Šta je novo?

Uticaj Wi-Fi Signala na zdavlje

Najveci problem u ovoj temi je sto se svi slepo drze svog misljenja.
Wifi svakako zraci, kao i sve oko nas, samo je pitanje u kojoj meri. Meni stvarno nije problem da pred soavanje iskljucim ruter i drzim telefon van soavace sobe ili makar ne pored glave dok spavam. Svakako mi nece stetiti taj postupak.

Mislim da to treba da bude osnova cele price.

Tvoje pretpostavke se baziraju na tome da "ako nesto nije pored mene, ne moze da mi skodi". Samo si zaboravio da se ovde ne prica o lokalizovanom dejstvu vec o talasima, to nije logorska vatra od koje se ti odmaknes pa te ona vise ne pece po licu :)

I opet se vracamo na tu cuvenu izjavu - to zraci. Ako si ikad imao prilike da drzis Gajger-Milerov brojac u rukama znao bi da taj merni instrument nece pokazati uvecanu kolicinu radijacije pored mikrotalasne rerne ili mobilnog telefona, jer on meri samo jonizujucu radijaciju (zracenje) koja je izuzetno opasna. Osnovna merna jedinica za radijaciju je 1 Sv (sivert) i ako se nadjes na mestu na kojem bi merni instrument pokazao da postoji radijacija inteziteta 2 Sv, jako jako brzo bi nestao sa lica zemlje.

Svuda oko nas postoji radijacija (zracenje) - pocev od same planete, koja je radioaktivna (tzv. pozadinsko zracenje) do banane, koja je takodje radioaktivna jer sadrzi kalijum. Svaki put kad pojedes jednu bananu, ti uneses u svoje telo 0.1 µSv radijacije. Sa druge strane, sav materijal oko tebe zraci - pocev od tla, kamena, zidova, bukvalno sve jer sve dolazi iz tog tla, pa samim tim i kuca u kojoj spavas je radioaktivna do nekog nivoa - obicno izmedju 0.1 i 0.2 µSv / h.

Upotreba elektromagnetnih talasa je osnov razvoja moderne civilizacije kakvu je mi znamo danas. Nejonizujuca zracenja koja poticu od EM talasa obuhvataju ultraljubicasto, infracrveno, radio-frekvencijsko, lasersko, vidljivo (odnosi se na svetlost λ 400-780 nm) i EM polja niskih frekvencija. Nejonizujuća zracenja obuhvataju i zvuk cija je frekvencija veća od 20 kHz (tu spada i ultrazvuk koji je vrlo vazan za medicinu). Izvor nejonizujuch zracenja moze biti bilo koji uređaj, instalacije u zidovima pa samim tim tu spadaju ti vasi ruteri, mobilni telefon ii sve zbog cega toliko strahujete, ali postoje i prirodni izvori EM zracenja koji su tu oko nas zbog mesta na kojem se nalazimo i prate nas otkako je ove planete.

Za one koji su vizuelni tipovi, to izgleda ovako:
EM_Spectrum_Properties_sr.svg
Elektromagnetni_spektar.2.JPG

Neopsorno je da zracenje postoji, ali nije sa sigurnoscu utvrdjeno da li i kako utice na zdravlje (sto je i poenta cele price). Citiram:
Zabrinutost oko uticaja nejonizujućeg zračenja na zdravlje se prvenstveno zasniva na brojnim epidemiološkim studijama.[8][9] Takve studije sve više nalaze vezu između oboljenja i određenih karakteristika okoline, na osnovu bioloških podataka u određenom (posmatranom) vremenskom periodu za veliku populaciju ljudi. Svaki biološki podatak je čisto statistički; međutim, ljudi se obično mogu uklopiti u određene kategorije bazirane na osnovu mesta života ili zaposlenja. Rezultati mogu ukazati samo na verovatan uzročnik (npr. nejonizujuće zračenje) pošto postoji mnogo uzročnika koji se mogu vezati za pojedinu osobu. [9][10][11][12]

Epidemiološke studije obrađuju uočene efekte mogućeg opasnog izlaganja nejonizujućem zračenju na ljudsko zdravlje, te da li je izlaganje kvanitativno vezano za te efekte. Pri tome treba imati u vidu da epidemiolozi ne stvaraju eksperimentalna polja nejonizujućeg zračenja niti mogu da kontrolišu uzroke oboljenja na način kako to čine istraživači u laboratorijama. Zato nedostatak saznanja kako EM zračenja reaguju sa živim sistemima čini pitanje procene uticaja EM zračenja glavnim uzrokom nesigurnosti.

Pored svega toga, bitna je i snaga, zato sam i postavio formulu o inverznom kvadratnom zakonu koji kaze da snaga opada sa rastojanjem. Onda pogledas kolika je izlazna snaga tvog rutera i zakljucis da na 5m od njega on utice na tebe kao jedna banana. Ako i toliko :)

kutija,zaboravljas da wi-fi - 3 razlicita simvola - 3+3=6 - tri sestice je 666 tj broj djavola.sta sad tvoja nauka kaze na ovo?

Ok je tema, ima tu dosta pametnih stvari da se pročita, al me mnogo iritira ovo "zdavlje" u naslovu...

Da... Treba da stoji pamet.

To vazi za pulsnu modulaciju i radar koji ima 100000x snagu od WiFi routera.
Pustimo wikipediju, jesam je naveo kao brzi info, ali to nije dozvoljen izvor.

Detektovan je efekat i na mnogo nižim snagama, na 0.001 mW/cm2. Efekat je posledica prirode mw talasa (frekvencije), javlja se pri raznim intenzitetima i pulsevima.
http://grouper.ieee.org/groups/scc28/sc4/Auditory effects.pdf

Hteo sam da istaknem činjenicu da mw zračenje pokazuje mnoštvo čudnih efekata, nedovoljno ispitanih. Ovaj slušni efekat sam po sebi ne mora biti uopše štetan. Ja ne gasim ruter, niti izbegavam telefoniranje, jer čak i da postoje štetni efekti, verujem da nisu toliko strašni.

Evo za ove što misle da je sve ovo zezanje tema za malo zamisliti se:

Efekti mob. telefona na mozak pacova: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23852905
Ima na hiljade sličnih istraživanja.

Odavno sam odustao od ovakvih rasprava, koja je poenta rasprave sa onima koji misle da mw izaziva spontano sagorevanje i onima koji misle da je mw lekovito, a u suštini svi sve znaju.
Nemam razloga da izmišljam, npr. kolegama je odbijen rad u kome su pronašli ekponencijalno ubrzano razmnožavanje patogenih bakterija u mw polju upravo pri "peak" snagama u mob. telefoniji, video sam da radovi budu povučeni nakon intervencija, doduše ne o mw zračenju, ali taj princip postoji.

Poslednja izmena:
@kUdtiHaEX

Za vecinu se slazem, ali ipak moram da napisem par ispravki (kad vec poducavas ljude preko foruma). Sivert nije osnovna mera radijacije, nego bekerel. Pojedini oblici nejonizujuce radijacije, poput recimo ELF talasa, dokazano imaju stetan efekat na ljudski organizam (pitaj nekog sa Vojnotehnickog Instituta, ako mi ne verujes). Ekstreman, naucno dokazan primer stetnosti ELF talasa je kidanje kicmenih nerava kod zeceva, u laboratorijski kontrolisanim uslovima. Za sve ostalo napisano se slazem.

Inace, za paranoike jos par informacija. Prirodna, jonizujuca radijacija postoji u vazduhu, licno sam merio u okolini Beograda, gajgerov brojac posedujem jos od 2001 (verovali ili ne, posto ovaj uredjaj nemaju ni neke institucije koje bi po zakonu morale da ga imaju). Ima i "vestacke" jonizujuce radijacije nastale zahvaljujuci NATO paktu, ali detalji vec nisu za javnost. Koga interesuje neka zna, da na Srbiju nije bacan "osiromaseni uranijum" kao sto se zvanicno tvrdi, nego otpad iz (americkih) nuklearnih elektrana u bukvalnom smisle te reci. Naucno dokazano na osnovu prikupljenih uzoraka.

Gde si nasao ovu informaciju oko otpada iz nuklearki ?

Da to i mene zanima..jer pretpostavljam da onda ispada ogromno krsenje svih konvencija o ratu i upotrebi raznih hemijskih oruzja

@kUdtiHaEX

Za vecinu se slazem, ali ipak moram da napisem par ispravki (kad vec poducavas ljude preko foruma). Sivert nije osnovna mera radijacije, nego bekerel. Pojedini oblici nejonizujuce radijacije, poput recimo ELF talasa, dokazano imaju stetan efekat na ljudski organizam (pitaj nekog sa Vojnotehnickog Instituta, ako mi ne verujes). Ekstreman, naucno dokazan primer stetnosti ELF talasa je kidanje kicmenih nerava kod zeceva, u laboratorijski kontrolisanim uslovima. Za sve ostalo napisano se slazem.

Inace, za paranoike jos par informacija. Prirodna, jonizujuca radijacija postoji u vazduhu, licno sam merio u okolini Beograda, gajgerov brojac posedujem jos od 2001 (verovali ili ne, posto ovaj uredjaj nemaju ni neke institucije koje bi po zakonu morale da ga imaju). Ima i "vestacke" jonizujuce radijacije nastale zahvaljujuci NATO paktu, ali detalji vec nisu za javnost. Koga interesuje neka zna, da na Srbiju nije bacan "osiromaseni uranijum" kao sto se zvanicno tvrdi, nego otpad iz (americkih) nuklearnih elektrana u bukvalnom smisle te reci. Naucno dokazano na osnovu prikupljenih uzoraka.

Bekerel je SI jedinica koja je zamenila kiri (Ci), a kojom se definise aktivnost neke kolicine radioaktivnog materijala gde se jedno jezgro raspada u sekundi dok je sivert SI jedinica kojom se izrazava ekvivalentna doza jonizujuceg zracenja.

Eto da ne bude zabune :) hvala na ispravci.

da, to je jako cudno, jer nije kao da su vec (u istoj situaciji) krsena povelja UN, i konvencije o ratu (npr. kasetne bombe)

Koliko se secam nasa vlada je odustala od tuzbe protiv NATO pakta sudu u Hagu...

Uvek će bit,i uvek će nać nešto novo šta je ,,štetno,, za zdravlje,tako je bilo sa mobilnim,wifi,sad je na red došao Radon,i njegov utecaj u kući

http://www.aces.edu/fcs/hndh/radon/

a naši dedovi živeli u nabijačama(kuća napravljena od nabijene zemlje) i umirali sa 80+ godina
sve je to larifari,marketing,da od nas naprave još veće potrošačko društvo
pogledajte samo vreme gripe,tj sad,same reklame od sirupa,tableta,nekih quazi antivirusnih napitaka
prošli mesec vakcinisali decu protiv gripe,sad došlo da vakcina neće imat takav učinak ko što su mislili jer je virus mutirao,učinak vakcine smanjen na 30% ili za...nisam siguran
poanta je kad te jednom uvate u mašinu(zdravstvo) ide samo na gore

Prilozi

• radon_home.jpg
    radon_home.jpg
    20.1 KB · Pregleda: 154
svaki put kad napisete da su ljudi pre 100+ godina ziveli do 80te jedno mace ugine.

Pa za razliku od WiFi rutera radon je radioaktivan. Ne znam koliko je aktuelno u Srbiji, ali u Skandinaviji se, naročito u starijim kućama, građenim u vreme kad se nije merio nivo radijacije, javlja visoka koncentracija radona, pa je i ova tema prilično aktuelna.

a naši dedovi živeli u nabijačama(kuća napravljena od nabijene zemlje) i umirali sa 80+ godina

Naši neposredni dedovi jesu relativno dugo živeli, ali oni su jedna (srećna) prelazna generacija koje je donela vrlo kvalitetan genetski materijal, a dohvatila ih je savremena medicina i higijena 20-og veka. Međutim, par generacija pre njih, bogami, 60 godina je bila vrlo duboka prosečna starost. Da ne pričamo o smrtnosti dece i novorođenčadi u visokim dvocifrenim procentima koji su bilo norma sve do početka 20-og veka.

Istražiti bilo kakvu štetnost danas je vrlo teško, jer je nikako ne možemo izdvojiti od svih ostalih štetnosti. A štetnost bilo čega je izuzetno zavisna od koncentracije izloženosti. Svaka materija jeste štetna u previsokim koncentracijama. Ako pokušate da pijete 40 litaja najbolje i najčistije vode dnevno, imaćete ozbiljnih problema sa zdravljem, što ne znači da je voda otrovna. Vitamini?!? Jesu neophodni, ali su u prevelikim koncentacijama štetni. Isto tako, sva istraživanja štetnosti EM zračenja se izvode sa veoma visokim dozama koje se u realnom životu ne sreću, jer je u niskim dozama, nemoguće naći savremeno živo biće za uporediti, jer ne postoji osoba potpuno ne izložena uticaju EM polja.

Vrlo visoke koncentracije jesu štetne, i zbog toga se osobe izložene takvim koncentracijama posebno tretiraju i štite. Zaposleni na radrskim sistemima npr.

svaki put kad napisete da su ljudi pre 100+ godina ziveli do 80te jedno mace ugine.

deda je umro osamdeset druge,rođen 1902,baba ga je nadživela za dve godine,umrla sa 82,osamdeset šeste,nije bilo 100+ godina već juče tako reć(ako ćemo merit od kad je veka i sveta)
današnje ljude više ubija tempo života,stres ,nego wifi,mob,radon...radijacije je uvek bilo i biće,a ljudskli organizam je prilagodjiv,nekima više nekima manje,neki u černobilskoj nesreći umrli odmah,1-2 sedmice,a neki posle 2o-30 godina,tako da sva ona a i buduća istraživanja mogu oni turit mačku pod rep
preprost sam čovek,sa malo škole,logičnim razmišljanjem,koji ne paničari na sve vesti koje dođu ispod nekog pera,nazovimo ga kao novinar

Naši neposredni dedovi jesu relativno dugo živeli, ali oni su jedna (srećna) prelazna generacija koje je donela vrlo kvalitetan genetski materijal, a dohvatila ih je savremena medicina i higijena 20-og veka. Međutim, par generacija pre njih, bogami, 60 godina je bila vrlo duboka prosečna starost. Da ne pričamo o smrtnosti dece i novorođenčadi u visokim dvocifrenim procentima koji su bilo norma sve do početka 20-og veka.

Smrtnos dece je još uvek visoka u nerazvijenim zemljama,jedna nam je vrlo blizu,Albanija 41,3% iz 2002 godine.Da ne govorim o 3. zemljama
Isto tako je bilo i u evropi na početku prošlog veka,al to nema veze sa Radonom,WiFi ili mobitelom

sad zato sto su dva slucaja iz tvoje porodice ziveli toliko to je generalno pravilo?cifre su egzaktne,prosecan starosni vek je sad pored svih ovim satanskih sokocala najveci ikad,cak i kod nas,da ne spominjemo smrtnost novorodjencadi i odojcadi.sve ostalo je prodavanje magle.

^ ovo sto ti je rekao ... molim te informisi se malo jer izvlaciti zakljucak o ljudskoj populaciji iz toga koliko su tvoji deda i baba ziveli je u najmanju ruku smesno .... evo mogu i ja tako ... moj deda i baba umrli u 65ish .... i sta sad ???? deda bi umro i ranije jer je doziveo mozdani udar .... da nije moderne medicine umro bi covek u svojoj 55oj .... i sta sad ja da kazem ... prosecan vek ljudi od pre 2 generacije je 60godina ?

orjentišem se po tome kako je u mome selu,umiru ljudi i mladi to ne sporim,umiru od alkohola,duvana i od olova,stara mi umrla lani 85 godina....šta da vam kažem....odselite se na selo,zdraviji život :p

zapravo je sve poteklo od Radona,i kuća nabijača i starost mojih pretaka....vi se uvatili sad za neku slamku da se ne podavite.Život na selu je 100x bolji(kvalitetniji,zdraviji) nego u gradu

Poslednja izmena:
idemo dalje u disekciju tvoje logike,dakle nisu dva slucaja iz tvoje porodice,nego stanje u tvom selu danas,na osnovu kojeg ti baziras da su ljudi ziveli pre dve-tri generacije duze nego danas.i ne samo to,nego sad spinujes da u stvari ti tvrdis kako je zivot na selu zdraviji od zivota u gradu,tematike koje se niko nije ni dohvatio u temi,koja glasi uticaj "wi-fi signala na zdravlje".

Sto se tice radona, u gradu je definitivno zdravije...bar od treceg sprata pa navise... :)

Vrh Dno