Šta je novo?

[VGA] MSI 4830 OC

MOJA MSI 4830 PRILIKOM PODIZANJA GPU NA 700 memoriju ne diram znaci na 900 ne izbacuje artifakte,vec samo slika zamrzne i posle nekoliko sekundi izadje poruka IDirect3DDevice9::present failedevice lost(D3DERR DEVICELOST)
Sta mislite do cega bi mogao biti problem?pokusao sam sa svim mogucim drajverima.

MOJA MSI 4830 PRILIKOM PODIZANJA GPU NA 700 memoriju ne diram znaci na 900 ne izbacuje artifakte,vec samo slika zamrzne i posle nekoliko sekundi izadje poruka IDirect3DDevice9::present failedevice lost(D3DERR DEVICELOST)
Sta mislite do cega bi mogao biti problem?pokusao sam sa svim mogucim drajverima.

Ne znam Nikola, razmisljao sam o tvom problemu, definitivno je to nedostatak struje cim ona tako zamrzne, a ne baca artefakte.
Moj primerak moze da se klokuje koliko hoces za GPU, ali za razliku od XFX kartica ovaj MSI mi posle 730 baca artefakte, znaci isao sam i do 760+ lepo radi FC2 test ali na pocetku ima artefakte kao zelene tufne! :p
Znaci ili moze da bude napajanje koje imas sto verovatno ipak nije, onda je moguce da je do same kartice nesto je ispao losiji primerak, najbolje bi bilo kada bi mogao da je probas kod nekog drugog, da vidis da li se isto ponasa i na drugom racunaru?
Eventualno da se pogleda bios na toj kartici da se vidi da li je voltaza , 1.258v kao sto bi trebalo da bude na MSI OC?

najvjerovatnije los primjerak kartice, mada mozda i napajanje zeza...

Ne znam Nikola, razmisljao sam o tvom problemu, definitivno je to nedostatak struje cim ona tako zamrzne, a ne baca artefakte.
Moj primerak moze da se klokuje koliko hoces za GPU, ali za razliku od XFX kartica ovaj MSI mi posle 730 baca artefakte, znaci isao sam i do 760+ lepo radi FC2 test ali na pocetku ima artefakte kao zelene tufne! :p
Znaci ili moze da bude napajanje koje imas sto verovatno ipak nije, onda je moguce da je do same kartice nesto je ispao losiji primerak, najbolje bi bilo kada bi mogao da je probas kod nekog drugog, da vidis da li se isto ponasa i na drugom racunaru?
Eventualno da se pogleda bios na toj kartici da se vidi da li je voltaza , 1.258v kao sto bi trebalo da bude na MSI OC?
konfiguracija nije iz potpisa promenio sam pre par dana maticnu plocu i procesor i situacija je ista.Nije mi jasno ali mi se memorija fino klokuje cak i do 2300 a gpu 690.
Jel mozes da mi kazes kako da pogledam verziju biosa?

konfiguracija nije iz potpisa promenio sam pre par dana maticnu plocu i procesor i situacija je ista.Nije mi jasno ali mi se memorija fino klokuje cak i do 2300 a gpu 690.
Jel mozes da mi kazes kako da pogledam verziju biosa?

To je onda to memorija ti dobija vise struje na neki fazon od GPU-a, to je odlicno za memoriju s obzirom da memorija ide do 2300 retko koja MSI ce moci toliko za memoriju, e sad GPU uvek daje dosta veca poboljsanja od memorije kada se klokuje.

Skines program Win Flash i ATI RBE 118 i onda snimis bios preko Winflash-a na dugme save, a vidis ga posle iz RBE-a.

Poslednja izmena:
Sad sam primetio da mi naponi nisu ok.U everestu na 12v grani prikazuje 8.5v,da li to moze biti problem?

Sad sam primetio da mi naponi nisu ok.U everestu na 12v grani prikazuje 8.5v,da li to moze biti problem?

Mozda i senzor nije u redu, ali ako je stvarno 8.5V, mora novo napajanje definitivno...

Ako znas da rukujes voltmetrom (unimerom), mozes da premeris napon i budes siguran.

Mozda i senzor nije u redu, ali ako je stvarno 8.5V, mora novo napajanje definitivno...

Ako znas da rukujes voltmetrom (unimerom), mozes da premeris napon i budes siguran.

Da li moze nekim drugim programom da se vidi?Cemu sluzi 12v grana?

Poslednja izmena:
Za procesor, plocu, graficku. Danas je najbitnija snaga upravo na 12V. Ako senzor lose cita, dzaba ti drugi programi. Probaj SpeedFan, SmartGuardian...

EDIT: Koje napajanje imas?

Poslednja izmena:
Za procesor, plocu, graficku. Danas je najbitnija snaga upravo na 12V. Ako senzor lose cita, dzaba ti drugi programi. Probaj SpeedFan, SmartGuardian...

EDIT: Koje napajanje imas?

Kupio sam pre mesec dana lc 6550 v2.0,promenio sam i maticnu na prethodnoj cini mi se da je everest prikazivao 12v.na ovoj novoj maticnoj ploci ima 8 pinski ulaz za psu,a napajanje nema 8 pinski nego je napajam sa 4 pinski konektor.Da li to moze da predstavlja problem?

Poslednja izmena:
Kupio sam pre mesec dana lc 6550 v2.0,promenio sam i maticnu na prethodnoj cini mi se da je everest prikazivao 12v.?

Ako ne mozes da izmeris unimerom, jedino da probas sa drugim napajanjem, pa da vidis sta pokazuje.

na ovoj novoj maticnoj ploci ima 8 pinski ulaz za psu,a napajanje nema 8 pinski nego je napajam sa 4 pinski konektor.Da li to moze da predstavlja problem?

Kod mene je tako prikljuceno vec skoro godinu dana, tesko da je u tome problem. Problem moze nastati jedino ako imas neku zivotinju od procesora, neki quad-core i sl. Za komponente iz tvog profila ne bi trebalo da ima problema zbog toga...

Ako je stvarno 8.5V komp ni nebi radio...

U pravu si.

@pknikola: Ako sve radi nemoj da se patis sa time. Ne moze svaka kartica da se klokuje isto. Pre neku godinu sam kupio 6600GT koji se na jednom testu klokovao na 610/1020. Moj primerak se klokovao na 540/1210 bez gresaka, a identicne kartice. Skroz kontra. Klokuj koliko je stabilno i igraj se k'o covek ;)

E zaboravi na Everest, meni on, a boga mi i SpeedFan, pokazuje 1.65v na 12v grani. Samo unimer u ruke i zabodi kad je pod full opterecenjem komp da bi dobio realnu sliku jer napon pada pri vecoj potrosnji.
Kod mene recimo Chieftec od 350W tera masinu i sve lepo radi, ali od clockovanja nema nista. Cim stavim 700 za GPU i 950 za mem izbaci dumping phisical memory, lol. Inace Power Color ima 3-fazno napajanje sto se tacno primecuje, GPU ide i na 750(vise ga nisam terao) a od 740 baca artefacte dok DDR vec na 2000 baca artefacte, tolko moze da povuce jer nema vise. E sad, da zamenim napajanje sigurno ce biti bolje ali nesto nisam raspolozan za to pa cu je ostaviti na defoult za sad, ionako mi sve igre lepo rade, necu da se cimam dal imam 40 ili 45 fps.
Inace clockovan komp trosi dosta vise struje od defoult setovanja.

Poslednja izmena:
E zaboravi na Everest, meni on, a boga mi i SpeedFan, pokazuje 1.65v na 12v grani. Samo unimer u ruke i zabodi kad je pod full opterecenjem komp da bi dobio realnu sliku jer napon pada pri vecoj potrosnji.
Kod mene recimo Chieftec od 350W tera masinu i sve lepo radi, ali od clockovanja nema nista. Cim stavim 700 za GPU i 950 za mem izbaci dumping phisical memory, lol. Inace Power Color ima 3-fazno napajanje sto se tacno primecuje, GPU ide i na 750(vise ga nisam terao) a od 740 baca artefacte dok DDR vec na 2000 baca artefacte, tolko moze da povuce jer nema vise. E sad, da zamenim napajanje sigurno ce biti bolje ali nesto nisam raspolozan za to pa cu je ostaviti na defoult za sad, ionako mi sve igre lepo rade, necu da se cimam dal imam 40 ili 45 fps.
Inace clockovan komp trosi dosta vise struje od defoult setovanja.

Pa da, upravo tako, sto je bolje napajanje opusteniji je overklok jer znas da do napajanja nije kada imas neko cudo od napajanja, a ovako kao nas trojica sto imamo nikad nisi siguran :p :D

Nabavio sam unimer.Jel moze neko detaljnije objasnjenje kako da izmerim napone.
hvala

Nabavio sam unimer.Jel moze neko detaljnije objasnjenje kako da izmerim napone.
hvala

Da li umes da koristis unimer? Ako umes, stvar je prosta. Uzmes jedan konektor sa napajanja u narodu poznat kao molex.

Zuta zica je 12V, crvena 5V, crna zica je "nula" (gore-desno na slici).

Znaci, podesis unimer da meri voltazu, opseg na 20V ili vise, crni kraj sa unimera zabodes u molex gde je crna zica, a crveni zabodes gde je zuta zica.

Samo pazljivo, ako nisi siguran, pitaj jos, nemoj nesto da zeznes...

EDIT: Ako znas engleski, ovo ce ti pomoci:
http://www.devhardware.com/forums/p...a-multimeter-how-to-use-it-to-test-75111.html
Tebi treba samo da premeris opisano na STEP1...
http://img29.exs.cx/img29/5424/20vsetting.jpg
http://img48.exs.cx/img48/1558/12vtesting.jpg

Samo pazljivo da ne napravis neku stetu...

Poslednja izmena:
ja imam asusov 4830 i tempratura kartice je dok nista ne radi 57c a pod opterecenjem posle par minuta ide preko 70. jel moguce da je ovaj asusov kuler toliko los i da ne moze da ohladi ovo cudo? jel moze neki accelero ili nesto tako da se namontira da hladi ovo posto je ovako em vruce em se ventilator stalno vrti na 100%?

ja imam asusov 4830 i tempratura kartice je dok nista ne radi 57c a pod opterecenjem posle par minuta ide preko 70. jel moguce da je ovaj asusov kuler toliko los i da ne moze da ohladi ovo cudo? jel moze neki accelero ili nesto tako da se namontira da hladi ovo posto je ovako em vruce em se ventilator stalno vrti na 100%?

Asus izgleda mi ima najgore hladjenje, nego kod tebe je jos i dobro Jovylandu udara u 100 stepeni, Jovyklande ako si tu negde reklamiraj tu karticu.

Neko odmah rece da taj kuler ne uliva poverenje, a posle se ispostavilo da je renomiranog proizvodjaca. Al izgleda dzaba mu renome. Moj PowerColor je u idle 40-42c a u full loadu 58-60c, kuler radi na 32% a na 54% pojaca tek kad predje 55c, inace je vrlo tih (tisi mi je od proc kulera).

Kartu drzim na 730/2010 i u novom FurMark-u, u 1680x1050, 4xAA, nakon 7 minuta temperatura je 80/95C kao i u ATITool-u nakon 6 minuta.
Ove temperature su sa dve osmice koje sede na karti i duvaju u nju?!
Ne mogu da ti odgovorim preko privatne poruke jer ti je sanduce puno (tako barem pise). Evo mog iskustva:

Evo u windowsu (znaci 500/750) temperatura je 49stepeni. Kada je graficka srednje overklokovana (650 za gpu) temperatura tokom crysis benchmarka nije nikad dostigla 70stepeni vec je bila oko 62-65 a radio sam tri kruga testiranja. Ali kod tebe je 730 a ja svoju nisu overklokovao preko 650. Sada sam u frci zbog ispita pa cu posle 10 februara moci da se zezam sa overklokom pa cu ti javiti koje su temperature.

Nego koliki protok vazduha ti obezbedjuju te dve 8-ce? Koliko mi je poznato ima silent 8-ca koje imaju smesan protok vazduha jer su radjene za tiho hladjenje kucista a ne za hladjenje vrelih hladnjaka.

Poslednja izmena:
Ne mogu da ti odgovorim preko privatne poruke jer ti je sanduce puno (tako barem pise). Evo mog iskustva:

Evo u windowsu (znaci 500/750) temperatura je 49stepeni. Kada je graficka srednje overklokovana (650 za gpu) temperatura tokom crysis benchmarka nije nikad dostigla 70stepeni vec je bila oko 62-65 a radio sam tri kruga testiranja. Ali kod tebe je 730 a ja svoju nisu overklokovao preko 650. Sada sam u frci zbog ispita pa cu posle 10 februara moci da se zezam sa overklokom pa cu ti javiti koje su temperature.

Nego koliki protok vazduha ti obezbedjuju te dve 8-ce? Koliko mi je poznato ima silent 8-ca koje imaju smesan protok vazduha jer su radjene za tiho hladjenje kucista a ne za hladjenje vrelih hladnjaka.

Ok, hvala! :wave:
Pokvario mi se motorcic kulera na karti i okretao se sporije, dok nije poceo da vristi juce, pa sam ga zamenio CM osmicom i sada temperatura u igrama ne prelazi 75/85.

Ok, hvala! :wave:
Pokvario mi se motorcic kulera na karti i okretao se sporije, dok nije poceo da vristi juce, pa sam ga zamenio CM osmicom i sada temperatura u igrama ne prelazi 75/85.

ocigledno nemas garanciju??? :trust:

Jel to onaj AC hladnjak na Asusu markirani ili ne?

ocigledno nemas garanciju??? :trust:

Jel to onaj AC hladnjak na Asusu markirani ili ne?

Ma imam garanciju, nego me mrzi da se macujem da je saljem i cekam ko zna koliko u sred ispitnog roka. Ovako je em hladnija em tisa. ;)

edit: imam ovu kartu...

101367.jpg

Poslednja izmena:
To je ta, kada sam rekao bio da ne valja kuler mene napadose te markiran te ovo te ono, pa se ja ucuta i slozio sam se da je dobar iako nisam imao iskustva s tim, ali ocigledno je da sam na prvu bio u pravu :)

Cuti bar ti je oblik tog kulera dozvolio da nakacis osmicu, nesto pozitivno!

Poslednja izmena:
Za sada najbolje hladjenje kod 4830 kartica imaju MSI OC i XFX ...
Jako dobar je i ZeroTherm cooler koji se ugradjuje na PowerColor kartice
samo ne znam da li postoji PowerColor 4830 sa tim zerotherm coolerom
To je ovaj cooler

Za sada najbolje hladjenje kod 4830 kartica imaju MSI OC i XFX ...
Jako dobar je i ZeroTherm cooler koji se ugradjuje na PowerColor kartice
samo ne znam da li postoji PowerColor 4830 sa tim zerotherm coolerom
To je ovaj cooler

Nisam video, moja je sa obicnim kulerom, znaci bez heat pipeova a ovaj izgleda vrh. A stampana ploca je maltene ista kao na ovoj na slici, jedino sto ima neke bakarne(valjda) plocice preko memorijskih cipova.

Ma momci XFX-ov 4830 je keva :smash:
Sinoć sam moj dogurao do 780/2100 na kojima prolazi 3Dmark 06 i piči igre bez problema, a pri tom ne prelazi 68 stepeni. Večeras ću je nagruvati do kraja, pa ćemo videti šta stvarno može. Inače CF sa dva xfx-a ne gine.
:type:

Vrh Dno