Šta je novo?

Uticaj Srbije na moj životni put

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Elem, pošto mi je moj sadašnji, dragi SAMSUNG 755DFX, počeo da sam dodaje boje po sopstvenom nahođenju ( malo crvene, malo plave, malo zelene, nekad normalno ) i time postao prvi Srpski super inteligentni monitor. Ja kao svaki ortodoksni srbin sam zgrabio macolu ( od 5kg ) i po čelenci. Jer od nas nema niko pametniji, to je dokazano ( pogledajte samo red za selektora fudbalske reprezentacije ).

I tako ja malo surfovao po amazon.com i nađem da monitor koji meni odgovara ( ViewSonic VG2230wm ) u našoj "lepoj" domovini košta tričavih 456 eura, dok kod trulog i dekadentnog zapada ( čijem ćemo kraju svi mi biti svedoci i koji neće još dugo, uzgred budi rečeno ) on košta svega 236 eura.

Naravno to ne bi bilo to, da neko sada ne poviče, ali to dok dođe ovamo, pa izračunaj koliko će poštarina da bude... Drage moje i dragi moji, poštarina je 50 eura, da paket stigne od 4 do 5 nedelja ( čitaj, do 2 meseca ), naravno ko hoće brže, više i plati.

Ja sam ovako osmislio situaciju.
Imam druga u LasVegasu i Koloradu ( mogu da biram ), da mi oni kupe u moje ime ( prethodno im pošaljem pare i za monitor i za poštarinu, neću da Vam kažem kako ), i da mi pošalju posle ovamo, u narodnu republiku bananu sa novim ustavom PO BOX 32221 Trnava.

Pitanja:
1. Koliko je sigurno da će paket, ipak stići do mene?
2. Da li sam obavezan da plaćam kojekakve carine i poreze na to?
3. Slušao sam priče o kaliranju miševa ( komplet tastatura i miš, i nema miša ) i drugih stvari, da li to može i ovde da se dogodi?
4. Da li bi slanje FedEXom ili DHLom bilo sigurnije?
4a. Da li bih tada možda morao da plaćam neki harač državi?

Huh... Ako možete, pomozite mi da nadjem odgovor, ako ne možete da pomognete, molim Vas i da ne zagađujete temu bez potrebe.
Iskreno, hvala.

Moraćeš da platiš i carinu i porez (i računaj da nema načina da ovo izbegneš) i to će te sa poštarinom izaći malo manje ili ni malo manje nego da taj monitor kupiš ovde, a nećeš imati garanciju i pitanje je koliko ćeš čekati da ti monitor stigne... a on će stići, bez brie i neće ti niko ništa uzeti iz pakovanja...

Sve u svemu, loša ideja...

Usput, imaš par grešaka, pa ako mi dozvoliš da ti skrenem pažnju na iste:

236e je ekran pretpostavljam u USA, ali teško da je u EU (što bi neko mogao da pomisli po tvom postu), jer su cene u EU jako slične kao cene kod nas.

Druga stvar je da se "Vas" i "Vam" piše velikim slovom samo kad se obraćaš pojedincu, a kako se ovde obraćaš celom forumu, onda idu mala slova. Posle otvorene i pre zatvorene zagrade nije po pravopisu stavljati razmake. I usput ne vidim razlog za pisanje čitavog romana o tobože "Srbiji na rubu civilicazije", kada si sve ovo mogao da pitaš u tri rečenice.

Iznad svega, iznošenje gneva o svojoj zemlji, defitivno nije za ovaj forum, isto onoliko koliko za ovaj forum ne bi bila eventualna moja priča o tome kako si slepo zamislio da je "ovde" kolotečina, a da "tamo negde" teče med i mleko...

a sad nazad na topic :D

@SirNemanjapro
Ova tema je milion puta prežvakana na forumu, pa malo pogledaj ostale aktivne i neaktivne teme.
Da je tako jednostavno kako si ti zamislio (i da se isplati) svi bi mi uvozili iz USA i naši uvoznici bi ostali bez 'leba.

Zato lepo ušteđevinu u ruke, vidi šta ti najviše odgovara od domaće ponude, istestiraj u radnji, plati i nosi. Ovaj metod će ti uštedeti najviše vremena i truda, a u krajnjoj liniji i novca ako nešto krene naopako.

Bane®
Cena monitora u USA je 236 eura, to sam valjda jasno istakao, dok je kod nas, po novim izvestajima 548 eura. Znaci isplati mi se kako se okrene, ali me interesuje, kako ja placam porez i ostale harace, na postu???
Otkud oni mogu teoretski da znaju sta i kako. Ne kontam. To je posiljka, postanska, a ja koliko znam na pismo se ne placa carina i porez?!

Inace u daktilografiji je pravilo da se zagrade odvajaju, a i citljivije je, kao sto se da primetiti.

@borab
Nisam znao da je toliko ozbiljno. Mogu da ugrozim nacionalni imidz i bezbednost postom. Ma hajde, de. Ja se zaista izvinjavam uvredjenima i prozvanima, ako takvih uopste ima, ali moj post je bio samo trenutak inspiracije u 5AM.
Pozvacu ADACOM, mada verujem da je i kod njih cena ista. Hvala sto me podseti, totalno sam zaboravio na njih.
Ovo nije bio post o pljuvanju srbije, vec me uhvatila inspiracija da napiem nesto duhovito ( nadam se da je tako ).

@Sale
U 5AM se bas i nisam latio upotrebe searcha. Jedva sam i forum pogodio da nadjem.
Razumljivo je da je tako, ali opet cena od +40% ja verujem da ne opravdava taj uvoz. Razumem da treba da se zaradi, jasno kao dan, zbog toga ljudi i rade to sto rade.

Znam ja sta mi najvise odgovara, ali to je vrlo tesko kupiti. Mislim na Apple Cinema Display.

Nisam hteo da se svede na to, ali. Sale sta ti konkretno predlazes za 250 eura da kupim? Treba mi za grafiku.

Ako neko zna u cemu je kvaka i kako zasto se placa porez\carina neka napise.

Cena monitora u USA je 236 eura, to sam valjda jasno istakao,
nisi! rekao si na "trulom zapadu"! A i otkud u USA moneta Euro :)

Znaci isplati mi se kako se okrene, ali me interesuje, kako ja placam porez i ostale harace, na postu???
ne isplati ti se, jer stvarno da se isplati svi bi uvozili i furali jeftini HW iz inostranstva sa ustedom od vise stotina eura!

To je posiljka, postanska, a ja koliko znam na pismo se ne placa carina i porez?!
pa, malko je za monitor veca ambalaza spram pisma :)

p.s.
jesi pratio na TV-u sta se desavalo oko carine skoro, sada je vreme sedi di si i uzivaj! ne isplati se veruj mi

Poslednja izmena od urednika:
ovde sve sami daktilografi :) outlaw se, izmedju redova, javio da mi prekuca skritpu koja ima 30 strana rukopisa (dosta formula)

tema je za domace trziste

sirNemanjapro, 235€ je mozda neto cena...

Nije tačno. 2 godine sam imao taj predmet u srednjoj školi i znam šta je ispravno a šta ne :)...

Pa dobro covece,kako postanska posiljka????Jel monitor pismo???E stvarno ne mogu da verujem kakvo si pitanje postavio???

Jel dolazi postom? Znaci postanska posiljka. :D Veruj...

Al me napljuvaste...
Mozda to ima veze sa tim da nam je profesor u srednjoj ( Ekonomski tehnicar ) bio janpi stalno. :eyebrows:

Tako da je to prevideo. Inace imao sam 2 godine daktilografiju ( ili kako oni to lepo kazu Korespodenciju ). A ja cu i dalje nastaviti da pisem svoje zagrade odvojeno, meni je preglednije, Vuk je mrtav, niko ne ocenjuje. :)

Monitor ne vredi narucivati kako okrenes na carini ce da izadje 700 eura. Tako da...

Ali moram nekako da nabavim taj monitor! DAMN! :mad:

Da nece neko da mi bude zirant? :D

Poslednja izmena:
Kaze se (i pise) "Korespondencija", ali nemoj da te to omete u nameri da uvezes taj monitor u pismu kao sto si naumio. :)

Salu na stranu, to sto bi ti taj monitor stigao postom ne znaci da zbog toga nemas obavezu da platis carinu i porez. Nisam bas siguran sta zapravo pitas, ali rekao bih da ti nije jasno kako carinski sluzbenici znaju da tebi stize monitor koji valja ocariniti i oporezovati. Pa tako sto pri posti (na primer u posti kod zeleznicke stanice) postoji i carinska ispostava. Postanski sluzbenici vrse pregled prispelih posiljaka (ovlasceni su i da delimicno otvore amabalazu i zavire unutra ili da otpakuju posiljku radi pregleda) i za sve za sta se proceni da je za carinski pregled poziva se carinik. Znaci, nema sanse da ti neko posalje monitor postom, a da Carina za to ne zna.

Postoje situacije kada ne moras da platis carinu i porez (uvoz robe cija vrednost ne prelazi dozvoljeni limit, uvoz robe prilikom selidbe i razne druge situacije), ali za takve situacije moras da imas odgovarajuce papire.

Ja sam jednom slao cetiri diska (cd-a) drugaru u inostranstvo i sluzbenica na posti nije htela da ih primi dok ih ne pregleda carinik. Carinik je pogledao diskove, pitao sta je na njima, video da su to narezani diskovi, svi ispisani markerom, znaci nikakva komercijala nego najobicnija privatna posiljka i odobrio je slanje bez placanja dazbina.

Elem, pošto mi je moj sadašnji, dragi SAMSUNG 755DFX, počeo da sam dodaje boje po sopstvenom nahođenju ( malo crvene, malo plave, malo zelene, nekad normalno ) i time postao prvi Srpski super inteligentni monitor. Ja kao svaki ortodoksni srbin sam zgrabio macolu ( od 5kg ) i po čelenci. Jer od nas nema niko pametniji, to je dokazano ( pogledajte samo red za selektora fudbalske reprezentacije ).

I tako ja malo surfovao po amazon.com i nađem da monitor koji meni odgovara ( ViewSonic VG2230wm ) u našoj "lepoj" domovini košta tričavih 456 eura, dok kod trulog i dekadentnog zapada ( čijem ćemo kraju svi mi biti svedoci i koji neće još dugo, uzgred budi rečeno ) on košta svega 236 eura.

Naravno to ne bi bilo to, da neko sada ne poviče, ali to dok dođe ovamo, pa izračunaj koliko će poštarina da bude... Drage moje i dragi moji, poštarina je 50 eura, da paket stigne od 4 do 5 nedelja ( čitaj, do 2 meseca ), naravno ko hoće brže, više i plati.

Ja sam ovako osmislio situaciju.
Imam druga u LasVegasu i Koloradu ( mogu da biram ), da mi oni kupe u moje ime ( prethodno im pošaljem pare i za monitor i za poštarinu, neću da Vam kažem kako ), i da mi pošalju posle ovamo, u narodnu republiku bananu sa novim ustavom PO BOX 32221 Trnava.

Pitanja:
1. Koliko je sigurno da će paket, ipak stići do mene?
2. Da li sam obavezan da plaćam kojekakve carine i poreze na to?
3. Slušao sam priče o kaliranju miševa ( komplet tastatura i miš, i nema miša ) i drugih stvari, da li to može i ovde da se dogodi?
4. Da li bi slanje FedEXom ili DHLom bilo sigurnije?
4a. Da li bih tada možda morao da plaćam neki harač državi?

Huh... Ako možete, pomozite mi da nadjem odgovor, ako ne možete da pomognete, molim Vas i da ne zagađujete temu bez potrebe.
Iskreno, hvala.
( ViewSonic VG2230wm ) u našoj "lepoj" domovini košta tričavih 456 eura. Gde si kod nas nasao ovaj model. Posto se i ja interesujem za njega. I da li ti je neko dao neke kritike za njega?

Niko nista da kaze, zaista, verujem da ga oni koji imaju i nemaju vremena da posecuju forume.
Kao sto se i ja nadam uskoro. ;)

Sajt je Inet pa sad ti vidi.

ViewSonic VG1930wm ( 19" model ) kosta 150 eura manje od VG2230wm ( 22" model ), sto ja smatram da nije puno i da covek moze da se ispruzi za toliko, jer za +150 eura dobijes mnogo vise. :)

Ako ga budes gledao, molim te javi kakvi su ti utisci.

svaka cast, ustedeo si mi 100 eura. ja sam nasao za 550. cim ga budem imao pisem utiske
a inace za sta ga nameravas koristiti? ja za grafiku, pa se nadam da ce mi dobro posluziti za te svrhe.

Taj monitor ima TN panel, a on i nije baš za grafiku. Možda nije loša varijanta da ideš na Samsung 215tw.

Poslednja izmena:
Taj monitor ima TN panel, a on i nije baš za grafiku.

Nego koji je majke ti? :eyebrows:

Monitor koji je ViewSonic napravio za grafiku, specijalno, ti tvrdis da to i nije bas za grafiku. Hm...

Eh, da mi je tvoj mozak na 5 minuta, da se odmorim. :banana:

Meni prvenstveno treba za web design.

Poslednja izmena:
Platices porez, 18% i naravno carinu, koja je (ako se ne varam) za tu vrstu robe 14% (ispravite me ako gresim). Dakle tih 236x1.18x1.14=317.5 x nepovoljan kurs + jedno 70 eura postarine za to. Ispada da te izadje ~400eura, pa ako volis cimanje samo napred ;)
:wave:

Poslednja izmena:
Jedva cekam da vidim odgovor, zasto je VG serija losa.

Odlucio sam da kupim ovde kod nas. :) Nema druge.
Hvala svima sto su mi pomogli, sad samo da skupim parice. :)

A ti sandzin mogao bi da castis. :)

Mislim da je 465E cena bez uracunatog pdv-a.

Moram da napisem u ovoj temi nesto i ja.

@sirNemanjapro
Mislim da je vise nego jasno da ti se ne isplati uvoziti jer da je to isplativo, kao sto rece neko gore, svi bi uvozili. Carina ce tebe vise izaci nego onog sto na veliko uvozi i sto bi tebi prodao.
CARINIK MORA DA PROVERI POSILJKU!!!
Za ostalo mislim da si dobio sve odgovore.

A za sve ostale. Dajte ljudi ubiste ga. Jeste covek pitao na veoma obiman nacin i nesto sto se moze samo zakljuciti, ali mislim da mu je Bane mnogo toga vec objasnio u prvom odgovoru. U potpunosti se slazem sa svima vama, ali volim da stanem na stranu slabijeg.

Poz

EDIT:
Ovo je posledica mog sporog neta. :(

Poslednja izmena:
@sirNemanjapro

Pa hajde da odgovorim, pošto sam tako "lepo" zamoljen.

Za grafiku su bolji PVA, IPS i MVA paneli i njihovi derivati. Evo i dve definicije za TN panel i S-PVA (Samsung 215tw).

TN (Twisted Nematic): Without Overdrive, this type of panel offers the fastest pixel response time. This does however come at the expensive of viewing angles and color fidelity. Out of all TFT-LCD panels, the TN type has the lowest contrast. It is also a 6-bit color depth panel, meaning dithering or frame rate control (FRC) must be employed to reach close to a full 8-bit depth. Pixels in their active state on a TN are black, while in their inactive, white.

S-PVA (Super Patterned-ITO Vertical Alignment): These types of panels deliver a full 8-bit color depth and have a structure split into eight domains. At wide viewing angles, they have less color shift and a lower black level than MVAs. According to Samsung, they have a higher contrast ratio and better response time than MVAs as well.

E sad što ima G u nazivu i što Viewsonic kaže da je za grafiku.....super!!! Ko je rekao da se marketing ne isplati?!

Evo i malo citata sa neta od ljudi koji su testirali VG2230wm:

Test 1

High resolution photos: Looking through our catalogue of high-resolution shots, we found that the Viewsonic was able to detail and render colour quite happily. However, the over-bright whites again came into play here, making some of our photos seem just a little too HDR! We also found that primarily dark photos looked a little odd, with the white accents making the rest of the black seem a little off.

Well, in this kind of viewing range, we're still big fans of the the Samsung 215TW. At 21", it's slightly smaller, but the colour performance is in a different league. You can pick it up for around £375 now, but that is a full £100 more expensive than this Viewsonic, putting it in rather a different price bracket, even if it's in the same size bracket. It does, however, come with Component, Composite, S-video, VGA connections and an HDCP compatible DVI port too. That's in addition to adjustable height, tilt, swivel and pivot functionality too - you could say, you get what you pay for.

Test 2

The Viewsonic is a good monitor with the size, resolution and image quality all making the grade. It’s not an issue that at £301.23 it’s more expensive that the Mirai or the IIyama, as on balance it pips both of them for looks and picture quality. It’s more that the Samsung SyncMaster 215TW, one of the best screens we’ve ever reviewed, is now only around £50 more. Of course with the Samsung you’ll have to give up an inch of viewing area, but you’re gaining superior image quality, pivot mode, an HDCP DVI input and component video input too. For me, that’s worth saving up for and I’d be willing to sacrifice having a slightly larger size.

Ono što sam napisao je bio dobronameran savet, a sad ako tebi neke stvari nisu jasne, ne moraš da se koristiš uvredama. Kupi taj VG i uživaj!

@sandzin
Ipak razmisli da li je VG pravi monitor za tebe.

Poslednja izmena:
a kako tebi sluzi tvoj vx2025 pedja? kako on stoji sa panelima?
i da rezimiram na osnovu pregleda svih Viewsonic modela koji se nude na nasem trzistu - svi su sa TN panelima. Dobar im je dizajn m im j.! A i odnos cene.

i da rezimiram na osnovu pregleda svih Viewsonic modela koji se nude na nasem trzistu - svi su sa TN panelima. Dobar im je dizajn m im j.! A i odnos cene.
Nisu svi sa TN panelima, recimo ViewSonic VP930 ima P-MVA panel i taj monitor ti preporučujem ako ti je dovoljno 19". Mada sirNemanjapro, ne znam zašto toliko lupaš glavu ako se tvoj grafički dizajn ograničava na web. Za web dizajn ti i nije neophodno da imaš neki idealno precizan monitor kada je prikaz boja u pitanju jer će to svakako svako malo drugačije videti na svom monitoru. Ako radiš i pripremu za štampu onda vredi dati dodatnih 100-200e više. Naravno, ne sad da uzmeš bilo kakav monitor, ali mislim da za web dizajn može da prođe i bolji TN panel.

Evo kako kakve panele imaju još neki ViewSonic monitori:
ViewSonic VA1912W - 19" WS Chi Mei Optoelectronics TN Film (M190A1)
ViewSonic VP912B - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04 V1)
Viewsonic VX922 - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04)
Viewsonic VX924 - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04 V5)
ViewSonic VP920 - 19" TN Film
ViewSonic VP930 - 19" AU Optronics P-MVA (M190EG01 V0)
ViewSonic VA2012WB - 20" WS Chunghwa Picture Tubes TN Film
ViewSonic VX2025WM - 20" WS AU Optronics P-MVA (M201EW01 V0)

Služi odlično, hvala na pitanju. :) Mislim da bi ti sa njim bio zadovoljan, ali ga nema više u prodaji. (Bar ga ja nisam video)
A što se tiče panela....u njemu je P-MVA panel koji proizvodi AU Optronics. Takav isti panel se nalazi i u Belinei 102035w. (Možeš i nju da potražiš)

Ako si u potrazi i za dobrim dizajnom, pogledaj Dell 2007WFP UltraSharp, koji košta koliko i Samsung (a ima inč manje :D ). Međutim, kod njega je problematično što Dell ume da promeni panele za isti model, tako da ne možeš da budeš siguran šta je unutra. Nijedan nije TN, ali ima nekih razlika.
Evo oznaka panela, pa progooglaj:
1. 20"WS LG.Philips S-IPS (LM201W01)
2. Samsung S-PVA (LTM201M1)

Ipak moja preporuka ide za Samsung 215tw. Panel: 21"WS Samsung S-PVA (LTM210M2)
Razlozi: odličan panel, ergonomija, mogućnost povezivanja, garancija 3 god.(Dell 1 god, mada bi trebalo 3 :trust: ), servisna podrška.

^nisam hteo da te vredjam pedja, ali kada pogledam tvoj komentar "nisu za grafiku" a sa druge strane pogledam inzenjere u VSu, logicno je kome ce se pre verovati.

Tacno da za web nije potreban neki super kvalitet, ali meni je stalo da izaberem ono sto je najbolje. Ja drzim do toga da je VS najbolji izbor. Ako imas predlog reci mi koji 22" widescreen monitor da kupim i ja cu uzeti.

Nisu svi sa TN panelima, recimo ViewSonic VP930 ima P-MVA panel i taj monitor ti preporučujem ako ti je dovoljno 19". Mada sirNemanjapro, ne znam zašto toliko lupaš glavu ako se tvoj grafički dizajn ograničava na web. Za web dizajn ti i nije neophodno da imaš neki idealno precizan monitor kada je prikaz boja u pitanju jer će to svakako svako malo drugačije videti na svom monitoru. Ako radiš i pripremu za štampu onda vredi dati dodatnih 100-200e više. Naravno, ne sad da uzmeš bilo kakav monitor, ali mislim da za web dizajn može da prođe i bolji TN panel.

Evo kako kakve panele imaju još neki ViewSonic monitori:
ViewSonic VP912B - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04 V1)
Viewsonic VX922 - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04)
Viewsonic VX924 - 19" AU Optronics TN Film (M190EN04 V5)
ViewSonic VP920 - 19" TN Film
ViewSonic VP930 - 19" AU Optronics P-MVA (M190EG01 V0)
ViewSonic VA2012WB - 20" WS Chunghwa Picture Tubes TN Film
ViewSonic VX2025WM - 20" WS AU Optronics P-MVA (M201EW01 V0)

^ Ovo mi je super. Hvala ti! :)
Ali koliko vidim ovde su samo 4 monitora wide. A ja hocu, bas, wide.

Ok. Ja samo kažem da ne treba da obraćaš puno pažnje na oznake, jer su one (po meni) zasluga marketinga, a ne inženjera, koji teži na neki način da pozicionira proizvod. Mislim da je dovoljno jasno da neki monitor koji pretenduje da se koristi za grafiku ne može da ima TN panel.
Druga je stvar što tebi izgleda i nije potreban monitor koji će precizno prikazivati boje i na kraju ćeš verovatno biti zadovoljan i sa tim ViewSonicom ili sa bilo kojim drugim, bez obzira na tip panela (određeni kvalitet se podrazumeva).
Od monitora koji imaju 22'' nema nijednog sa nekim drugim panelom. Svi su TN i po meni skupi za ono što nude u odnosu na Samsung 215tw.
Ako već uzimaš i baš hoćeš 22'' pogledaj i Samsung 226bw (on dolazi sa dve vrste panela Samsung i AU Optronics! Samsungov panel je navodno kvalitetniji), trebalo bi da je nešto jeftiniji od ViewSonica, a što se tiče kvaliteta slike, mislim da je bolji.

Poslednja izmena:
Ja sam dugo merkao Viewsonic (ima sam nihov crt 15 ,davno), wide 20 inchni i na kraju zbog prevelike cene kod naseg 'uvoznika' se odlucio za samsung 206bw . Inace ono sto ti preporucujem je da svakako pogledas pre odluke , sto ce ti kod Viewsonic-a biti malo teze posto nisu bas bili voljni da mi otpakuju 2-3 modela da bi ih uporadio pa onda mozda i kupio ...
Inage boje su mi bile bitne kod odabira ( fotografije ) i nisam se prevario

Nisam se ja vezao za marketinsku oznaku. Vec tamo lepo pise Graphics series. Ja kliknem tu. Imas sta i da vidis. :)
Sad zasto kako i otkud, ja ne znajet. :)

Pisacu im mail ( ViewSonicu ) sutra pa cu Vam odgovoriti, sta mi oni budu rekli.

Ajd da nateramo ove sa Benchmarka da urade test tih monitora da vidimo sta ce da bude. Jel zaista, vreme je, a i tema je skorz aktuelna, mozda sada vise nego ikada.

Generalno meni se ViewSonic svidja vise od svih, e sad "svidja". Da li cu za tu ljubav da platim dodatnih 100 ~ 200 eura, pitanje je, ali ako ne nadjem nista drugo VS je resenje.

Inace po dizajnu ( kucista ), zero pixel policy, po upotrebljivosti niko mu nije ni do kolena, naravno u istoj klasi panela ( TN ).

Vrh Dno