Ovo sto ti pises da se cuvanje i originalnog i mpeg2 zapisa "podrazumeva" je meni smesno, ali zaista... Da li ti pricas o kucnoj (amaterskoj) upotrebi? :bottle:
Ti ocigledno onda imas vremena (za enkodovanje i prebacivanje materijala) i novca (za kasete) na pretek?
Objasni mi molim te svrhu cuvanja home video snimaka na DV kaseticama kad jedan DVD disk moze da se kupi za 25dinara, pa i da pravis po dve kopije ispalti se daleko vise nego kaseta?
Ako sumnjas u kvalitet Sony-jevog MPEG2 resenja, mislim da gresis, kada je u pitanju home video, to cak i premasuje potrebe vecine ljudi.
Ovo pisem ne zato sto verujem da cu tebe ubediti u suporotno, nego da ljudi koji nisu upuceni, a procitaju ovo, ne budu u zabludi da je MPEG2 zapis DVD kamera po kvalitetu daleko ispod DV kaseta.
Disk ubacis u kameru i snimas, ne brines o tome da li ces presnimi stari materijal, nema premotavanja i ostalog sto kasete prati. Vecina DVD kamera podrzava +-RW diskove, tako da se jedan te isti disk moze upotrebiti do 1000 puta, ali neka bude i 500 puta i to je sasvim dovoljno.
Dobro. Tebi je smešno. I imaš pravo da ti bude smešno. Ne sporim...
Isto tako, ja zadržavam pravo da čuvam snimljeni materijal onako kako želim. Slažeš li se?
Koliko sam video - za ovo vreme koje sam do sada proveo na ovom forumu - veliki broj ljudi radi isto tako. A to su mahom (verujem) ozbiljni ljudi, iako se radi o amaterima. I šta ti podrazumevaš pod terminom amaterom (amaterskom upotrebom)? Znam mnoge amatere koji su veći profesionalci i imaju više znanja od mnogih "pravih profesionalaca". Šta ima loše u tome ako i u kućnoj upotrebi želim maksimum kvaliteta?
Zašto čuvati original materijal? Pa recimo, tek sam kupio kameru, ne znam još pošteno ni da radim sa njom, a pogotovo ne u programima za video editing, a ipak želim maksimum kvaliteta od onoga što sam napravio (iako trenutno nisam sposoban da ga izvučem). Naučiću, ima vremena. Ako imaš originalnu kaseticu, i posle deset godina možeš to da izmontiraš i osetno podigneš kvalitet celom poslu. Već su ti rekli da od rada sa mpeg2 formatom nema leba. A da i ne pominjem koliki je osećaj sigurnosti kada znaš da nešto čuvaš na dva mesta...
Šta ćeš gledati kada ti se taj cenjeni DVD disk izgrebe, ili, počne da propada sam od sebe vremenom? Narezati još par komada? To mogu i ja, ali ti nikada nećeš moći da dođeš do kvaliteta video zapisa koji ja čuvam, pa čak ga i eventualno poboljšati..
Još nešto, verujem da nije daleko dan kada neće ni biti potrebe za enkodiranjem već ćemo taj sirovi materijal direktno rezati na diskove i gledati ga, uz minimum minimuma gubitka na kvalitetu (Blue ray i slično)...
Mpeg2 video zapis je nužno zlo, i da, lošiji je od miniDV-ja. Pusti snimak sa miniDV kamere i pleyera paralelno pa ćeš se uveriti...
Kasetice su ti skupe (cca 200 i kusur dinara)? Meni nisu. Koliko ceniš da vrede porodične uspomene?
Ja na videu imam ultrazvučni pregled (i sliku) svog deteta, porodilište, dolazak kući, prvo kupanje, prvi korak, prvi rođendan, prvu reč... Ovo sve radim da te uspomene ostanu tom detetu, a to nema cenu. Moja supruga (1975. godište) od takvih uspomena iz detinjstva ima samo dve musave fotografije. Ne želim tako nešto svom detetu.
Enkoding uzima puno vremena? Ma ne uzima. A i da uzima, pa šta? Ko želi kvalitet, podneće i tu žrtvu... Ništa strašno. Ja sam probao nekoliko programa za enkoding i odabrao sam (po meni) najbolji, iako najduže procesuira materijal. Šta da radim, takav sam. Mediokritet nije moje srednje ime..