Šta je novo?

VelociRaptor umesto SSD-a

RAID je nepraktičan iz više razloga i zbog toga nije dobro rešenje za desktop računar. Njegovi sintetički sekvencijalni rezultati su idealizacija, u realnosti stvari stoje bitno drugačije. Svima je jasno, naročito sa pojavom SSD drajvova, da za desktop računar treba koristiti SSD drive za sistem i disk velikog kapaciteta za storage drive. Takav koncept podržavaju i sami proizvođaći diskova jer se sve više proizvode/prodaju diskovi sa velikim kapacitetom čije su performanse sekundarne a insistira se na smanjnju buke i potrošnje.

Ako bi mogao da objasnis kako je to RAID ne praktican? Dobar SSD je i dalje jako skup. Raptor ce uvek imati bolji access time od bilo koje raid0 7200rpm kombinacije. Prosto tih 2800rpm vise prave tu razliku. Transfer rate je vec druga prica i tu je rezultat na strani raid-a. Evo dve slicice sa WD6401AALS u raid0 konf. 2 particije po 150gb, s'tim da je win 7 na kome je radjen test na drugoj particiji, tj. nije na "brzem" delu ploce.

Prilozi

• hd.jpg
    hd.jpg
    234.3 KB · Pregleda: 54
Razloga je puno i teško mi je da ih rangiram po težini jer nekima su bloker, a nekim ne predstavljaju problem pa ću ih navesti redom koji u računarskoj tehnici nema naziv (da ne kažem čitam redosledno iz strukture koja se zove moždano stablo asocijacija)

- pri instalaciji je na windowsu xp potrebno obezbediti raid driver
- mislim da je i dalje nemoguće dobiti podatak o temperaturi diskova u raidu
- koliko god da je mala verovatnoća otkaza upravo ste je udvostručili
- kada menjate ploču lako se može desiti da novi kontroler nije kompatibilan sa starim raid nizom (npr. Abit AV8 -> MSI K8N Neo2 Platinum)
- kada poželite da zamenite diskove imate situaciju da opet treba kupiti dva diska a dva stara čekaju na prodaju (da ne pominjem drastičan slučaj mitra mirica on je ekstrem :d)
- ukoliko stavite jednu particiju na raid niz imate situaciju da imate previše mesta na sistemskoj particiji (rasipanje prostora)
- ukoliko stavite više particija imate situaciju da su vam podaci fizički povezani (situacija koju treba izbegavati)
- buka i vibracije se takođe udvostručuju (doduše biće i superpozicije i atenuacije :D)
- ako vam trebaju isključivo performanse u SSD eri postaje deplasirano

Ako bi mogao da objasnis kako je to RAID ne praktican? Dobar SSD je i dalje jako skup. Raptor ce uvek imati bolji access time od bilo koje raid0 7200rpm kombinacije. Prosto tih 2800rpm vise prave tu razliku. Transfer rate je vec druga prica i tu je rezultat na strani raid-a. Evo dve slicice sa WD6401AALS u raid0 konf. 2 particije po 150gb, s'tim da je win 7 na kome je radjen test na drugoj particiji, tj. nije na "brzem" delu ploce.

Već sam objasnio na prethodnoj strani da 10k vs 7k2 doprinosi veoma malo access time-u, najviše je do konstrukcije samog diska.

Što se rezultata tiče, upravo sam pustio HD Tune Pro na mom disku, WD 640 Black, neću ništa komentarisati, sam uporedi rezultate signle disk vs. RAID0, pa zaključi šta si RAID-om dobio. :)

Prilozi

• WD 640 Black - HD Tune Pro - Random Access - Read.jpg
    WD 640 Black - HD Tune Pro - Random Access - Read.jpg
    92.6 KB · Pregleda: 56
- kada menjate ploču lako se može desiti da novi kontroler nije kompatibilan sa starim raid nizom (npr. Abit AV8 -> MSI K8N Neo2 Platinum)
- kada poželite da zamenite diskove imate situaciju da opet treba kupiti dva diska a dva stara čekaju na prodaju (da ne pominjem drastičan slučaj mitra mirica on je ekstrem :d)
- ukoliko stavite jednu particiju na raid niz imate situaciju da imate previše mesta na sistemskoj particiji (rasipanje prostora)
- ukoliko stavite više particija imate situaciju da su vam podaci fizički povezani (situacija koju treba izbegavati)
- buka i vibracije se takođe udvostručuju (doduše biće i superpozicije i atenuacije :D)
- ako vam trebaju isključivo performanse u SSD eri postaje deplasirano

-Kad su za RAID bili potrebni drajveri SSD nije ni postojao, tako da mislim da te dve stvari ne mogu da se porede u ovom kontekstu.
-Ne mogu da se ocitavaju temperature sa RAID-a koliko znam ali ja stvarno ne vidim to kao neki problem. Koliko ljudi znas da imaju RAID a da neki kuler ne radi pored?
-Failure sigurno postoji ali ti kazes SSD+neki hard za storage, isto tako i ja praktikujem samo sa RAID-om. Ostaje 2x veca sansa za kvar ali ako izuzmemo postojanje backup-a, za RAID-a se "mogu" spasiti podaci dok za SSD ne verujem....ako vrisne naravno.
-Kad menjam plocu UVEK radim reinstall bez obzira na kontroler.
-Particionisanje i "rasipanje" prostora o kom pricas je tvoje subjektivno misljenje.
-Trebaju performanse i ako pricamo o odnosu performanse\velicina\cena SSD gubi.....za sada.

Već sam objasnio na prethodnoj strani da 10k vs 7k2 doprinosi veoma malo access time-u, najviše je do konstrukcije samog diska.

Što se rezultata tiče, upravo sam pustio HD Tune Pro na mom disku, WD 640 Black, neću ništa komentarisati, sam uporedi rezultate signle disk vs. RAID0, pa zaključi šta si RAID-om dobio. :)

Dobio sam komotan rad u virtuelnom okruzenju, zbog cega sam i napravio RAID. Meni razlika o kojoj pricamo u access-u ne znaci nista. Gde osecas konkretno razliku izmedju
tvojih 12ms kao najmanju cifru i 7ms kod Rapora? Jel ovo ms znaci milisekunde? ,) Access time se oseca na serverima gde ima gomila I/O. Tu to znaci. A i na tim serverima su opet RAID resenja. Pokreni par virtuelnih mashina pa ces da vidis koliki ti je onda access ;)

Placebo efekat, tj. ništa komotniji rad nisi dobio nego da koristiš single disk. Na serverima se koristi RAID, tačno, ali se koriste i RAID kontroleri koji koštaju. Ovo na pločama čak nije ni pravi RAID kontroler, zove se softverski RAID jer se RAID operacije obavljaju na nivou drajvera. Ukoliko si koristio bilo koji Linux, mogao si da vidiš da on lepo vidi diskove kao nezavisne uređaje, iako je u RAID BIOSu podešen RAID mod i napravljen RAID volume, što bi bilo nemoguće da se radi o pravom RAID kontroleru.

Access time je bitan gde god ima bilo kog vida multitaskinga, a upravo je bitan za to o čemu ti pričaš (VM). Možda par milisekundi ne deluje kao velika razlika, ali par milisekundi je čitava večnosti za CPU dok čeka. :)

Protok koji mere HD Tach i HD Tune Pro Benchmark (prva slika koju si postavio), ne znači skoro ništa, jer disk nikad u realnom radu neće čitati fajlove od par desetina ili stotina megabajta i da mu je seek track-to-track.

Jedino se sa ovim slazem, sve ostalo navedeno iz mog ugla ne predstavlja problem.
Ovo sa kontrolerima na maticnim plocama jeste softverska i amaterska
varijanta.
U slucaju potrebe Raid1 konfiguracije obicnom korisniku zavrsava posao
U slucaju Raid0 konfiguracije, kao kod mene mislim da je izvucen
maksimum iz sada-vec-prosecnih hard diskova.
Trebalo bi napraviti sistem particiju samo na prvih 100GB diska
WD 640GB pa probati HDTune i onda uporediti.
Po meni, takodje bi bilo interesantno videti nova 4 Samsung SpinPoint F3 diska u
Raid0 konfiguraciji ...

Ja imam Gigabyte-ov RAID (JMicron kontroler, ako se ne varam), i ne treba mi pomenuti drajver... Mozda mislis na Intelov RAID!?

Ovo je djelomicno tacno! Imas program na Hiren's BootCD-u (cini mi se da se zove SmartUDM, verzija 2.00), cita SMART diskova u RAID-u bez ikakvih hardverskih intervencija na samoj konfiguraciji (hard diskovima)... Slazem se da nije prakticno kao kad bi mogao pratiti temperature i ostale parametre iz Windows-a, ali moze posluziti!

Sta si mislio pod ovim "superpozicija i atenuacija", ili je zezancija? ;)

Placebo efekat, tj. ništa komotniji rad nisi dobio nego da koristiš single disk.
Ovo nije tacno.
Na serverima se koristi RAID, tačno, ali se koriste i RAID kontroleri koji koštaju. Ovo na pločama čak nije ni pravi RAID kontroler, zove se softverski RAID jer se RAID operacije obavljaju na nivou drajvera. Ukoliko si koristio bilo koji Linux, mogao si da vidiš da on lepo vidi diskove kao nezavisne uređaje, iako je u RAID BIOSu podešen RAID mod i napravljen RAID volume, što bi bilo nemoguće da se radi o pravom RAID kontroleru.
Istina, kostaju. Ali ako nesto radi na raid principu onda je raid bez obzira da li je sw hw kontroler. U Linux se ne razumem tako da ne mogu da komentarisem.
Access time je bitan gde god ima bilo kog vida multitaskinga, a upravo je bitan za to o čemu ti pričaš (VM). Možda par milisekundi ne deluje kao velika razlika, ali par milisekundi je čitava večnosti za CPU dok čeka. :)
Opet ti kazem, taj access time o kom pricamo u kucnim uslovima nikad neces osetiti.
Protok koji mere HD Tach i HD Tune Pro Benchmark (prva slika koju si postavio), ne znači skoro ništa, jer disk nikad u realnom radu neće čitati fajlove od par desetina ili stotina megabajta i da mu je seek track-to-track.
Cekaj, ti "osecas" razliku izmedju 12ms i 7ms a pricas mi o realnom radu? Sama cinjenica da mi ti objasnjavas da je single hdd brz kao i RAID 0 mi govori da ovaj razgovor nigde ne vodi.

Koristio sam RAID0 i to ne mesec-dva, nego par godina u kućnim uslovima na ICHxR kontroleru, upoređivao, isprobavao, istraživao i došao do zaključka do kog sam došao.

Tarmi Ricmi se kune u access time, ti kažeš da je potpuno nebitan, ja kažem da je dosta bitan. Kome verovati? :)

Uživaj sa svojim RAID-om, ja odustajem, rekao sam šta sam imao jednom, nema potrebe da repliciramo dalje jedno te isto.

Poslednja izmena:
I ne vodi..
Tema je bila o Raptorima i SSD-ima..
Ovo je vec preraslo u polemiku, RAID ili ne..

Raid ima svoje prednosti i svoje mane.

Raptor je bolji od bilo koje kombinacije i tweak-ovanja obicnih 7.2k diskova.

SSD e bolje resenje od Raptora, jedino sto Raptor ima bolju cenu €/GB.
Takodje, obican disk ima bolju cenu €/GB..

Bira se onako kako finansijski moze da se izvede u odnosu na potrebu za brzinom i GB..

Sto se tice RAID nizova, diskusija bi trebala da se nastavi u temi za to, a ova tema je dovoljno zatrovana..

Sta si mislio pod ovim "superpozicija i atenuacija", ili je zezancija? ;)

Vibracije su u osnovi mehaničke oscilacije, a kako motor ima konstantan broj obrtaja u pitanju su periodične oscilacije. Kod oscilacija imaš pojam interferencije gde talasi međusobno interaguju a rezultat tog međusobnog delovanja je konstruktivna ili destruktivna superpozicija. Atenuacija je destruktivna superpozicija kod koje je rezultujuća amplituda oscilacija manja od amplituda talasa koji su učestvovali u interferenciji.

Vibracije su u osnovi mehaničke oscilacije, a kako motor ima konstantan broj obrtaja u pitanju su periodične oscilacije. Kod oscilacija imaš pojam interferencije gde talasi međusobno interaguju a rezultat tog međusobnog delovanja je konstruktivna ili destruktivna superpozicija. Atenuacija je destruktivna superpozicija kod koje je rezultujuća amplituda oscilacija manja od amplituda talasa koji su učestvovali u interferenciji.

Hm, ima logike, posto sam skontao da ponekad imam ogromne vibracije na svom Chieftec kucistu (katkad ona vratasca zavibriraju, pa ih moram malo "kučiti" da "iskoci" i rezonancije ili cega vec... To nisam imao sa prijasnjim single hard diskom!
Bila je tema ovdje na forumu o tim vibracijama koje proizvode diskovi, stetnim posledicama i sl. - moracu vidjeti kako da ovo ublazim! Uh, bas odoh offtopic...

Hvala za info!

Raid ima svoje prednosti i svoje mane.
Raptor je bolji od bilo koje kombinacije i tweak-ovanja obicnih 7.2k diskova.

Svaka stvar ima prednosti i mane. Ovo drugo moze biti samo tvoje misljenje a ne konstatacija.

SSD e bolje resenje od Raptora, jedino sto Raptor ima bolju cenu €/GB.
Takodje, obican disk ima bolju cenu €/GB..

Opet se vracamo na prednosti i mane.

Bira se onako kako finansijski moze da se izvede u odnosu na potrebu za brzinom i GB..

Ovde se slazemo.

Koristio sam RAID0 i to ne mesec-dva, nego par godina u kućnim uslovima na ICHxR kontroleru, upoređivao, isprobavao, istraživao i došao do zaključka do kog sam došao.

Koji je to zakljucak? Da se nista prakticno ne dobija sa raid0 u odnosu na tvoj single hdd? Please...

Tarmi Ricmi se kune u access time, ti kažeš da je potpuno nebitan, ja kažem da je dosta bitan. Kome verovati? :)

Nisam tako rekao. Evo sta sam rekao "Meni razlika o kojoj pricamo u access-u ne znaci nista. Gde osecas konkretno razliku izmedju
tvojih 12ms kao najmanju cifru i 7ms kod Rapora? Jel ovo ms znaci milisekunde? Access time se oseca na serverima gde ima gomila I/O. Tu to znaci."

Uživaj sa svojim RAID-om, ja odustajem, rekao sam šta sam imao jednom, nema potrebe da repliciramo dalje jedno te isto.

Uzivam, hvala. Pogotovo u u citavanju OS-a, programa, igrica :d

Koji je to zakljucak? Da se nista prakticno ne dobija sa raid0 u odnosu na tvoj single hdd? Please...

Napisano već par puta, nema potrebe da se ponavljam, prelistaj temu...

Nisam tako rekao.
Na ovo sam mislio:
Opet ti kazem, taj access time o kom pricamo u kucnim uslovima nikad neces osetiti.
Što drugim rečima znači da je potpuno nebitno, ako se, po tvojim rečima, nikad i nigde u kućnim uslovima neće osetiti.

Na silu ne vredi, to što ćeš u nedoglet citirati moje postove i negirati ih, nema smisla. Rekao sam ti da uporediš rezultate, tvoj RAID0 vs. moj single disk, već iz toga bi neke stvari trebalo da budu jasne. U realnom radu, nijedno učitavnaje neće biti brže više od pola sekunde sa RAID0-om, a biće situacija gde će RAID0 biti i osetno sporiji. Jedino gde će RAID0 biti uvek i osetno brži od single diska je kopiranje velikih fajlova i to je to.

Napisano već par puta, nema potrebe da se ponavljam, prelistaj temu...

Na ovo sam mislio:

Što drugim rečima znači da je potpuno nebitno, ako se, po tvojim rečima, nikad i nigde u kućnim uslovima neće osetiti.

Na silu ne vredi, to što ćeš u nedoglet citirati moje postove i negirati ih, nema smisla. Rekao sam ti da uporediš rezultate, tvoj RAID0 vs. moj single disk, već iz toga bi neke stvari trebalo da budu jasne. U realnom radu, nijedno učitavnaje neće biti brže više od pola sekunde sa RAID0-om, a biće situacija gde će RAID0 biti i osetno sporiji. Jedino gde će RAID0 biti uvek i osetno brži od single diska je kopiranje velikih fajlova i to je to.

Za kraj...DA, smatram da je razlika izmedju 7ms i 12ms APSOLUTNO nebitna. Konkretno sam ti rekao gde je access bitan, gde je broj IOPS-a ogroman. Ako te mrzi da pises ne ulazi u diskusiju, da si napisao konkretno i objasnio sem "sto si testirao i sl" ne bih te pitao vise. Tebi se prednost raid 0 svodi na "Jedino gde će RAID0 biti uvek i osetno brži od single diska je kopiranje velikih fajlova i to je to." Alo?:S: Rekao sam ti konkretno zasto sam napravio raid, rekao ti da probas ti to isto bash zato sto tvrdis drugacije. Ta prednost Raptora u access time a nasa izjednacenost se gubi kada se pokrenu neke teze stvari. Primer, pusti neku igricu, pa alt-tab pa udri...neki office, browser, mp3.....koliki je onda access kod tebe, nekog Raptora i na raid0? Sve ti je napisano, ako odgovoris neka bude konkretno.

Smajli na kraju posle pojmova superpozicije i atenuacije vadi situaciju ...
(Inace bi bila paranoja :) )

Vrh Dno