Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Otrovno skupa varijanta ne dolazi u obzir kad sve sam finansiram.
Ako sam finansiras, onda mozda Imou (Dahua) i to preko oglasa: NVR (4xPOE) do 70 evra, kamere 2Mp do 40 evra.
Jedina poteskoca sto kamere kod nas dolaze iskljucivo sa 2.8mm optikom, mozda da se dogovoris sa prodavcima da ti nabave 3.6 ili 6mm varijante.

imou uglavnom nisu za spolja i nisu antivandal, pitanje je i kakav im je softver. Ima i dahua kamere od 3000 din i to sa wdr, blc,hlc, sasvim korektne (mogu se videti testovi na YT). 2.8mm je za ulaz ok, ima ih i 3.5 i 4mm.

imou uglavnom nisu za spolja i nisu antivandal, pitanje je i kakav im je softver. Ima i dahua kamere od 3000 din i to sa wdr, blc,hlc, sasvim korektne (mogu se videti testovi na YT). 2.8mm je za ulaz ok, ima ih i 3.5 i 4mm.
Odakle ti ideja i zasto nisu za spolja Imou

Koji precnik burgije se koristi za prolazne rupe u zidu za kablove, 8 ili 10mm, postoji li neki standard?
Kontam da je za kabl dovoljna 8mm, ali sta ako se koristi adapter za napajanje, da li onaj priljucak(obelezen na slici) koji ide u kameru moze da prodje kroz 8mm, nemam ni jedan pri ruci da izmerim...
Moze da se odsece i ponovo spoji, ali ako zbog duzine nema potrebe, bolje da ostane u "fabrickom stanju".
Cime se popunjavaju te rupe i da li se uopste popunjavaju na krajevima?
dahua-ipc-hfw1430ds-saw-0280b-6.jpg

za ulaze gde je na dohvat ruke malte ne, potrebno je jace kuciste. Imam i ja napolju unutrasnju kameru, ali sam je prepakovao u drugo kuciste i radi non stop vec 6-7 godina.

Jos nisam uspeo da sredim ovo na kamerama. Skratio sam kabl sa obe strane za 10ak cm, novi konektori, hilzne, dc konektori i opet ista prica.
Jos samo kabl i kamere da promenim... Neverovatno!

Prilozi

• Screenshot_20221106_202513.jpg
    Screenshot_20221106_202513.jpg
    167.9 KB · Pregleda: 35
Zdravo svima, treba mi pomoc. Zelim da kupim Xiaomi 2k kameru magnetic mount, u svrhe baby alarma :) raspitala sam se , uz nju ne dolazi valjda ni kabal a sigurno ne dolazi ni adapter. Meni nije jasno gde to da nabavim,kad i devojka u Xiaomi radnji nije sigurna. Drugo, kamera je super povoljna online na snizenju ali ako ce taj kabal i adapter da me izadju isto toliko ne isplati se.
da li sve njihove unutrasnje kamere nemaju adapter i kabal u pakovanju?
Dakle treba mi iskustvo iz prve ruke,koji kabal,adapter,gdez,koliko
Hvala unapred

Male kucne kamere su uglavnom na micro usb, punjac za telefon...
A ovde pise da ima 5V/2A
Mozda nije losa opcija Imou kamera

Dobija se 2m kabla i adapter, znači povežeš na struju i wifi i to radi, ne treba ništa dodatno da se kupuje.

Dobija se 2m kabla i adapter, znači povežeš na struju i wifi i to radi, ne treba ništa dodatno da se kupuje.
Da li mislite na ovu dahua koju je clan postavio ili na xiaomi? Posto za xiaomi mi rekose iz Mobisa da ne ide. I u xiaomi radnji u Uscu rekose ne ide,pitala sam samo za ovu 2k najmanju.Procitala sam da to varira od trzista do trzista, ako ste vi dobili uz svoju,gde ste je kupili?

Zdravo svima, treba mi pomoc. Zelim da kupim Xiaomi 2k kameru magnetic mount, u svrhe baby alarma :) raspitala sam se , uz nju ne dolazi valjda ni kabal a sigurno ne dolazi ni adapter. Meni nije jasno gde to da nabavim,kad i devojka u Xiaomi radnji nije sigurna. Drugo, kamera je super povoljna online na snizenju ali ako ce taj kabal i adapter da me izadju isto toliko ne isplati se.
da li sve njihove unutrasnje kamere nemaju adapter i kabal u pakovanju?
Dakle treba mi iskustvo iz prve ruke,koji kabal,adapter,gdez,koliko
Hvala unapred
Mislim da su te xiaomi kamere na bateriju...
napunis na punjac od mobilnog i ona radi bez kabla na pokret.

To je realno igracka, ali za to sto ti hoces sasvim dovoljno.

Kupio sam Xiaomi 2k pro i dobio uz nju adapter i kabl, i kamera nije na baterije,
slika je ok kvaliteta, u rangu hikvision i dahua te rezolucije, a aplikacija je kvalitetnija od dmss-a i hik connect-a

Kupio sam Xiaomi 2k pro i dobio uz nju adapter i kabl, i kamera nije na baterije,
slika je ok kvaliteta, u rangu hikvision i dahua te rezolucije, a aplikacija je kvalitetnija od dmss-a i hik connect-a
Ako moze info gde ste kupili ,verovatno nije za nase trziste,posto mi u radnji rekose drugacije. Edit : sad vidim da je vasa 2k pro,ja gledala samo obicnu 2k ,od 4990

kupljeno u bc-group za oko 5500 na nekoj akciji, pogledajte review na youtubu, koliko vidim dolazi adapter i uz 2k bez pro
ako ipak tu gde kupujete ne daju adapter treba vam micro usb kabl i punjač za mobilni 5V 2A, to vam je dodatni trošak od nešto preko 1000din

Nista lepse nego kada beli ispravljac viri iz zida! Jos ako se par metara pruza vertikalno (beli, sivi, crni, plavi., zeleni , roze..) kabl uza zid, aaaahhh, to je to!
2022!
Ne treba nam kamera, treba nam sikira i motion senzor! :LOL:

Uz pro ide adapter svuda. Ja je imam, kupljena u gigatronu 7000 i preporuka od mene.

Zanemari komentar da je igracka i da radi na baterije od telefona. Covek nema kameru, al eto da baci komentar...

Jos nisam uspeo da sredim ovo na kamerama. Skratio sam kabl sa obe strane za 10ak cm, novi konektori, hilzne, dc konektori i opet ista prica.
Jos samo kabl i kamere da promenim... Neverovatno!
Ja mislim da to DVR gotov. Tako bilo i kod mene. Od 4 kamere jednu odkacim i rade tri. Posle mesec dana ni jedna vise ne radi

Ma ko god kaže da nema razlike između 15 i 25 fps, taj ili je ćorav ili zamajava ljude. Meni je važno da imam što tečniji pokret i kamere uvijek držim na max fps. Isto kad ti neko kaže "šte će ti u današnje vrijeme 4K tv, i na 1080p ti je dobra slika"

Ko je rekao da nema razlike?
@zexoni70 je rekao da nema potrebe, a ne da nema razlike jer to nije za potrebe snimanja filma vec da vidis sta se desilo a to mozes i sa 8fps a ne 15fps
Vise frejmova treba eventualno za snimanje auto saobracaja.

Najbolje da snimamo sa 60fps u 8K travu i parking iza kuce i slicno....cemu to.

Meni znači smooth pokret, kome to ne znači nek drži na 8 fps

Meni znači smooth pokret, kome to ne znači nek drži na 8 fps
Pazi ako imaš dve 1080P kamere onda nije problem i mošeš da snimaš i 60fps, ali ako su kamere 4K i još ih imaš 5, 6 komada onda treba zaboraviti 25fps, jer je fps najveći žderač prostora na HDD-u i opet kažem bitno je jedino u kazinima gde treba da se vidi bukvalno svaki frejm i pokret.
Ali za kućni video nadzor mislim da je bitno da se vidi počinioc i to komotno može sa 15fps!
Moze, kupis disk od 700€ i bice dovoljan za 7 dana snimanja.
... ali i takav disk ne ide u svaki dvr :)
Tako je, mislim da je sada neki max kapacitet HDD-a 10GB koji čitaju i može da se instalira u NVR/DVR.
Evo moj primer je da imam šest 4K IP kamera gde je Bit Rate 5120 Kb/S i sve su na 15fps, a HDD od 10GB mi izdrži 28/29 dana kontinualnog snimanja.

Ima jedan dobar forum za video nadzor, gde dosta toga može da se nauči o setovanju i odabiru video nadzora i opreme za video nadzor! ;)

Prilozi

• NVR.jpg
    NVR.jpg
    147.7 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Pa vi od komarca napravili magarca 😁
Meni xvr snima sa 8 kamera, 2TB hdd oko 25-30 dana u selu. A kuci 4 kamere, 1TB oko 15 dana a 2 kamere snimaju prometnu ulicu... Sve kamere su podesene na FHD (1080p) sa 25fps.

Pazi ako imaš dve 1080P kamere onda nije problem i mošeš da snimaš i 60fps, ali ako su kamere 4K i još ih imaš 5, 6 komada onda treba zaboraviti 25fps, jer je fps najveći žderač prostora na HDD-u i opet kažem bitno je jedino u kazinima gde treba da se vidi bukvalno svaki frejm i pokret.
Ali za kućni video nadzor mislim da je bitno da se vidi počinioc i to komotno može sa 15fps!

Tako je, mislim da je sada neki max kapacitet HDD-a 10GB koji čitaju i može da se instalira u NVR/DVR.
Evo moj primer je da imam šest 4K IP kamera gde je Bit Rate 5120 Kb/S i sve su na 15fps, a HDD od 10GB mi izdrži 28/29 dana kontinualnog snimanja.

Ima jedan dobar forum za video nadzor, gde dosta toga može da se nauči o setovanju i odabiru video nadzora i opreme za video nadzor! ;)

Imam Hikvision DS-7616NI-M2 tako da sve drzim na max ibandwith i fps bez problema

Imam Hikvision DS-7616NI-M2 tako da sve drzim na max ibandwith i fps bez problema

Nije ni meni problem da sve držim na max, ali kao što sam rekao sa 6 kamera onda dobijam max nekih 17-ak dana kontinualnog snimanja.

Koliko kamera imaš u sistemu?

Prilozi

• Kapacitet.jpg
    Kapacitet.jpg
    107.4 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
Sto se bandwitha tice, zavisi i kakav codec kamera koristi... razlike znaju biti drasticne od jednog do drugog proizvodjaca.

Evo npr. Viviotek IB9380-H (2560x1920 @20fps, WDR Pro ukljucen) = bandwith ~50kbps ako se nista ne pomera u kadru
(donji desni ugao na drugoj slici pokazuje trenutni fps i *bps.)
Podesavanja h265 codeca:

Screenshot (22).pngScreenshot (21).png

To je starija verzija snimaca, sada su dostupni xvr5104hs-i3. A onda se otvara nova pandorina kutija, ti jeftini snimaci mogu da snimaju do 15 frejmova po kanalu. Ako se na prvi kanal stavi max 25 fps, na ostalim dobijas 7 fps.
Ako hoces na svim kanalima da imas 25fps, mora 4k snimac... Recimo xvr5104hs-4k-i3
Taj i3 je malo skuplji, negde ga ima za 16000, negde za 11000, dok je i2 od 9500.
Ja imam 5 snimaca i najvise koristim najmanji u D1 rezoluciji i namestio sam ga da snima samo fotografije na pokret i treba mu oko 3,5-4 meseca da popuni memorijsku karticu od 32Gb. Slike su od 100 do 120kb. Prekontrolisem ga po potrebi ili kad se setim, zamenim karticu i podesim vreme ako se promenilo.
Sto se rezolucije kamera tice, ispod 2MP se vise i ne proizvode

Nazad
Vrh Dno