Šta je novo?

Uzeti ili ne?

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Da li mi predlazete da uzmem Intel pentium 4 3GHz 1MB 800 HT 478 i plocu gigabyte za 80e
Trenutno imam Semprona64 2800+(2.4ghz, a ide do 2.7ghz) i epox 8kda3j izadovoljan sam.

Da li je ovaj intel znacajno bolji od semprona ili ne?

Svaki savet je dobro dosao.
Hvala

Da li mi predlazete da uzmem Intel pentium 4 3GHz 1MB 800 HT 478 i plocu gigabyte za 80e
Trenutno imam Semprona64 2800+(2.4ghz, a ide do 2.7ghz) i epox 8kda3j izadovoljan sam.

Hvala

Ama nikako 😀 Neće biti bolji, nego uglavnom značajno lošiji. I ja imam tog semprona, doduše na DFI infinity, svaki dan na 2.7GHz, više od godinu dana. Na poslu imam Skota na 3 giga sa 2MB L2 keša, LGA775, ploča Intel Augsburg D915GAG...Ma ne da se porediti. Samo molim da ne počnu opet rasprave intel VS AMD :S:
Mislim, i ovaj Skot mi super radi za moje potrebe, ali ako pustiš neki render, super Pi, winrar.... ma ne može da primiriše!! (mom OC semronu).

Hvala

Nemoj da uzimas, taj intel nije znacajno bolji od semprona i ako si zadovoljan sempronom skupljaj pare pa za pola godine, godinu predji na nesto gde ces znacajno osetiti razliku (npr. neki x2 ili c2d).

Hvala na savetima, ja sam mislio da je znatno bolji, jer ipak ima 3ghz i 1mb L2 u odnosu na Semija sto ima 256kb L2 i radi na 2.4ghz.

Izgleda da ce semi jos da neko vreme ostati u kucistu.

Hvala na savetima, ja sam mislio da je znatno bolji, jer ipak ima 3ghz i 1mb L2 u odnosu na Semija sto ima 256kb L2 i radi na 2.4ghz.

Izgleda da ce semi jos da neko vreme ostati u kucistu.

Bolje zameni kućište -vidim da imaš Auroru :trust: koja je :crash: (ili bar napajanje), pa lepo ispitaj krajnje granice za tvog sempija za svaki dan, 24/7! Mislim i kada zameniš sadašnju konfu kućište ti ostaje😀

Ja u kuci imam Sempron (dodushe slabiji od tvog) na jednom kompu i Pentium4 3GHz 512kb (Northwood) na drugom. Pentium je neuporedivo bolji, bar kolko sam ja primetio, ali je opet pitanje zashta ti treba. Za ozbiljnije stvari bih ti definitivno preporuchio da uzmesh Pentium4 (ne koshta on dzabe 180eur, nov da kupish, shto u principu nije lako uraditi jer se ne prizvodi vec ko zna kolko godina, ali postoji da se kupi nov,verovali ili ne), a za igre je sve jedno.
Sve u svemu, ti mozesh da ga kupish (zajedno sa plochom) za 80eur, pa ako ti nije problem za pare, a necesh skoro kupovati nov komp, onda definitivno treba da ga uzmesh.

PS Ja svoj procesor uopshte nema potrebe da menjam (i necu ga menjati) u skorije vreme, sasvim je dovoljan za sve shto mi padne na pamet.

Ja u kuci imam Sempron (dodushe slabiji od tvog) na jednom kompu i Pentium4 3GHz 512kb (Northwood) na drugom. Pentium je neuporedivo bolji, bar kolko sam ja primetio, ali je opet pitanje zashta ti treba. Za ozbiljnije stvari bih ti definitivno preporuchio da uzmesh Pentium4 (ne koshta on dzabe 180eur, nov da kupish, shto u principu nije lako uraditi jer se ne prizvodi vec ko zna kolko godina, ali postoji da se kupi nov,verovali ili ne), a za igre je sve jedno.
Sve u svemu, ti mozesh da ga kupish (zajedno sa plochom) za 80eur, pa ako ti nije problem za pare, a necesh skoro kupovati nov komp, onda definitivno treba da ga uzmesh.

PS Ja svoj procesor uopshte nema potrebe da menjam (i necu ga menjati) u skorije vreme, sasvim je dovoljan za sve shto mi padne na pamet.

sta pricas ti ? :trust: Kakvih 180e za P-IV ? Ko ti je to prodao ? LOL Pa vidis da se prica o klokovanom sempronu 64 (a ne SoA seriji), na 2.7ghz taj procesor sije taj tvoj 3ghz pentium u svemu, na 2.4ghz radi sasvim pristojno i kolko sam ja primetio i dalje je bolji od matorih P-IV, pogotovo od northwooda... :wall: :crash:

sta pricas ti ? :trust: Kakvih 180e za P-IV ?

Ej bre sta ti pricas pa pentiJum je to pa jos cetvorka :eyebrows: na 3K. To je pojam brzine. Taj brise pod sa nesrecnim S754 i S939 procesorima.

Eclipse je napisao(la):
Da li mi predlazete da uzmem Intel pentium 4 3GHz 1MB 800 HT 478 i plocu gigabyte za 80e. Trenutno imam Semprona64 2800+(2.4ghz, a ide do 2.7ghz) i epox 8kda3j i zadovoljan sam.

Salu na stranu, zamena se ne isplati i prakticno je unazadjivanje a ne unapredjivanje. Najbolje bi bilo kada bi to mogao da probas jedan dan. Uzmi lepo i odradi jednu divx kompresiju i jedan render u maxu pa vidi sta ti vise odgovara.

sta pricas ti ? :trust: Kakvih 180e za P-IV ? Ko ti je to prodao ? LOL Pa vidis da se prica o klokovanom sempronu 64 (a ne SoA seriji), na 2.7ghz taj procesor sije taj tvoj 3ghz pentium u svemu, na 2.4ghz radi sasvim pristojno i kolko sam ja primetio i dalje je bolji od matorih P-IV, pogotovo od northwooda... :wall: :crash:

E pa da, moze da se desi da je bolji. Nije mi palo na pamet da su to noviji Semproni, my bad. Mada me onih njegovih 256kb kesha malo bode u ochi. Nisam bash skroz ubedjen da je bolji, ali su sigurno tu negde, blizu jedan drugom.
A shto se tiche Pentium4 3GHz za 180eur, postoji da se kupi za tolko, al to ne znachi da treba da ga kupish novog (samo zato shto prodavci zele da vrate pare koje su ulozili u kupovinu tih procesora pre 5 godina - verovatno im je ostao samo jedan). To mu dodje samo kao zanimljiva chinjenica. 😀

Ala si se ti upleo prijatelju 😀

Poslednja izmena:
Ej bre sta ti pricas pa pentiJum je to pa jos cetvorka :eyebrows: na 3K. To je pojam brzine. Taj brise pod sa nesrecnim S754 i S939 procesorima.

Salu na stranu, zamena se ne isplati i prakticno je unazadjivanje a ne unapredjivanje. Najbolje bi bilo kada bi to mogao da probas jedan dan. Uzmi lepo i odradi jednu divx kompresiju i jedan render u maxu pa vidi sta ti vise odgovara.

Najiskrenije se nadam da je tvoj komentar sarkastična šala 😀
Pa jedino u čemu su ti pentiJumi 4 brži jeste DivX kompresija, i ništa drugo (mislim na te Skotove i nortvude 😛 )
Ako me pamet dobro služi taj moj Semron na 2.7GHz odrađuje SuperPi 1Mb za oko 35 sec (sa memarom iz moja mašina – kingston HyperX DDR333 koja je nategnuta na 230MHz), a win rar u single threadu cepa oko 560kb/s. Skot kod mene na poslu kog sam pominjao SuperPi 1Mb odrađuje za oko 43 sec, a win rar ide nešto preko 400kb/s. Sada sam kod kuće pa ne mogu da proverim, ali to su te cifre.
Čisto poređenja radi: moj notebook sa Dual core turionom (2x256 kb L2) na svega 1.6GHz win rar cepa 493 kb/s u singlu, i 813kb/s u multithreadingu!
Nije sve u mišićima, ima nešto i u glavi!

Poslednja izmena:
Najiskrenije se nadam da je tvoj komentar sarkastična šala 😀

Ne bio sam mrtav ozbiljan 😉 Samo u te dve aplikacije je neklokovan P4 brzi od Sempija, mozda sam bio malo nejasan u izlaganju, e sad P4@4GHz vs S64@2,7 ne bih smeo da stavim lovu na P4 u te dve aplikaciej. U svemu ostalom, a pogotovo u igrama, P4 je debelo losiji.

Poslednja izmena:
vas dvojica ste se definitivno poigrali gluvih telefona 😀 Misko78 je bio cinican i salio se, a RUS, ti si skontao da on ozbiljno misli kako je P4 nort babaroga za semprona 🙂 U realnosti oboje mislite isto 🙂

PS. sempron 64 2800+ (256kb cache) daje <34s u sPI, i ~~700kb/s u winrar testu 😉 Imate shotove koje sam ranije kacio u "respektivnim" temama.

Prilozi

• spi33s.webp
    spi33s.webp
    140.6 KB · Pregleda: 65
nemam vise taj sempron64, nasao je novog vlasnika 😀 sad imam venice 3000+ na slicnoj frekvenciji. Pretpostavljam da pokusavas da kazes kako sPI nema veze i kako je tvoj CPU extra bolji od semprona64. Necu ti udovoljiti zelji za flejmom 😉 :wave:

nemam vise taj sempron64, nasao je novog vlasnika 😀 sad imam venice 3000+ na slicnoj frekvenciji. Pretpostavljam da pokusavas da kazes kako sPI nema veze i kako je tvoj CPU extra bolji od semprona64. Necu ti udovoljiti zelji za flejmom 😉 :wave:

Ma taman posla, kakav flejm, mrtav sam ozbiljan. Pitam te da mi objasnis da li je brzi i koliko je to merodavno? Uzmi recimo sadasnjeg Athlona, na njemu mozes da izvrtis testove ili sta vec posto je Semprondza pobego.

Pa naravno da je A64 koji je gx-x uzeo bolji od P4... Klok za klok izmedju 35 do 50 %.Znaci 2Ghz vs 3Gz.Ima testova gde Netburst "pokaze zube" ali su retki.Posebno u x86-64 softveru,tu tek ne mogu da se uporede.
Ti imas PentD i on je svakako brzi od single core procesora kad se porede testovi koji su multithread-ovani.U svemu ostalom nema poredjenja 🙂.

Poslednja izmena:
Ma taman posla, kakav flejm, mrtav sam ozbiljan. Pitam te da mi objasnis da li je brzi i koliko je to merodavno? Uzmi recimo sadasnjeg Athlona, na njemu mozes da izvrtis testove ili sta vec posto je Semprondza pobego.

Sorry onda, moja greska 🙂 otprilike je tako kao sto je Ivanbo2003 rekao. Od testova ne znam ni gde da pocnem poredjenje, sa ovim CPU-om imam super pi od ~31.4s (dakle jos 3 sekunde manje nego sa sempronom na istom taktu), mem bandwidth u sandri ~6700, u everestu ravno 7000, mem latency ~43us, winrar bandwidth test je isti kao na sempronu64 tj ~700mb/s i u single i u multi (naravno kad nije DC). Ako jos nesto treba - pitaj 🙂

Poslednja izmena:
Koliko sam shvatio, u single core aplikacijama (koje cine vecinu svega sto koristimo) tvoj cpu (doduse oc) je brzi od mog procesora (po testovima, npr Super PI). Da li je to merodavno u realnom radu (i koliko) i standardnim aplikacijama, a kakva je situacija kod npr photoshopa ili igara?

mislim daje u vecini igara bolji athlon64, ali nemoj se opterecivati time, odlican je taj tvoj CPU. Photoshop ne ume da koristi dva jezgra kako treba tako da tu nema nekih beneficija.

Malo sam kopao po netu, nalo googlao, zaintrigirao si me gx-x. Nasao sam 2 stvarno opsirna teksta i stvarno profesionalno odradjena kojima su pokriveni svi aspekti koriscenja racunara. Za neke buduce dileme treba pogledati testove i uporediti razlike u onome sta ce se koristiti najvise.
Bio si u pravu za vecinu stvari, zapravo nikada ranije nisam o tome razmisljao. Ceka se plata i HyperTX s775 edition pa se ova moja lencuga mora ubrzati na 3.73GHz...

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2389&p=1

http://www.hardcoreware.net/reviews/review-328-1.htm

Nazad
Vrh Dno