Šta je novo?

Verat i kinezi uvode WiMax

verat vec ima dozvole za 3.5, koliko ja znam....ajde neko neka da neki zvanicni info oko ove nebuloze telekoma i drzave...

na zvanicnim sajtovima nema nista o NOVIM?? dozvolama, mozda sutra nesto bude vise... Verat ima 3.5 dozvole, mislim

nastavice se...

Poslednja izmena:
I meni se isto cini da verat ima dozvolu za 3.5Ghz jer su njemu vecina BB izmedju 2.4Ghz AP-ova radjeni bas u toj tehnologiji tako da mislim da ovo nema mnogo veze sa istinom/mozgom :)

Pre svega, ja se prvi nadam da ovo nije tacno.
Medjutim ovu informaciju sam dobio od dva nezavisna izvora, i samo prenosim dalje.
Dakle don't shoot the messenger.

Stator je napisao(la):
Pocetkom 2006 krece u Beogradu, onda verovatno pocetkom 2007 svi veci gradovi a do juna 2007 cela Serbia-kako nas zovu napolj- OMG a do "juce" nismo ni aDSL imali?
"do juče" bih komotno zamenio za "do danas", mizerni procenat ADSL korisnika ili onih koji tu mogućnost iliti privilegiju imaju.

Živeli Kinezi! :D

nacuo sam da je Veratu stigla neka velika kolicina kineske opreme...e sad da li je to WiMAX ne znam.

Od mog ortaka teca drzi neku firmu za spediciju pa je radio uvoz preko aerodroma za njih i slucajno su pomenuli (moj cale i on nesto za verat uvoz kineske opreme).

Jel ima neko neki inside informaciju o tome ovde?

Mozda i jeste oprema za WiMax, ali dozvolu dobili nisu.
Jedna stvar je Veratova dozvola za 3,5Ghz za usmereni mikrotalasni link, a drugo je difuzija (broadcast) na nekoj teritoriji.
Morate razumeti da tu postoji vishe cinilaca, nemojte razmishljati "jednodimenzionalno". Pre svega treba napraviti projekat, dokumentaciju itd., itd. pa na osnovu toga dobiti frekvenciju. Takodje postoje tu razni politicko-ekonomski elementi. Veratu je mozda neko nesto obecao na svoju ruku, a posle je neko mocniji reko ne moze.

Niko nece da se dohvati posla da razvlaci kablove... svi bi jedan predajnik na brdo i lova da kaplje. Taj wimax treba da se koristi za sela a u gradovima utp do svakog stana.

Poslednja izmena:
@smith
Pa da (mozda si upravu) ali oprema kineska je stigla :))
Posto su prvi put pustili skakljivu opremu do Madjarske i posle ih svi napadali za taj link. Mozda ce i sada da rizikuju i puste WiMAX opremu po gradu.

E sad kazem ne znam o kakvoj vrsti opreme se radi ali posle one veste logicno mi je da je to to.

Geek, ne slažem se sa tobom. Propusna moć WiMaxa je suviše velika - da bi se rezervisala isključivo za selo...

OT
Btw, Kinezi u b70 su hteli da sagrade i moderan kompleks sa ispostavom MUP-a i sl. od čega bi svi stanovnici tog naselja imali beneficije (sve admin. poslove bi tu završavali, nema cimanja i gužvi u opštini...), ali "naši" nisu dozvolili. Inače, sagradiše nedavno novi i lepši TC pored onog starog; otvoriše ga pre neki dan... Pretpostavljam i da ste svi čuli od Ministarstva za rad da naši neće da beru kukuruz u Mačvi za 30€/dnevno, dok ti isti kinezi hoće! Ajd, nek ministarstvo zabrani uvoz radne snage kako bi zaštitilo domaću /ne/radnu snagu, kad gospoda ne želi da ga bere. Bottom line, nerad ih sigurno nije doveo tu gde jesu, a naši mogu da im kontraše do mile volje svojim zabranama... ;)

@smith: el si ti user "ikovac" na ES-u ili samo c/p njegove postove :))

@geek ne UTP do kuce nego FTTH :))

Poslednja izmena:
Jesam :)
Al da radim c/p - radim! Diskusije su slicne, a i mrzi me da budem kreativan. :p

Poslednja izmena:
Barabo jedna,nema da te mrzi, nego kucaj dvaput isto!! :d

ma raditje svi smartphonovi verovatno
ustvari lepo hopnesh na www.symbian.com/phones pa pogledaj koji telefon podrzava wimax standard tj evo kako pishe na nasjtu shta sve oni pokrivaju pa gledaj koji telefoni mogu da rade sa tim standardima
ZTE provides the full package of WiMAX products based on 3.5GHz, 2.3GHz, 3.3GHz, 3.7GHz 5.8GHz and 26GHz, multi-service terminals like IP data, VoIP, WLAN, VPN and TDM, as well as smooth scalability from IEEE802.16-2004 to IEEE802.16e network.
Uzevsi u obzir da ce takva mreza biti najpre namenjena PDA uredjajima a sve vishe telefona i jesu pda uredjaji verujem da tje to raditi. S tim shto je pitanje kako tje na to odgovoriti nashi mobilni provajderi koji vetj pruzaju takvu uslugu mondo bla bla bla koja za vetjinu nije prihvatljiva zbog cene 1 mb cca 50 kinti i svi onda disable slike i sve ostalo da bi shto manji protok bio al to nije to. Sumljam da ce ova usluga da bude bliza obichnom korisniku. Mobilnost je uvek koshtala.
Sad stoji ovo shto pishe
In January 2006, the first phase of the deployment will be complete offering wireless broadband access to "business" subscribers in Serbia’s capital, Belgrade.
Dakle ponudice ove usluge iskljuchivo vecim preduzecima koja imaju potrebe stalne komunikacije. Znachi neshto kao parking servis. Svi smo videli chovechuljke sa velikim PDA u rukama koji nam chudno zagledaju automobile. Sad je pitanje koliko tje takva vrsta usluge biti potrebna i koliko tje to da koshta. Svi mi obichni smrtnici gledamo na tako neshto s mislju au brza konekcija napokon tju motji da chetujem, downloadujem i bla bla bla dok sam mobilan i vetjini (mladja populacija) tje to biti igrachka da se pokazu. A poenta ovih mreza je u primanju mejlova instantly, konstantnom pristupu bazi podataka matiche firme u cilju boljeg poslovanja i uopshteno laksha komunikacija. Uzevshi u obzir da podrzava i VOIP provajding zaishta je jako dobro reshenje za sve firme kojima je to potrebno dok tje za nas obichne smrtnike tako neshto ostati ipak u domenu SF-a. Ne samo zbog cene vetj koliko nas zaista ima potrebe za takvom uslugom pitanje je sad. Nismo zanimljivo trziste. A sad onaj podatak o 10 miliona prikljuchaka pa mozda ljudi imaju u planu neku "manju" migraciju stanovnishtva. Pa tje trebati mali jung sungovi da se jave svojima u kini hehehehe jedno 9.5 miliona songova i onih 500k za celu nashu zemlju plus region i to je taman to (;
Al nebitno u svakom sluchaju podrzavam to shto pishe na sajtu i radujem se ako nichemu, poshto usluga u pochetku netje biti bash ekonomska i prijemchiva vetjini onda zdravijoj konkurenciji nashim operaterima.

Poslednja izmena:
nema sta da se bojite....tj. nema telekom sanse da moze da zaustavi WiMAX....verat IMA dozvole i na 3.5 i na 5.8 (i na jos nekoliko frekfencija) tako da tu nema vise price. kako ce verat da koristi te talasne duzine to zavisi samo od njih (naravno u zakonskim okvirima, u kojem je u ovom slucaju potpuno obuhvacen WiMAX).

Ne treba samo od verata ocekivati WiMAX vec i od drugih ISP, pa i samog telekoma, sto da ne..

Poslednja izmena:
Posto se ista diskusija vodi i na elitesecurity-u, moram da prenesm odgovor vlasnice verata da ove "vesti" nisu tacne, barem sto se njih tice

@ Smith

znaci da njie ni bilo one sednice na kojoj su Telekomu dali 10-tak dozvola, a veratu i jos jednom ISP-u nisu ili...??

legend je napisao(la):
nema sta da se bojite....tj. nema telekom sanse da moze da zaustavi WiMAX....verat IMA dozvole i na 3.5 i na 5.8

5.8GHz spada u slobodan (ne licenciran) sprektar frekfencija te jelte za to nisu potrebne dozvole...

ISM00000.gif

Obelezene zone su "slobodne".

Koliko ja razumem situaciju Verat ima dozvolu od ranije...
Prema istom postu na es-u i telekom, beotel i Mediaworks (zna li neko ko su oni?) imaju iste dozvole...

Smith je napisao(la):
Posto se ista diskusija vodi i na elitesecurity-u, moram da prenesm odgovor vlasnice verata da ove "vesti" nisu tacne, barem sto se njih tice
U kojoj je to temi saopšteno? Daj link, diskusija o Veratu i ZTE na [es]-u je ovde , a tu nema nikakvih zvaničnih obaveštenja...

Obrati paznju na Site u profilu korisnika radovica i ponesto ce ti se reci...

Vesti su tacne!!

Meni je Zeljko iz 'podrske' verata rekao da su informacije 100% tacne samo sada im je stigla "GOMILA" ruterske opreme od jedne druge kineske firme (rekao je nesto huvej) (u vrednosti od 300.000 evra) a da Wimax stize tek u Decembru.

A o cenama i uslugama ne zna nista ali da nece biti uopste za biznis korisnike nego za kucne korisnike.

Znachi da rezimiramo:
Info koji sam plasirao da nema nista od WiMAX-a kod nas nije tacna (na svu srecu).
Ali onaj deo oko drugog velikog providera definitivno stoji: odustali su od WiMAX-a zbog toga sto nisu dobili dozvolu. Ime provajdera, na zalost, ne mogu da otkrijem. A zasto nece da koriste ne licencirani opseg mi nije bas najjasnije.
Isto tako mi je josh ranije nagovesteno da se nesto deshava sa Veratom. Pre nekog vremena me je jedan drugar koji radi u nekoj revizorskoj firmi pitao gde moze da pogleda neke informacije (i zvanicne i nezvanicne) o Veratu. Rekao je da neko oce da ulaze u njih (ili da ih kupi). Al ja nisam obratio paznju na to tada. Bas cu da se raspitam kod njega da nije slucajno razgovarao sa nekim kosookim chikama.

Smith je napisao(la):
Znachi da rezimiramo:
Info koji sam plasirao da nema nista od WiMAX-a kod nas nije tacna (na svu srecu).
Ali onaj deo oko drugog velikog providera definitivno stoji: odustali su od WiMAX-a zbog toga sto nisu dobili dozvolu. Ime provajdera, na zalost, ne mogu da otkrijem. A zasto nece da koriste ne licencirani opseg mi nije bas najjasnije.
Isto tako mi je josh ranije nagovesteno da se nesto deshava sa Veratom. Pre nekog vremena me je jedan drugar koji radi u nekoj revizorskoj firmi pitao gde moze da pogleda neke informacije (i zvanicne i nezvanicne) o Veratu. Rekao je da neko oce da ulaze u njih (ili da ih kupi). Al ja nisam obratio paznju na to tada. Bas cu da se raspitam kod njega da nije slucajno razgovarao sa nekim kosookim chikama.

ima li novih vesti o ovome ili jos tapka u mestu>>>>?????????????

Slažem se sa to3a al valdja će taj winmax malo razbalžiti konkurenciju i za 200. godina imaćemo internet i u frižideru...

Nazad
Vrh Dno