Šta je novo?

Ventilatori bucni pri paljenju

Aleksandar1987

Poštovan
Učlanjen(a)
22.01.2017
Poruke
15
Poena
55
Pozdrav svima,

Ima jedna stvar koja me jako iritira a to je da prilikom paljenja racunara, ventilatori su na 2-3 sekunde bucni i onda se smire. Nekada su vise bucni a nekada manje. U biosu ploce sam podesio krive za ventilatore ali su i dalje bucni na par sekundi. Zasto se ovo desava i da li moze ovo da se nekako namesti? Hvala unapred!
 
Postoji više načina da se ovo sredi. Od raznih krpljenja, budženja, pa da pravilnog rešenja. Pravilno rešenje je zamena starih i kupovina novih. Odavno sam na ovom forumu naučio da tišina košta. Tako možeš da izbereš prema svojoj kupovnoj moći, i predviđanju koliko to treba dugo da radi. Ja na primer imam neke Noctua verntilatore koji mi traju više od deset godina. Uverio sam se koliko je ovo ozbiljna firma, kada su mi poslali besplatno bricket AM4 za stari hladnjak za procesor
 
Verovatno self test koji se desava prilikom boota.
Ventilatori dobiju struju i krenu da se vrte na 100% dok fan controller ne preuzme i limitira.
Baci pogled u biosu, neke maticne ploce imaju opciju da se iskljuci self test taj.
Ako nemas opciju da ugasis onda je hard coded i moraces ili da se naviknes, ne gasis komp ili obezbedis tise kulere.
 
U pitanju je Asus Strix B650E-I ploca a ventilatori su Noctua NF-A12-25, a za CPU kuler Noctua NH-U12A.
 
Pogledaj da li je priključak na ploči namešten na PWM a ne na Auto. Ako je na auto uzme neko vreme da BIOS pronađe koji je tip ventilatora i namesti brzine.
 
Ako moze kratko podpitanje, Imam klasican 80x80 4pin ventilator na cpu kuleru koji radi u idle na 1200rpm ali je dosta stari i nije neki kvalitet.
Hteo bih da ga zamenim sa tisim u svrhu smanjenja buke.
Koji uzeti ventilator koji je manje bucan?
 
Poslednja izmena:
@Devil 2000
Mislis samo ventilator na hladnjaku da zamenis ili kompletan hladnjak tj cooler?
 
Ista stvar se desava i kod mene, fast boot je ukljucen ali i dalje ima tih 2-3 sekunde kad je brzina 100% Cak sta vise mislim da mi od najnovijeg biosa traje i koji sekund duze nego ranije, ali nije nista strasno.
 
@Devil 2000
Mislis samo ventilator na hladnjaku da zamenis ili kompletan hladnjak tj cooler?
Imam masivan bakarni hladnjak, pa bih samo ventilator zamenio.
Ne znam da li moze da se stavi veceg promera koji ima manje obrtaja, da li bi to radilo uopste.
Ovako nesto imam:
1716638915083.png
 
Isto se desavalo kod mene na novom racunaru sa starom 1650 super grafickom kartom, kada sam uzeo novu, problem sa ventilatorima pri paljenju se odjednom resio. I dalje ne kapiram u cemu je bila fora.
 
Meni su se tako vrteli ventilatori na grafičkoj (MSI 660Ti) kad uključim komp jer ih grafička zavrti u kontra smeru na par sekundi da zbaci prašinu koja se eventualno nataložila. Tako je bila napravljena.
 
nemoj da palis, tj nemoj da gasis racunar :)
 
Namestio sam na PWM ali i dalje isto.
Meni se ovaj problem prvi put pojavio juce. Imao sam stock intelov kuler 3pin za cpu i normalno se palio. Juce sam ubacio kvalitetniji 4pin kuler i sada mi se ponasa tako kao kod tebe, prve dve sekunde radi na max i onda se smanji na neku normalu.
 
Nazad
Vrh Dno