Šta je novo?

Veš mašine

Ne bih ni posumnjao da današnje Gorenje peru lošije nego stare. Nije ni logično, valjda se tehnološki pomak napravio sa mašinama i deterdžentima u zadnjih 50 godina. Ali stare jesu bile izdržljivije, trajnije, ne samo veš mašine nego i ostali aparati Gorenje marke.
Ova moja Whirlpool ima oko 15 godina i nije se kvarila nijednom. Samo jednom je zamenjen semering i ležaj. Prodavac je rekao da je izdržljiva i nije lagao. Ali konzerva loše ispira. Ne mogu da stavim kap deterdženta i sve čisto, lažu reklameri. Stavim onoliko koliko piše na deterdžentu. Valjda bi trebalo tečni da ispere da valja pa makar i na intenzivnom ispiranju. LG je jedno, ova moja konzerva drugo. Možda da probam Tide deterdžent po njihovom principu Birds of a feather.

Znao sam za ostale uredjaje, za ves masine nisam ni pomislio tako nesto. Ipak supruga rukuje time. Ali hvala.

Zato ja koristim staru Gorenje veš mašinu 30 možda i više godina nekada je moji roditelji kupili, lagere na bubnju sam prošle godine menjao i radi ko nova. Dok ima delova biće i živa, sam je popravljam. Kada žena raširi veš na žici puno komšika nju pita koju mašinu koristimo a ona crveni i kaže neku staru od 30 godina. Imao sam i jednu još stariju i kajem se što sam je izbacio, bila joj stradala osovina na bubnju a to se moglo napraviti, Gorenje Qerting bila.
Nove mašine ako dobro peru i prežive 10 godina puna kapa.
Itako, hvalio sam se i kleo u ovu moju staru veš mašinu ali joj procureo kazan, procureo na takvo mesto da krpljenje je nemoguće, polovne sam nalazio ali zamena da sam radim bi me koštala oko 7000 din. i odlučio i kupio novu gorenje wp60s3. Puštena par puta i zasad sam zadovoljan, programi su malo duži ali neki osnovni i 3 sata. Ali to mi nije problem. Plaćena 27000 din. 5 godina garancije.

Moj drug ima isto WP60S3 ima joj 3 godine i svaki dan se koristi.

Od devojke mami je za 2 godine na WP60S3 crkli grejac i pumpa i nekad masina opere drugaciji program od odabranog. Ja bas nemam srece sa Gorenjem vise nista njihovo necu uzeti za zadnje 3 godine:
  • zapalio se fen
  • crkle 2 dzhezve za kafu
  • crkao elektricni roshtilj
  • moja ves masina 2x videla isto majstora (cvilela i skakala po kupatilu iako je idealno ravno bila postavljena)

Ubeđen sam da sa preuzimanjem od strane Hisesns-a, Gorenje kreće na dole.
Koliko toliko valjanje stvari Hisens će valjati pod svojim brendom.

Ono sto sam ja primetio je da se i dalje nude gorenje modeli masina i ako je proslo 2 godine od preuzimanja.
Hisense modeli koji se mogu videti na hisense sajtu se kod nas ne prodaju a ono od hisense sto se moze naci kod nas hisense nema na sajtu tako da mislim da su to neki genericki prelazni modeli masina.
ja bi radio birao druge marke, takodje mislim da se gorenje nece usreciti sa hisense.

Gorenje veš mašinu koju sam ja kupio je sklapana u Sloveniji, nju mi je preporučio prodavac u radnji koji mi je i dobar prijatelj. U istoj sam radnji pre 4 godine isto na njegovu preporuku sam kupio i gorenje frižider koji zasad radi odlično.

Ono sto sam ja primetio je da se i dalje nude gorenje modeli masina i ako je proslo 2 godine od preuzimanja.
Hisense modeli koji se mogu videti na hisense sajtu se kod nas ne prodaju a ono od hisense sto se moze naci kod nas hisense nema na sajtu tako da mislim da su to neki genericki prelazni modeli masina.

Niko nije rekao da će Hisense ugasiti Gorenje. Gorenje kao brend nastavlja da radi u okviru Hisense grupacije.

Gorenje veš mašinu koju sam ja kupio je sklapana u Sloveniji, nju mi je preporučio prodavac u radnji koji mi je i dobar prijatelj. U istoj sam radnji pre 4 godine isto na njegovu preporuku sam kupio i gorenje frižider koji zasad radi odlično.
Frižider je možda iz Valjeva.:unsure:
Ma nemam poverenja u njih. Da li je iz SLO ili SRB, nije to ono made in YU Gorenje. A sad je made in PRC.
Jedinu veš mašinu iz Kine koju bih uzeo je marke Xiaomi.

Uzmi LG ako je neka dobra masina.
Ulazni modeli skoro svih proizvodjaca su ispod prosecnih uredjaja...
Ako hoces da ti traje onda uzmi LG i ne zali ni jednog dinara, evra, franka, marke...

Da li ves masina i susilica mogu normalno da rade zimi u prostoru koji se ne greje, kada napolju budu i veliki minusi? Imam vodovodnu i kanalizacionu cev u garazi koja je deo kuce, ubacio bih tu masinu za ves i susilicu (koje cu tek kupiti). Prostor je dobro izolovan, u njemu radi zamrzivac bez problema. Cilj je, naravno, usteda prostora u malom kupatilu.

Uzeo bih neke kvalitetnije LG modele verovatno.

Mogu, ali ako je temperatura ispod 5 stepeni onda ne mogu.
Mogu, ali ako je temperatura ispod 5 stepeni.

Zasto 5 stepeni?
Voda se ledi na 0C, pa ako je +1C sto ne bi radila...?

Da tacno. Cini mi se da sam negde procitao da ne sme da bude ispod 5 stepeni.

Problem jeste da u prostoriji gde je veoma hladno postoji problem kondenza na uređajima. Untrašnjost mašine i sušilice se greju, oslobađa se dosta vlage, a ako su spoljašnost i neki drugi delovi hladni, dolaziće do kondenzovanja vlage na pojedinim delovima uređaja, npr. na motoru, na elektronici, na displeju, na tasterima na upravljačkom panelu... A to nije zdravo ni za motor ni za elektroniku. Nisu zdrave ni velike temperaturne razlike na pojedinim delovima uređaja.

Uglavnom, daleko skuplja industrijska elektronika kojom se bavim (i koja je daleko robusnija od kućne elektronike) ima široke ali i stroge zahteve oko klime u ambijentu u kojem radi.
I to je uglavnom funkcija odnosa temperature, vlage i kondenzata, i dozvoljenih temp. razlika u samom uređaju, a ne ono, same temperature uređaja.

Dalje, ako je proizvođač rekao i napisao da sme da radi na min 5C, onda si izvisio za garanciju ako se zadesi da radi na nižoj temperaturi.

I još dalje, ako imaš i niže od 5C, ako ti ide do 1C, pa onda ne možeš baš biti siguran da u nekom momentu temperatura ne može pasti i taj jedan stepen niže, i da zamrzavanje napravi neki problem.

Meni mašina radi na terasi zadnjih 10 godina.
Noću spustimo roletnu i tako i zimi i leti

U zatvorenom prostoru ima sigurno bar 5 stepeni osim ako nije kućica na vrhu planine

Subjektivno - nema sanse da je 0 ili nize u garazi. Nije mi problem da stavim grejalicu u tom delu gde su zamrzivac i masine i podesim da odrzava na 10c, opet mi se vise isplati nego da gubim prostor u kupatilu.

Ako si baš siguran da neće ići ispod 5C, go for it...
Uglavnom, poenta mog pisanija jeste da uređaji ne vole kondenz, i ne vole velike temperaturne razlike unutar sebe jednovremeno.

@NShappy

Odgovor je na mestu svakako. Uzecu neku slabiju grejalicu i staviti da odrzava na 10c, izolacija je 10CM stiropor, stolarija je vecinom ok (prozori dobro dihtuju, vrata i ne bas, to cu srediti), ne verujem da ce trositi puno.

Ako u tom prostoru ima i drugih mašina koje rade ne treba ti nikakva grejalica
Jedino što bi ja tu svakako išao na klasičnu sušaru sa grejačem a ne tp zbog efikasnosti na niskoj temperaturi

Sušaru je svuda bolje držati nego u kupatilu ja sam jedno vreme držao i u spavaćoj sobi 😋

Ako u tom prostoru ima i drugih mašina koje rade ne treba ti nikakva grejalica
Jedino što bi ja tu svakako išao na klasičnu sušaru sa grejačem a ne tp zbog efikasnosti na niskoj temperaturi

Sušaru je svuda bolje držati nego u kupatilu ja sam jedno vreme držao i u spavaćoj sobi 😋
Zamrzivac koji je vec prezimio bez problema i te dve masine koje ce doci pre ove zime. Ideja mi je da stavim jednu masinu preko druge.
Izolacija je 10cm? Ne znam kako može ići ispod 10 stepeni ako sve dihtuje, osim ako nisi na Pešteru?:)
10cm stiropor. Vrata su stara, ne dihtuju dobro, nadam se da ce moci da se oprave bez kompletne zamene. Prozori mi deluje da dihtuju dobro ali njih cu lako resiti samolepjivim dihtung gumama.

Moj savet ti je da ne bacas pare na skupu vesmasinu, kupi dobru Beko jer su izuzetno dobre, sjajno peru i programi su dobri
Ovo nisam ja izmislio ali pratim jednog lika na YT
Baci pogled na njegov community covek ima i novu Bosch ves masinu i puno drugih modela pa deli svoja iskustva

Moje iskustvo sa Beko masinom kombinovanom kojom imam je jako pozitivno, vrhunski pere i programi su super
Jedino imam primedbu na kontrolu kvaliteta pa mi je prvi primerak bio los ali ovaj drugi je odlican

Poslednja izmena od urednika:
Nisam imao ne mogu da uporedim prenosim samo sta sam procitao
LG znam da ovi po netu pricaju da ne radi na pravim temperaturama tipa 50 je 35, 90 je 70 itd
Sto kod Beko nije slucaj

Takodje Turski Vestel pere jako dobro i ima dobre programe tako da njega planiram babi da kupim :D

Nazad
Vrh Dno