. U lokalnoj poslovnici a1 gro ljudi došlo sa ukradenim facebook nalozima. Svi dali broj telefona. I mahom seniori ili klinci.

Broj telefona ti trazi neko od prijatelja koje imas na Fejsu i Instagramu, nije niko nepoznat, zato se i ne sumnja na prevaru.

Vrh Dno