Šta je novo?

Venice overclocking

Lukija je napisao(la):
http://testmem.nm.ru/snm.htm#09

verzija 1.7.0 (160), pusti za pocetak L2 cache test (osetljiv), FPU test (takodje) a u podesavanjima stavi 100% load. Zatim pusti test za RAM (long), traje oko 1.5h na 2.4GHz i sa 1GB RAM-a.

Zanimljivo je da je moja masina 100% stabilna, prime95, 3d markovi, igrice, sve prolazi (@2.8 Ghz), ali FPU test puca posle 20 minuta. I to ne da puca, neko izlece BSOD...

Nedjo je napisao(la):
Poenta je da nema nF4 ULTRE koja omogucava to sto omogucava DFI LP Ultra!

CPU voltaza do 2V - budalastina, sve preko 1.65 je nepotrebno
Vdimm do 4V - jos veca budalastina, pogotovo zbog mem. kontrolera, a da ne pricamo da je opcija beskorisna u slucaju TCCD modula
modd u SLI - svaka ploca sa nF4 chipsetom moze da se modduje
memorijski delioci, LDT delioci - svaki MSI, a od skora i GA to ima, u krajnjoj liniji postoji mogucnost da se rucno igras sa CPU registrima i sam podesis delioc koji tebi odgovara
layout - dobar i nista vise od toga, kuler od chipseta je prilicno lose uradjen

I stvarno ne razumem sta to DFI ima sto drugi nemaju? Mnogo BETA BIOS-a? Odlican OC potencijal? Od tog klokovanja nema nista, ako ne ubodes dobar primerak CPU...Dzaba sve te opcije i ploce...

genijalcin@23 je napisao(la):
Zanimljivo je da je moja masina 100% stabilna, prime95, 3d markovi, igrice, sve prolazi (@2.8 Ghz), ali FPU test puca posle 20 minuta. I to ne da puca, neko izlece BSOD...

Znaci nije stabilna, jer moja prolazi sve to. Ali sam se zadovoljio sa 2.4GHz. Bolje da radi na 2.4GHz nego raducka na 2.6GHz. Mada je i pitanje koliko je stabilno na 2.4GHz. Ovi testovi jesu OK ali daleko od savrsenstva.

Lukija je napisao(la):
Znaci nije stabilna, jer moja prolazi sve to. Ali sam se zadovoljio sa 2.4GHz. Bolje da radi na 2.4GHz nego raducka na 2.6GHz. Mada je i pitanje koliko je stabilno na 2.4GHz. Ovi testovi jesu OK ali daleko od savrsenstva.

Prime (sve testove) sam vrteo po 24h i prolazi bez problema...Ne'am pojma...

I stvarno ne razumem sta to DFI ima sto drugi nemaju? Mnogo BETA BIOS-a? Odlican OC potencijal? Od tog klokovanja nema nista, ako ne ubodes dobar primerak CPU...Dzaba sve te opcije i ploce...
DFI ima sve to zato sto su koriscene exstra kvlitetne komponente! DFI-u nije problem da izgura i 1200 MHz Hyper Transport magistralu!
Da bi u opste razmisljao o 4V za memaru moras da napravis fenomenalnu naponsku jedinicu, o BIOS-u da ne pricamo... nema ploce koja ima tako sofisticiran BIOS. Jedno je gomila opcija, a drugo je da sve one imaju smisla.
Jasno da je CPu izuzetno BITAn, ali primera radi, Winchester koji ni u snu na NEo4 Platinumu nije mogao 2.6 GHz, na DFI Ultri bez problema radi na toliko!
Gigabjt je vic za DFI i apsolutno je deplasirano porediti te dve ploce! MSI je dobar, ali ne toliko. U ostalom svi extremni OC-i 64-ke su odradjeni na DFI-u, a za to svakako postoji debeo razlog

Nedjo je napisao(la):
DFI ima sve to zato sto su koriscene exstra kvlitetne komponente!

Koje su apsolutno identicne onima koji se nalaze na MSI. Baci pogled na komponente na DFI i MSI.

Nedjo je napisao(la):
DFI-u nije problem da izgura i 1200 MHz Hyper Transport magistralu!

Nije mu problem, pogotovo sto freq. HT u vecini slucajeva zavisi od CPU, a ne ploce. Na stranu to da HT uopste ne utice na performanse.

Nedjo je napisao(la):
Jasno da je CPu izuzetno BITAn, ali primera radi, Winchester koji ni u snu na NEo4 Platinumu nije mogao 2.6 GHz, na DFI Ultri bez problema radi na toliko!

Ako nisi koristio x.5xx BIOS-e, onda me cudi kako si uopste i uspeo da klokujes procesor. Na MSI mozes da (posteno) klokujes samo ako koristis x.5 ,,overclockerske,, BIOSe.

Nedjo je napisao(la):
Gigabjt je vic za DFI i apsolutno je deplasirano porediti te dve ploce!

Jeste vic, ali nemoj da potcenjujes GA, koji pravi sve bolje i bolje ploce.

Nedjo je napisao(la):
MSI je dobar, ali ne toliko. U ostalom svi extremni OC-i 64-ke su odradjeni na DFI-u, a za to svakako postoji debeo razlog

Sta ti smatras pod extremno? Eno, i ja sam postigao 3.05 sa SD na MSI. Daj mi neki azot i dobru memoriju, pa ces da vidis da i na MSI moze da se postigne dobar rezultat. To sto se svi ,,overclocker,,-i pale na DFI, a ne na MSI, to je druga stvar, tj. predrasuda. Ali ja ih ne osudjujem, posto ljudi idu uvek onom linijom "daj jos V, mozda mi zatreba". Nek im vec neko objasni da im ne treba :D

Poslednja izmena:
Eno, i ja sam postigao 3.05 sa SD na MSI.
MSI-ova SLi i Ultra ploce su dve potpuno razlicite ploce! MSI-ova Ultra i DFI-ova ultra se ne mogu porediti u kvaliteativnom smislu. sa Diamondom je druga stvar. To jeste definitivno dobra ploca, mnogo bolja od PLatinuma i uporediva sa DFI-em. Na strani DFI-a je i dalje BIOS koji i u zvanicnoj verziji je najbolji u odnosu na sve ostale nF4 ploce kojima trebaju kojekave bete i OC izdanja BIOS-a da mu pridju blizu

U velikoj sam dilemi koji cooler da uzmem za Venice i dvoumim se izmedju Thermalright XP-90c i Coolermaster Hyper 6. Thermalright je duplo skuplji a po testovima sa neta hladi za manje od jednog stepena bolje od Hyper 6-ice.
Koji od ova dva mi preporucujete za maksimalni moguci overclock i koliko bolji rezultat u Mhz. ocekivati sa Thermalrightom u odnosu na Hyper 6 ?
Uzgred, koji je po vama najbolji vazdusni cooler koji se moze kupiti?

Pa ja i jesam pricao o Diamondu, koji i imam. Cak i ja znam da je bolji od Platinuma (nakon sto mi je to Mancha rekao, sam sam proverio po forumima).

Prime (sve testove) sam vrteo po 24h i prolazi bez problema...Ne'am pojma...

Pa ti onda vrti samo prime na toj masini i nema zime :d Elem, probaj ovo cudo, kazu da je osetljiviji od prime-a. Ja sam pustio 6h torture test i prosao je bez problema (kazu da i onaj test do 30min pre detektuje nestabilnosti nego prime):

http://www.ocbase.com/OpenBeta/OCCTv0.91.exe

Calibra 4WD je napisao(la):
2.Veci i nevezan za overklok-preksinoc sam reinstalirao win Xp sp1 i stavio Sp2 i sve radi kao sat sem tastature?!?!
Win ju je prepoznao i instalirao ali kad sam prvi put restartovao tastatura nije htela da radi,tj u device manageru stoji zuti uzvicnik i pise da ima problema prilikom startovanja uradjaja.

Isti problem ima moj drugar na Gigabyte ploči sa Winchesterom. Ako rešiš podeli sa nama rešenje. Isto je čistu mašinu digao, SP2 valjda, i tastatura ne radi dok se ne odradi uninstall i dok je ponovo ne pronađe.

Elem jedan komentar vezan za ploce: opcije u BIOS-u nisu big deal. Svaki proizvodjac moze da ih napuca ako hoce, dokumentacija je dostupna kod AMD-a (BIOS and Kernel Developer's Guide for AMD AthlonTM 64 and AMD OpteronTM Processors). Neki momenti koje DFI donosi mogu da prevagnu tipa, snimanje podesavanja, ugradjen memtest, defaultovanje kada se pretera sa OC .... ali to je stvar komfora. I izbor komponenti nije big deal, svi koriste manje vise isto. Ono gde DFI dobija konkurenciju jer nacin na koji je sve to sklopljeno. Ocigledno da layout ploce i jos neki inzenjerski trikovi i sl mnogo znace za bolji OC. Do sada sam posedovao Abitove ploce, uvek im je falilo nesto, ako nista makar ispeglan BIOS. Sa DFIem , da kucnem u drvo, nemam problema.

Recimo ovaj post je jako zanimljvi:

http://www.dfi-street.com/forum/showthread.php?t=12687

nidza je napisao(la):
Isti problem ima moj drugar na Gigabyte ploči sa Winchesterom. Ako rešiš podeli sa nama rešenje. Isto je čistu mašinu digao, SP2 valjda, i tastatura ne radi dok se ne odradi uninstall i dok je ponovo ne pronađe.

Izgleda da sma resio problem,sa iskljucivanjem opcije aloow USB mouse suport?!?!?Totalno nelogicno,pogotovo jer ja koristim USB mis,ali sada radi sve OK posle 3-4restarta. Hvala Genijalcini 23 za pomoc

Poslednja izmena:
Da se vratimo na temu,evo mojih novih rezultata

FSB 312Mhz mnozioc 9 ukupno 2808Mhz pri naponu od 1.5V HTT namesten na 2.5 sto mu dodje oko 780Mhz.Memroija Infenion 512MB DDR 400 stavljena na 133Mhz sto posle overkoloka daje 200Mhz pri setovanjima 1T 2.5-3-3-7.

Uspeo sam da izvucem preko 1000poena u cpu testu 3D Marka 2003,to me je bas odusevilo jer nisam ocekivao toliki skor

Igre,3D markovi i n! testovi prolaze bez ikakvih problema,onaj Lukijin prolazi sem zadnjeg koji posle 2 sec prekine test.Mnogo konfuzan program.
Jel ima nesto sem prime-a za test stabilnosti sistema?I ako moze link za taj prime koji koristite

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Pa ti onda vrti samo prime na toj masini i nema zime :d Elem, probaj ovo cudo, kazu da je osetljiviji od prime-a. Ja sam pustio 6h torture test i prosao je bez problema (kazu da i onaj test do 30min pre detektuje nestabilnosti nego prime):

http://www.ocbase.com/OpenBeta/OCCTv0.91.exe

Elem, nocas sam pustio L2 i FPU test i sada prolazi? Stvarno mi nije jasno. Probacu i ovaj OCCT, pa cemo da vidimo. To bi trebalo da bude to.

Dobar ti je i onaj link za DFI.

Poz

Poslednja izmena:
Izgleda da sma resio problem,sa iskljucivanjem opcije aloow USB mouse suport?!?!?Totalno nelogicno,pogotovo jer ja koristim USB mis,ali sada radi sve OK posle 3-4restarta. Hvala Genijalcini 23 za pomoc

Nije nelogicno, slicne probleme je imao i Abit, recimo ja sam imao BSOD prilikom shutdowna ako to namestim u BIOS-u.

Igre,3D markovi i n! testovi prolaze bez ikakvih problema,onaj Lukijin prolazi sem zadnjeg koji posle 2 sec prekine test.Mnogo konfuzan program.
Jel ima nesto sem prime-a za test stabilnosti sistema?I ako moze link za taj prime koji koristite

Brate zar ti ne citas postove ili zaxebavas? Imas OCCT nekoliko postova pre:
http://www.ocbase.com/OpenBeta/OCCTv0.91.exe - pusti torture test preko noci

Prime 24.11:
http://mersenne.org/gimps/p95v2411.zip - (pusti 24h test, prime je ljigav, zna da pukne posle 16 ili 18h zato bar 24h mada mu je potrebno oko 10h da okrene krug, posle toga ponavlja testove)

S&M si vec skinuo. FPU test je najrigorozniji i provaljuje brzo da li je CPU nestabilan. Znaci ako puca, nema stabilnosti. FPU je ipak AMDovo najjace oruzje, ako tu puca ..... shvatas poentu. Meni prolazi na 2.55GHz (Winchester 3000+ , ali tek na 1.65V, preko toga ne idem jer je to plafon koji AMD propisuje za Vcore kao i 2.95V za Vddr).

P.S. Ovo su sve bile igrarije, ultimativni test je Win64, mnogo je osetljiji. Meni masina prolazi sve torture na 2.4 GHz pod Win32 , cak i S&M full test pod Win64 ali mi u event logu pise s vremena na vreme Machine Check Error. Evo sta kaze M$ :

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q895560

Ovo error in BIOS moze biti svasta, nekome pomaze prebacivanje as 1T na 2T.

Daklem, jurite stabilnost pa tek onda MHz.

Poslednja izmena:
Elem, nocas sam pustio L2 i FPU test i sada prolazi? Stvarno mi nije jasno. Probacu i ovaj OCCT, pa cemo da vidimo. To bi trebalo da bude to.

Super, Winchester strikes back. Taj tvoj primerak izgleda voli TCCD vise nego moj. BTW, ajd neka neko od modova stavi u sticky linkove za DL stability test programa i kratko uputsvo, spreman sam da participiram.

Lukija je napisao(la):
Super, Winchester strikes back. Taj tvoj primerak izgleda voli TCCD vise nego moj. BTW, ajd neka neko od modova stavi u sticky linkove za DL stability test programa i kratko uputsvo, spreman sam da participiram.
Napravi poseban tred sa linkovima i kratkim objasnjenjima, pa cemo da ga "zalepimo"! ;)

Nedjo je napisao(la):
Napravi poseban tred sa linkovima i kratkim objasnjenjima, pa cemo da ga "zalepimo"! ;)

Bilo bi super da napravite taj sticky,za ovakve kao ja sto su dosadni sa milion pitanja.

Update: Nesto mi je los ovaj Gygabyte K8NF9 :d
FSB 323Mhz mnozioc 9 ukupno 2907Mhz pri naponu od 1.55V HTT namesten na 2.5 sto mu dodje oko 808Mhz.Memroija Infenion 512MB DDR 400 stavljena na 133Mhz sto posle overkoloka daje 207Mhz pri setovanjima 1T cas3-3-3-8(ovde sam malo smanji latencije jer je memorija krs).

Jedini novi tweak je bila upaljen klima i zatvorena vrata moje sobe,sto je spustilo temp oko 7-8stepeni.

Sad cu da probam prime jedno 30min da vidim kako sljaka,a veceras cu da ga pustim preko 10h

je'l ovaj OCCT valja čemu ili da bacim ovog Semprona u đubre? Isto puca test posle sekund, prsne i sam program. Prime95 može da se vrti beskonačno, S&M isto, 3DMarkovi svi besprekorno. Nikad nikakav problem sa računarom koji se ne gasi praktično nikad.

edit: nasvirao sam voltažu koliko sam mogao i bogami je potrajalo dok je OCCT prs'o. Počinjem da delimično verujem programu, definitivno više nego Prime-u i S&M-u. Izgleda da Prime baš i nije najsigurnija stvar.

Poslednja izmena:
OCCT zna da pukne ali kod izlaska iz istog, izgleda da ima veze ako se ukljuci monitoring temperature preko MBM.

@Calibra 4WD
Jesi li probao prime na 2907mhz ?
Daj uradi cpu-z, super pi ili 3dmark, bas me interesuje na koliko ce hteti da vrti ove testove.
Jel ti Venice jos uvek sa box coolerom ili si montirao neki kvalitetniji?

Jos jedan savet za nove overclockere. Ako vec stavljate box cooler, ispolirajte malo dno finom smirglom i stavite neki pristojnu pastu. Ne znam koliko ima uticaja ali Winchester na 1.65V i 2550MHz (9x283 , memclk 200) posle S&M fpu testa dodje do 51*C sto je po meni odlicno. U leru oko 35*C.

Memroija Infenion 512MB DDR 400 stavljena na 133Mhz sto posle overkoloka daje 207Mhz pri setovanjima 1T cas3-3-3-8(ovde sam malo smanji latencije jer je memorija krs)
Pazi ja imam Infineon koji na Axp-u i 8RDA+ ide bez ikakvih problema CAS2-3-2-11
Takod a definitivno nije krs, sta vise u pitanju je jedna od boljih memorija u svojoj cenovnoj kategoriji!
BTW
Sjajn o/C! Bas te 'oce te komponente koje si nabavio! ;)

Nije prosao prime na 2900Mhz ka ni Fpu test u onom SM testu?!?!

Ali zato 3Dmarkove prolazi kao od sale i sve moguce operacije po windowsu.

Gasim klimu,dosta je bilo za danas ima da nazebem od hladnoce.

Trenutno se vozim na 2700Mhz (9*300Mhz) sa naponom od 1.45Vdok mi u pozadini radi FPU test(mnogo *******,procesor se greje kao rerna u njemu!!!),na long duzini koja je oko 60min.Radi bez problema,jedino me pomalo brine temperatura koja iznosi posle 20min testa citavih 55stepeni!!

E da od jutros mi Box kuler konstantno vrti 3100obrtaja,a ranije je cim temp ode preko 40c povecavao linearno brzinu do 4000obrtaja,jesam li zeznuo nesto?

Moso je napisao(la):
@Calibra 4WD
Jesi li probao prime na 2907mhz ?
Daj uradi cpu-z, super pi ili 3dmark, bas me interesuje na koliko ce hteti da vrti ove testove.
Jel ti Venice jos uvek sa box coolerom ili si montirao neki kvalitetniji?

Prime i S/M nisam probao na 2907,ali su 3Dmarkovi 2001 i 2003 prosli po nekoliko puta.Koristim i dalje Box kuler i najverovatnije cu i ostati na njemu,jedino me moze neka tisa kombinacija privuci+da ne kosta vise od 10-ak evra

2700MHz je prava mera, kompromis izmedju performansi,temperature i buke. Probaj da ispoliras malo cooler, stavis pastu i stavis malo bolju ventilaciju u kucistu.

P.S. Probaj OCCT na 2700MHz, zivo me interesuje. Dovoljno je 30 minuta.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Pazi ja imam Infineon koji na Axp-u i 8RDA+ ide bez ikakvih problema CAS2-3-2-11
Takod a definitivno nije krs, sta vise u pitanju je jedna od boljih memorija u svojoj cenovnoj kategoriji!
BTW
Sjajn o/C! Bas te 'oce te komponente koje si nabavio! ;)

slazhem se sa tobom, teshko da je infineon krsh, moji moduli od 256MB voze se 'ladno na 2-2-2-11, ako se neko secha testa memorija iz nekog od proslogodishnjih Digital!-a ljudi koji su je testirali imalisu samo rechi hvale za istu. Sorry malo je off topic ali morao sam ;)

Nazad
Vrh Dno