Šta je novo?

Veš mašine

Za Miele novu kombo ves masinu konkretna popravka/zamena nekog dela kosta oko 500€. Ali postoji produzena garancija na 10 godina i covek ipak bude miran.
Isto je i sa kolima, ako nemas para da ga odrzavas ili ti puno trosi, kupi mali gradski auto. Ili kada kupis nesto, ako ne mozes odmah da kupis jos jednu takvu stvar ti onda to i ne mozes da priustis :)

Ja svo vreme pišem o čarima kupovine polovne tehnike iz uvoza.

Oduvek je pravilo kupovine bilo da se ispružiš koliko si dug samo što se ljudi generalno gledano često precene po tom pitanju pa kupe nešto za šta imaju dovoljno para ali problem nastane kada dođe vreme za održavanje (redovno/periodično ili još gore ono neplanirano).

Oduvek je pravilo kupovine bilo da se ispružiš koliko si dug
Ovo jeste najbolje pravilo.
Miele jeste vrh, ali uvek postoji mogućnost da bude nekih problema tokom korišćenja. A za takve uređaje, servis je očekivano skuplji nego za druge modele.
Prednji lim kod Miele veš mašina je emajliran, pa zato i nema korozije.
Uređaji im jesu skuplji, ali do pre par godina nisu ni imali ništa osim najviše klase uređaja. Razliku u ceni je pravilo par programa više, drugačiji displej, TwinDos, funkcija pare i sl. Uglavnom ne tako potrebne stvari.
Od pre par godina su počeli da proizvode veš mašine i sa plastičnim kazanom, i to im je prva malo niža kategorija uređaja.

Iskreno, meni više poverenja uliva Miele 10 godina stara mašina nego neka potpuno nova iz niže/srednje klase.

Pa neki su taman dugi tih 300, 400 eura koliko košta polovna...
Kod nas i kada se kupuje polovno, smatra se da je u neku ruku novo.
Pre 15 godina sam prodavao frižider star u tom momentu 15ak godina za nekih 20 EUR. Lik došao i pitao za garanciju.

Neznam,meni je van pameti dati 300e za toliko staru tehniku.Ta miele je izašla 97god,ili početkom 2000god.Da je to staro 3-5 god i dobijaš za uzvrat viši kvalitet,ali 20,mnogo bre.

To definitivno jeste mnogo staro - ja govorim o nečemu desetak godina starom, mada ja lično ne kupujem polovno tako da je ovo generalno rečeno.

Za Miele novu kombo ves masinu konkretna popravka/zamena nekog dela kosta oko 500€. Ali postoji produzena garancija na 10 godina i covek ipak bude miran.
Isto je i sa kolima, ako nemas para da ga odrzavas ili ti puno trosi, kupi mali gradski auto. Ili kada kupis nesto, ako ne mozes odmah da kupis jos jednu takvu stvar ti onda to i ne mozes da priustis :)
Kad vec spominjes Miele ves masinu. Imam jedno pitanje. Kada koristis prasak umesto twindosa, da li se ves jednako dobro opere i jednako lepo mirise? Nedavno smo presli na prasak i ves kao da se ne opere jednako dobro i manje mirise nego kad se pere sa twindos deterdzentima. Ne znam jel ovo normalno, promenili smo par prasaka. Imamo Miele W1 masinu (2023 god).

Iskreno nisam do sada sipao ni jednom prasak ili neki drugi deterdzent za pune 2 godine od kako sam je uzeo. Dobili smo koliko se secam 6 boca njihovog deterdzenta za twindos, nakon toga samo dokupim onaj koji se trosi vise, u nasem slucaju UltraPhase 2.
Sipali smo par puta zuti duel omeksivac ali nema nikakvog efekta, cak pri pokretanju programa za pranje+susenje izadje obavestenje da ne treba koristiti omeksivac. Imamo WT1 kombo model sa twindosom.
Jedino sto ima efekta je da se sipa u bubanj neki koncentrovani omeksivac ako hoces da mirise. Mada mi smo se odvikli od toga. Sa twindosom nekako prirodno mirise na cisto.

Pa neki su taman dugi tih 300, 400 eura koliko košta polovna...
Kod nas i kada se kupuje polovno, smatra se da je u neku ruku novo.
Pre 15 godina sam prodavao frižider star u tom momentu 15ak godina za nekih 20 EUR. Lik došao i pitao za garanciju.
Slična situacija i meni za neku polovnu LG 2u1 veš mašinu… Kaže koliku garanciju daješ.. Rekoh pod garancijom je dok je ne izneseš odavde🤣

Kaze meni keva kada mi dotera covek masinu, eto vam vase nove masine(supruga i ja je ubedjujemo skoro 2 godine da joj kupimo novu Gorenje ili Beko) ja si moju EI NIs necu menjam
A ta EI Nis kupio sam je za 120 eura tamo 2008. valjda normalno polovna godina proizvodnje 1995.
Kupio je od majstora koji nam servisirao staru EI koju isto majka nije mogla da prezali i kukala na par godina na tu drugu masinu sto sam uzeo.
Sad kaze nece da menja, dodje masjtor popravi za crvenu dve i teraj
Jos ona ne veruje da ove nove dobro peru, gleda u bubanj i pokojnu nasu Beko i sad u Mileta kaze gde je voda kakvo je to pranje sa ovoliko malo vode

Poslednja izmena:
Sada su sve mašine štedljive u pogledu potrošnje vode, ali su neke zaista ekstremno štedljive, kao naša stara Kandi. Posledica je bilo, posebno leti kada se pere šareni veš na 40 C. X puta se dešavalo da majice smrde posle pranja (kada sam ih odlagao u korpu nisu smrdele). Na vratima se voda nije ni videla, a na kratkim programima se dešavalo da delovi majice izađu skroz suvi (nisu ni bili natopljeni vodom).
Hajer koji sada imamo pere sa znatno većom količinom vode i veš pliva.
Bacih pogled na statistiku i posle 2 godine rada, mašina je oprala nešto više od 1000 tura veša.

Da. Zadovoljni smo kako pere. Mašina je solidnog dobrog kvaliteta. Slobodno mogu reći da je za dve klase bolja od Gorenje WNEI koji smo kupili pre par meseci jer su materijali osetno bolji, mašina ima znanto veću zapreminu bubnja iako su spoljni gabariti skoro isti, znatno je tiša... Takođe, izbor programa je izuzetno veliki.
Mana je što na standardnim predefinisanim programima ne skraćuje cikluse pranja u odnosu na napunjenost mašine, ali je za tu namenu predviđen AI program (ali na njemu dozvoljava temperature do 60 C). To može biti problem za one koji peru malo belog veša, ali kod nas je mašina kada peremo belo u 99 % slučajeva napunjena do vrha. Za svaki program pranja koji se bira na komandnoj tabli je već unapred predefinisano koliko kg veša treba da ide, na šta se mi ne obaziremo. Ovo pišem iz razloga jer još nisam ustanovio da li u tom slučaju, ako pređem zadatu granicu mašina vrši produžavanje trajanja programa. Kada se program pokreće iz aplikacije mogu se birati dodatne opcije kao što je vreme pranja (ovo je vreme u kome mašina radi u ciklusu pranja i ne uključuje natapanje, razbacivanje, centrifugu, ispiranje...) i u suštini koristi se u zavisnosti od nivoa zaprljanosti veša.
Mogli su ovo kinezi da reše mnogo jednostavnije i da ovu opciju ubace na komandnu tablu same mašine. Trude se da ubace gomilu statistike, opcija... ali nije to dovoljni prilagođeno evropskom kupcu i njegovima navikama... Ne treba praviti nauku oko ovako banalnih stvari, gde mi je recimo 20 % upotrebe mašine vezano za mobilni telefon.

Nazad
Vrh Dno