Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Jel ima neka kamera/brend koja snima na karticu i imas sve opcije da joj pristupis, crtas "active area", limite, prepoznavanje objekata, a ne da te uslovaljava da kupis njihov subscription sa ovu ili onu opciju?
Ili mora da kupujem dvr/nvr za to?
Imas imou otidji na njihov sajt pa biraj kameru za te pare nema bolje.

Ima li neko iskustva oko povezivanja ovih klasicnih wifi ip kineskih kamera na NVR uredjaj, konkretno imam par komada rade ok, ali bih voleo ipak da mi to sve bude povezano na snimac u kuci, na kamerama pise da su onvif.
Imam 7 kamera na jednom NVR-u, 2 su bezicne, i radi posao. Kamere su 2Mpx, tzv xmeye kamere (nije brend vec softver sa kojim rade). NVR je samo ploca, kupljen na Ali-ju, nesto tipa https://www.aliexpress.com/item/1005004023376532.html.
Sve je onvif kompatibilno, ali detekecija pokreta koja npr radi sa ovim kineskim kamerama ne radi sa Imou, koje su takodje onvif kompatibilne.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Ako bi neko mogao da mi objasni koja je najbolja i najisplativija opcija. Zeleo bih da postavim bezicnu kameru za nadzor na vikendici, da mogu da ispratim kad nisam tamo. E sad posto tamo nemam internet, koja bi najeftinija varijanta interneta bila potrebna, moze li mobilni internet u mts recimo da bude dovoljan, ili neki drugi? I sta mi jos sve treba, kako bih to sve povezao i koristio. Hvala

Pozdrav svima. Ako bi neko mogao da mi objasni koja je najbolja i najisplativija opcija. Zeleo bih da postavim bezicnu kameru za nadzor na vikendici, da mogu da ispratim kad nisam tamo. E sad posto tamo nemam internet, koja bi najeftinija varijanta interneta bila potrebna, moze li mobilni internet u mts recimo da bude dovoljan, ili neki drugi? I sta mi jos sve treba, kako bih to sve povezao i koristio. Hvala
Internet mozes da uzmes prema onome koliko bih tu trosio, sad sve zavisi da li ces povremeno ulaziti na aplikaciju da gledas ili non stop, u sustini mozes bilo koji mobilni net, samo da ima ok signal, mislim da realno 5 do 10 gb mesecno nema sanse preko toga da potrosis.

kako najjednostavnije da dobijem POE za dve kamere?

jel mogu nekako da iskoristim obican 5 port svic koji vec imam?

Kupi poe switch i ne komplikuj. Nije to skupo...
Imas raznih switch-eva za poe.

Treba mi za dve kamere...
daj neki primer, neki link, sta da gledam nikada nisam to kupovao jer mi nije trebalo.

Pozdrav.Prvi put se javljam na ovu temu foruma.Pojavio se problem sa wifi kamerom Reolink.Kada iskljucim snimanje na sd kartici u realnom vremenu radi.Kada ukljucim snimanje belezi pokrete do 1.81GB i stane.Kamera ispadne sa mreze i tek kada je kompletno deinstaliram i ponovo se logujem posle nekog vremena se zakaci.SD kartica pocinje da snima tek kada je formatizuje.Kapacitet je 32GB.
Sve ukazuje da je u pitanju sama kartica.Da li vi mozda imate drugo iskustvo?Reolink podrska navodi me na neku drugu pricu koja ne odgovara mom pitanju.

Treba mi pomoć oko zakona.

Elem, kupio sam dve kamere, odnosno moji. To su one viseće kugle koje se rotiraju preko komandi telefona ali kod mene bi bile fiksirane, tj ne bi koristio tu opciju jer mi ne treba.

Obe kamere bi gledale unutar poseda, jedna kamera bi gledala deo dvorišta do ulazne velike kapije, kroz kapiju se naravno vidi i javna površina..

Druga kamera bi gledala na drugi deo dvorišta unutar poseda, stepenice, oba ulaza i manju kapiju.

Kamere želim da ugradim sam.

Koje su moje zakonske obaveze?

Pozdrav.Prvi put se javljam na ovu temu foruma.Pojavio se problem sa wifi kamerom Reolink.Kada iskljucim snimanje na sd kartici u realnom vremenu radi.Kada ukljucim snimanje belezi pokrete do 1.81GB i stane.Kamera ispadne sa mreze i tek kada je kompletno deinstaliram i ponovo se logujem posle nekog vremena se zakaci.SD kartica pocinje da snima tek kada je formatizuje.Kapacitet je 32GB.
Sve ukazuje da je u pitanju sama kartica.Da li vi mozda imate drugo iskustvo?Reolink podrska navodi me na neku drugu pricu koja ne odgovara mom pitanju.
Manje kvalitetne kartice nekad snimaju a nekada nece. Mora kartica classe 10, samsung evo, sandisc, sony, to je za video.

Elem, kupio sam dve kamere, odnosno moji. To su one viseće kugle koje se rotiraju preko komandi telefona ali kod mene bi bile fiksirane, tj ne bi koristio tu opciju jer mi ne treba.

Obe kamere bi gledale unutar poseda, jedna kamera bi gledala deo dvorišta do ulazne velike kapije, kroz kapiju se naravno vidi i javna površina..

Druga kamera bi gledala na drugi deo dvorišta unutar poseda, stepenice, oba ulaza i manju kapiju.

Postavi slobodno, nece ti niko nista, a ako se bas desi da ti neko pocne da pravi probleme, onda reci da nisi pravnik i nisi upoznat sa takvim zakonom. Mada, nisam cuo da je neko imao problema sto snima svoj ulaz.

Manje kvalitetne kartice nekad snimaju a nekada nece. Mora kartica classe 10, samsung evo, sandisc, sony, to je za video.

Postavi slobodno, nece ti niko nista, a ako se bas desi da ti neko pocne da pravi probleme, onda reci da nisi pravnik i nisi upoznat sa takvim zakonom. Mada, nisam cuo da je neko imao problema sto snima svoj ulaz.

Imam komšiju koji je od onih što sve živo prijavljuju, zavist ***.

Svakako sam testirao preko telefona ugao kamere i u nijednom trenutku neće gledati na njegovo dvorište ali čovek je teški imb. da me ne bi čudilo da dodje MUP na vrata.

Ma nece ti nista, danas skoro svaka zgrada ima kamere, pogotovu na ulazu. U krajnjem slucaju mozes postaviti i skrivene kamere da ih niko i ne vidi ☺️

Ma nece ti nista, danas skoro svaka zgrada ima kamere, pogotovu na ulazu. U krajnjem slucaju mozes postaviti i skrivene kamere da ih niko i ne vidi ☺️

Ove kamere se baš vide. Malo su veće.

Ne bi ja stavljao kamere da mi nisu isključili sijalicu na banderi zbog "uštede" struje.

Te zgrade moraju imati dozvolu jer snimaju i javnu površinu i mora da postoji okačena poruka i broj telefona. Ja iskreno nemam problem da me neko usnimi svojom kamerom.

Screenshot_20230219_161311_Chrome.jpg

Nisam stavio class 10.Poslusacu savet.Na kameri je Kingston Select Plus 100Mb/s.

Nije can ni class 10 garancija da ce dobro raditi. Uzmi namjensju karticu za te stvari koja trpi to pisanje preko starih fajlova kao sto to radi npr WD Purple. To su ti recimo Samsung Pro Endurance ili Sandisk High Endurance

Taj kingston je sasvim dobra kartica, ja koristim nekoliko za snimanje i ni jedna nije crkla ta kartica ima 5 godina garancije.
sto opet ne mora da znaci da tvoja mozda nije crkla.

Promeni karticu pa ces znati.

Nije can ni class 10 garancija da ce dobro raditi. Uzmi namjensju karticu za te stvari koja trpi to pisanje preko starih fajlova kao sto to radi npr WD Purple. To su ti recimo Samsung Pro Endurance ili Sandisk High Endurance
to bi mu bilo skuplje od kamere 😳
Meni kingston crkla, a ja mislio crko mdvr i za malo da ga bacim u kantu ☺️ , posle stavio samsung i radi normalno. S. Evo mi normalno radi i u hikvision od 6MP.

to bi mu bilo skuplje od kamere 😳
Meni kingston crkla, a ja mislio crko mdvr i za malo da ga bacim u kantu ☺️ , posle stavio samsung i radi normalno. S. Evo mi normalno radi i u hikvision od 6MP.
Na drugoj kameri isto Reolink 410w radi bez problema skoro dve godine MediaRange kartica.Pre nikada cuo za tu firmu.Novi nemacki brend, proizveden u Kini tako kaze trgovac.
Danas kupujem neku drugu karticu,Transcend ili Kingston pa se javljam.

Bože moj...I kartice imaju dušu pa mogu da je ispuste

sta god da radis, ako je komsija imbecil, ioako ne snimas njegovo dvoriste njakace te, i ako mu pokazes sta snimas, opet ce te njakati, ljudi su olosi. Ako mozes postavis tako da on te kamere ne vidi, super. sto se tice zakona, iako je kuca, opet mozes imati neki vid problema.. ali valjda do toga nece doci. Po zakonu, svi video nadzori tj kamere, moraju biti ugradjene od srane strucog lica, sa sve projektom, licencom, prijavljene u MUP-u i tako dalje. Generalno ako te bas bude njakao, platis 100e urade ti projekat i sve i zabole te dupe.
Na drugoj kameri isto Reolink 410w radi bez problema skoro dve godine MediaRange kartica.Pre nikada cuo za tu firmu.Novi nemacki brend, proizveden u Kini tako kaze trgovac.
Danas kupujem neku drugu karticu,Transcend ili Kingston pa se javljam.
Ako je losije napajanje kamere, ili imas problema sa padom napona, oce da zeznu karticu, meni se to desava i na Dahua i Hikvision kamerama i na kinezarama

Nemoj da mu savetuješ skrivene kamere zato što su zabranjene zakonom na javnom mestu. I za regularan video nadzor, vidljivih kamera, neophodna je dozvola MUP-a. Tojest, ljudi postavljaju kako se kome ćefne, ali policija može da skine na zahtev/prijavu.

sta god da radis, ako je komsija imbecil, ioako ne snimas njegovo dvoriste njakace te, i ako mu pokazes sta snimas, opet ce te njakati, ljudi su olosi. Ako mozes postavis tako da on te kamere ne vidi, super. sto se tice zakona, iako je kuca, opet mozes imati neki vid problema.. ali valjda do toga nece doci. Po zakonu, svi video nadzori tj kamere, moraju biti ugradjene od srane strucog lica, sa sve projektom, licencom, prijavljene u MUP-u i tako dalje. Generalno ako te bas bude njakao, platis 100e urade ti projekat i sve i zabole te dupe.

Ako je losije napajanje kamere, ili imas problema sa padom napona, oce da zeznu karticu, meni se to desava i na Dahua i Hikvision kamerama i na kinezarama
Napajanje je ok.Druga kamera radi bez problema.Promenio sam karticu,Transcend je formatizovana .Javljam kada usnimi 2-3GB.

Kod mene može uz dozvolu MUP-a. Vadi se kod njih.

U principu, u mom gradu takva situacija da i ne kontrolišu to. Ja ipak neću da se igram.

Otac bi hteo da stavi kamere na kuću u Hrvatskoj i zamolio mene da istražim koliko bi to otprilike koštalo. Do sada se nisam bavio video nadzorom pa bih vas zamolio čisto za neke smernice pa bih, u skladu sa njima, dalje istraživao sam.

Živi u BG, tamo je tek par puta godišnje pa želi da može preko telefona da otvori stream, ali mu nije bitno da se snimci čuvaju. Trenutno mu nije stalo do eventualnih lopova jer ništa vredno nema ni da se odnese, ali ako već to sve radimo, ja bih ipak da može bar nedelju dana snimka da se čuva (idealno da može da se vraća unazad sa samog telefona) i da može da detektuje pokret i da obavesti o istom. Da li za to treba platiti neko cloud rešenje ili postoje kamere koje same to rade?

Postoje dva problema ovde. Jedan je što u toj kući još nije uveden internet, a drugi je što je dvorište nije malo - ima oko 25m od kuće do kapije, a širina dvorišta je oko 35m. Ideja je da stavimo jednu kameru na jedan ćošak kuće da pokrije jednu stranu dvorišta, a drugu na drugi ćošak (kamere bi bile na spratu kuće) što bi na crtežu otprilike izgledalo ovako:

hr.jpeg

Bojim se da je udaljenost do kapije i generalno svih ivica dvorišta prilična i ne znam na šta će ličiti snimak, posebno noću.

Može li primer opreme koja bi ovo pokrila kako bih stekao utisak kakav mi kvalitet snimka treba, kako bih u odnosu na to mogao da gledam kakav bandwidth, storage i sam internet paket su mi potrebni? Što jeftinije, to bolje.

Ako nemas internet najbolja ti je kamera 4G.Ubacis SIM karticu i radi ti kao mob tel.Imas na internetu ponudu tih kamera .Jedini uslov je da imas neprekidno napajanje.

Za dve kamere su u tom slučaju potrebne dve kartice, tj. dve mesečne pretplate, a nije isključeno da će u nekom momentu biti potrebno i više od dve kamere. Mislim da je najbolje uvesti internet u kuću tom prilikom jer bi se ionako kad-tad i uvodio.

Vrh Dno