Šta je novo?

ViewSonic ViewPad 10s

Pa da meni konkretno malo smeta rezolucija posto je to rezolucija koju trenutno imam na HTC Desire na dosta vecem ekranu. Nekako mislim da se to oseti dosta i u multimediji i kod gps-mapa. nekako mi ne deluje dovoljno iskoriscen toliki ekran.
Sa druge strane zbog slabijeg procesora mi nekako deluje da tu ni nezvanicnog meda nece biti ili ako ga i bude da ce biti stucanja.

Da se razumemo da ja uzimam tablet pre pola godina kad si ga i ti uzeo skoro sigurno bi on bio i moj izbor. Danas kupovati njega mi nekako ne deluje previse pametno kao sto za 6 meseci nece verovatno biti pametno kupiti tablet koji ja kupim ovih dana.

@cubrovic:
OK je to što kažeš, ali koji uređaj je alternativa? Ono "jače" što možeš naći ili nema telefon/3G, ili nema GPS, ili nema kapacitativni ekran, a svakako nema dobru garanciju ako ideš na Kineza preko Ali Babe i sličnih izvora.. Samsung Tab još dolazi u obzir, ali on je dosta skuplji.

Ja sam naravno morao da napravim kompromis i da se odreknem veće "multimedijalnosti" . Trebala mi je stvar koja radi ono što mi treba kada sam u pokretu, a to nije gledanje filmova, a retko se i igram.

I još jedna stvar koja može biti kritična u budućnosti. Baterija - ne znaš šta si dobio, koliko će trajati, da li se može naći zamena i ko će zameniti bateriju. Jer, to se kod većine tableta ne svodi na postupak skineš poklopac - izvadiš bateriju - staviš drugu. Zato bi uredno uvezena i stvar kupljena sa garancijom mogli biti prednost.

A što se tiče ekrana: Ne tako davno standardna rezolucija na proporciji 4:3 i na 15 inča je bila 800x600. Ovde se radi o praktično istoj rezoluciji na samo 7 inča. To je skoro kao kod fotoaparata - možeš imati aparat sa rezolucijom 12 megapiksela, ali na fotografiji 15x10 cm nećeš videti nikakvu razliku ako je snimak napravljen sa rezolucijom 4 megapiksela.

@cubrovic:
OK je to što kažeš, ali koji uređaj je alternativa? Ono "jače" što možeš naći ili nema telefon/3G, ili nema GPS, ili nema kapacitativni ekran, a svakako nema dobru garanciju ako ideš na Kineza preko Ali Babe i sličnih izvora.. Samsung Tab još dolazi u obzir, ali on je dosta skuplji.

Ja sam naravno morao da napravim kompromis i da se odreknem veće "multimedijalnosti" . Trebala mi je stvar koja radi ono što mi treba kada sam u pokretu, a to nije gledanje filmova, a retko se i igram.

I još jedna stvar koja može biti kritična u budućnosti. Baterija - ne znaš šta si dobio, koliko će trajati, da li se može naći zamena i ko će zameniti bateriju. Jer, to se kod većine tableta ne svodi na postupak skineš poklopac - izvadiš bateriju - staviš drugu. Zato bi uredno uvezena i stvar kupljena sa garancijom mogli biti prednost.

Slicno razmisljamo s tim sto meni telefon/3g u ovom uredjaju nisu neophodni (wifi jem do moba na kojem ionako vec imam net paket) ali GPS bi mi bio promasaj da nema. rezoucija mi nije toliko bitna zbog filmova, nimalo bitna zbog igara, ali mi nekako deluje da bi mape bile malo upotrebljivije na vecoj rezoluciji. Plus interni razlog sto hocu da android aplikacije koje ja kreiram prilagodim za vece rezolucije pa mi je zgodan zivi primerak za testiranje ;)
U 7inchnim tabletima, kojima sam vise sklon, VP7 nema konkurenciju kod nas. Bice opasni HTC Flyer i slicni ali po dupliranim cenama.

Medjutim nekako mi VP10s bolja varijanta (za ljude koji nemaju nameru da koriste tab i kao telefon) a nesto mi jos vise deluje da ce Transformer (kad dodje i model bez tastature sa nizom cenom) biti odlicna kupovina za jedva nesto vise para.
Acer a500 deluje isto konkurentno ali ne vidim kod nas model sa GPs-om. Ako uopste i postoji a nije greska na papiru.

Pa na oficijalni update i mislim.
A sta cu ja i jos nekoliko nas koji imamo 3g verziju?

Koliko sam skontao, od verzije VegaComb beta 1.4 imas podrsku i za 3g. Proveri na ovom linku. Ako sam pogresio, izvini za dezinformaciju.

A sto se tice oficijalnog update-a - nece ga biti sigurno :-(

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim, ne pise da je omogucena 3G podrska, vec da podrzava modeme koje dobijes od operatera... Inace, gledao sam uredjaj danas u radnji (konacno i uzivo) i izgleda kao fenomenalna kupovina. Ok, uglovi gledanja su malo losi, ali nista sa cime ne bih mogao da se izborim. Ponovo se uzima u ozbiljno razmatranje - ne baca mi se bar 45000, koliko je Acer u PCPracticu.

Advent jos drzi verziju 2.2 i nema ni u najavi bilo koju noviju. Na njihovom sajtu, poslednji update je od 19. maja i nema nikakve sustinske izmene. Nisam nigde video ni demant ni potvrdu da ce se pojaviti honeycomb na ovom modelu. Sa druge strane, 10s cak ni ne postoji na Viewsonic sajtu. Tesko je poverovati da ce Advent, a jos manje Viewsonic, izbaciti Honeycomb za ovaj model. Ja se ne bih nadao tome.

Ali zato postoji prilicno jaka zajednica koja radi updateove za ove uredjaje. Cak je i za Dell Streak familiju izbacen Honeycomb (doduse, u teskoj alfi), nema sanse da ovaj model ne dobije kvalitetnu podrsku za Honeycomb. Ako se ne bojis gubitka garancije, sam proces rootovanja i flashovanja novog roma nije toliko komplikovan.

@Johnnny a kako mislis 10s ne postoji na Viewsonic sajtu?

Na viewsonic.com, glavnoj prezentaciji, ga nisam nasao. Mada, mozda se i tripujem, mozda je sajt samo za Ameriku.

Da, nema 10s ali ima Gtab koji verzija za njih. Na uk sajtu ima 10s.

I za nove posetioce, koji nisu detaljno citali, da se zna, Gtab i Viewpad 10s su potpuno razliciti uredjaji.

Joooj, nemoj mi to raditi... Bio sam ubedjen da ce ga sigurno biti. Gde se ta informacija moze proveriti, postoji li neko zvanicno saopstenje?

Izvinjavam se sto nisam naveo da je to moje misljenje. Takodje je cinjenica da ce VS izbaciti model sa Honeycomb-om. Voleo bi da samo "mracim".

Sent from my Corvus5 using Tapatalk

Ljudi, instalirajte custom romove ako imate hrabrosti za to. Da, moguce je brickovati uredjaje i da, to je moguce uraditi samo ako ne pratite pravo uputstvo i ako bas nemate srece (pogresan HBOOT i imate Motorola telefon ili nesto slicno). Ako je Custom Rom dobro uradjen, nema razloga za preterani strah (da se razumemo, garancija ne vazi na rootovanim uredjajima). Mene samo moje putovanje sprecava da kupim ovaj tablet i rootujem ga posle 2 dana (postoji mogucnost da dobijem neki fraj uskoro), ali mi je telefon skuplji od ovog tableta i rootovan. Ko je raspolozen da pukne vise para da dobije jaci uredjaj, samo napred. Dobice vise, a sam mora da oceni da li mu se isplati.

Razlicit HBOOT, razlicita konstrukcija, broj hardverskih dugmica... Specifikacija je veoma slicna, ali ako hoces da stavis nki custom rom sa Gtaba na 10s, neces imati srece. Jednostavno, dizajn je suvise razlicit.

čitanje stripova

Da li neko zna neki dobar program za čitanje stripova?;)

Ima ih vise koji prikazuju online stripove (svlace direktno sa neta). Droid comic viewer cita .cbr.

Da li na ovom tabletu mogu da dve rade aplikacije odjednom(multitasking)?Na primer pustim muziku i surfujem na netu ili igram neku igru ili pustim youtube i otvorim novu stranicu.Mozda je glupo pitanje ali stvarno nemam iskustva ni sa Androidom ni sa tabletima,jedino sam iPad cackao na kratko i provalio da nemoze da se radi ovo sto sam naveo.

Android ima pravi multitasking, ali ume da bude ograncen samom aplikacijom. Npr, Youtube aplikacija prestaje da radi cim je minimizujes. Ali stvari kao sto su istovremeni muzika i surf rade bez i najmanjeg problema.

Two apples: Evo upravo slušam Johnnyja Casha dok ti odgovaram da se android bez problema bori sa multitaskingom. Drugi deo odgovora ti je dao Johnny, a nije Cash!

Ne znam za iPad, ali VS 10s sa Tegrom bez problem tera više aplikacija i nud pravi multitasking.

Za zainteresovane - Cyanogenmod 7 je konacno napravljen za Advent Vega. Nije Honeycomb, ali mnogi vole ovaj rom. Da naglasim, doduse, da nije stable varijanta (cak ni Alpha), imaju za sada samo nighly builds.

Ima integrisanuu telefonsku funkciju, ali ne znam da li ima drivere za 3G. Moraces da proveris.

Za zainteresovane - Cyanogenmod 7 je konacno napravljen za Advent Vega. Nije Honeycomb, ali mnogi vole ovaj rom. Da naglasim, doduse, da nije stable varijanta (cak ni Alpha), imaju za sada samo nighly builds.

Johnnny ne znam jesi li ga probao, ali ja nista spektakularno nisam video u tom rom-u. Ruku na srce, zadnjih 5-6 verzija nisam probao, ali ne vidim da su nesto ozbiljnije za vegu sredili. Ko je spreman na kompromise, bolje da proba Vegacomb, a ko nije - Corvus5 je zakon!

Igo sam probao u kombinaciji sa bt gps-om i fino radi, ali u rezoluciji 800x480 (nije prikaz preko celog ekrana).

Vrh Dno