Šta je novo?

Uzeti sada ili ipak cekati...

The pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2000
Poena
649
Evo ovako_Odlucio sam sebe da castim novom masinom ako upisem trecu godinu.E,sada ne tezim ka nekoj high end masini tipa p4 2.4GHz ili XP2400+.E,sada posto su mi finansije ogranicene(a kome nisu?!) razmisljao sam o XP1600+ sa msi kt3 ultra ili nekoj p4 ploci sa celeronom 4 na npr.2GHz.E,sada pitanje da li vredi sacekati jedno 2 meseca i uzeti p4 ili neki xp2400+ ili sada uzeti xp1600+ ili xp1700+ ili neki celeron 4?
Posto ne igram najnovije igre,i nisam bas neki zahtevan korsnik,ostavio bi svoj mx400 koji bi mozda kasnije zamenio za radeon 8500le.
Znaci ovako,znam da je celeron 4 slab procesor,ali je dosta jaci od celerona 400/543MHz,i da je inferioran u odnosu na xp1600+,da li je bolje da uzmem sada cely4 i posle p4(jer je p4 moj definitivan izbor koji bih zeleo da posedujem) ili ipak xp pa da ga kasnije zamenim za p4 (sto bi svakako bila skuplja varijanta),jer bi cely sigurno radio na bar 2.3GHz a XP ne bih klokovao tj.samo malo,pa mozda bi u nekim stvarima ovaj cely bio brzi.
Memorija bi bila NCP jer ne zelim da se igram visokim taktovima,pa bi ona sasvim posluzila.Sto se tice kucista cuo sam da pominjete neke chieftece scorpion(bese valjda tako) 300w za oko 70-80e,pa bi mozda to uzeo.
Nemojte da sada govorite kako je xp napredniji procesor od cely-ja 4 jer vec to znam,vec dajte neke predloge
koje bi odgovarale mom djepu koji i nije bas dubok,i ako bi mi nesto predlozili ako biste mogli da napisete okvirne cene predlozenog.

To je to za sada.Unapred zahvalan na svim predlozima.

Moj predlog ti je da sacekas jos malo, posto ti se sigurno nigde ne zuri kada si toliko izdrzao sa tim kompom.

The pocetnik je napisao(la):
Evo ovako_Odlucio sam sebe da castim novom masinom ako upisem trecu godinu.E,sada ne tezim ka nekoj high end masini tipa p4 2.4GHz ili XP2400+.E,sada posto su mi finansije ogranicene(a kome nisu?!) razmisljao sam o XP1600+ sa msi kt3 ultra ili nekoj p4 ploci sa celeronom 4 na npr.2GHz.E,sada pitanje da li vredi sacekati jedno 2 meseca i uzeti p4 ili neki xp2400+ ili sada uzeti xp1600+ ili xp1700+ ili neki celeron 4?
Posto ne igram najnovije igre,i nisam bas neki zahtevan korsnik,ostavio bi svoj mx400 koji bi mozda kasnije zamenio za radeon 8500le.
Znaci ovako,znam da je celeron 4 slab procesor,ali je dosta jaci od celerona 400/543MHz,i da je inferioran u odnosu na xp1600+,da li je bolje da uzmem sada cely4 i posle p4(jer je p4 moj definitivan izbor koji bih zeleo da posedujem) ili ipak xp pa da ga kasnije zamenim za p4 (sto bi svakako bila skuplja varijanta),jer bi cely sigurno radio na bar 2.3GHz a XP ne bih klokovao tj.samo malo,pa mozda bi u nekim stvarima ovaj cely bio brzi.
Memorija bi bila NCP jer ne zelim da se igram visokim taktovima,pa bi ona sasvim posluzila.Sto se tice kucista cuo sam da pominjete neke chieftece scorpion(bese valjda tako) 300w za oko 70-80e,pa bi mozda to uzeo.
Nemojte da sada govorite kako je xp napredniji procesor od cely-ja 4 jer vec to znam,vec dajte neke predloge
koje bi odgovarale mom djepu koji i nije bas dubok,i ako bi mi nesto predlozili ako biste mogli da napisete okvirne cene predlozenog.

To je to za sada.Unapred zahvalan na svim predlozima.

S obzirom da si naveo da je P4 tvoj definitivan krajnji izbor, odgovorio si sebi na pitanje. Kupi neku jeftiniju P4 plocu (Gigabyte) i Celeron 4 ili jos bolje ako nadjes negde Tualatina 1.2-1.3, pa kad skupis jos para zameni ga sa P4.

Pa to je vecita dilema: da li da uzmem sada ili da sacekam jos malo da padnu cene, pa da uzmem nesto jace ?!
Ako bih tako gledao, nikad nista ne bih uzeo :(
Mada ima i ono, osetio si da su u jednom trenutku sve cene popadale, pa se malo stbilizovale i "javlja ti se " da nece drasticno padati u skorije vreme.... E to bi eventualno bio taj trenutak, ali kako su kod nas cene vrlo cudljive (kao vremenska prognoza) nikad ne znas sta ce biti sutra. Evo, memorije i diskovi odose opet gore...
Sustina je da se ne treba zaletati i uzimati ono najskuplje. Primera radi, ako uzimas graficku uzmes ili MX440 ili ako imas vise para Ti4200 (ili Radeon alternativa u toj klasi). Sve preko toga je bacanje para i svi znaju da ce pojavom FX-a da padnu sve starije, pa ce samim tim i Ti4400 i Ti4600 postati pristupacnije nama smrtnicima :)
Kad dodje K8, umesto XP-a 1700+ cemo voziti recimo 2400+ ili sl.
E, u tom smislu se isplati neke stvari sacekati, ali cekati SATA diskove ili slicno se definitivno ne isplati...

Vocko je napisao(la):
Moj predlog ti je da sacekas jos malo, posto ti se sigurno nigde ne zuri kada si toliko izdrzao sa tim kompom.

Ma ja mogu da cekam jos 6 meseci,ali ne lezi vraze,kada ocu nesto iole ozbiljno da radim masina mi kaze nece moci ove noci.Sada divx filmove filmove gledam u kvalitetu 0,kada hocu da kompresujem film u divx dobijem smesan fps oko 8,dok ortak koji ima xp1700+ na asus a7v333 ima preko 50fps.Znaci definitivno mora nesto da se menja...mada kao sto sam rekao to moze i da saceka.

Sto se tice procesora ja ne ocekujem neke znacajnije pomake na trzistu jos nekoliko meseci. XP1600-1700+ je i dalje ubedljivo best-buy, a i ostace. Thoroughbread B nece ici mnogo dalje od 2800+, a Barton ce u prvo vreme biti veoma skup. Zato mislim da je ovo dobro vreme za kupovinu procesora.
Kod kupovine ploce ja ne bih stedeo. Uzimanje najnovijih ploca ce ti omoguciti sutra jednostavnu zamenu procesora i dobijanje visestruko boljih perfomansi.
Ako vec imas para da se isprsis za Chieftec ja bih gledao da nekako uzmem nForce 2 plocu. Za ocekivati je da sve dobre nF2 ploce budu kompatibilne sa Barton procesorima pa si obezedjen za eventualne buduce upgrade-ove.
Ako bas zelis Intela onda bih rekao da je kupovina neke od najnovijih 845PE ploca jos znacajnija jer ti samo taj chipset omogucava kompatibilnost sa buducim Hyper-threading P4 procesorima. O procesoru jedino ima smisla uzeti Cel1.7. Sve ostale kombinacija ce biti znatno skuplje od XP konfiguracije.
I na kraju slazem se sa Acom da nema smisla kupovati XP ako ubrzo nakon toga imas nameru da prelazis na P4. Jedino ne znam sta je mislio sa onim Tulatin. U sta to da ubodes?

Posto nisi mnogo zahtevan korisnik za te pare koje posedujes uzmi najbolju AMD platformu (XP naravno). Bice sigurno brza od intelove za iste pare. A kao sto vec rekoh, posto nisi zahtevan korisnik, ta platforma ce te sigurno sluziti jedno godinu, dve, a za to vreme moze se desiti i da nad Srbijom svane:)).
Nada ne umire nikad

Vrh Dno