Šta je novo?

Van life kod nas

Entuzijazam na stranu, ali pogledaj dobro te van-home varijante što se propagiraju na netu. Može da se živi PORED njih i OKO njih. Ne može da se živi U NJIMA. Sve to ima 4-5kvm. Unutra može da se prespava, ode na odmor, pobegne par dana od svakodnevice. Dakle, kamp varijanta, a tada vreme provodiš u prirodi VAN tog kamera a ne u njemu.

Kako planiraš u BG da preživiš u tome npr. od oktobra do kraja aprila?!?

Kod kojih to prijatelja/rodbine ćeš se tuširati svaki dan? Kako ćeš puniti rezervoar za vodu ako su oni na 3 spratu u gradu?

Leti ako ne uhvatiš hladovinu, biće 70C u tom tvom domu. Od solara imaćeš u najboljem slučaju 2-3kvm, a sa time možeš napajati na duže TV računar i muziku. Kada se naoblači i kada je kratak dan, ni toliko. Klimu, nema šanse nikada, ni onu minijaturnu...

Bla.bla. neću dalje, ali vidim jos 100 razloga zbog čega to što imaš u glavi nije moguće. Ne mogu sve da ih nabrajam...
Odrastao sam u malom stanu, sa ekstra malim kupatilom. Kad sam tražio keramičare, mislili su da ih zezam kad im kažem koja je površina. Posle su oni zezali mene jer gospoda neće da rade tako malu kvadraturu. Navikao sam na mali prostor, tako da to ne bi trebalo da bude problem.

Neću da tražim vodu kod onih koji su po zgradama. Imam njih nekoliko koji imaju kuće sa lako pristupnim česmama u garaži.
Ako nekad vode zafali, uvek mogu da odem na bazen na jutarnje plivanje i tuširanje.

Sam kažeš da je to 4-5 kvm. Ako se dobro izoluje, grejanje na dizel ili gas neće biti problem.
Parkiram tamo gde će biti hladovina. Bar hladovine još uvek ima.

Još uvek nisam krenuo da razmišljam snagama, potrošnjama i koliko čega je potrebno, tako da ne mogu da odgovorim da li jesi ili nisi u pravu.

U Njujorku postoji ulica gde parkiraju ljudi koji žive u kombijima. Beograd i Njujork imaju uporedive klime. Ako ljudi tamo mogu da žive, mogao bih i ja ovde.

@Gibli
Drago mi je da shvatas da nemam lose namere... 🙂
Covek je drustveno bice, makar bio introvert. Pre nego sto potrosis 5.000-10.000e na taj projekat, mozda bi bilo dobro da potrosis bar 200-300e na dobrog psihologa-psihoterapeuta ili psihijatra-psihoterapeuta. Nadam se da nemas standardne predrasude prema psiholozima/psihijatrima/psihoterapeutima kao sto su: onaj ko ide kod njih je lud/glup/slabic itd. Cak dosta ljudi sa IQ140+ ("genius level") imaju psihickih problema, a mnogi psihicki jaki i uspesni ljudi, svejedno idu redovno na savetovanja. Mozda imas neki potisnut problem, kojeg nisi ni svestan, pa ti zato odgovara tolika samoca... U svakom slucaju, bilo bi dobro da odes na savetovanje, pre velike odluke.
Posle toga, ako ipak zelis da budes osamljen, razmisli i o jeftinim kucama na planinskim selima, za relativno sitne pare mozes da kupis kucu, nabavis malo stado ovaca, psa i samujes kao covek. 😁 Sa dovoljno prostora za sve, a ne da vise od pola dana provodis u 2-3m2 na parkingu... Uz redovne drzavne subvencije i prodaju jaganjaca, imao bi dovoljno novca za zivot. Radno vreme bi ti bilo mozda i krace nego u gradu. Planinska sela uopste nisu tako losa, za ljude samotnjake, koji ne zele da stvaraju porodicu. Uz sve to, bio bi sam svoj gazda.
Meni treba čitav konzilijum i to na nekoj švajcarskoj klinici :) Oni što su pokušali da srede Sadamovog sina pa im nije išlo, e kod njih :)
Sad ozbiljno, hvala za savete.

Da li ste proverili mogucnost registracije na kraju? Za to sto planirate mislim da je to prva stvar, pre razmisljanja o struji vodi i sl. Argument da postoje neki likovi na Instagramu koje ste videli nije bas pouzdan da bi usli u tako nesto, lako moze da se ispostavi da je to neresiv problem. Sa ovim novim propisima nema sanse da prodjete tehnicki ako nemate odgovarajuce papire, a to moze znacajno da kosta.
Iskreno ne mogu da zamislim scenario u kojem na tehnickom nema problema sa npr solarnim paneilma, a kamoli ostalim izmenama koje spominjete.

Ako se slucajno odlucis za samovanje na planini, umesto na parkingu, pocetne savete oko ovaca, ostalih zivotinja i zemljoradnje, mozes da dobijes i ovde, ima nas koji znamo... 😁 Naravno ima i specijalizovan forum, sto je jos bolje... Uglavnom, sve to bi se veoma brzo naucilo, a radno vreme manje nego kod prosecnog privatnika u BG-u + nema stresa. Za modifikovanje kombija nemam vise sta da kazem, moje misljenje je da je to losa ideja (u SAD jeste drugacije), ali odluka je tvoja, ako mislis da bi to bio dobar zivot, ok. 🙂

Ceo taj van life koncept je uzas (amerika i kanada prolazi nekako) i korona je izrodila bas puno instagram i YT mentola koji se nesto tripuju da ga "zive". Na srecu trend umire divnom brzinom.
Moj savet ti je da zveknes jedno 10+ dana, kolima zabodes neku zabit, divljinu, spavas u kolima ili kampujes u blizini pa vidi dal ti to bas odgovara. Ali imaj na umu da je zabit laganica (kupas se u reci, pijes sa izvora, nuzdis u sumi...) u odnosu na urbani pakao.

Ako moze bez psiho analiza, ovaca i obavljanje nuzde u sumi...

USA i Srb su dva univerzuma - od velicine parkinga, sta smes na parkingu, velicine vozila i bukvalno treba da prodjes test izduvnih, ostalo ih ne zanima.
U Srb sanse nema da prodje registraciju modifikovano vozilo, cak i neka fabricka imaju problem.

Ako ti se bas toliko zivi u van-u, onda se selis u drzave gde je to regulisano tipa Nemacka, Austrija, Svica itd...
Imas predvidjena mesta za to u prirodi ili blizu nje, kod mene u gradu ima cak mesto na 10 min peske od centra, kao ova na slici koje je pored reke Majne.
Ta mesta regulise i iznajmljuje grad, imas struju, vodu i kanalizaciju za sitne pare na godisnjem nivou.

asch.jpg

Na slici preovladjavaju kolibe koje ljudi sami naprave ali u sustini nikoga ne zanima sta ces imati na svom iznajmljenom placu, bio to van, kamp prikolica, sator...
Imam dvoje kolega koji su otisli iz gradova-stanova i preselili se na ovakva mesta, zive sasvim normalan zivot bez gradskog ludila.
Fora je da ovakva predvidjena mesta bukvalno ima svaka varosica, o gradovima da ne pricamo...
Meni licno je ovo super varijanta jer imas sve sto treba coveku u modernom drustvu a opet si izolovan od ljudi i grada...

Evo jos par primera za takva mesta, ovo je par iz mog grada i to nisu sva, sto je po meni mnogo bolja varijanta nego van po parkinzima:
1658666785023.png

1658666909222.png

1658666958698.png

@DukeLander
Ne moze spominjanje alternative koja je lako ostvariva, ali moze spominjanje odlaska u drugu drzavu... 😅 Kao da je to: sedi u kombi, idi gde zelis, ostani koliko zelis, a radna dozvola, ni prijava boravista nisu potrebni...

Pa nisu, ne pratis vesti?

Ocito i ja ne pratim vesti posto vesti koje ja pratim da ce nam uvedu jos dodatne papire da ulazimo u EU i nisam video promenu spram 3 meseca ostajanja. Svakako trebaju neki papiri da bi vozilo moglo se registruje na neke strane table. Po mom iskustvu najlakse je dobiti CZ table uz otvaranje firme tamo, ali iskreno jos ne znam da je neko uzeo kamper na firmu u cz 😊

^^Koliko znam, sa srpskim pasosem moze da ostane do 3 meseca u Nemackoj, a radna dozvola je potrebna za sve strance, osim EU drzavljana?

@DukeLander
Ovo sa iznajmljivanjem placeva je fino rešenje. Jel možeš da mi kažeš kako se to zove na Nemačkom ili da mi daš neki link da mogu da saznam više o tome? Hvala ti.

Ma kakav van life.. Go bushcraft or go home :)

Vojvoda je sve objasnio. 🙌
Nije balkan uopšte za tog hipi preserav@nja.
U zadnjih par godina ljudi prave yt projekte na temu života na točkovima, samo da bi privikli broj pregleda, te na taj način zaradili.

Imaš 3 vrste kampera:
1. YT kamperi
2. White trailer trash
3. Penzosi/avanturisti koji svoj odmor provode u kamp vozilima.

@DukeLander
Ovo sa iznajmljivanjem placeva je fino rešenje. Jel možeš da mi kažeš kako se to zove na Nemačkom ili da mi daš neki link da mogu da saznam više o tome? Hvala ti.
Wohnmobilstellplätze ili Campingplätze ili Freizeitplätze, zavisi sta tacno hoces.
Frankfurtski aerodrom je skoro skroz zatvoren zbog ekstremnog manjka radne snage. Kao resenje je uvedeno da drzave balkana i Turska ne moraju da imaju standardne non EU papire vec drzava garantuje full isplatu i rad bez papira. Za to postoje agencije koje to sve resavaju, ne znam detalje, proveriti na netu.
Isto vazi i za mnoge ostale branse.

Za nase bodevlje mozda bolje i lakse da kupis neko napusteno domacinstvo, plac s vikendicom, preuredis je za zivot ili kucu na selu il planini, sredis i eto.
Za 10-30k moze se nadje po celoj Srbiji, za koliko bi te realno izaslo to budzenje.
Izdvojen si od ljudi i gradske vreve, kad zatreba nesto spustis se grad pokupujes sta ti treba i cao Naravno to ako ti za posao treba samo net i nije bitno gde si, nisi veza za mesto, i ako je to neka ideja izolacije.

95% tih likova posle snimanja vlogova zavrsi taj neki svoj projekat, pa pravi novi, ili ako pravi vlog kako zivi tu, snima neko vreme, ode u motel, hotel ako negde kao putuje il ode svojoj gajbi, spakuje snimke u kul klipove pa kaci, a ti uzivas u snimku misleci da tako zive. Plus imaju gomilu sponzora, para od klipova, drustvenih mreza..
Sarena laza, ne zive tako u stvarnosti.

Taj modovani kombi, i pod uslovom da moze da se uopste registruje, kad bi se tako arcio neprestano, pa to bi crklo za godinu dve, i sta onda?Ni kamp prikolice i kamp vozila ne koristis tokom cele godine, nego povremeno za odmor.

Srbija najbezbednija zemlja na svetu.

Kad bi se zezali.
Tehnički je moguće i dalje proći na crno, iz prve ruke znam.
Sa neispravnim kočnicama.

Više verujem čiči koji 70 godina pažljivo vozio Fiću bez dozvole nego divusima sa modernim krševima koji gaze decu a uslovno služe kazne.

The Stig, puna podrška u realizaciji ideje.

@zamzung
Hvala druže

@Sale83
Posao mi je takav da ne mogu da radim daljinski...
Imam jedan mali plac kod Grocke. Priroda je lepa, ali uslovi za opušten život to dugo nisu. Nije pitanje da li će ti nešto opljačkati nego kad. Komšija profesor u penziji je imao lepu vikendicu. Skoro svaki dan je bio tamo, ali jedan nije i sve su mu pokrali iz nje.
Imam komšiju ludaka koji je upucao komšijinog psa (bio je dobar, veseo pas) jer mu je ovaj trčao kroz grožđe... Omladina koja šeta pit-bulove je u Velja Nevolja fazonu...
Tako da je i ovo jedan od razloga što mislim da mi je mobilna varijanta bolje rešenje...

Taj trend života u vozilu u angloameričkom svetu može da radi zato što na raspolaganju imaju široka prostranstva Severne Amerike, Australije, Evrope, delove Azije i J.Amerike.
Tako mogu da biraju prijatne vremenske uslove u svakom delu godine.
Njihova državljanstva im pružaju visok nivo sigurnosti ako idu u inostranstvo.
Ako prave jutjub kanal imaju privilegiju što im engleski jezik omogućava ogromnu publiku pa ako im i "samo kaplje" to je verovatno opet neka upotrebljiva cifra.

Ima u SAD i stvarno dno kada čak i sasvim pristojni ljudi iz finansijskih problema bukvalno žive tj. spavaju u kolima ili šatoru jer ne mogu da priušte kiriju, ali to je verovatno u onim predelima gde nije hladno.

Imam jedan mali plac kod Grocke. Priroda je lepa, ali uslovi za opušten život to dugo nisu. Nije pitanje da li će ti nešto opljačkati nego kad. Komšija profesor u penziji je imao lepu vikendicu. Skoro svaki dan je bio tamo, ali jedan nije i sve su mu pokrali iz nje.
Imam komšiju ludaka koji je upucao komšijinog psa (bio je dobar, veseo pas) jer mu je ovaj trčao kroz grožđe... Omladina koja šeta pit-bulove je u Velja Nevolja fazonu...
Tako da je i ovo jedan od razloga što mislim da mi je mobilna varijanta bolje rešenje...
Napiši malo više o tome. Sa čime se sve ljudi suočavaju u tim "mirnim opuštenim" predgrađima udaljenim od buke, svetla, policije, svedoka...
Da li su ti lopovi neki za koje svi znaju i koji dežuraju u lokalnoj kafani iz koje vide ko kada odlazi iz kuće i koliko se zadržava ?
Čuo sam da u predgrađima gde je "mir i zelenilo" policija uopšte neće da se javi ni pojavi pa lokalni majmuni praktično caruju, rade šta hoće. Stalno mora da neko bude u kući da ne bi opljačkali. Ko zna, možda dođe još lepše i naprednije vreme kada će upadati u kuće i kad su ukućani prisutni.
Ako živiš blizu nekog majmuna iz čijeg smera se čuje buka bilo koje vrste (muzika, pijanke, mašine, životinje...) zaboravi na miran život, a kao i u gradu nekretninu sa nesnosnim komšilukom ne možeš da prodaš.

Za to ne mora cak ni tako "daleko" da se ide... devojka zivi u Kaludjerici, tipa 10 minuta od Bulevara i bas vcrs idu na neku proslavu i prica kako moraju da vide ko ce da ostane u kuci ili da pozovu nekog prijatelja da bude tu jer pljackaju samo tako. Kaze tako su komsiji par kuca dalje uleteli jer je covek otisao negde na slavu i nije ga bilo par sati.

Inace Gibli, jesi li proverio vezano za registraciju za kombi ako se modifikuje? Da sam na tvom mestu proverio bih sa onima sa Instagrama sto sam ti prosledio, sigurno mogu da ti daju konkretnu informaciju.

Za to ne mora cak ni tako "daleko" da se ide... devojka zivi u Kaludjerici, tipa 10 minuta od Bulevara i bas vcrs idu na neku proslavu i prica kako moraju da vide ko ce da ostane u kuci ili da pozovu nekog prijatelja da bude tu jer pljackaju samo tako. Kaze tako su komsiji par kuca dalje uleteli jer je covek otisao negde na slavu i nije ga bilo par sati.

Inace Gibli, jesi li proverio vezano za registraciju za kombi ako se modifikuje? Da sam na tvom mestu proverio bih sa onima sa Instagrama sto sam ti prosledio, sigurno mogu da ti daju konkretnu informaciju.
Kamere, alarmni sistemi. Pa da vidis da l' ce onda tako da ulecu.

To sve ne grize😂

Neki čiča je na parkingu kod nas preradio vozilo tipa caddy, dodao my neke klupe koje onda transformise u krevet. Eto može i tako.

Prilozi

• 20211030_121236.jpg
    20211030_121236.jpg
    312.2 KB · Pregleda: 164
@Gibli
Drago mi je da shvatas da nemam lose namere... 🙂
Covek je drustveno bice, makar bio introvert. Pre nego sto potrosis 5.000-10.000e na taj projekat, mozda bi bilo dobro da potrosis bar 200-300e na dobrog psihologa-psihoterapeuta ili psihijatra-psihoterapeuta. Nadam se da nemas standardne predrasude prema psiholozima/psihijatrima/psihoterapeutima kao sto su: onaj ko ide kod njih je lud/glup/slabic itd. Cak dosta ljudi sa IQ140+ ("genius level") imaju psihickih problema, a mnogi psihicki jaki i uspesni ljudi, svejedno idu redovno na savetovanja. Mozda imas neki potisnut problem, kojeg nisi ni svestan, pa ti zato odgovara tolika samoca... U svakom slucaju, bilo bi dobro da odes na savetovanje, pre velike odluke.
Posle toga, ako ipak zelis da budes osamljen, razmisli i o jeftinim kucama na planinskim selima, za relativno sitne pare mozes da kupis kucu, nabavis malo stado ovaca, psa i samujes kao covek. 😁 Sa dovoljno prostora za sve, a ne da vise od pola dana provodis u 2-3m2 na parkingu... Uz redovne drzavne subvencije i prodaju jaganjaca, imao bi dovoljno novca za zivot. Radno vreme bi ti bilo mozda i krace nego u gradu. Planinska sela uopste nisu tako losa, za ljude samotnjake, koji ne zele da stvaraju porodicu. Uz sve to, bio bi sam svoj gazda.
Savet je kvalitetan, krajnje dobronameran i izvodljiv. Savetujem da ga procitas dva puta.

Posao mi je takav da ne mogu da radim daljinski...
Nije pitanje da li će ti nešto opljačkati nego kad.

Jesi proverio za registraciju?

A kad odeš na posao mobilnu varijantu ćeš parkirati gde? A da bude sigurna od likova koje si opisao...

To je i jedan od razloga zašto i hoće stealth varijantu a ne klasičan kamper.

Ko još obija staru i izgrebanu hladnjaču.

Napiši malo više o tome. Sa čime se sve ljudi suočavaju u tim "mirnim opuštenim" predgrađima udaljenim od buke, svetla, policije, svedoka...
Da li su ti lopovi neki za koje svi znaju i koji dežuraju u lokalnoj kafani iz koje vide ko kada odlazi iz kuće i koliko se zadržava ?
Čuo sam da u predgrađima gde je "mir i zelenilo" policija uopšte neće da se javi ni pojavi pa lokalni majmuni praktično caruju, rade šta hoće. Stalno mora da neko bude u kući da ne bi opljačkali. Ko zna, možda dođe još lepše i naprednije vreme kada će upadati u kuće i kad su ukućani prisutni.
Ako živiš blizu nekog majmuna iz čijeg smera se čuje buka bilo koje vrste (muzika, pijanke, mašine, životinje...) zaboravi na miran život, a kao i u gradu nekretninu sa nesnosnim komšilukom ne možeš da prodaš.
Slabo ja tamo zalazim već godinama. Bio sam prošle godine da vidim kako je. Nije dobro. Osim omladine sa pit-bulovima druge ljude nisam sreo.
Onaj što je ubio psa i dalje gaji grožđe ali sad ima ogradu sa bodljikavom žicom. Kod onog profesora je kapija razvaljena, nisam imao srca da uđem na plac da vidim u kakvom je stanju vikendica.
Mi vikendaši (bar mi što nismo baš društveni) nemamo informacije kao starosedeoci ali tvoj opis izgleda mnogo liči na ovu situaciju kod mene.
Savet je kvalitetan, krajnje dobronameran i izvodljiv. Savetujem da ga procitas dva puta.
Slažem se, hvala. Da sam slušao kvalitetne savete kad je bilo vreme danas bih birao jahtu u Monaku, a ne dal ću garniseru na temeljima ili na točkovima.
A kad odeš na posao mobilnu varijantu ćeš parkirati gde? A da bude sigurna od likova koje si opisao...
U Grockoj sigurno neću. Tamo ni NLO ne bih parkirao.
Za početak ću da ga parkiram na poslu, a ako mi dosadi da krećem na posao u 8:55 onda ću da menjam. Malo Zemun, malo na Ušću, videću... Imam sklopivi bajs pa ću njime da dolazim na posao. Sigurno ću da postavim alarm i kamere.

Tuga brate. Na severu Švedske imaš dosta kuća i vikendica gde niko ne živi, ali to niko ne dira.

Jesam sa Mladim Nomadima. Kažu da Fiat nisu mogli da preregistruju kao kampera.
Napravili su da bude montažno-demontažni pa jednom godišnje poskidaju sve što im traže...
Pitao sam mejlom jednog poznanika koji je radio u agenciji za registraciju vozila. Pišem ovde kad dobijem odgovor.

Vrh Dno