Samo mi je muka od "bombi sa osiromašenim uranijumom" koje se pominju u svim mogućim kombinacijama, od mainstream medija do baba na pijaci.
Mi smo ovde valjda malo obrazovaniji deo stanovništva i treba da baratamo činjenicama ili eventualno smislenim hipotezama, ne rekla-kazala momentima.
Ako se potrudiš da malo istražiš ono o čemu pričaš, to onda u startu podiže nivo rasprave i zapravo čini da tvoje izjave deluju verodostojno, a ne kao proizvod čiste paranoje neukih.
Dakle, bombe sa osiromašenim uranijumom ne postoje.
To naravno ne znači da na Kosovu nije korišćena topovska municija sa osiromašenim uranijumom, sa svim lošim posledicama koje to za sobom vuče.
Da pokusam da ti navedem jedan primer. Bomba bacena na RTS nije eksplodirala pri kontaktu, nego je probila tri sprata pa tek onda eksplodirala. I to ne slucajno, vec namerno, pravljena je da probija prepreke. Da li znas, ili mozes da pretpostavis, sa cime se avionska bomba ojacava da bi tako probijala prepreke?
Off-topic: Nisam bio na Kosovu ali jako je mala verovatnoća da je A-10 dejstvovao. To je avion za podršku jedinicama na zemlji i primarni zadatak je uništavanje oklopnih vozila, dejstvo topom se ostvaruje na udaljenosti ne većoj od 0,8km ili je milja (sada nisam siguran) . Sad po podacima koliko je vojska Jugoslavije imala oklopnih vozila pre dejstava NATO snaga i posle dolazi se do zaključka da smo izgubili negde oko 50tak oklopnih vozila. Ne znam da li je i jedno uništeno topovskom paljbom. Sa čime je NATO gađao po Jugi tada ne znam ali da je osetno povećanje bolesnika sa maligdnim bolestima (posle bombardovanja) je statistički podatak.
2001. su ekipe UN-a zvanicno uputile zahtev NATO-u da obelodani informacije o upotrebi zrna sa osiromasenim uranijumom, i dobile odgovor da je 1999. na tadasnju Jugoslaviju ispaljeno preko 30.000 takvih zrna. Dostavljene su i mape gde su ta zrna padala. Medjutim, nasi su ih nalazili i na mestima koja nisu bila ucrtana, i pretpostavlja se da je ispaljeno oko 50.000 zrna sa osiromasenim uranijumom.
Medjutim, kao sto sam vec rekao, osiromaseni uranijum nije glavni problem. Takva zrna mogu da se drze u ruci, radijacija je jako mala, uranijumske sipke se neizolovane i nezasticene, oslonjene na zid, skladiste u Vinci i drugim institutima. Problem je prisustvo drugih radioaktivnih materija, mnogo opasnijih, i to je potvrdjeno analizama i u zemlji, ali i sirom sveta. Nuklearna jalovina iz elektrana je trpana zajedno sa osiromasenim uranijumom. Osim direktnih dokaza (laboratorijski izvestaji), imas i indirektne dokaze koji to potvrdjuju. Primera radi, vojnici koji su vrsili utovar avionskih bombi su masovno oboljevali, sto svakako ne bi bio slucaj da su takve avio bombe imale
samo osiromaseni uranijum u sebi.
On-topic
U uputstvima za bezicne rutere se cesto navodi da mikrotalasne rerne mogu da ometaju wi-fi signal.