Šta je novo?

Veliki problem sa externim HDD

krele90

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2010
Poena
210
Ispao mi je jednom prilikom dok je bio povezan za laptop i solidno se udario, e sad ne secam se da li je odma prestao sa radom ali sledeci put kad sam ga prikljucio nista, cuje se cudan zvuk ali se uopste ne prikazuje drive(slovo) mada ga sistem vidi. Izguglam da je 99% zaglavljena glava na disku, pogledam par klipova kako se to radi. I sta cu ajde da ga otvorim i ono stvarno zaglavljena glava uzmem i namestim pazljivo koliko mogu u roku od 10 sek mozda i manje brzo zatvorim da ne udje prasina, sklopim sve i ono radi, odma ga redovno prepozna izbaci drive. Proverim na quick scan sve u redu nema ostecenja. Krenem da prebacujem podatke i primetim da ima delova koje ne moze da ocita i kopira. Malo sam tako na preskok izprebacivao jedan mali deo stvari. I sad kljucna greska koju sam napravio. Odradim jos jedan scan fix i analize i ajde kad sam tu da ga defragmatiram i tu je hdd bukvalbo zabo :( vrtelo se jedno 15 min i nista meni dosadi da cekam i kazem stop... Zablokira mi se sve i ne mogu vise da pristupim hardu sve sam unistio, pokusavao sam svasta i jedva nekako proradi ali radi toliko usporeno i kilavo da ne mogu nista sa njim niti da prolazim kroz foldere niti da kopiram... Pretpostavljam da se glava potpuno ostetila usled defragmentacije ako je to moguce a izgleda da jeste, e sad pitanje da li ima neko ideju sta bi mogao jos da pokusam? Ili neko da mi preporuci neki servis za spasavanje podataka? Svaka pomoc dobrodošla :(

После овога што му се десило, требало је да што пре пребациш на сигурно оно што може да се пребаци а после како буде, мада од њега може да се направи држач за књиге на полици. Требало је да пробаш директно, после тога неким програмом за спашавање података па ако нешто извучеш, добро си прошао. Дефрагментација? То сам последњи пут радио на Windows 98 харду па када сам прешао на NT 3.51 и касније новије верзије, дефрагментацију сам само једном пробао реда ради, добио инфо да није потребна и после више нисам пробао.

Ако си спреман да платиш цену која је неколико пута већа од тог харда, постоје фирме које то раде и оне могу да извуку доста од података, само ако си спреман да пљуцнеш неку троцифрену европску цену. ;)

Naravno da nisam spreman da platim >100 eu, nije mi jasno kako se to desilo i koji me djavo terao da klikcem na defragmentaciju :(

Možda nije defragmentacija direktni krivac. Kada si ga otvorio, unutra je prestala da bude čista atmosfera. Nije ušla prašina da možeš prstom da je brišeš, ali ipak dovoljno da napravi lom tokom rada. Ove firme, što spasavaju podatke sa diskova, diskove otvaraju u specijalnim prostorijama gde se vazduh filtrira.

Znam jasno mi je to mikroprasina koju ni ne vidimo. Sigurno je uslo nesto ali kazem radio je posle toga. Manje vise oprostio sam se od njega. Zao mi neki stati slika koje sam izgubio sa nekih putovanja ali sta da se radi ovo jz prethodni par godina sve smestam na cloud tako da ne bi trebalo da ubuduće imam problema... Ono sve ostalo se moze skinuti sa neta i gotovo necu vise da se opterecuj3m otislo mi par dana na to da pokusam da ga ozivim i da skontam sta mu je...

Za nešto tako bitno kao što su slike neozbiljno je nemati backup, jer to je nešto što je jedinstveno i neponovljivo.

Kod mene su slike zaštitćene na više načina:

1. RAID 1
2. Cloud backup
3. NAS backup

RAID nije backup!

Ovo je nešto što svako treba da ima na umu.
Zato sam i napisao da za čuvanje koristim 3 načina, od kojih su druga dva backup, prvi nije (ali je koristan u zaštiti podataka).

Naravno da nisam spreman da platim >100 eu, nije mi jasno kako se to desilo i koji me djavo terao da klikcem na defragmentaciju :(

Ne znam na koji deo mislis kako se to desilo. Sve sto si uradio bilo je pogresno. Glave su neispravne, nema sta tu da se vidi. Pitanje je samo da li su sad izgrebane i ploce. Ako ti je defrag pukao na pola deo srukture si urushio. ***, dal bi namestao sebi koleno uputstvom sa Youtuba?
Ono sto tamo nema je uputstvo kako postupati sa diskom koji je ostecen. Kontrola diska, kontrola broja pokusaja citanja, vreme nacin, glava itd itd...su stvari koje razlikuju amatersko od pravog spasavanja. Nazalost, kod tebe pomaze samo Delorian.

Ostetio si diks padom i to je problem. Samo otvaranje i malo prasine ga nije skenjalo. Kad se radi takva intervencija, odmah po konekciji hdd se prebace podatci i hdd se prebacuje za neki multimedia storage pa dok radi radi. Inace oko 8000 din mislim da je cena. Zovi dusku oa nek ti on to sredi.

Ako imate nekoga ko je proveren posaljite mi u pvt konkretno :) Mada sta je tu je ovo mi je sad jedna dobra skola, jesam izgubio deo nekih stvari koje nmg naci online ali nije nista toliko bitno da nmg bez toga nastaviti sa zivotom. Vec sam se pomirio sa tim... Zbog par GB slika necu da lomim glavu. Kad imam jos 10 spaseno :)

Vrh Dno