Šta je novo?

Verat i kinezi uvode WiMax

WiMax je Intel najviše i pogurao. Koliko se sećam koristi opseg od 5-11GHz, domet je teorijski do 30km, a max. transfer teorijski do 70Mbps. U praksi domet do 2-3km i transfer manji ali dovoljan za nekoliko DVD filmova u isto vreme ;). Optička vidljivost ni usmerena antena nisu potrebne, dakle koristi se slično kao mobilni telefon, ima i verzija protokola sa omogućenim roamingom tj. da se bez prekida veze premešta od stanice do stanice.

idi bre, sad kad budem cuvao ovce na planini mogu da surfujem na PDA-u :)

ajde neka neko nadje neki inside info iz Verata kad ce to zaista da pocne!

Kupujem odmah Lap-top sa PCMCIA karticom i nepitam sta kosta samo da daju flat rate!!!

A ne ko gprs skup im internet ko krv :)

ZorMi je napisao(la):
WiMax je Intel najviše i pogurao. Koliko se sećam koristi opseg od 5-11GHz, domet je teorijski do 30km, a max. transfer teorijski do 70Mbps. U praksi domet do 2-3km i transfer manji ali dovoljan za nekoliko DVD filmova u isto vreme ;). Optička vidljivost ni usmerena antena nisu potrebne, dakle koristi se slično kao mobilni telefon, ima i verzija protokola sa omogućenim roamingom tj. da se bez prekida veze premešta od stanice do stanice.

Domet bez opticke vidiljivosti je u teoriji do 15km, ali bi u realnosti trebao da bude duplo manji.

Podsetio sam se malo, dakle kažu:

- max. teorijski domet je 31 milju (oko 50km) na osnovu dozvoljenih kašnjenja signala
- medjutim, u praktičnim probama je dobačeno do 15 km, bez usmerene veze(probano u Mičigenu na delimično šumovitom predelu)
- u gradskim uslovima neusmerene veze, radio zagadjenja, zgrada i drugih prepreka je izmereno ohrabrujućih 3km dometa (mislim da je probano u Čikagu)

- max. predvidjeni protok je 70 Mbps za opseg 2-11GHz i neusmerenu vezu, ali isti standard predvidja i prenos u opsegu 10-66GHz gde mora biti usmerena veza i tu su mogućnosti veće.

- u odnosu na WiFi znatno je unapredjena enkripcija, rukovanje saobraćajem na nodovima i spektralna efikasnost.
- WiMax je visoko standardizovan što treba u startu da obezbedi dobru kompatibilnost uređaja raznih proizvođača

Vec za kraj ove godine najavljuje se masa uredjaja baziranih na WiMAX tehnologiji.Mislim da ce to dosta da poremeti ADSL a sve ovo u kombinaciji sa VoIP-om...ko ce koristiti ove nase "derikoze" telekom,MTS,mobtel.. :d

pa da... wimax + voip je odlicna stvar. samo kupim pda sa wimax karticom i instaliram neki voip softver na njemu i eto meni sati i sati razgovora za male pare. :) naravno isti nalog koristim i kuci na kompu, na laptopu kad odem da obradjujem njivu i sl... :D

super, meni ovo odgovara posto zivim u prizemlju i okruzen sa sa jedne strane zgradama - a sa druge jablanima :S: koji su duplo visi od moje zgrade, te trenutni wireless nije moguce uvesti kod mene.

Realno ili ne realno kinezi objavise na sajtu. Zvao sam juce Verat i rekose mi da pocinju sa uslugom za poslovne korisnike i privatne korisnike pre nove godine a ne zvanicno da ce cene biti iste ko za ADSL samo sto cemo imati mogucnost ("mobilnosti") tako je rekao lik preko telefona. Eventualno da ce postojati nize brzine pristupa sa nesto nizim pretplatama.

Jel ima neko najavu bilo kog drugog provajdera da pocinje sa uslugom? Bilo bi dobro da postoji konkurencija a ne da se ovi rasire ko SBB za kablovsku televiziju i posle da zaje*avaju nas korisnike.

Poslednja izmena:
Nije potrebno da neko drugi pocne s radom, jer ce trebati dve razlicite bazne stanice jedna pored druge... a ne verujem da ce verat hteti da deli svoje stanice sa drugima. Ono sto ce se desiti jeste da omasovljenjem ovakvog nacina konekcije svaki covek ima mogucnost da bira izmedju wimaxa, adsla, kabla i kombinacije lan/wireless (kao kod mene beogrid) tako da ce cene poceti da padaju. E sad ti si verovatno mislio konkurencija u smislu ides gradom surfujes laptopom, nadam se da ce je biti recimo u centru i u jos dve tri opstine, sto ce biti dovoljno da pokrije veliki broj korisnika.

Nadam se da ce ovo sve imati efekat i u ostalim gradovima.

pa naravno da je daleko,

cekamo vec 5 godina za pristojan internet
a sva ocecanja idu po principu. sve je sredjeno samo da pocnemo za realizacijom koaj ce biti sledece godine

i tako tu sledecu nikako da docekamo

delirijum je napisao(la):
Zvao sam juce Verat i rekose mi da pocinju sa uslugom za poslovne korisnike i privatne korisnike pre nove godine ...

Sta znaci "pre nove godine"? Juce videh reklamu na art kanalu za WiMax kod Verata.

sta ide na reklami? posto slabo gledam art. nesto konkretno pricaju ili se samo hvale?

Ne znam jel bilo, ali sam negde procitao da je Velja potpisao 10-tak dozvola Telekomu za Wimax.

Nista bez telekoma! :wall:

Hmm...ako tako krene, mozda uvedem sirokopojasni net u vikendicu :d

delirijum je napisao(la):
parkiranje i mogucnost placanja SMS-om je uvedeno pre u Beogradu nego u Londonu. (naravno zbog interesa) tako moze da se desi da mi dobijemo pre WiMAX nego London.

Offtopic:
Ali zato mnogi delovi grada jos uvek nemaju kanalizaciju a o monofaznoj struji i jednotarifnim brojilima da i ne govorimo :D

Domet zavisi od freq, inace trebalo bi da bude ~50km, a na terenu koji je oko 30% pokriven drvecem pada na 30-ak km.

sto se tice cena same opreme, tj. uredjaja, posto ne bi trebalo da bude externih antena kao na wifi-ju, neke price kazu da ce biti jeftinija od sadasnje opreme za wireless na 2.4ghz

Dakle evo i epiloga:
Vladina agencija za dodelu frekvencija nije dala dozvolu Veratu za uvodjenje Wi-Max-a (nisu dali frekv.). Takodje je odbijen barem josh jedan (veliki) provajder.
Nazalost Telekom i dalje vuce konce. Cekacemo josh na liberalizaciju trzista.

zbog ovoga sam veoma :mad: :mad: :mad:

Koji je drugi provajder, jel znas??? i on je odbijen po istom zahttevu kao Verat???

Smith je napisao(la):
Dakle evo i epiloga:
Vladina agencija za dodelu frekvencija nije dala dozvolu Veratu za uvodjenje Wi-Max-a (nisu dali frekv.). Takodje je odbijen barem josh jedan (veliki) provajder.
Nazalost Telekom i dalje vuce konce. Cekacemo josh na liberalizaciju trzista.

A Telekomu je dala zato 10-tak

A zar ne zvuci malo cudno da bi oni sklapali tamo nekakve ugovore sa nekim Kinezima a da nisu prethodno dobro obavesteni po pitanju mogucnosti dobijanja frekvencije??

Nazad
Vrh Dno