Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Sad me jako interesuje koje je to mesto gde se parkiraš. Toliko ima razloga što ti dižu brisače, da prosto ne znam koji od njih ste odabrali ti i tvoj auto. :) To XY godina ne znači puno. Ljudi trpe, dok u nekom trenutku ne reše da ne treba više da trpe.

Ali me isto tako interesuje rešenje za snimanje okoline iz automobila. Još ako ima opcija da se proveri putem mobilnog (ne mora video, dovoljno je fotografija)... Da li je iko na ovoj temi napravio nešto za nadzor svog automobila iz automobila? Prelistao sam temu i mislim da nije.
Manje vise bitan je princip gde drugome na tom istom mestu ne dize se brisac. U kraju ima mnogo gorih slucajeva parkiranja pa opet niko ne podize brisace. Ovo smrdi da neko vidi samo sebe da ima pravo tu da parkira...

Elem da ne idemo bise u off pogledaj taj viofo. Ima opcijh da se poveze na akumulator i snima kad neko prolazi i to 15s pre aktiviranja i 30s kasnine. Deluje kao lepo resenje ali mora se igras sa kablovima pogotovu ako stavljas kameru i pozadi.

Ja sam konkretno odgovorio na tvoju tvrdnju da je dahua komplikovana i da ima 300 stranica uputstva kao i da su te jeftine kamere toliko napredovale da su čak i bolje od proverenih tipa dahua i hikvision.
Prosto sve to što si naveo nije tačno, niti je dahua komplikovana niti ima 300 stranice uputstva a najmanje je tačno da su te kamere od 20e bolje od najeftinije dahuine kamere od 30e recimo.
Isto tako tvrdnja da je wifi kamera bolji izbor nego model bez wifi isto nije tačna jer kao što sam rekao i za jednu i za drugu treba minimum 1 kabl tako da je džabe to što je wifi kad opet mora da bude na kabl isto kao i svaka druga IP kamera.
Jedini slučaj gde je ok koristiti kameru na wifi sa SD karticom je ako ti treba samo 1 kamera pa je stvarno bespotrebno da se dodatno kupuje i NVR i POE switch i HDD. A i tada je opet bolje kupiti dahua ili hikvision sobnu kameru za koji euro više jer se oni bave samo time i imaju proveren sowtver i stabilne servere širom sveta a uz to je sve to besplatno.
Sve sam korektno napisao i nem nameru da teram temu u ofsajd.
Imam i dahua i hikvision kamere, analogne i digitalne, 5 snimaca, xvr, nvr, snalogni, mdvr.
i znam i koliko sta kosta i kako radi i koje su mane i prednosti. Tako da meni ne moras da objasnjavas.

Sad me jako interesuje koje je to mesto gde se parkiraš. Toliko ima razloga što ti dižu brisače, da prosto ne znam koji od njih ste odabrali ti i tvoj auto. :) To XY godina ne znači puno. Ljudi trpe, dok u nekom trenutku ne reše da ne treba više da trpe.

Ali me isto tako interesuje rešenje za snimanje okoline iz automobila. Još ako ima opcija da se proveri putem mobilnog (ne mora video, dovoljno je fotografija)... Da li je iko na ovoj temi napravio nešto za nadzor svog automobila iz automobila? Prelistao sam temu i mislim da nije.
Napisa je @Pauk gore da postoje auto kamere sa tim opcijama.

Video nadzor ni malo ne smatram ozbiljnim,koliko god koštao.A zašto?Primer od pre 10-12 godina:
Firmu u kojoj sam radio obiju tj opljačkaju,šteta nekih 2000€ u materijalu,postoji snimak sa kamere sve se lepo vidi.Počinilac identifikovan,zna se ime i prezime,adresa ma sve sve,i ipak ništa nije urađeno...Kažu nema ni ličnu kartu,ne možemo mu ništa...Da ne idem dalje pošto bih bio na tankom ledu zbog prava bla bla.I čemu kamera i snimak?

Imajte na umu da u ovoj temi ima i ljudi,konkretno ja,kojima je ovo hobi,zanimacija.Jel mogu te skupe kamere da mi prate kucu i mačke kao što može Friga
Desava se i tako i obrnuto, ali nadoknadu stete moras da trazis privatnom tuzbom.

@Zuel i @maxwc3 dosta više sa prepucavanjima. hvala na razumevanju
5G kamere bi rešile pitanje protoka ali opet treba dobra WIFI mreža spolja da bi svaka kamera mogla da ima 5G signal a kad sve to sabereš kabl i NVR budu jednako skupo a sigurnije rešenje.
pomešao si 5G (generacija mreže mobilne telefonije) i 5GHz (to je kod Wi-Fi)
Ali me isto tako interesuje rešenje za snimanje okoline iz automobila
@Pauk je već dao link za temu za auto kamere, kao što je naveo @Zuel

Nije bahato parkiranje :) to mesto se koristi vise od 20 godina za parkiranje. Znam sta znaci podignut brisac ali hocu da vidim kome i sta smeta tacno jer nisam vidjao jos nekome na tom istom mestu podignut...ima osumnjicenih al necu da gresim dusu.
Zanimljive su ove viofo koje pominju u temi za auto kamere samo bi da izbegnem provlacenje zica od fuse boxa do mesta gde je kamera. Radije bi neko privremeno resenje samo dok ne skontam ko mi dize brisac.
Imaš i one "lovačke" kamere na baterije(pnjive) ili solarne., startuju na pokret i prave kratke ili still slike.

@Zuel i @maxwc3 dosta više sa prepucavanjima. hvala na razumevanju

pomešao si 5G (generacija mreže mobilne telefonije) i 5GHz (to je kod Wi-Fi)
Ima i jednih i drugih kamera ali su sve one namenjene više za situacije kada baš eto ne postoji mogućnost da bude na UTP kabl a ne da bi se izbegao kabl. Tipa kamere po putevima na solarnim panelima i nepristupačnim mestima itd.
Te na SIM karticu su još skuplje a i treba da plaćaš posebno karticu i net za svaku kameru tako da je to baš kad se mora.
WIFI kamere na 5 giga su ok za unutra blizu rutera ali 5 gigaherca signal je mnogo slabiji od 2.4 pa teško probija i jedan zid tako da bi to tek bila egzibicija i zato sam i rekao da bi se onda moralo uložiti još para za neke acess pointe, hotspotove i repetitore i praviti ludilo po kući.

Ne razumem se previše u video nadzor ali imam problem sa hikvision iDS-7216HUHI-M2/S izbaci grešku da je hdd status abnormal i da je pun disk i nema playback. Inače ima unutra dva diska po 5tb. Kada ga formatiram počne da snima ali opet za par sati napuni hdd i opet bude status abnormal. Čitam da može da bude problem do hard diskova što ne bih rekao ili do napajanja.
Ima 5 kamera povezanih da snimaju na pokret.

Ne razumem se previše u video nadzor ali imam problem sa hikvision iDS-7216HUHI-M2/S izbaci grešku da je hdd status abnormal i da je pun disk i nema playback. Inače ima unutra dva diska po 5tb. Kada ga formatiram počne da snima ali opet za par sati napuni hdd i opet bude status abnormal. Čitam da može da bude problem do hard diskova što ne bih rekao ili do napajanja.
Ima 5 kamera povezanih da snimaju na pokret.
Koje serije si diskove ubacio unutra? Imaš i hdd test da odradiš na samom snimaču. Obično ako ga snimač izbacuje neće proći SMART test ili ima loše sektore. Može da bude i do napajanja ako je slabo da pokrene ta 2 hdd-a. Slabe amperaže pogotovo ako si stavio neke 7200rpm diskove.

Koje serije si diskove ubacio unutra? Može da bude i do napajanja. Imaš i hdd test da odradiš na samom snimaču. Obično ako ga snimač izbacuje neće proći SMART test ili ima loše sektore.
Nisam sad u mogućnosti da vidim ali su namenjeni za video nadzor i ubaceni su odavno. Meni vise liči na napajanje jer se dešava da kamere budu crne pa moram da restartujem.

Nisam sad u mogućnosti da vidim ali su namenjeni za video nadzor i ubaceni su odavno. Meni vise liči na napajanje jer se dešava da kamere budu crne pa moram da restartujem.
Ako si čačkao po opcijama imaš opciju da ne prebrisuje snimke i ako je štikliraš desi se to kao kod tebe, snimi dok ne napuni i stane. Vidi da li to nisi uključio slučajno.
Da je do diskova ili napajanja ne bi ti ni snimao na prvom mestu. Mada opet kad da napuni 5TB sa 5 kamera na pokret, nema smisla.
Koje napajanje koristiš i da li je jedno za ceo sistem ili imaš posebno za kamere a posebno za snimač?

Ako si čačkao po opcijama imaš opciju da ne prebrisuje snimke i ako je štikliraš desi se to kao kod tebe, snimi dok ne napuni i stane. Vidi da li to nisi uključio slučajno.
Da je do diskova ili napajanja ne bi ti ni snimao na prvom mestu. Mada opet kad da napuni 5TB sa 5 kamera na pokret, nema smisla.
Uključen je rewrite da snima non stop

Ovako, imam instalirane ( 4) kamere oko kuce i od juce mrak, crnilo na aplikacijama koje koristim na fonu.
Kamere prikazuju vreme i datum, dakle rade na neki nacin ali nema slike.
U cemu moze da bude problem, kablovi mi deluju ok.

Nedovoljno informacija. Ni koje kamere ni koja aplikacija. Da li su cloud ili lokalne?
Mozda su rešili ka ukinu podršku za tvoje kamere. Možda si hakovan (mala verovatnoća). Možda je privremen problem....
Probaj direktno da vidiš RTSP video iz lokalne mreže (ako kamere podržavaju).

Ovako aplikacija je DMSS
Kamere Alhua, bar tako pise
Mislim da je i ranije doslo do slicnog problema i sve je odjednom proradilo samo od sebe. Nisam expert za video nadzor pa da pitam u cemu moze da bude problem.
I da nocu se ne pale svetla na njima a uredno se pale kad je padala noc.

Poslednja izmena:
Ovako aplikacija je DMSS
Kamere Alhua, bar tako pise
Mislim da je i ranije doslo do slicnog problema i sve je odjednom proradilo samo od sebe. Nisam expert za video nadzor pa da pitam u cemu moze da bude problem.
I da nocu se ne pale svetla na njima a uredno se pale kad je padala noc.
Ako ti je na telefonu otvorila aplikacija uređaj a ne vidiš kamere onda ti je verovatno napajanje za kamere. Inače je Dahua ime samo ga napisali u logou tako da mnogi čitaju Alhua.
Koje napajanje imaš?

Napajanje DVR-a: 12V, 1.5A, tako pise na nalepnici. Kamere su povezane preko BNC konektora (koaksijalni kablovi)
Mora da je do adaptera, cim mi kamere i dalje pokazuju vreme i datum..mozda ne vuce dovoljno?

Prilozi

• digital.jpg
    digital.jpg
    54.4 KB · Pregleda: 36
  • d2e539e0-5fdf-4122-acc4-f15baaa034f2.jpg
    d2e539e0-5fdf-4122-acc4-f15baaa034f2.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 39
  • d6f7b1d9-f1d8-4dab-80ac-14a4f626640f.jpg
    d6f7b1d9-f1d8-4dab-80ac-14a4f626640f.jpg
    90.4 KB · Pregleda: 38
Napajanje DVR-a: 12V, 1.5A, tako pise na nalepnici. Kamere su povezane preko BNC konektora (koaksijalni kablovi)
Mora da je do adaptera, cim mi kamere i dalje pokazuju vreme i datum..mozda ne vuce dovoljno?
Uf ala je to napakovano svetski. Ovako nešto ti treba https://borikplus.rs/proizvodi/vide...e/napajanje-za-video-nadzor-12v-10a-u-kutiji/
A bolje je jer je sigurnije i za tebe fizički i za sistem jer imaš svaki kanal za kameru odvojen osiguračem.
Tako ako ti recimo pacov gricka jedan kabl od kamere vrisnu ti sve, sa osiguračima pregori samo osigurač od jedne kamere a ostalo radi.
Proveri unimerom napajanja na izlazu ako ima 12+V razveži tu šumu pa jednu po jednu dodaj da vidiš do koje je problem.
Nadam se da ti je DVR na zasebnom napajanju.

Koju biste ezviz kameru preporučili do oko 5000? Dvoumim se između TAPO C310 i neke ezviz, i koliko gledam ezviz ima bolji softver

Sad vidim da je Ezviz CS-H3c jedini izbor u tom cenovnom rangu:

Da li neko ima iskustva sa ovom kamerom?

Ponudio mi se novi firmver za Imou Cruiser Dual kamere, skinuo sam i od tada krecu problemi sa mobilnom aplikacijom. Jednostavno nemam strimove dok na Win aplikaciji radi ali bagovito i uz povremene prekide. Prijatelje je preskocio apdejt i hteo da ga instalira sledeci dan medjutim vise ga nije bilo. Pa eto ako se nekom pojavi da zna da moze da ocekuje brdo problema. Nadam se da ce brzo ispraviti (sem ako nesto nije do mene, iako strimove nemaju ni osobe sa kojima sam podelio kamere)

Ne znam sad koliko mi je posao da se vratim na stari firmver (postavljao neko ovde one programcice za to) ili da cekam da se to ispegla (ako je do njega uopste)

Uglavnom, za to ide reset na fabriku, pa ponovo podesavane, ako si u mogucnosti...To je pravilo za dvr-ove, Xvr-ove, Nvr-ove..
pozz

Uglavnom, za to ide reset na fabriku, pa ponovo podesavane, ako si u mogucnosti...To je pravilo za dvr-ove, Xvr-ove, Nvr-ove..
pozz
Vratio sam na neku stariju verziju softvera koju je ovde postavio @s5p i sad sve radi sem strima uzivo na Imou Life aplikaciji. U Win aplikaciji sve ok, u aplikaciji (nije njihova) na TVu radi, u Imou Life aplikaciji na androidu takodje sve radi, samo ne strim uzivo. Radi recimo pregledanje snimaka sa kartice, detekcije, ne pokazuje da ima kvar na kameri niti da je neka offline. I naravno ne radi ni na jednoj android aplikaciji kod ljudi kojima sam delio. Vrlo verovatno da Android aplikacija ne moze da procita kodek u kom je sve kompresovano. Moracu d apokusam i to da promenim, video sam da je mainstrim u h.265, pokusacu da ga promenim i h.264, al mislim d ami nudi 3 vrste h.264, a uredjaj na kom mi Imou life trenutno prazne baterije pa cu morati da prolongiram i tu vrstu provere

Vratio sam na neku stariju verziju softvera koju je ovde postavio @s5p i sad sve radi sem strima uzivo na Imou Life aplikaciji. U Win aplikaciji sve ok, u aplikaciji (nije njihova) na TVu radi, u Imou Life aplikaciji na androidu takodje sve radi, samo ne strim uzivo. Radi recimo pregledanje snimaka sa kartice, detekcije, ne pokazuje da ima kvar na kameri niti da je neka offline. I naravno ne radi ni na jednoj android aplikaciji kod ljudi kojima sam delio. Vrlo verovatno da Android aplikacija ne moze da procita kodek u kom je sve kompresovano. Moracu d apokusam i to da promenim, video sam da je mainstrim u h.265, pokusacu da ga promenim i h.264, al mislim d ami nudi 3 vrste h.264, a uredjaj na kom mi Imou life trenutno prazne baterije pa cu morati da prolongiram i tu vrstu provere
Zasto ne probas DMSS
Screenshot_5.png

I tu sad postoji problem, jer bih morao da raskacim kamere sa Imou naloga sto znaci da ih izgubim i na TVu i na Windowsu... i sve podesavam iz pocetka. To mi se iskreno ne radi. Izvezao sam ih putem RTSP linka u DMSS i radi mi dok sam u mrezi. Mogu da primetim da mi DMSS ni priblizno nije legla kao Imou Life. Videcu sta ce se desiti u buducnosti, mozda sa nekom novom verzijom Imou Life aplikacije sve opet proradi.

I tu sad postoji problem, jer bih morao da raskacim kamere sa Imou naloga sto znaci da ih izgubim i na TVu i na Windowsu... i sve podesavam iz pocetka. To mi se iskreno ne radi. Izvezao sam ih putem RTSP linka u DMSS i radi mi dok sam u mrezi. Mogu da primetim da mi DMSS ni priblizno nije legla kao Imou Life. Videcu sta ce se desiti u buducnosti, mozda sa nekom novom verzijom Imou Life aplikacije sve opet proradi.
Nema potrebe da nesto brises,U podesavanja Add Mode odaberes P2P i onda radi van mreze
Screenshot_20250806_220917.jpg

Vrh Dno