Šta je novo?

VIEWSONIC VX2739wm

Učlanjen(a)
23.10.2006
Poena
380
Veoma dobro ocenjen za TN panel.

Bacite pogled na review:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/viewsonic_vx2739wm.htm

Oko 38000 din mu je trenutno cena, sto ga svrstava kao veoma dobru kupovinu u ovoj klasi. Dobar kontrast i crna za TN panel, odlican odziv, naravno ako se ne ukljucuje ultra fast opcija za bryinu odziva, koja daje ogroman black trailing, vec advanced opcija, koja ga svrstava medju monitore od 2ms odziva, sto je odlicno za panel od 27 incha. Boje su posle kalibracije odlichne, opet za TN panel. Mali input lag (od 8ms do 17ms, kako u kom testu).

Sta mislite, da li ga valja uzeti kao monitor za multimediju (gaming, htpc, surf)? TV tjuner mi ne treba, tako da sam u startu odbacio svu konkurenciju sa tjunerima i 5ms odzivom.

Jedno je review, a drugo licno iskustvo korisnika, pa molim iste, ako ih ima forumu, da podele ovde iskustva sa ovim malim dzinom od monitora.

http://www.zdnet.com/reviews/product/lcd-monitors/viewsonic-vx2739wm-lcd-display-tft-27/34077676
http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/viewsonic-vx2739wm-lcd-display/4505-3174_7-34077676.html
http://www.youtube.com/watch?v=78HO9J2axMc&feature=youtube_gdata_player

Branco, umem i ja da guglam, sve zive testove sam iscitao... vise puta... Ali kao sto sam vec i napisao, jedno je review, a drugo licno iskustvo korisnika, pa sam zato i molio vlasnike doticnog monitora, ako ih ima na forumu, da podele svoja licna iskustva...

maltretirao sam taj viewsonic 1 dan, boje blede,duhova toliko da treba zvati ghostbusters-e :d posle testiranja sam odmah pazario samsung p2770h, kupovina koja nema greske..

Ne znam sta si ti i kako testirao, ali nasa iskustva se definitivno ne poklapaju. Ja sam pre par dana pazario ovaj monitor i veoma sam zadovoljan. Naravno, moras da kalibrises monitor, kao i svaki, da bi izvukao ono najbolje iz njega. Njemu je default response time podesen na standard, a treba na advanced da ga stavis i duhova onda nema (na ultra fast-1ms ima dosta crnog trailinga, dok ga advanced opcija svrstava medju najbrze 2ms monitore na trzistu i overdrive mu je sigurno najbolji za ovu klasu i dijagonalu monitora). Boje su na defaultu bzvz, ali kad ga kalibrises, za tn panel je vrh, plus sto moze, za razliku od doticnog samsunga, da se kaci na zid-kuku (meni je to ogroman plus), ima daleko stabilnije postolje itd, veoma malo probijanje svetla po ivicama, za TN panel, kao i solidne uglove gledanja (opet, za jedan TN panel). A i boje ce manje vise da blede na svakom TN panelu, u odnosu na ips-va matrice. Viewsonic posle kalibracija ima odlican prosek delta-E, koji ide dosta ispod 2. Cak i na osnovu komentara sa neta, viewsonic ima bolje ocene. Baci pogled na link gore za review sa tft centrale, ako te interesuje. Ja sam se dugo dvoumio izmedju ova dva modela i na kraju sam pazario viewsonic i nisam se zeznuo... Nadam se da ces imati srece sa samsungom, jer je i on sigurno dobar monitor za ovu klasu (a i jeftiniji od ovog nekih 4-5k, koliko znam). Nadam se samo da neces imati nekih bizarnih problema na koje se pojedini korisnici zale u vezi samsunga (da ti ne ubacujem sad rovce bezveze, pogledaj komentare za samsunga na amazonu, neweggu itd. Steta samo sto verovatno nisi u radnji uspeo da vidis sve sto viewsonic moze da ponudi. Ja sam viewsonic-a u radnji prikacio na dvi, a uglavnom ga prodavci kace na d-sub (razlika ume da bude i nebo i zemlja), kalibrisao ga direktno na mestu i maltretirao ceo dan. Sve u svemu, sa srecom sa tvojim novim monitorom, ja sam ovim za sada veoma zadovoljan...

Poslednja izmena:
Ja sam prezadovoljan sa p2770H, ali još nisam imao prilike da vidim VX2739wm, pa ne mogu da komentarišem koji je bolji :)

Imam p2470 (3" manje, ali kapiram da je slično), dobar je ali hoću da ga promenim iz jednog razloga - ne može da se nakači na zid. Ima i odvojeno napajanje, grejanje ekrana je skoro beznačajno ali to što nema 4 rupe za šraf pozadi, bruka.

Kobayashi Maru, je l imaš negde uputstvo za kalibraciju tj. šta treba tačno da se podesi? :smoke:

te 4 rupe su i mene odbile od P2770H, sacekacu da se pojavi nesto sto mi bas odgovara, ne kupuje se monitor svaki dan... A za VX2739wm sam cuo dosta negativnih komentara, sacekacu da vidim kako ce se sledeca serija pokazati

Imam p2470 (3" manje, ali kapiram da je slično), dobar je ali hoću da ga promenim iz jednog razloga - ne može da se nakači na zid. Ima i odvojeno napajanje, grejanje ekrana je skoro beznačajno ali to što nema 4 rupe za šraf pozadi, bruka.

Kobayashi Maru, je l imaš negde uputstvo za kalibraciju tj. šta treba tačno da se podesi? :smoke:

Pogledaj review sa tft centrale (link u prvom postu). Okacili su dva icc kalibrisana profila i ja sam ih lepo ubacio ali nisam siguran da su mi se lepo primili. Razlog - win color, koji se skida sa microsoftovog sajta trazi genuine check windowsa, verovatno nije lepo prepoznao profil bez njega. Preset je 6500k, kontrast na 70, a brightnes na 69. Probao sam malo sa "monitor calibration wizardom" da ga softverski kalibrisem i popravio sam gamu malo, ali na 25 posto luminance je i dalje preniska. na 48 i 10 posto mi je tu negde, oko 2.2. Moracu ipak da platim nekome da mi kalibrise monitor s kolorimetrom da bih izvukao maksimum iz njega (sto vazi za svaki monitor, inache). Ovako je kontrast odlican, ostrina, odziv (advanced opcija ukljucena), gradijenti su ok za tn panel, ne bas kao xl2370, ali ok. To moze da vidi samo istrenirano oko na staticnoj slici, i to na svakom tn panelu.
Ima vesa mount 200 x 100 za kacenje na zid i bas sad gledam da pazarim neku kuku da ga okacim na zid. Sve u svemu, odlican tn panel, pogotovo za ovu dijagonalu. Za multimediju i igre dusu dalo. Tekst je veoma ostar i citljiv, sve izgleda kako treba.

Naravno, ko hoce vrhunski color depth za grafichku obradu itd, nega gleda nesto s ips panelom i trostrukom cenom, za sve ostalo, tu je viewsonic. :d Igre rade sjajno, bluray i mkv takodje. Postolje je stabilno i nema touch dugmice nego old school standardne, sto je takodje veliki plus. Ko hoce da gleda TV na njemu, neka uzme D3 ili digitalni tjuner nekog drugog provajdera i glava da te ne boli. HDMI ulaz ima HDMI PC I HDMI AV podesavanja, tako da svako moze da podesi HDMI prema svojim potrebama.

Mnogi su se zalili kako slika izgleda ocajno na hdmi, ali nisu podesili na hdmi pc u meniju, lol. Takodje su se mnogi zalili kako ima duhova ili black trailinga, a to je sve do podesavanja. Monitor ima tri podesavanja za overdrive, standard (ukljucen na default), advanced u ultra fast. Na standard se ponasa kao monitor od oko 5ms, na ultra fast ima 1ms gray to gray, ali i ogroman crni trailing (crni duhovi, uzas), a na advanced se ponasa kao najbrzi monitor od 2ms i to je sweet spot i izgleda do yaya, duhova nema. Na kraju sam skapirao da se vecina negativnih komentara svodi na neznanje korisnika, koji se nisu potrudili da procitaju neki review i procesljaju malo forume.

A sto se tiche p2770h, kad sam citao komentare za njega, slogirao sam se. Nekima se monitor krivio kad se malo ugreje, jedna strana monitora se spusti za 1, ako ne i vise cm!!! Da, da, dobro ste procitali, vise korisnika je prijavljivalo takav problem, sumanuto... Pa uzasno klimavo postolje, nema vesa mount itd... tako da sam veoma brzo odustao od njega. Da sad i ne pominjem panel lutriju sa samsungom. Nadam se da su vlasnici p2770h imali srece i dobili ok primerak. Da ne pricam dalje o njemu, tema je viewsonic.

Kada se monitor podesi kako treba i kalibrise, za tn panel je vr'.
Po meni, ovo je najkompletniji monitor u svojoj klasi. Sve preporuke!

A sto se tiche p2770h, kad sam citao komentare za njega, slogirao sam se. Nekima se monitor krivio kad se malo ugreje, jedna strana monitora se spusti za 1, ako ne i vise cm!!! Da, da, dobro ste procitali, vise korisnika je prijavljivalo takav problem, sumanuto... Pa uzasno klimavo postolje, nema vesa mount itd... tako da sam veoma brzo odustao od njega. Da sad i ne pominjem panel lutriju sa samsungom. Nadam se da su vlasnici p2770h imali srece i dobili ok primerak.

Hmm, čudno, monitor se uopšte ne greje, na dodir nigde nema toplote posle više sati rada, niti se krivi. Nestabilno postolje ne znam šta znači, to je verovatno do stola, ja kući imam veliki, teški kancelarijsku radni sto, koji je praktično ne moguće mrdnuti, i na njemu se ništa ne klima. Moguće da je tako kod ovih klimavih "PC" stolova.

Što se tiče TN panela to je najbolji koji sam dosad video, recimo daleko bolji od P2450, pa čak i od T220. Posebno sam se iznenađen reprodukcijom crne za TN panel (svuda hvale ovo), probijanja praktično nema, sem jako tanka linija gore i dole pri sredini ekrana ge se prilikom gledanja filmova vidi balog probijanje, ali tek kad se usresrediš. Jedini problem ako se to može nazvati problemom je što na defaultu monitor ima prejak brightness, gotovo duplo jači nego što bi trebalo, ali se to reši u roku od odma.

prvi review na koji sam naisao kada sam krenuo u potragu za 26"+ monitorom:
bit-tech.net viewsonic vx2739wm

78348287.png

ni ja nisam verovao..amateri ne znaju ni sliku na monitoru da podese :d

nego, pisao bih vise ali monitor pocinje da mi se topi :D

Poslednja izmena:
Hteo bih smao da se nadovezem , na pricu o kalibraciji monitora... Mislim da je jako mala verovatnoca ( a mozda i nikakva ) da vam ti profili sa TFT centrala pomognu, svaki monitor je razlicit i svaki se mora hardverski kalibrisati da bi se dobila realna slika o mogucnosti tog monitora... Nije mi jasno sta ti likovi rade na TFT central-u , probao sam njihove profile kao i RGB podesavanja za 5 razlicitih monitora ( imali su PVA, S-PVA i IPS matrice)i nista od toga se ne poklapa sa onim sto sam ja na kraju dobio , takodje hardverskom kalibracijm... Da ne duzim mnogo, konkretno , HP ZR 24W koji su ne-znam-kako nahvalili je bio toliko ocajan u prikazu crne boje da sam ga posle 7 dana kalibrisanja i mucenja prodao....
.... Znaci ako vam treba ozbiljan monitor za grafiku, photo i video editing treba vam oko 1000 evra, sve ispod te cene je prosecno ( mislim na dijagonalu min. 24 incha i naravno , nov monitor :) )

Ako ste u mogucnosti da jeftinije monitore pogledate u radnji , probate ih, kupujte! a ja bih TFT central zaobisao.

Poslednja izmena:
prvi review na koji sam naisao kada sam krenuo u potragu za 26"+ monitorom:
bit-tech.net viewsonic vx2739wm

78348287.png

ni ja nisam verovao..amateri ne znaju ni sliku na monitoru da podese :d

nego, pisao bih vise ali monitor pocinje da mi se topi :D

Ha ha, bit tech i njihovi testovi, lol. Testirali su tako NZXT Phantom kuciste i rekli kako ima jako lose rezultate na testovima, ali da bi se to drasticno promenilo sa instaliranim opcionim fanovima (front 14, side 20-23 i top 20)... i ocrnise ga po pitanju hladjenja, a nisu mogli da instaliraju te fanove i da ponove testove... lejmeri obicni...

Hteo bih smao da se nadovezem , na pricu o kalibraciji monitora... Mislim da je jako mala verovatnoca ( a mozda i nikakva ) da vam ti profili sa TFT centrala pomognu, svaki monitor je razlicit i svaki se mora hardverski kalibrisati da bi se dobila realna slika o mogucnosti tog monitora... Nije mi jasno sta ti likovi rade na TFT central-u , probao sam njihove profile kao i RGB podesavanja za 5 razlicitih monitora ( imali su PVA, S-PVA i IPS matrice)i nista od toga se ne poklapa sa onim sto sam ja na kraju dobio , takodje hardverskom kalibracijm... Da ne duzim mnogo, konkretno , HP ZR 24W koji su ne-znam-kako nahvalili je bio toliko ocajan u prikazu crne boje da sam ga posle 7 dana kalibrisanja i mucenja prodao....
.... Znaci ako vam treba ozbiljan monitor za grafiku, photo i video editing treba vam oko 1000 evra, sve ispod te cene je prosecno ( mislim na dijagonalu min. 24 incha i naravno , nov monitor :) )

Ako ste u mogucnosti da jeftinije monitore pogledate u radnji , probate ih, kupujte! a ja bih TFT central zaobisao.

Bas tako, ni ja nisam imao srece sa njihovim profilima. Ja sam ovaj viewsonic maltretirao ceo dan u radnji i uzeo, a kuci sam ga softverski kalibrisao. Ali ipak mora hardwerska kalibracija ko hoce maksimum iz svog monitora, sto bi trebalo da izadje negde oko 10-tak eura, ako ti neko to radi usluzno.

Ja sam juce kupio ovaj monitor i sta znam... manje vise monitor ko i svaki drugi sa TN panelom, a platio sam ga oko 38000 din.

Hteo sam kupiti inace samsung p2770h za 33000 din ali sam se oladio kada sam cuo da vise ne postoji servis za samsung monitore u srbiji trenutno, a em ga ni nema nigde na lageru.
Od LG-a su imali samo neki LG M2780D-PZ koji em kosta mnogo vise a ima i totalno beskoristan DTV tuner ... a mi zivimo u "banana Srbiji".

Uglavnom prikljucio sam ga preko DVi prikljucka... brzinu odziva sam podesio na advanced po savetu iz gornjeg posta...
Normalno boje/osvetljenje/kontrast su blagi uzas onako fabricki postavljeni.. ali nije nikakav problem posto sam to resio za pola sata zezanja i prilagodio mom ukusu.

Monitor mi deluje stabilno i ne trese se nesto previse kada drmnem sto... mada moj sto je dosta stabilan i teze ga je pomeriti.

Monitor kada radi proizvodi odredjen nivo zujanja elektronike koji mozete cuti tek kada primaknete uvo bas uz zadju stranu monitora.
A moj stari LG 22" je imao obicaj da zuji sa zadnje strane kada je iskljucen :p Ali opet kao sto rekoh to se cuje jedinio sa zadne strane.

Zvucnike nisam ni probao posto to kontam da bi to bio "zlocin protiv covecnosti" :p
Monitor ima i USB HUB - ima dva prilkljucka sa zadnje strane i dva prikljucka sa desne strane.

Sve ukupno ja sam zadovoljan... jedino je cena po mom utisku prenapucana.

Poslednja izmena:
Ја никад више Viewsonic нећу купити. У онај коментар у духовима апсолутно верујем јер се то и мени дешава на 22". А тек зујање кад се искључи. Да дам 38К за тако нешто мислим да бих се бацио у Дунав. Ја сам се намерачио на Samsunga али дају само 2 године гаранције. Јако је лоша понуда 27" монитора код нас.

Izvini, koji model monitora imaš? Ja sam imao jedan Viewsonic od 22" ali je bila entry level VA serija od 5ms, i tamo su definitivno izraženi duhovi. Na VX seriji bi trebalo da je dosta bolja situacija..

Sto se tice vx2739 i duhova, pod opcijom manual image adjust - response time postoje tri podesavanja: standard - kao i svaki bolji tn panel sa 5ms gtg odzivom
advanced - kao i svaki bolji tn panel sa 2ms gtg odzivom
ultra fast - 1ms gtg odziv, ali uz ogroman black trailing oko pokretnih objekata na ekranu - vecini neupotrebljivo

Na advanced podesavanja duhova apsostrumfno nema (samo hejteri i picajzle, koje ih po ceo dan traze, ce da ih primete). U odnosu na 225bw sa 5ms gt odzivom, koji sam imao pre ovog i gde sam ih primecivao,
ovde to nije slucaj i sto se toga tice veoma sam zadovoljan.

VX serija je namenjena za gaming i bolji odziv od ovoga ne postoji na trzistu. Plus input lag od samo 8ms, a sto se tice input laga, jedino LG sa svojim "thru" modom na pojedinim modelima ima 1ms input lag. Mada i najvece picajzle ne mogu da primete input lag manji od 20ms (da ne pominjem da na ukupan input lag ne utice samo monitor, vec i sve ulazne periferije, manje vise naravno).

Ovaj monitor je apsolutno najbolja kupovina kod nas sto se tice 27'' monitora (sa tn panelom, naravno - dell 270w ima ips panel i kosta skoro 1200 evrica). Uz dobru kalibraciju, ima veoma dobru reprodukciju boja (opet, za tn panel), ok gradijende, sjajan kontrast, odziv i mali input lag. Tu ne racunam modele sa tv tjunerima, jer oni imaju po 5 ms odziv i uglavnom su losiji po svim ostalim aspektima. LG M2780D-PZ, koji ima i led edge osvetljenje i TV tjuner nisam video, mada je to minitor za multimediju, a ne gaming. On mozda ima bolji kontrast i boje, a mozda i nema, ponavljam nisam ga gledao uzivo (a i skuplji je solidno).

Samsung i da ne pominjem, em sto je erc komerc pukao, em sto je samsung (koji sad direktno radi na nasem trzistu, znaci nema uvoznika) smanjio garanciju na 2 god, a i da ne pominjem panel lutriju sa samsungom, gde u jednom modelu monitora moze da se nadje i do 13 (da... i slovima trinaest) razlicitih panela, ako ne i vise. Tu su samsung q1, q2, q3 serije razlicitih panela, pa onda gomila budjavih auoptronics panela, tako da sa samsungom uglavnom ne znash sta dobijash (na pc monitorima i mozes cesto preko serijskog da provalish koji je panel, a na televizorima moras da otvaras TV. A i naravno, na testovima ce se uvek naci cherry modeli sa najboljim panelom, dobiti sjajne ocene, gomila se nalozi, a onda neko kupi taj model i dobije neki auoptronics shit panel...

Sto se tice viewsonica, oni dobijaju uglavnom bolje serije panela od LG-a i tu uglavnom nema zezanja. Dobijes ono sto si trazio, tj npr, svaki viewsonic vx2739wm ce imati u sebi isti panel (mrtvi pikseli su druga stvar, to se proverava pre kupovine). Meni se, eto, na mom pojavio jedan stuck pixel posle par nedelja (koji se vidi samo iz mrtvog ugla i koji moze i da se ukloni - radi se na tome, javljam ako budem uspeo), ali i pored toga sam zadovoljan kupovinom. Oni koji me poznaju, znaju koliki sam baksuz po pitanju komponenti (Marfi me obozava) i ne treba niko da se zabrine da je to kod ovog modela cest slucaj, to se jednostavno desava i mislim da je kod ovog panela to vise pitanje srece i nacina hendlovanja, nego bilo sta drugo. Mozda sam ga i pri kacenju na nosac malo cuknuo ili pretegao neki sraf na pozadini panela, jer se pojavio posle cele operacije. Ko ce ga sad znati...

Svaka marka ima svoje dobre modele i serije, ali i lose, ali nezahtevnim korisnicima, koji ne bi previse da se smaraju po forumima, da citaju gomile testova i komentara itd, pre bih preporucio viewsonic, benq, kao i malo skuplji hp i dell, nego lg ili samsung (da i kod LG-ja postoji panel lutrija, ali nisam upucen u detalje vezane za pc monitore, s televizorima ista stvar kod samsunga, samo manje varijacija s panelima).
Zahtevni korisnici, koji mesecima vrebaju zrtvu, ce naravno iscitati sve zivo i pronaci dobar model za njihove potrebe, kao i dobar primerak istog.

Da rezimiram, sto se tice vx2739wm modela, slazem se sa kolegom zveckom i njegovim postom. ne bih tu mnogo toga dodavao sem da ko moze da cuje to zujanje, on je definitivno vanzemaljac i moze da gleda u monitor sa zadnje strane. Apsolutno se nista ne cuje spreda, cak i kad nabijes nos u monitor. Svako ko je koristio tn panele, nece primetiti neku znacajniju razliku u kvalitetu prikaza (ako je imao iole ok tn monitor pre toga, naravno), ali verujem da ce se svako oduseviti kad stavi grdosiju na sto i ugleda svu tu povrsinu.

Ja sam se bojao da ce zbog veceg pixel pitcha (0.311, ako me pamcenje zluzi) slika i slova biti malo krzava i da ce faliti ostrine, ali to nije slucaj. Sve izgleda taman kako treba (meni, naravno, ukusi su razliciti).

Nakacio sam ga i na barkan nosac sa dva zgloba i tako dobio sjajnu ergonomiju, tako da sad bas uzivam, sto za stolom, sto iz kreveta (konachno mogu da surfujem i gemblam iz kreveta)...

Sve u svemu, za igre i multimediju tesko da moze bolje. Jos samo da se koriguje malo cena, da i novcanik bude zadovoljan i svi budu srecni...

Poslednja izmena:
Sto se tice vx2739 i duhova, pod opcijom manual image adjust - response time postoje tri podesavanja: standard - kao i svaki bolji tn panel sa 5ms gtg odzivom
advanced - kao i svaki bolji tn panel sa 2ms gtg odzivom
ultra fast - 1ms gtg odziv, ali uz ogroman black trailing oko pokretnih objekata na ekranu - vecini neupotrebljivo

Na advanced podesavanja duhova apsostrumfno nema (samo hejteri i picajzle, koje ih po ceo dan traze, ce da ih primete). U odnosu na 225bw sa 5ms gt odzivom, koji sam imao pre ovog i gde sam ih primecivao,
ovde to nije slucaj i sto se toga tice veoma sam zadovoljan.

VX serija je namenjena za gaming i bolji odziv od ovoga ne postoji na trzistu. Plus input lag od samo 8ms, a sto se tice input laga, jedino LG sa svojim "thru" modom na pojedinim modelima ima 1ms input lag. Mada i najvece picajzle ne mogu da primete input lag manji od 20ms (da ne pominjem da na ukupan input lag ne utice samo monitor, vec i sve ulazne periferije, manje vise naravno).

Ovaj monitor je apsolutno najbolja kupovina kod nas sto se tice 27'' monitora (sa tn panelom, naravno - dell 270w ima ips panel i kosta skoro 1200 evrica). Uz dobru kalibraciju, ima veoma dobru reprodukciju boja (opet, za tn panel), ok gradijende, sjajan kontrast, odziv i mali input lag. Tu ne racunam modele sa tv tjunerima, jer oni imaju po 5 ms odziv i uglavnom su losiji po svim ostalim aspektima. LG M2780D-PZ, koji ima i led edge osvetljenje i TV tjuner nisam video, mada je to minitor za multimediju, a ne gaming. On mozda ima bolji kontrast i boje, a mozda i nema, ponavljam nisam ga gledao uzivo (a i skuplji je solidno).

Samsung i da ne pominjem, em sto je erc komerc pukao, em sto je samsung (koji sad direktno radi na nasem trzistu, znaci nema uvoznika) smanjio garanciju na 2 god, a i da ne pominjem panel lutriju sa samsungom, gde u jednom modelu monitora moze da se nadje i do 13 (da... i slovima trinaest) razlicitih panela, ako ne i vise. Tu su samsung q1, q2, q3 serije razlicitih panela, pa onda gomila budjavih auoptronics panela, tako da sa samsungom uglavnom ne znash sta dobijash (na pc monitorima i mozes cesto preko serijskog da provalish koji je panel, a na televizorima moras da otvaras TV. A i naravno, na testovima ce se uvek naci cherry modeli sa najboljim panelom, dobiti sjajne ocene, gomila se nalozi, a onda neko kupi taj model i dobije neki auoptronics shit panel...

Sto se tice viewsonica, oni dobijaju uglavnom bolje serije panela od LG-a i tu uglavnom nema zezanja. Dobijes ono sto si trazio, tj npr, svaki viewsonic vx2739wm ce imati u sebi isti panel (mrtvi pikseli su druga stvar, to se proverava pre kupovine). Meni se, eto, na mom pojavio jedan stuck pixel posle par nedelja (koji se vidi samo iz mrtvog ugla i koji moze i da se ukloni - radi se na tome, javljam ako budem uspeo), ali i pored toga sam zadovoljan kupovinom. Oni koji me poznaju, znaju koliki sam baksuz po pitanju komponenti (Marfi me obozava) i ne treba niko da se zabrine da je to kod ovog modela cest slucaj, to se jednostavno desava i mislim da je kod ovog panela to vise pitanje srece i nacina hendlovanja, nego bilo sta drugo. Mozda sam ga i pri kacenju na nosac malo cuknuo ili pretegao neki sraf na pozadini panela, jer se pojavio posle cele operacije. Ko ce ga sad znati...

Svaka marka ima svoje dobre modele i serije, ali i lose, ali nezahtevnim korisnicima, koji ne bi previse da se smaraju po forumima, da citaju gomile testova i komentara itd, pre bih preporucio viewsonic, benq, kao i malo skuplji hp i dell, nego lg ili samsung (da i kod LG-ja postoji panel lutrija, ali nisam upucen u detalje vezane za pc monitore, s televizorima ista stvar kod samsunga, samo manje varijacija s panelima).
Zahtevni korisnici, koji mesecima vrebaju zrtvu, ce naravno iscitati sve zivo i pronaci dobar model za njihove potrebe, kao i dobar primerak istog.

Da rezimiram, sto se tice vx2739wm modela, slazem se sa kolegom zveckom i njegovim postom. ne bih tu mnogo toga dodavao sem da ko moze da cuje to zujanje, on je definitivno vanzemaljac i moze da gleda u monitor sa zadnje strane. Apsolutno se nista ne cuje spreda, cak i kad nabijes nos u monitor. Svako ko je koristio tn panele, nece primetiti neku znacajniju razliku u kvalitetu prikaza (ako je imao iole ok tn monitor pre toga, naravno), ali verujem da ce se svako oduseviti kad stavi grdosiju na sto i ugleda svu tu povrsinu.

Ja sam se bojao da ce zbog veceg pixel pitcha (0.311, ako me pamcenje zluzi) slika i slova biti malo krzava i da ce faliti ostrine, ali to nije slucaj. Sve izgleda taman kako treba (meni, naravno, ukusi su razliciti).

Nakacio sam ga i na barkan nosac sa dva zgloba i tako dobio sjajnu ergonomiju, tako da sad bas uzivam, sto za stolom, sto iz kreveta (konachno mogu da surfujem i gemblam iz kreveta)...

Sve u svemu, za igre i multimediju tesko da moze bolje. Jos samo da se koriguje malo cena, da i novcanik bude zadovoljan i svi budu srecni...
Кревет ми је око 2 метра од машине. Кад угасим монитор не могу да спавам од пиштања. Сад ти види с које сам ја планете. :)

Кревет ми је око 2 метра од машине. Кад угасим монитор не могу да спавам од пиштања. Сад ти види с које сам ја планете. :)

Nadam se da je s one s koje treba da reklamiras to i da ti daju drugi, jer nije normalno da ti monitor zuji jace nego kuciste na dva metra razdaljine... Ne znam sta drugo da ti kazem... ja tih problema s monitorom nemam, a mogu da kazem da imam relativno ok sluh i da sam osetljiv na takve stvari. Ili je tvoj primerak defektan ili eventualno nesto od elektronike u celom tom konkretnom modelu, u tom slucaju ces naci sigurno nesto na netu tipa da se ljudi zale na taj konkretan model zbog toga. Evo, bacio pogled na gugl i primetio da tvoj model ima gomilu problema, od kojih je jedan i veoma bucno napajanje monitora. Dosta ljudi se zali na to, koliko sam primetio za ovih par minuta. Opet, to treba reklamirati jer da ti zuji i da je bucnije od kucista na dva metra razdaljine jednostavno nije normalno, cak i na najgorem monitoru koji novac moze da kupi. Ili se nisi dovoljno informisao o tom modelu pre kupovine ili si ga uzeo cim se pojavio i nisi imao ni sta da procitas o njemu i eventualnim problemima koji ga prate... u svakom slucaju bad luck, sta da ti kazem.

To sto si ti imao lose iskustvo s tvojim monitorom ne znaci da svaki viewsonic monitor ima neke uzasne duhove ili da nenormalno zuji itd, to je potpuni nonsens. Viewsonic je inace marka koja je proizvodila (a proizvodi i dalje) vrhunske monitore i mnogi profesionalci se jos uvek kunu u njih. Tek poslednjih godina se spustio dublje u mainstream vode (VP je profi serija, VG i VX je multimedia i gaming serija, a VA je budget-value serija)... tako da kao brend jos uvek tesko da predstavlja nesto cega se objektivno treba kloniti u globalu.

Ja sam ovaj model pazario prvenstveno na osnovu testa sa tft centrale, ali i ostalih testova i komentara korisnika sa raznih sajtova i foruma (nekoliko meseci pre kupovine sam intenzivno cesljao net u vezi ovog, ali i ostalih 27'' modela koji mogu kod nas da se nabave) i znao sam otprilike sta da ocekujem, a to sam i dobio. Kad sam se konacno odlucio za ovaj model, testirao sam ga u radnji ceo dan i posto sam se uverio da je ok primerak i da po meni za ove pare (a i za nesto vece) nema bolje u toj dijagonali, zadovoljan sam otisao kuci. Ovo sa stuck pixelom je moj cisti baksuz i ne umanjuje ukupan utisak o monitoru, kao ni o brendu u celini. Nisu ono sto su bili pre desetak godina, ali definitivno nisu ni za bacanje. Ja bih se pre klonio samsunga u globalu (zbog panel lutrije prvenstveno), nego viewsonica, hp-a ili dell-a i to u svako doba.

2008-ме купио поменути монитор.
Рекламирао га због љубичасте мрље на екрану при приказивању црне боје.
Чекао 2 и по месеца на нови.
Приметио духове на новом примерку(на старом није било) и рекламирао опет.
Паком рече да је отклонио 4 квара(!). Духови остали.
Вратили га и онда је почео да цркава.
Рекламирао по трећи пут.
Поправили га али је зујање остало.
Viewsonic НИКАД ВИШЕ!!!!

2008-ме купио поменути монитор.
Рекламирао га због љубичасте мрље на екрану при приказивању црне боје.
Чекао 2 и по месеца на нови.
Приметио духове на новом примерку(на старом није било) и рекламирао опет.
Паком рече да је отклонио 4 квара(!). Духови остали.
Вратили га и онда је почео да цркава.
Рекламирао по трећи пут.
Поправили га али је зујање остало.
Viewsonic НИКАД ВИШЕ!!!!

Pa to nije problem do samog viewsonica, vec do onih yayara iz pakoma. Svaka vrsta robe u proizvodnji uvek ima par procenta bofl primeraka. Mozda si i ti, kao i ja npr, samo primerak homo sapiensa koje Marfi voli i koje vuce bas na tih par procenata, sve ostalo je do uvoznika i njihovog servisa. Ko zna sta su oni i kako radili, ali posteno i dugo su te zigovali. Ako budem ikada morao da reklamiram moj, spremacu se za rat s njima.
Nemoj da me shvatis pogresno, ne branim ja viewsonic i nisam neki njihov zakleti fan, samo kazem da ne treba okriviti samog proizvodjaca, ako je izbacio neki los model monitora ili sa nekim odredjenim defektom. Cinjenica je da se stvari vise ne prave onako kao pre npr 20 i vise godina, tada su se pravile stvari da traju, a ovo sad je... pa potrebna je ili zesca kombinatorika ili mnogo srece da ne cupas kosu s glave posle nekog vremena sta god da kupis, pogotovo ako si zahtevan kupac. A takva je situacija na celom trzistu i kod manje vise svih IT brendova, ali i generalno.

Evo primera sa Cooler master haf x kucistem. Veliki broj primeraka ima falicni front panel (lose zalemljene zice, uglavnom za firewire i led diode) i kad prikacis falicne zice, ode ploca ili u najboljem slucaju kontroler u koji si utakao zicu, ali uglavnom cela ploca. Bilo je takvih slucajeva i kod nas (mancha sa foruma npr), a u svetu je sprzeno mnogo mnogo ploca zbog toga. Ali to ne treba da znaci da neko koga je zadesio takav problem treba do kraja zivota da se kloni cooler mastera. I pored toga haf x je vrhunsko kuciste, samo treba dobro proveriti front panel i doticne zice pre kupovine. A na uvozniku je da li ce zameniti ostecen hardver ili falicnu komponentu ili ne, njih treba uglavnom hejtovati zbog lose korisnicke podrske.

To je moja poenta, da ne treba da izbegavas u buducnosti viewsonic u celini samo zbog toga. S takvom logikom se nista ne isplati kupovati onda. Treba samo dobro da se istrazi komponenta koja se kupuje, nezavisno koji je brend u pitanju,a potom i situacija na nasem trzistu, vezana za uvoznika, njihovu korisnicku podrsku, kolicinsku prisutnost komponente u magacinu uvoznika (radi brze zamene i dostupnosti rezervnih delova itd) i jos gomilu drugih elemenata. Situacija se veoma brzo menja na trzistu i na svakih par meseci se menjaju best buy komponente. Tu je onda i poreklo robe. Nije isto kad uzimas monitor proizveden u Juznoj Koreji ili u Poljskoj ili u Rusiji. Recimo, dosta Panasonic plazmi (panasonic je trenutno vodeci proizvodjac plazmi na svetu) koje se isporucuju na americko trziste, imaju problema sa gubljenjem jacine crne boje (rising blacks) posle nekog vremena, dok one namenjene evropskom trzistu nemaju taj problem.

Naravno, svaki brend ima odredjenu reputaciju na trzistu, ali i to se cesto menja. Recimo, ja bih sad, da imam lovu za neku dobru plazmu, pazario iskljucivo panasonic i to g seriju. Za nekoliko godina sve to moze da se promeni i ako budem kupovao plazmu za npr 5 godina, mozda cu tada traziti plazmu kod nekog totalno drugog proizvodjaca ili neku drugu seriju panasonica.

Ja tebe potpuno razumem i siguran sam da ces se kloniti viewsonica, ali to ne znaci da kad uzmes neki npr samsung monitor, da neces imati slicnih problema i sa njim. Kloniti se odredjenog proizvodjaca ili se drzati samo njega ima smisla samo donekle i ne treba biti toliko iskljuciv. Najbolje je uvek biti oprezan i pratiti stanje na trzistu, pogotovo pre svake kupovine, to je najsigurnije... mada danas vise nista nije sigurno kad je u pitanju kvalitet tehnike generalno.

nikada na forumu nisam video da neko tako brani kupljenu komponentu i pravda svoju kupovinu...cak ni u ati vs nvidia temama :D pokusaj nekada da posle pohvale na racun viewsonic-a , ne pljunes na samsung :d

matematika kod odabira monitora nije teska-> probas, vidis, kupis...ne kao ti-> kupis, vidis,pa izgubis ko zna koliko vremena kalibrisuci i setujuci sliku..i pitanje je da li si sada zadovoljan istom :d

ja nikada nisam pazario monitor a da prethodno nisam pogledao sta dobijam, ako mi se slika ne svidja u startu, ne zelim ni da pokusavam da "izvucem" najbolje sto moze da pruzi...p2770 mi je dao perfektnu sliku po paljenju, a verovatno bih mogao izvuci jos...

Posle zamene graficke sa pasivnom i ubacivanjem SSD-a kao jedinog diska i ja sam poceo cuti zujanje na mom VX2739.
Da li je to dovoljan razlog za reklamaciju?

Hahahahhaaaaaa...Svaki put se pocepam od smeha kada procitam ove probleme koje imate. Pa ljudi da li ste vi normalni. Pa zasto uzimate krseve sa TN panelima. Pa taj 27" inca krs kosta skoro 400 eura. Pa kada dajete toliko novaca za krseve, zasto ne skupite jos 300 eura pa dodate i kupite ljudski monitor sa IPS panelom da vas ne boli glava od zujanja i lose slike. Druze, uzmi taj ViewSonic i baci u kantu. Danas je u Samsung Shopu stiglo 3 komada Samsung F2380 modela (i ako nije sa IPS panelom nego ima cPVA panel, jede taj tvoj i sve ostale LED prevare i TN panel modele na jedan), a cena 30.000 dinara.

Poslednja izmena:
Pa taj 27" inca krs kosta skoro 400 eura. Pa kada dajete toliko novaca za krseve, zasto ne skupite jos 300 eura pa dodate i kupite ljudski monitor sa IPS panelom da vas ne boli glava od zujanja i lose slike.
Ma da, a onda kad vec dajete 700e dodajte jos 1000 pa onda stvarno uzmite vrh monitor da vas jos manje ili gotovo uopste ne boli glava od zujanja i lose slike.:p

Za 700e nema IPS od 27" :)

Vrh Dno