Šta je novo?

VelociRaptor umesto SSD-a

core.graphics

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2006
Poena
390
pozdrav!

posto planiram da stavim Windows 7 x64 uzeo sam WD Raptor od 150GB i na njemu planiram da drzim stistem ! posto nisam imao dovoljno para za SSD uzeo sam taj hdd, pa me zanimaju iskustva! da li sam mnogo pogresio! ili nisam! kakva je njegova brzina u odnosu na obican WD5000AAKS koji su mi storage!

hvala...

pozdrav!

posto planiram da stavim Windows 7 x64 uzeo sam WD Raptor od 150GB i na njemu planiram da drzim stistem ! posto nisam imao dovoljno para za SSD uzeo sam taj hdd, pa me zanimaju iskustva! da li sam mnogo pogresio! ili nisam! kakva je njegova brzina u odnosu na obican WD5000AAKS koji su mi storage!

hvala...

Mozda si mogao da uzmes samsung spinpoint F3 1TB hdd i za storage a i za sistem (licno misljenje), evo pa prosudi sam :) , http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2009/10/06/samsung-spinpoint-f3-1tb-review/3, jedino gde je raptor brzi je u brzini pristupa, ostalo je na samsungovoj strani, ali lepo ce te sluziti i taj raptor ;)

Nisi dzabe kupovao, ne brini se... postoje i drugi testovi sem HD Tach-a.

Poslednja izmena:
Ma ne bedaci se,u realnom radu izmedju ta dva harda nema razlike,pusti ti sinteticke testove

pa sta znam , kad sam video testove ovih ssd-ova ...... ono! inace model koji sam uzeo je
WD velociRaptor 150GB (WD1500HLFS)
nisam jos stavio windows , bolestan sam, upala grla/sinusi :|
ako mozete da mi preporucite neki porgmam da proverim bad sektore!

hvala puno!

imas na ashampoo.com free,ali sam zaboravio dal ima provera bad sectora.Ima benchmark

Nisi uopste pogresio sa tim diskom. Koristi ga u celosti za sistem i bice sve ok :)

Neces se razocarati, hladan je kao sprices, tih i pouzdan. Brz, sto je najvaznije od svega. Ja imam jedan u jednoj od svojih masina i jako sam zadovoljan.

Odlican disk. Ne moze se porediti nijedan "obican" disk sa raptorima.
Bas to sto ima manji access je ono sto cini disk brzim.
O F3 mozes razmisljati samo kao brzom storage disku.
Bolje od toga si mogao samo neki dobar (i skup) SSD i eventaulno 2 raptora pa da ih bacis u RAID
Rezultati iz testova su ti ok.

evo i ovaj test..... nesto mi se ne cini da je ok! zar ne!
Kako ti se ne cini, pa koji hard mozes da ubacis u masinu, a da ima access od ~7ms?

Uzivaj, sve je u redu... radi ti hard savrseno.
I nije VRaptor bas silent kao sto kutija rece, vec je do sada najtisi koji je izasao iz Raptor kuhinje.

.....jedino gde je raptor brzi je u brzini pristupa, ostalo je na samsungovoj strani, ali lepo ce te sluziti i taj raptor ;)

Upravo to jedino je ono naj-bitnije :)
Ugradio sam skoro musteriji 2 x 300GB VelociRaptore
Genije je smorio kad je rekao da zeli raid1 ... da ne mora da instalira sistem ponovo

Poslednja izmena:
Kao sistemski disk od VelociRaptora bolji su jednino sledeći SSD:

Kingston SSDNow V+ Series
- (Samsung Controller, Samsung MLC NAND, 128MB Cache)

Intel X25-M G2
- (Intel Controller, 34nm Intel MLC NAND, 32MB Cache)

Kingston SSDNow V+ Series 64GB
~ 150€

Intel X25-M G2 80GB
~ 200€

Tačno im treba da cene padnu duplo i onda neće biti dileme, odnosno kada se za 150€ i 200€, budu mogli kupiti Kingston SSDNow V+ Series 128GB i Intel X25-M G2 160GB respektivno.

Bolje rešenje od Raptora je
Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive - (Intel Gen 2 Controller, 34nm Intel MLC NAND, 32 Cache)
Košta 9 hiljada dinara u Pakomu. Rezultate sam postavio u drugoj temi, post1 i post2.

I što je meni lično najbitnije, pored toga što disk kida kao sistemski disk, što bi rekao čika Kure: klik. SSD rođaci! :d

Poslednja izmena:
A sta bi sa onom cakom da seagate 1tb, ne znam tacno koji model, formatiras na 300gb i onda bude brzi od raptora? Bio je i test na netu. Jel probao to neko? Ispadne jeftinije a bolje performanse.

Bolje rešenje od Raptora je
Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive - (Intel Gen 2 Controller, 34nm Intel MLC NAND, 32 Cache)

Jeste bolji ali je mali kapacitet značajan hendikep, a perfekcionista bi mu zamerio i 40MB/s write. Ne želim da razdvajam sistem i instalirane aplikacije na posebne diskove. Uzeću ga da se pogiram sa njim i da na njemu držim sekundarni OS.

A sta bi sa onom cakom da seagate 1tb, ne znam tacno koji model, formatiras na 300gb i onda bude brzi od raptora? Bio je i test na netu. Jel probao to neko? Ispadne jeftinije a bolje performanse.

Pa da, koristi prvu trecinu hdd-a(najbrzu). Imas test u sk, kupio sam ga zbog toga.

Poslednja izmena od urednika:
Jeste bolji ali je mali kapacitet značajan hendikep, a perfekcionista bi mu zamerio i 40MB/s write. Ne želim da razdvajam sistem i instalirane aplikacije na posebne diskove. Uzeću ga da se pogiram sa njim i da na njemu držim sekundarni OS.

Meni je posle dva meseca Win7 RC sa svim programima koje koristim na C particiji uzimao 28GB, a tu je sigurno bilo bar 3-4-5GB programa koje sam instalirao da probam i sl. (nisam štedeo sistem jer je RC, pa sam isprobavao sve i svašta).

Igre ne igram, a bilo bi eto mesta da se instalira i jedna-dve igre. Meni je 40GB sasvim dovoljno za OS i sve programe, i služiće me jedno vreme, benefit je toliki da se ne isplati više čekati da diskovima od 64-80-128GB padne cena. Čak i da sam kupio disk od 128GB, svakako bi 95GB ostalo prazno. Write jeste slab, ali je nebitan, ovo je boot drive, 95% vremena se podaci čitaju, mada možda poprave to malo sledećom verzijom firmware-a, ali kažem, nebitno mi je.

Sve u svemu, veoma sam zadovoljan diskom u realnom radu, brži je od WD Black-a neuporedivo, a pored toga je dead silent i potpuno hladan (čudno nije čak ni mlak).

To sam i ja razmisljao,uzeti Kingston E Series 32GB i resen problem,samo za boot.Idealno bi bilo 40GB,ali prvi sledeci gabarit je 64GB,sto je puno.
Ovaj od 32GB je u svim performansama bolji od ostalih iz M,V+ i V serije.Jedino mozda sacekati ipak taj TRIM,cene ce pasti za neko vreme,nema sanse,kada W7 odradi podrsku za TRIM i odrade FW sa SSD,ovi bez TRIM podrske ce otici u fade OUT!

Poslednja izmena:
Nije 32GB nego 40GB, a Kingston reče da je u planu firmware sa TRIM podrškom za ovaj disk.

Kingston: "Currently, the Kingston SSDNow V Series 40GB Boot Drive does not support TRIM. However, we will have it for this drive as it is on our road map."

Poslednja izmena:

tako mu sigurno neces povecati Access Time da bude bolji od Raptora, a tu je i razlika bilo kog 7200rpm diska i Raptora. Em gubis 70% kapaciteta.
znaci, nikako ne mozes pobediti Raptora ;)

Hm,odgledah Bench SSDNow prezentaciju - gledao sam jednu drugu tabelu videh da su iz E Series 32/64GB..a tog od 40GB iz V serije nije bilo na toj tabeli,[ima ga na drugoj tabeli,ok]..ili Kingston sajt.
Taj iz V40 serije od 40GB je po merenjima dosta u zaostatku u read/write rezimu[170/40] u odnosu na E seriju [250/170],sve zajedno,E serija duplo brza,ali SLC/16cache:hump:.Anyway,V40 is the best buy,idealno za boot sistem,W7 aproximativno zauzme oko 15GB,ostaje 25GB za Apps install sto je vise nego dovoljno.

Ma, access ce mu bude isti, tu nema polemike... nego da vidimo kako gusla po read-u ;)

Onda to nikako nema smisla..

Placa 300GB po ceni jednog TB.

A ako bi uzeo recimo 2x500GB F3 i stavio u RAID0, dobio bi bolji Read/Write a opet bi imao na raspolaganju 1TB...

Ma zakljucak je da je i dalje Raptor vrh i da ne moze biti brzi ni jedan 7200rpm disk ma kakve trikove koristili... 7200rpm ce uvek biti manje od 10000rpm.

Vrh Dno