Sto se tice vx2739 i duhova, pod opcijom manual image adjust - response time postoje tri podesavanja: standard - kao i svaki bolji tn panel sa 5ms gtg odzivom
advanced - kao i svaki bolji tn panel sa 2ms gtg odzivom
ultra fast - 1ms gtg odziv, ali uz ogroman black trailing oko pokretnih objekata na ekranu - vecini neupotrebljivo
Na advanced podesavanja duhova apsostrumfno nema (samo hejteri i picajzle, koje ih po ceo dan traze, ce da ih primete). U odnosu na 225bw sa 5ms gt odzivom, koji sam imao pre ovog i gde sam ih primecivao,
ovde to nije slucaj i sto se toga tice veoma sam zadovoljan.
VX serija je namenjena za gaming i bolji odziv od ovoga ne postoji na trzistu. Plus input lag od samo 8ms, a sto se tice input laga, jedino LG sa svojim "thru" modom na pojedinim modelima ima 1ms input lag. Mada i najvece picajzle ne mogu da primete input lag manji od 20ms (da ne pominjem da na ukupan input lag ne utice samo monitor, vec i sve ulazne periferije, manje vise naravno).
Ovaj monitor je apsolutno najbolja kupovina kod nas sto se tice 27'' monitora (sa tn panelom, naravno - dell 270w ima ips panel i kosta skoro 1200 evrica). Uz dobru kalibraciju, ima veoma dobru reprodukciju boja (opet, za tn panel), ok gradijende, sjajan kontrast, odziv i mali input lag. Tu ne racunam modele sa tv tjunerima, jer oni imaju po 5 ms odziv i uglavnom su losiji po svim ostalim aspektima. LG M2780D-PZ, koji ima i led edge osvetljenje i TV tjuner nisam video, mada je to minitor za multimediju, a ne gaming. On mozda ima bolji kontrast i boje, a mozda i nema, ponavljam nisam ga gledao uzivo (a i skuplji je solidno).
Samsung i da ne pominjem, em sto je erc komerc pukao, em sto je samsung (koji sad direktno radi na nasem trzistu, znaci nema uvoznika) smanjio garanciju na 2 god, a i da ne pominjem panel lutriju sa samsungom, gde u jednom modelu monitora moze da se nadje i do 13 (da... i slovima trinaest) razlicitih panela, ako ne i vise. Tu su samsung q1, q2, q3 serije razlicitih panela, pa onda gomila budjavih auoptronics panela, tako da sa samsungom uglavnom ne znash sta dobijash (na pc monitorima i mozes cesto preko serijskog da provalish koji je panel, a na televizorima moras da otvaras TV. A i naravno, na testovima ce se uvek naci cherry modeli sa najboljim panelom, dobiti sjajne ocene, gomila se nalozi, a onda neko kupi taj model i dobije neki auoptronics shit panel...
Sto se tice viewsonica, oni dobijaju uglavnom bolje serije panela od LG-a i tu uglavnom nema zezanja. Dobijes ono sto si trazio, tj npr, svaki viewsonic vx2739wm ce imati u sebi isti panel (mrtvi pikseli su druga stvar, to se proverava pre kupovine). Meni se, eto, na mom pojavio jedan stuck pixel posle par nedelja (koji se vidi samo iz mrtvog ugla i koji moze i da se ukloni - radi se na tome, javljam ako budem uspeo), ali i pored toga sam zadovoljan kupovinom. Oni koji me poznaju, znaju koliki sam baksuz po pitanju komponenti (Marfi me obozava) i ne treba niko da se zabrine da je to kod ovog modela cest slucaj, to se jednostavno desava i mislim da je kod ovog panela to vise pitanje srece i nacina hendlovanja, nego bilo sta drugo. Mozda sam ga i pri kacenju na nosac malo cuknuo ili pretegao neki sraf na pozadini panela, jer se pojavio posle cele operacije. Ko ce ga sad znati...
Svaka marka ima svoje dobre modele i serije, ali i lose, ali nezahtevnim korisnicima, koji ne bi previse da se smaraju po forumima, da citaju gomile testova i komentara itd, pre bih preporucio viewsonic, benq, kao i malo skuplji hp i dell, nego lg ili samsung (da i kod LG-ja postoji panel lutrija, ali nisam upucen u detalje vezane za pc monitore, s televizorima ista stvar kod samsunga, samo manje varijacija s panelima).
Zahtevni korisnici, koji mesecima vrebaju zrtvu, ce naravno iscitati sve zivo i pronaci dobar model za njihove potrebe, kao i dobar primerak istog.
Da rezimiram, sto se tice vx2739wm modela, slazem se sa kolegom zveckom i njegovim postom. ne bih tu mnogo toga dodavao sem da ko moze da cuje to zujanje, on je definitivno vanzemaljac i moze da gleda u monitor sa zadnje strane. Apsolutno se nista ne cuje spreda, cak i kad nabijes nos u monitor. Svako ko je koristio tn panele, nece primetiti neku znacajniju razliku u kvalitetu prikaza (ako je imao iole ok tn monitor pre toga, naravno), ali verujem da ce se svako oduseviti kad stavi grdosiju na sto i ugleda svu tu povrsinu.
Ja sam se bojao da ce zbog veceg pixel pitcha (0.311, ako me pamcenje zluzi) slika i slova biti malo krzava i da ce faliti ostrine, ali to nije slucaj. Sve izgleda taman kako treba (meni, naravno, ukusi su razliciti).
Nakacio sam ga i na barkan nosac sa dva zgloba i tako dobio sjajnu ergonomiju, tako da sad bas uzivam, sto za stolom, sto iz kreveta (konachno mogu da surfujem i gemblam iz kreveta)...
Sve u svemu, za igre i multimediju tesko da moze bolje. Jos samo da se koriguje malo cena, da i novcanik bude zadovoljan i svi budu srecni...