Šta je novo?

VelociRaptor umesto SSD-a

Ma zakljucak je da je i dalje Raptor vrh i da ne moze biti brzi ni jedan 7200rpm disk ma kakve trikove koristili... 7200rpm ce uvek biti manje od 10000rpm.

Da bi pročitali određeni sektor na magnetnoj ploči, glava mora da obavi pozicioniranje sa trenutne pozicije na zahtevani cilindar (seek time), ako se menja površina magnetne ploče sa koje se čita/piše neophodno je aktivirati odgovarajuću glavu (head switch), i na kraju je potrebno sačekati rotaciju tj. da zahtevani sektor dođe pod glavu kako bi mogao biti pročitan (rotational latency).

Kada je u pitanju access time, RPM utiče jedino na rotational latency koje se računa kao polovina vremena potrebnog za jednu rotaciju diska:
1000 / 7200RPM * 60 / 2 = 4.17ms
1000 / 10000RPM * 60 / 2 = 3 ms

Dakle, brzina rotacije 10k vs 7k2 RPM donosi dobit u access time-u od max 1ms, što će reći da su access time i RPM skoro pa nepovezani. :) Kada bi bilo moguće, dakle pričam hipotetički, da svoj 7k2 disk ubrzaš na 10k, dobio bi do max 1ms u access time-u.

Skraćivanjem diska sa 1TB na 300GB smanjuje se vreme potrebno za maksimalno pozicioniranje sa nultog na poslednji cilindar, a samim tim je i average seek manji. Za ovo nema formule, ali moje mišljenje je da može osetno više da utiče na access time nego RPM. Ostali parameteri zavise od kvaliteta konstrukcije samog diska, što u slučaju Raptora i cena pokazuje...

A ako bi uzeo recimo 2x500GB F3 i stavio u RAID0, dobio bi bolji Read/Write a opet bi imao na raspolaganju 1TB...

Dobio bi i neuporedivo veći access time, i zavisno od kontrolera, verovatno i sporiji rad diska u svakodnevnom radu (office, net, gaming).

Poslednja izmena:
Da se i ja ukljucim u vezi ovoga, iako je malo offtopic... ;)

Dobio bi i neuporedivo veći access time, i zavisno od kontrolera, verovatno i sporiji rad diska u svakodnevnom radu (office, net, gaming).

Dakle, kazes da diskovi u RAID-u (recimo 0) imaju znacajno manji random (!?) access time (nego recimo kada bi im izmjerio pojedincano), ali gdje je tu logika onda, jer ispada da je RAID koristan jedino pri sekvencijalnom kopiranju, gdje teoretski ostvaruje duplo vecu brzinu... Pretpostavljam da onda to u praksi nije duplo brze upravo zbog tog access time-a, koji prakticno uvijek degradira performanse RAID niza!?
Ili ima jos neka zackoljica?

Dakle, kazes da diskovi u RAID-u (recimo 0) imaju znacajno manji random (!?) access time

Ne manji, nego veći access time. U principu RAID0 ne donosi ništa posebno što se performansi tiče u prosečnoj desktop mašini, dok se gubi na pouzdanosti jer je veća verovatnoća da otkaže jedan od dva diska nego samo jedan. Naravno govorim ovo u kontekstu kućne mašine u kojoj bi se verovatno koristio integrisani kontroler.

Poslednja izmena:
Da bi pročitali određeni sektor na magnetnoj ploči, glava mora da obavi pozicioniranje sa trenutne pozicije na zahtevani cilindar (seek time), ako se menja površina magnetne ploče sa koje se čita/piše neophodno je aktivirati odgovarajuću glavu (head switch), i na kraju je potrebno sačekati rotaciju tj. da zahtevani sektor dođe pod glavu kako bi mogao biti pročitan (rotational latency).

Kada je u pitanju access time, RPM utiče jedino na rotational latency koje se računa kao polovina vremena potrebnog za jednu rotaciju diska:
1000 / 7200RPM * 60 / 2 = 4.17ms
1000 / 10000RPM * 60 / 2 = 3 ms

Dakle, brzina rotacije 10k vs 7k2 RPM donosi dobit u access time-u od max 1ms, što će reći da su access time i RPM skoro pa nepovezani. :) Kada bi bilo moguće, dakle pričam hipotetički, da svoj 7k2 disk ubrzaš na 10k, dobio bi do max 1ms u access time-u.

Skraćivanjem diska sa 1TB na 300GB smanjuje se vreme potrebno za maksimalno pozicioniranje sa nultog na poslednji cilindar, a samim tim je i average seek manji. Za ovo nema formule, ali moje mišljenje je da može osetno više da utiče na access time nego RPM. Ostali parameteri zavise od kvaliteta konstrukcije samog diska, što u slučaju Raptora i cena pokazuje...

Ajde onda objasni zasto svi 10k i 15k diskovi imaju tako dobar Access Time u odnosu na 7.2k diskove...
Nije Raptor jedini 10k disk...

A ja kad dodjem kuci, postavim ti sliku Access-a mog Raid0 niza.
Raid1 bi teoretski smanjiti access time, pa ga nesto i ne smanjuje...

Lepo si ti to objasnio, al' negde rupa postoji od jos par milisekundi..

raptori imaju oko 8ms a prosecan access 7.2k diskova je 12 i vise ms..

Najveći deo access time-a otpada na seek time, tj. pomeranje glava sa jednog na drugo mesto, a to Raptori i ostali enterprise diskovi rade mnogo brže jer su konstruisani bolje, veća brzina rotacije im omogućava brži transfer sa medijuma kada je glava već pozicionirana gde treba, a pored brzine rotacije na transfer utiče i gustina zapisa.

Ne manji, nego veći access time.

Da, da, mislio sam na veci, ali sam napisao manji! Ali svakako si me shvatio sta sam htjeo da kazem... ;)

U principu RAID0 ne donosi ništa posebno što se performansi tiče u prosečnoj desktop mašini, dok se gubi na pouzdanosti jer je veća verovatnoća da otkaže jedan od dva diska nego samo jedan. Naravno govorim ovo u kontekstu kućne mašine u kojoj bi se verovatno koristio integrisani kontroler.

Ako sam ja onda dobro skontao, poenta price je da RAID ima svoju pravu snagu kada ima dobar kontroler, jer kontroler uveliko doprinosi performansama RAID niza!? Logicno, naravno...
A ispada da su svi ovi ugradjeni kontroleri (Gigabyte-ov JMicron, Intelov itd.) na maticnim plocama maciji kasalj, tj. vise gubis nego dobijas (u smislu "rizik/performase")???

Poslednja izmena:
Hahaha momci,niste me razumeli...kupio sam SK zbog tog testa :D

nisam lud da bacim 200gb :)

mada mu je sigurno veci i read,write, i AT na prvoj trecini,ali premalo da se to isplati raditi

Poslednja izmena:
tj. vise gubis nego dobijas (u smislu "rizik/performase")???

Netacno skroz..

Znam sta pricam... Jednostavno, oseti se razlika.
Instalirao sam Windows na jedan WD2500YS bez raida, posle sam stavio dva WD2500YS u RAID0 i instalirao isti Windows i sve je bilo zivahnije, brze... Nista sintetika, nista testovi, nista video kompresija.. samo osecaj brzine OS u realnom radu..

Sto se tice sintetike, evo Access Time RAID0 2xWD2500YS:
hdtunebenchmarkintelraibm.png

Nesto mi bas Access Time i nije porastao:p Cak, naprotiv, smanjio se :-devil-:

Evo, posto ja nisam testirao u sintetici samo jedan disk, bez RAID-a, nadjoh neke slike:
3ad2367856fb7875d29d7f0dc06aa465.jpg

1488445.jpg

Netacno skroz..

Zato sam i stavio znak pitanja, jer i sam kontam da je netacno (ali ne mogu tvrditi, jer vecina vas ovdje zna vise od mene na ovu temu)!

I ja sam imam dvije WD 500-ke u RAID0 (sa tri particije: 2x ~60GB za sistem i 1x 800GB kao storage)...
Nisam pustao sinteticke testove, medjutim imam "problem" sa brzinom podizanja sistema (zato sam se i zainteresovao za tematiku)! Naime, ucitavanje Windows-a (XP sa SP3, originalni), na prilozenoj slici, traje nevjerovatno dugo (lupicu, tipa 20-ak sekundi), dok taj isti problem nisam imao sa ranijim single WD ATA diskom od 80 GB (koji je inace star bar 3-4 godine)!? E sad, gdje je tu logika? Zato mislim da marko-ve tvrdnje imaju osnovu! Mada, s druge strane, tvoji screenshot-ovi, voodoons, govore suprotno.

Mora da imam neki zesci problem sa konfiguracijom, koji se pojavio uvezivanjem diskova u RAID!

Prilozi

• ixp10.png
    ixp10.png
    8.6 KB · Pregleda: 49
@voodoons
Kako ti je RAID volume 143GB, kad su diskovi 2x250GB? Da li to znači da koristiš samo jedan deo diskova za RAID0, tačnije prvih 70GB od oba diska, tj. postigao si sličan efekat kao sa skraćivanjem diska sa 1TB na 300GB?

Netacno skroz..

Znam sta pricam... Jednostavno, oseti se razlika.
Instalirao sam Windows na jedan WD2500YS bez raida, posle sam stavio dva WD2500YS u RAID0 i instalirao isti Windows i sve je bilo zivahnije, brze... Nista sintetika, nista testovi, nista video kompresija.. samo osecaj brzine OS u realnom radu..

Nije netačno skroz, činjenica je da je u dekstop mašini sa običnim diskovima i integrisanim kontrolerom razlika minorna, negde se dobije, negde se izgubi, ali sve u svemu tu je negde što se performansi tiče u realnom radu (a vidim ni test rezultati nisu impresivni), dok se gubi na pouzdanosti. Takođe pričam iz ličnog iskustva, koristio sam single disk, pa RADI0 niz od istog modela diska, pa opet single disk, razlika je gotovo neprimetna u svakodnevnom korišćenju Windows-a.

Poslednja izmena:
Ja osetim tu razliku (with raid - w/o raid) na ovim diskovima..
A i oni su iz RAID edition serije pa im dajem prirodno okruzenje :d:d
Napravio sam 2 RAID niza u RAID biosu od ta dva diska..
Sto se tice podataka, Windows Backup svaki dan radi posao onoga sto mi je bitno..
Napravio sam image sistema kad je bio svez i ukoliko mi pukne RAID, lako cu vratiti image.
Na drugom RAID-u drzim torrente, filmove, muziku koji mi nisu toliko bitni.. Poskidace se opet..
Ono sto mi je bitno, Windows Backup bekapuje svaki dan;)

Poslednja izmena:
auuuu, al se ovo oduzilo!.
ali citajuci sve ovo , neke stvari su mi sad malo jasnije posebno u vezi RAID-a.....
ja sam na moj WD raptor stavio na kraju WinXP 32-bita..... pokusao sam sa instalacijom Win7 64bita....ali nije nesto bilo kako treba..... instalacija je trajala dugo , tipa sat vremena recimo.... sistem je radio sporije.... bas mi sve cudno..... dal nije drivere prepoznao , bem li ga.... nemam pojma......

@Tarmi Ricmi
Hvala. Mislio sam da okačim rezultate WD 640 Black-a, pa da napravimo direktnu komparaciju, međutim i tvoj RAID0 niz nije na celoj površini diska nego je tu negde 4x106GB, dakle testovi se vrše na najbržem delu diska, dok bi na mom disku test vršljao po svih 640GB, a poslednje 2/3 diska jako kvare prosek. :) Ne znam da li postoji mogućnost da nateram HD Tach ili HD Tune Pro da test izvrše samo na prvih 100GB diska.

Poslednja izmena:
Oprostite na glupom pitanju,sta bi se desilo ukoliko bi vezao dva SSD-a Silicon Power 16Gb u raid0,da li bi dobio bolje performanse (mislim generalno) od Kingstona V40,ne samo na acess time?

A,da ako nije problem ima li gde da se kupi Kingston V40 kod nas.Moze i na PM.

Poslednja izmena:
Možda bi dobio write, read ne verujem. Silicon Power koristi ko zna koje kontrolere i NAND čipove, pitanje koliko dugo bi to funkcionisalo uopšte. Mislim da nema smisla ići ispod V40 i V+ serije, V- je već slaba. Inače V40 diskova je bilo u Pakomu, izgleda su rasprodali.

Hvala za odgovor,znam za Pakom zato sam i pitao.Bilo bi lepo da ga vidim u Kozjackoj :)

@Tarmi Ricmi
Hvala. Mislio sam da okačim rezultate WD 640 Black-a, pa da napravimo direktnu komparaciju, međutim i tvoj RAID0 niz nije na celoj površini diska nego je tu negde 4x106GB, dakle testovi se vrše na najbržem delu diska, dok bi na mom disku test vršljao po svih 640GB, a poslednje 2/3 diska jako kvare prosek. :) Ne znam da li postoji mogućnost da nateram HD Tach ili HD Tune Pro da test izvrše samo na prvih 100GB diska.

Jeste Raid0 na celoj povrsini svih diskova ali su u pitanju 2 raid0 niza :)
Prvi, manj i brzi za sistemsku particiju
Drugi veci i sporiji za storage ...
Evo sporije "particije"

RAID je nepraktičan iz više razloga i zbog toga nije dobro rešenje za desktop računar. Njegovi sintetički sekvencijalni rezultati su idealizacija, u realnosti stvari stoje bitno drugačije. Svima je jasno, naročito sa pojavom SSD drajvova, da za desktop računar treba koristiti SSD drive za sistem i disk velikog kapaciteta za storage drive. Takav koncept podržavaju i sami proizvođaći diskova jer se sve više proizvode/prodaju diskovi sa velikim kapacitetom čije su performanse sekundarne a insistira se na smanjnju buke i potrošnje.

Princip shortstroking-a je buva i cista glupost...
Sam OS ce cesto pristupiti drugom "disku" cim upalite Explorer ili bilo sta sto izlista diskove, i pomerace glave na njega. Ako vam uTorrent skida da taj disk, stalno ce se setati glave tamo-vamo.. imacete gori pristup nego da ste zasebno stavili diskove pa cak i da ste stavili neki slabi USB disk i jedan sistemski.

Ali... "dok mi sinteticke brojke lepo izgledaju, zasto bih razmisljao" :D

RAID0 ne mora da dodaje latency, barem ne ako je smart po pitanju cache-a, sto nazalost uglavnom nije slucaj.
RAID1 sam po sebi ne bi trebao da smanjuje read latency, ali neki kontroleri mogu da rasporedete citanje dva bloka na razlicitim diskovima pa time smanje latency. Write ce nazalost uvek biti gori.

Ako vam uTorrent skida da taj disk, stalno ce se setati glave tamo-vamo..

Ma jasno, ali je fora što kad se pusti test, na tih minut se pogasi sve (AVP, torrent, player, itd.) i onda se test vrši na najbržem delu diska i glava minimalno šeta, pa otuda i lepe brojke, što svakako nije slučaj u realnom radu.

RAID je nepraktičan iz više razloga i zbog toga nije dobro rešenje za desktop računar. Njegovi sintetički sekvencijalni rezultati su idealizacija, u realnosti stvari stoje bitno drugačije. Svima je jasno, naročito sa pojavom SSD drajvova, da za desktop računar treba koristiti SSD drive za sistem i disk velikog kapaciteta za storage drive. Takav koncept podržavaju i sami proizvođaći diskova jer se sve više proizvode/prodaju diskovi sa velikim kapacitetom čije su performanse sekundarne a insistira se na smanjnju buke i potrošnje.

SSD je zbog cene i dalje van mog domasaja (necu Bubreg da prodajem jos),
meni treba makar 200-300GB prostora za sistem ...
Raid0 sa 4 diska je meni licno najbolje resenje
1.Jeftino je u odnosu na kapacitet
2.Ne zelim nikoga da ubedjujem, sistemska particija kreirana od najbrzih
delova sva 4 diska radi brze nego da sam koristio jedan klasican disk ...
Opet VelociRaptor-i i SSD-ovi ispadaju zbog cene.
3.Ostatak prostora se koristi za storage, performanse jesu losije.

Ja nista nisam gasio, tako da eto vam slike u realnom radu..

Nazad
Vrh Dno