Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Jutros sam naleteo na jedan problemcic kod smart pss programa za dahua kamere. Hteo sam da podesim tripwire ali nema IVS rule u softveru. Verzija aplikacije 2.03 nema IVS dok je na verziji 2.02 ima.
Hteo sam da podesim alarm cim neko udje u dvoriste. Probao sam sam SMD - human detection ali ne radi posao. Salje notifikaciju cim kamera primeti nekog, a hvata ugao ulice... I nisam uspeo da nadjem opciju da to radi samo u osencenoj zoni, a ne preko cele kamere.

Svasta je moglo da mi padne na pamet, ali da kamera nece imati wifi signal na mestu gde hocu da postavim, nije...o_O
Jel moguce da wifi IP kamere imaju bas mali domet...?! Od rutera do mesta gde treba biti postavljena ima 5 metara vazdusnom linijom, da imaju i dva zida, ali imam i neke smart uticnice koje su na vecoj razdaljini, pa rade bez problema.
Kada proverim signal, pise da je Signal Quality 53%, a kamera u trenutku merenja stoji na 20cm od rutera...
Mozda je problem do kamere?!:unsure:
Screenshot 2023-01-03 145706.jpg

Poslednja izmena:
Pa uticnica ne prenosi full hd sliku, vec radi on-off. :D

xaomi 2k pro ima 2.4 GHz i 5 GHz, nema navedenih problema...

Da li postoji neka baza firmware za cvi kamere?
Treba mi za HDW1200M, da probam da je flesujem. Preko snimaca postoji opcija coaxial upgrade ali ne mogu da nadjem firmware nigde.
Imam par komada koje brljave pa da vidim ima li leka ili da lete u kantu.

Pa uticnica ne prenosi full hd sliku, vec radi on-off. :D
Uticnice radi non-stop, mere potrosnju struje i nemaju problema sa wifi mrezom, dok kamera uopste ne vidi mrezu i ne moze da se poveze, a kamoli da prenosi nekakvu sliku... :D

Imam i Xiaomi Dafang kamere, bas sam probao jednu da iznesem na mesto, gde je trebala biti postavljena Dahua, normalno se povezala i radi(screenshot)...
Ruter je na 2.4GHz, kao i kamere, menjao sam kanale, situacija je ista, Dahua ne vidi mrezu. Evo, sad je u predsoblju na jedno 4m od rutera i jedan zid, a vec dva puta sam dobio obavestenje da je offline...
1672770296989.jpg

Proveri da li je antena lepo namestena (ako je ima). Jednu dahua wifi kameru smo poslali na reklamaciju, nismo mogli da je setujemo a ostale prosle iz prve. Jednostavno su bile nevidljive.
To kad krene da zeza, samo da poludis.
Danas sam izgubio ceo dan u podesavanju IVS i SMD.
3 ista snimaca sa razlicitim verzijama firmware. Na jednom radi samo IVS (najstariji), na drugom nisam znao da ima SMD i podesen IVS -tripwire. A na trecem nisam mogao da podesim IVS zato sto ne dozvoljava SMD + IVS nego mora smd da se iskljuci. Haos :D
Ili mozes samo jedan IVS da stavis i to je to.

Uticnice radi non-stop, mere potrosnju struje i nemaju problema sa wifi mrezom, dok kamera uopste ne vidi mrezu i ne moze da se poveze, a kamoli da prenosi nekakvu sliku... :D

Imam i Xiaomi Dafang kamere, bas sam probao jednu da iznesem na mesto, gde je trebala biti postavljena Dahua, normalno se povezala i radi(screenshot)...
Ruter je na 2.4GHz, kao i kamere, menjao sam kanale, situacija je ista, Dahua ne vidi mrezu. Evo, sad je u predsoblju na jedno 4m od rutera i jedan zid, a vec dva puta sam dobio obavestenje da je offline...
I ruter je verovatno neki losiji.
proveri signal u decibelima, nisu za poredjenje pametne uticnice one rade i sa najgorim signalom jer treba samo da okine.

To sa wifi kamerama je samo da se nerviras

Da, kamera ima antenu, kada je skinem i proveravam Signal Quality preko Bowsera(IP adrese) nista se ne menja, svejedno da li je ima ili nema, postavljao sam taj screen, mada ne znam koliko je to uopste relevantno, ali to je jedino mesto gde moze da se vidi bilo kakav podatak o jacini/kvalitetu wifi signala. Sve mi je ovo jos uvek novo, pa ucim usput...:)

Merio sam sad na mestu za kameru, jacina signala je oko -70dBm, sto i nije bas sjajno, ali eto Dafang kamera koja ni nema eksternu antenu tu radi, a ova Dahua nece. Nije ono da se poveze, pa ispada sa mreze, nego nema wifi mreze, blinka crvena led dioda.
Ruter je sbb-ov EPC3928.

Nesto mi je to cudno, ne moze da bude isto sa i bez antene. Pogledaj da nije ostecena iglica u konektoru. A ima li opcija da se poveze kablom?

Merio sam sad na mestu za kameru, jacina signala je oko -70dBm, sto i nije bas sjajno, ali eto Dafang kamera koja ni nema eksternu antenu tu radi
Pa to racunaj kao da nema signala, bar si nasao u cemu je problem
To sto radi druga kamera ti nista ne pomaze.

Ruter ti je katstrofa los, mozes da stavis bolji ruter, ali pre svega mozes da promenis mesto kameri ili ruteru i da vidis da li ce biti bolje, ali -70 je jako los signal, i da dobijes -65db sto je puno bolje bice verovatno nedovoljno za stabilan rad.

@Terz@
Nije ostecena iglica, proveravao sam. Ima opcija da se poveze mreznim kablom, ali to sam hteo da izbegnem...🧐

@bakara
Otprilike da je tako...
Mesta nema sanse da se menjaju, ruter ostaje tu gde je, a i za kameru je to idealno mesto, jer jedna pokriva sve sto treba... Videcu sta mi je sad ciniti, pojma nemam...
Ali ja i dalje imam utisak da ova kamera ima jako los prijem signala, pisao sam ranije, dok je stajala u predsoblju dva puta je otisla offline, a tamo je signal oko -55dBm.

Gumeni dihtung koji stize u kesici sa antenom kod Dahua kamera, hoce da napravi to...[O-ring gumica]
izbaci je napolje, pa onda probaj antenu i signal..
pozz

Koliko vam GB po danu uzima wifi camera(2MP 1080p) na SD kartici?
Kod mene deluje da nešto nije u redu čim to ide na 15GB 😀

1 gb prosek, snima samo kad detektuje pokret.

Bio je bitrate na 2048, sada sam vratio na sledeće kao sa slike. Evo nekih podešavanja. Moram stalno da snimam jer je ulica u pitanju.

Prilozi

• Screenshot_2023-01-04-10-47-10-181-edit_com.mm.android.DMSS.jpg
    Screenshot_2023-01-04-10-47-10-181-edit_com.mm.android.DMSS.jpg
    59.1 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_2023-01-04-10-46-57-604-edit_com.mm.android.DMSS.jpg
    Screenshot_2023-01-04-10-46-57-604-edit_com.mm.android.DMSS.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 22
Bio je bitrate na 2048, sada sam vratio na sledeće kao sa slike. Evo nekih podešavanja. Moram stalno da snimam jer je ulica u pitanju.
Bit Rates.png

Pogledaj u tabeli koje bi referentne vrednosti trebalo da budu za H.265 i 1080P(2MP) i stavi tako za MAIN profil, eventualno samo smanji frame rate na 15fps jer je on najveći žderač memorijskog prostora! ;)

Poslednja izmena:
Frame rate definitivno smanji, ne snimas film, a mozes i VBR da ukljucis trebalo bi jos manje mesta da uzme.

Podesio sam kao što ste napisali. Valjda će sada biti malo bolje što se tiče prostora.
Nego, koja je svrha ove opcije "Audio" kada zvuk na ovoj kameri ne postoji? Barem ga ja ne čujem, a kamera je do ulice 😆

Nego, koja je svrha ove opcije "Audio" kada zvuk na ovoj kameri ne postoji? Barem ga ja ne čujem, a kamera je do ulice 😆
Nego, napiši ti nama prvo koji je model i proizvođač te tvoje kamere... ;)

kineska ona Ipc odjednom posle grada ljubicasta slika.Po reboot daljinskom sve radi kako treba jer imao neko takav slucaj.Inace stoji na otvorenom.
To je ona sto snima na sd karticu i kosta oko 3000 na kp.

Probaj reset.

U pitanju je
Dahua IPC-HDBW1230DE-SW-0280B
Uđi preko Web Browsera u meni kamere i podesi ovako kao na slici koju sam postavio dole i biće OK:

Dahua.png

Ili ako nemaš ovakva ista setovanja kao na slici stavi onda ovako:

1. Encode Mode: Smart H.265+
2. Resolution: 1080P
3. Frame rate: 15
4. Bitrate Type: VBR
5. Bitrate: 2048

Poslednja izmena:
I bitrate moze da se smanji, nije strasna razlika
Ma može naravno, ali reko ulica je u pitanju pa možda treba i veći bit rate da bi se nešto zumiralo ili jasnije videla neka tablica...

Jutros sam naleteo na jedan problemcic kod smart pss programa za dahua kamere. Hteo sam da podesim tripwire ali nema IVS rule u softveru. Verzija aplikacije 2.03 nema IVS dok je na verziji 2.02 ima.
Hteo sam da podesim alarm cim neko udje u dvoriste. Probao sam sam SMD - human detection ali ne radi posao. Salje notifikaciju cim kamera primeti nekog, a hvata ugao ulice... I nisam uspeo da nadjem opciju da to radi samo u osencenoj zoni, a ne preko cele kamere.
Da li si namestio tripwire i SMD? Da li to ok radi inače?

Vrh Dno