- Učlanjen(a)
- 18.07.2001
- Poena
- 1,365
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
- GPU
- Asus GTX 2070 Super
- Storage
- Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
- Kućište
- NZXT H210i
- Monitor
- LG C2 42"
- Miš & tastatura
- Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
- Ostale periferije
- Glupi HP štampač
- Laptop
- Apple Macbook Pro 14" M1
- Tablet
- Apple iPad Pro 11"
- Mobilni telefon
- Apple iPhone 13 Pro Max
- Pametni uređaji
- Apple Watch Ultra
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Najveci problem u ovoj temi je sto se svi slepo drze svog misljenja.
Wifi svakako zraci, kao i sve oko nas, samo je pitanje u kojoj meri. Meni stvarno nije problem da pred soavanje iskljucim ruter i drzim telefon van soavace sobe ili makar ne pored glave dok spavam. Svakako mi nece stetiti taj postupak.
Mislim da to treba da bude osnova cele price.
Tvoje pretpostavke se baziraju na tome da "ako nesto nije pored mene, ne moze da mi skodi". Samo si zaboravio da se ovde ne prica o lokalizovanom dejstvu vec o talasima, to nije logorska vatra od koje se ti odmaknes pa te ona vise ne pece po licu
I opet se vracamo na tu cuvenu izjavu - to zraci. Ako si ikad imao prilike da drzis Gajger-Milerov brojac u rukama znao bi da taj merni instrument nece pokazati uvecanu kolicinu radijacije pored mikrotalasne rerne ili mobilnog telefona, jer on meri samo jonizujucu radijaciju (zracenje) koja je izuzetno opasna. Osnovna merna jedinica za radijaciju je 1 Sv (sivert) i ako se nadjes na mestu na kojem bi merni instrument pokazao da postoji radijacija inteziteta 2 Sv, jako jako brzo bi nestao sa lica zemlje.
Svuda oko nas postoji radijacija (zracenje) - pocev od same planete, koja je radioaktivna (tzv. pozadinsko zracenje) do banane, koja je takodje radioaktivna jer sadrzi kalijum. Svaki put kad pojedes jednu bananu, ti uneses u svoje telo 0.1 µSv radijacije. Sa druge strane, sav materijal oko tebe zraci - pocev od tla, kamena, zidova, bukvalno sve jer sve dolazi iz tog tla, pa samim tim i kuca u kojoj spavas je radioaktivna do nekog nivoa - obicno izmedju 0.1 i 0.2 µSv / h.
Upotreba elektromagnetnih talasa je osnov razvoja moderne civilizacije kakvu je mi znamo danas. Nejonizujuca zracenja koja poticu od EM talasa obuhvataju ultraljubicasto, infracrveno, radio-frekvencijsko, lasersko, vidljivo (odnosi se na svetlost λ 400-780 nm) i EM polja niskih frekvencija. Nejonizujuća zracenja obuhvataju i zvuk cija je frekvencija veća od 20 kHz (tu spada i ultrazvuk koji je vrlo vazan za medicinu). Izvor nejonizujuch zracenja moze biti bilo koji uređaj, instalacije u zidovima pa samim tim tu spadaju ti vasi ruteri, mobilni telefon ii sve zbog cega toliko strahujete, ali postoje i prirodni izvori EM zracenja koji su tu oko nas zbog mesta na kojem se nalazimo i prate nas otkako je ove planete.
Za one koji su vizuelni tipovi, to izgleda ovako:
Neopsorno je da zracenje postoji, ali nije sa sigurnoscu utvrdjeno da li i kako utice na zdravlje (sto je i poenta cele price). Citiram:
Zabrinutost oko uticaja nejonizujućeg zračenja na zdravlje se prvenstveno zasniva na brojnim epidemiološkim studijama.[8][9] Takve studije sve više nalaze vezu između oboljenja i određenih karakteristika okoline, na osnovu bioloških podataka u određenom (posmatranom) vremenskom periodu za veliku populaciju ljudi. Svaki biološki podatak je čisto statistički; međutim, ljudi se obično mogu uklopiti u određene kategorije bazirane na osnovu mesta života ili zaposlenja. Rezultati mogu ukazati samo na verovatan uzročnik (npr. nejonizujuće zračenje) pošto postoji mnogo uzročnika koji se mogu vezati za pojedinu osobu. [9][10][11][12]
Epidemiološke studije obrađuju uočene efekte mogućeg opasnog izlaganja nejonizujućem zračenju na ljudsko zdravlje, te da li je izlaganje kvanitativno vezano za te efekte. Pri tome treba imati u vidu da epidemiolozi ne stvaraju eksperimentalna polja nejonizujućeg zračenja niti mogu da kontrolišu uzroke oboljenja na način kako to čine istraživači u laboratorijama. Zato nedostatak saznanja kako EM zračenja reaguju sa živim sistemima čini pitanje procene uticaja EM zračenja glavnim uzrokom nesigurnosti.
Pored svega toga, bitna je i snaga, zato sam i postavio formulu o inverznom kvadratnom zakonu koji kaze da snaga opada sa rastojanjem. Onda pogledas kolika je izlazna snaga tvog rutera i zakljucis da na 5m od njega on utice na tebe kao jedna banana. Ako i toliko