Šta je novo?

Veliki problem sa SBB internetom

nikola87

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2007
Poena
319
Prebacio sam svoj sbb modem na drugi racunar, posle dva sata jucerasnjeg podesavanja(ne nisam retard nego se zesce tripuje) internet nekako proradi. I sve radi ok i onda odjednom nestane, bez ikakvog razloga!!!. Onda se opet pojavi sam od sebe i sve ok radi (ping, brzina). E onda opet nestane i sad lepo moram da pisem ovu poruku sa dial up interneta.
Znaci:
1. Svetli cable signalna lampica na modelu
2. Prikljucen je preko mrezne karte (isto je i preko USB-a)
3. Mrezna karta radi
4. Nema nigde nikakvih konflikata
5. Iradio sam sa ccleanerom sve zive popravke i brisanja
6. Bukvalno sve na racunaru radi kako treba
7. Nema nikakav firewall (sem ako ima neki skriveni)

Ne pomaze i kad ukljucim i iskljucim mreznu kartu, ni kad retartujem modem.....znaci nista.

A sto je najgore 100% ce da se vrati, znaci za 2 sata ima da radi. Ne kapiram u cemu je fora.

Probaj ovako, izvuci naponski kabl iz modema, izvuci LAN iz modema i ostavi ga jedno par minuta, pa utakni LAN, pa napajanje. A dok je iskljucen pogledaj da nije slucajno kucana neka staticka IP adresa, DNS, ili Gateway na tom kompu.

Da se modem zaglupljuje posle menjanja racunara dok je aktivan je normalna stvar. Obicno pokazuje limited or no connection, i kao u tvom slucaju malo radi, malo ne radi.

Probao sam ovo sto si prvo rekao. Sto se tice dns-a i ostalog, nema nista ukucano, proveravao sam. samo sam namestio na "obtain".

Inace znam da je normalno da se pri menjanju sa kompa zaglupi i uglavnom kad to radim prvi 30 do sat vremena imam onu varijantu "limited or no connectivity". I sad sam imao to ali je proslo posle 2 sata i sve je ok radilo. I onda je poceo da me *****ava. Cas ima, cas nema. Evo sad vec 7 sati nemam net. Znaci bukvalno nista ne pomaze. Ko da je modem nesto riknuo.

Sad cu da skeniram viruse i ostalu gamad.

Hvala na pomoci, ako neko ima jos neki predlog nema se ne ustrucava.

pozz

evo sad opet imama net, ne kapiram...

Bukvalno se nista nije promenilo. Jedino sam u medjuvremenu skenirao komp i nista nije nasao.

Mozda mu smeta vrucina? Da li se modem greje? Ja sam imao problema sa nekim ruterima koji su zbog grejanja otkazivali.

kucaj 192.168.100.1 u browseru...pa vidi kakav ti je signal i ostala podesavanja,pogledaj log file,pa vidi sta kaze...Signal ne sme da ti bude ispod -12 i jaci od +10...Sve u tom opsegu bi trebalo da radi....A probaj i sa softverskim resetovanjem modema komandom u browseru 192.168.100.1/gscan.asp....

Poslednja izmena:
S' obzirom da mu je radilo na prethodnom kompu, mora da SBB nesto zeza. Kao i obicno. :eyebrows:
Ajde baci screenshotove System i Signal sa IP modema na 192.168.100.1.

I zamuljaj u paintu tvoju IP adresu i MAC modema.
Cisto da vidimo kakav ti je signal.

A pre toga posmatraj na istom IP-ju, tako sto ces na svakih 2-3 sekunde kliktati na Signal, koliko to varira Power level i Signal to Noise ratio. Ako ti mnogo varira, ne gledajuci decimale, onda nesto nije u redu sa mrezom (SBB), pa cak moguce da je i do splitera.

U najboljem slucaju, vrati svoje staro sokocalo i vidi da li ti pravi problem.
Ako ne pravi, pogledaj u setovanju mrezne karte da li u opcijama imas nesto slicno ovome:

2vt4ke8.jpg

Green Ethernet ili Shutdown Ethernet....ili sl. Posto kada nista ne radi ili SBB zeza on gasi karticu.

Green Ethernet features include:

* Link-on and dynamic detection of cable length and dynamic adjustment of power required for the detected cable length. This feature provides high performance with minimum power consumption.
* Link-down power saving on a per-port basis, greatly cutting power consumption when the network cable is disconnected. After it detects an incoming signal, it wakes up from link-down power saving and operates in normal mode.

Poslednja izmena:
Procitaj nam signal...

Cisto da znate sad radi net. Hvala vam svima na korisnim postovima. Inace modem se bas dosta greje, ranije nije bio bas ovoliko vruc, mada i dalje nije vreo.

Sto se tice signala:

Signal DL
Power Level -13.8 dBmV
Signal to Noise Ratio 30.9 dB

Signal UL
Upstream Frequency 55400000 Hz
Modulation 16QAM
Bit Rate 128000 bits/sec
Power Level 40.0 dBmV
Inace ne mogu da vratim na stari komp posto mi ga je sestra spalila

Poslednja izmena:
Možda ti se antenski, koaksijalni kabl malo izvukao iz onog činča ili kako ga već nazvati.
ja sam imao takav problem kad sam premeštao stvari po sobi pa i modem sa njima. Malo mi se izvukao kabl pa sam rastavio sve, stavio novi taj činč, pritegao, ubacio u modem i šljaka

proverio sam i to, proveravao sam i mrezni kabl, menjao sam rupe na spliteru i nista ne pomaze.
Nije mi se od sinoc prekinuo net, sad sve radi ok. Ali zasto imam osecaj da ce opet da nestane.....

Pa da znas na samoj si grananici sa signalom...Ako te i dalje bude zezao net,zovi SBB pa neka dodji da ti pojacaju signal ili da ti nekako drugacije spoje modem...Ako imas vise razdelnika,na njima se dosta gubi signal.....

ok hvala, pogledacu sta je sa tim signalom.

Inace u kojim granicama bi trebalo da se krece solidan signal?

pa treba da bude u opsegu od -12dBmV do +10dBmV...Nevaljda ni kada je mnogo jak signal jer onda zna da gusi net...

OK su ti vrednosti, osim power levela koji ti je stvarno na granici, a SBB zna da zeza pa da varira i sa po +-3dBmV. Kod mene je vrairalo i po 10, pa je ispadao iz mreze. A pre neki dan kada mi se obnavljao paket, pukla veza, pa sam se bacio na IP modema da vidim ono za sta sam se izbezumio. Vrednosti skakale i padale nenormalno.

Power level na Webstaru DPC2100 treba da je u opsegu -15 +15, po specifikacijama proizvodjaca, ali najbolji je kada je u opsegu -8 +8.

30huag3.jpg

A modemi su shit klase. :crash:

Cuti, dobro je dok radi, ali ipak ti javi SjBB-u da su ti granice signala na ivici i da ti to srede.

Poslednja izmena:
OK, hvala vam ljudi, stvarno ste mi pomogli

Ovih dana stvarno ok radi ali svakako cu ih zvati,

pozz

E ako ti je za utehu,kao da sam ja pisao post...ja nemam SBB ali brat i svaja me svakih 2 dana tako zovu a neverovatno da se desava potpuno isto kao sto si napisao...nekoliko puta sam isao i sve to probao i nema da fali,kad odustanem posle 2 sata i dodjem kuci oni jeve da je proradilo i tako vec mesecima...nije kvar sigurno,sve sam kablove izmenjao i mogu reci da jedino sto znam je da radi kad mu se hoce...3 dana OK pa 3 dana nestaje a nije do SBB provereno...

Koji modem je u pitanju ? Placas uredno pretplatu ?

Ja sam od 1. maja, tj. od prelaska na jače pakete imao velikih problema sa protokom... Nakon XX poziva korisničkom centru i ubeđivanja sa njima (ljudi tvrde da je sve u redu, nema tu nikakvih problema, a ja na paketu od 6 megabita dobijam jedva 800 kilobita) konačno dobijem operatera koji mi kaže da je moguće besplatno zameniti modem u SBB-u... Odradim to i od tada radi besprekorno...

Ako ništa ne pomaže, zamena modema možda pomogne...

Poslednja izmena:
Sto se mene tice modem je onaj atlanta webstar. Uglavnom redovno placam, mada nekad napravim malo vecu pauzu zbog ispita.

Sredi signal, los je to signal za Webstar modeme, pogotovo ako varira. Ako je ovakav u trenutku kad nekako radi internet, onda je verovatno jako los kad ne radi.

Nek ti provere splitere u stanu i pojacivac na koji si nakacen kao i kablove iz razvodne kutije do tvog stana.

Signal ne valja.

Inace modem se bas dosta greje, ranije nije bio bas ovoliko vruc, mada i dalje nije vreo.

Ako modem drzis polozen, uzmi pa ga uspravi... da uspravno stoji. Onda ce imati vecu povrsinu dodira sa vazduhom i manje ce se grejati. Ja svoj Thomson (koji takodje hoce da se greje kada je polozen) od pocetka drzim uspravno i nikada nije vruc.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

E, i meni ste dosta pomogli, ja hoću na poslu da koristim gazdin kabl a moj modem na crno ... i već sam bio na ivici da odustanem, jer mi se iste ovakve stvari dešavaju .... probaću ovih dana savete iz ovih postova ....

kako sam imao onaj problem vise se ne desava da se prekida, znaci extra radi non stop. Kada odem na speedtest.net pokazuje mi 1.5DL, .12UL, ping 22 ali sad imam drugi problem.
Ranije kad sam imao paket 384/192 mogao sam lagano da pravim svoj CS 1.6 server za 8 ljudi i kad je pun svi su imali ping max 80. Sad kad napravim CS server cim ja udjem ping mi varira od 30-130, a kad udje drugi igrac onda skoci na 500 sto je katastrofa. Ne razumem u cemu je fora?

U signalu.

Sto se tice ovog mog problema izgleda da je fora u mom racunaru koji pravi odredjena usporednja interneta. Cim prebacim modem na neki drugi komp (u kuci) odmah sve poleti.
U pitanju je SIS chipset tako da me nista ne iznenadjuje.

Cisto da znate sad radi net. Hvala vam svima na korisnim postovima. Inace modem se bas dosta greje, ranije nije bio bas ovoliko vruc, mada i dalje nije vreo.

Sto se tice signala:

Signal DL
Power Level -13.8 dBmV
Signal to Noise Ratio 30.9 dB

Signal UL
Upstream Frequency 55400000 Hz
Modulation 16QAM
Bit Rate 128000 bits/sec
Power Level 40.0 dBmV
Inace ne mogu da vratim na stari komp posto mi ga je sestra spalila

power level ti ne valja...

treba da je do -11...mada nije strasno

Koji si deo grada?...tebi je sigurno neka pasiva u pitanju...a iz mog iskustva moze biti 1000 stvari...

Konektori, "pukao" neki tap, odnosno skretnica-razdelnik...pojacalo otislo u zasicenje nije umereno na 102dB sa 98dB...ili jednostavno oslabio signal koji dolazi do tebe pa cas imas imas cas nemas pa nema dovoljnu jacinu signala da se stabilno nakaci...

Internet i D3 su mnogo osetljiviji po pitanju signala od obicne kablovske, ne valjda ni preslab ni prezasicen signal.

A sto se tice neta i vrelih dana, da vam skratim muke i nagadjanja...SBB(za koji nazalost radim) ima vrhunsku opremu, od pojacala i pasive do svega ostalog, ali na visokim temperaturama preko leta smanjuje se provodnost sto utice na slabljenje siganala, a SBB s obzirom da drzi 90% grada sa nekih 700 000 korisnika ne moze savrseno da odrzava mrezu i ako je uradjena solidno kvalitetno...

a sto se pinga tice ne mora biti problem u racunaru...tu je u pitanju "umeravaje" pojacala...tebi net na raznim merenjima moze biti savrsen i ping 20-30 al odes na server neke online igre a ping astronomski...

Bas sam imao takav slucaj prosle nedelje na senjaku...neki klinac lesi se od kantera i ping mu velik, net savrsen al se zali sto mu seckaju oline igre...obicno se ne cimamo oko takvih reklamacija al ovo je bilo nesto vanredno...

Sve u svemu vi ljudi koji ste na SBB-u niste ni svesni kako vama net moze biti savrsen da mi koji radimo na mrezi hocemo da se cimamo u sitna creva :p jer mreze to omogucava u dobrom delu grada.

pozdrav

Nazad
Vrh Dno