Šta je novo?

Veš mašine

Pa niko ne odgovori, za cenu do 50 000 dinara koji brend je za ves masina najbolji whirpool gorenje ili beko.

Niko ne može ni da ti odgovori na to pitanje, ja sam sad u tom cenovnom rangu odabrao Beko veš mašinu za majku, pre 15-ak godina kad sam kupovao sebi birao sam Gorenje veš mašinu i Whirpool tehniku za kuhinju.

Mislim da za ~50k možeš da nađeš i Bosch, možda na akciji i slično...?

To je sad pitanje viseg kvaliteta i cena preko 50 000 din Electrolux ili Bosh ali verujem da su tu nijanse i da nema greske.

Zasto bi svaka zgrada imala svoju perionicu?
Ima varijanti gde mozes staviti masinu u podrum ali svoju, ne zajednicku. Uglavnom zgrade sa manjim stanovima gde nemas mesta za masine.
zabranjeno je da drzis ves masinu u stanu da ne uznemiravas komsije? ves masina sme da bude samo u podrumu zgrade, ma koliki da je stan? ako imas kucu sa dvoristem i ne delis je ni sa kim onda nije problem, smes da je stavis da ti drnda

Ne znam odakle ti ove informacije, ali ja ne poznajem nikog da nema ves masinu u stanu.
Kod sina stoji u predsoblju jer u kupatilu nema dovoljno mesta.
Takodje to su ves masine a ne krunjaci kukuruza, ako su ispravne, sve su dovoljno tihe.

krunjac kukuruza :D ahahahahahaha ne znam ja kad sam isao kod buraza nisam smeo da se kupam posle 9 sati uvece. i u toku dana ima dva sata kad moras da umres nema da se pisne. ostatak dana smes da slusas tv na slusalicama, i da sapuces eventualno :D

krunjac kukuruza :D ahahahahahaha ne znam ja kad sam isao kod buraza nisam smeo da se kupam posle 9 sati uvece. i u toku dana ima dva sata kad moras da umres nema da se pisne. ostatak dana smes da slusas tv na slusalicama, i da sapuces eventualno :D
To se zove zatvorska vizita... Nije sramota napisati.. :D

Nije smeo da se kupa posle 9h uveče? Nije to vizita već smeštaj, porodični.

prvo ubacim stari ves da iz njega izadje prasak, i onda tri naredne masine ne stavljam prasak, od tog sto je izaslo iz starog vesa operem sve.
Ti k'o da mi čitaš misli.:) Padalo mi to na pamet ali gde da čekam još toliko pranja, obično bacam veš na pranje kad mi dogori i nemam više šta obući.:p
Uključujem intenzivno ispiranje ali niti je intenzivno niti je ispiranje.
@kraguljac je pisao da mu žena dodaje bokalom vodu u mašinu. To još nisam probao, možda pomogne.:unsure:
Probao sam ovo sa bokalom, tačnije s 5. Mogu reći da je žena genije. Možda se malo slabije prašak oseti posle ali se bar ne češem više na ulici kao orangutan po prsima zbog reakcije na neispran prašak. Plus se sama mašina očisti oko vrata, ne ostanu tragovi.
Sledeći put ću crevo na slavinu pa u dozer da se ne maltretiram sa bokalima. Možda sipam Fortrans u fazi čišćenja.:)

Nesto tu ne stima...
Mozda da probas/probate neke bolje/druge praskove, ovi se ocigledno ne rastapaju kako treba.

...ili da stavljate manje praška.

Nama se veš odlično optere i sa zaista malim količinama deterdženta. Ariel ili Persil najčešće.

Jedva sam babe ubedio da novi deterdženti, ne treba stavljati ko nekad one stare iz YU perioda.

Prašak na našem tržištu je pun punila lošeg kvaliteta, a enzimi se nalaze u tragovima. Jednostavno, uvaljuju nam proizvod treće klase po ceni višoj nego na zapadu. U poslednje vreme mi stalno ostaju fleke od nerastvorene opne kapsule.

Ne znam da li je to namera (nisam stručnjak za deterdžente) ali otežano rastvaranje praška je redovna pojava. Na ručnom pranju se najbolje vidi. Možda i jeste poenta da se prašak sporije rastvara da ne bi skoro sav otišao sa prvom vodom. Ali problem je kontra smer - mašina danas koristi manje vode. Moja konkretno, to je minimum minimuma. Kako da ispere kad je voda pri dnu gledano kroz staklo, kad ne može da se potopi veš već samo bućka.
Zaista na ručnom pranju vidim i osetim da treba više vode da se ispere.
Znam da su mnogi pisali da meću gips i koješta u prašak. Ali je česta pojava da se teško rastvara.

Zato postoji prasak za rucno pranje i masinsko pranje.

To što se teško rastvara se zove punilo i ne služi ničemu u procesu samog pranja. Enzimi su ono što pere i što se rastvara. Manje enzima, lošiji učinak pranja.

Prašak za mašinsko pranje ne sme da Peni, za razliku od onog za ručno.

Ako naletiš npr. na odgovarajući Merix lavander, ne bi se čudio ako ti trećina praška ostane u dozeru posle pranja, toliko čvrsta da se skoro klještima može drobiti?
Pitaj Boga šta meću u te praškove. Znam samo da ako krene "Akcija" i teško pojeftinjenje na džak praška da u tom džaku verovatno nije deterdžent već mačka.

Jednostavno škrtari s vodom za ove praškove koji se koriste. Ostaju fleke koje sat vremena posle skidam s šarenog veša. Koristio sam i tečne, nešto bolja situacija ali opet... Ne može regularno da ispere sa tom malom količinom vode. Ko zna, možda je u kazanu ostalo tona nerastvorenog praška od prethodnih pranja pa se otapa postepeno.:D Eto, sledeće pranje ide bez praška pa ako izađe čist i mirisan, znaću.:LOL:

Verovatno imas problem sa pritiskom vode,
ili sipate mnogo praska cim ti ne ode merica praska iz posude.

Cesto bude zapuseno dovodno sito trunjem iz cevi, ako je dobar pritisak nemoguce je da ne ispere posudu sta god da sipao u nju a ne prasak.

Ariel, Persil, Merix, sva tri brenda koristio jedan za drugim, ni jedan ne ostavi tragove praška nit ostane prašak u posudi, ono što bi izdvojio je doziranje, ako mašina prima max 7kg veša, na osnovu popunjenosti, doziramo i prašak, pola mašine, pola mere praška.

Pola bubnja veša, pola mere praška a ista količina vode. Naravno da je situacija bolja. Količina vode se ne menja, zato sam za puniji (ne pretrpan da ne bude zabune i oko toga) bubanj dosipavao 3-5l vode.

Verovatno imas problem sa pritiskom vode,
ili sipate mnogo praska cim ti ne ode merica praska iz posude.

Cesto bude zapuseno dovodno sito trunjem iz cevi, ako je dobar pritisak nemoguce je da ne ispere posudu sta god da sipao u nju a ne prasak.
Nije to. Jednostavno sam se rešio određenih vrsta praška koji su se skamenjivali. Sada ređe ostane za "grudvicu"-dve po obodu komore. Ali nije ni to problem. Ili da stavim prašak direktno u bubanj ili da malo pročačkam debljom iglom rupice zbog kamenca.

Gledam da je popunjena oko 3/4 koliko se može proceniti što vizuelno izađe manje kad se nakvasi, stavim do preporučene količine i veš se normalno vrti i meša. Ali vrata skoro mogu da se skinu koliko malo vode upumpa. Na ranijim nisi mogao da naknadno ubaciš veš kad krene sa radom ako ne ispusti vodu pre toga. Par puta sam se setio da ubacim po majicu, samo je ugasio, sačekao bravu da otključa i ubacio i nastavio gde je stala.
Nije ovo problem (sa flekama) od juče. Postepeno se uvećao sa godinama.
Možda prašak treba dozirati prema količini vode koju mašina prima u sebe ali nigde nisam našao taj podatak. Ali stoji na prašku doziranje prema količini veša i zaprljanosti. Ako stavim mnogo manje, kakav će veš izaći?

Kupujemo neki iz DM. Skoro dvostruko manje se dozira u odnosu na ostale. Tako je po uputstvu na ambalaži.

Poslednja izmena:
I ja sam koristio taj DM po preporuci sa obog mesta. I cini mi se da je za beo ves bolji od ovih uobicajenih.
Inace zena kaze da je domaci Duel bolji od ovih drugih.

Kupio pre neki dan beko veš mašinu u Tehnomediji. Stigla je bez garantnog lista. U stvari, bila je neka garancija na rumunskom, za koju sam prvo mislio da je međunarodna, ali se ispostavilo da nije. U radnji su mi posle overili našu garanciju, tako da nije ispao problem, ali, eto, dešava se i to.

Da li bi bilo bolje naruciti preko Shopstera ili E kupi ili da batalim i jedne i druge?😁

Ja sam uzimao sa Ekupi nesto od bele tehnike pre par godina, sve proslo ok, brzo isporucili koliko se secam. Nisam imao reklamacije pa ne znam kakvi su za to.

Nemojte ovde o komercijali.

taj shoppster je legit, mislim legit u smislu da nece da ti stigne cigla. uzeo neki bosch blender za 20-ak soma, i stvarno stigo blender... e sad sto kaze ivan kad se pokvari.... boga pitaj... ali imali su ljudi losa iskustva i sa velikim, prodavnicama, de znam...

edit: izvinjavam se, moderatorski post se pojavio dok sam ja kucao moj

Ja sam uzimao od e kupi dva TVa i sve je bilo kako treba. Kod jednog nisam dobio garanciju pa su mi naknadno postom poslali.
Ovo cisto kao informacija o mom iskustvu, nije nikakva komercijala.

Posle umerene količine čitanja i istraživanja, shvatila sam da želim da kupim ili Electrolux ili LG mašinu, sve ostalo mi deluje meh. Imam godinama Samsung, koja solidno radi (mada sam ja pažljiv korisnik), ali mi je poslala u smeće dosta komada garderobe i posteljine.

Electrolux modeli mi zvuče super po onome što nude. E sad, ima onih koje koštaju oko 55k, recimo EW6F428B koje mi zvuče super, ali postoji i 20k skuplji model EW8FN148B koji zvuči veoma besno na papiru, ali me muči to što sam pročitala da tako efikasni energetski razredi stavljaju manje vode, što mi je jedna od glavnih stvari koje me nerviraju kod moje sadašnje (uvek podesim više vode pre puštanja), pa da ne ispadne da sama sebi komplikujem život. Ima li neko iskustva sa Electroluxom ili da li možete da mi kažete šta treba da gledam, tj. koja je glavna razlika između jeftinijih i skupljih modela?

Vrh Dno