E ovako

Odradio sam i test koliko klok memorija utice na FPS... Odma da se razumemo svako ko nesto planira da osporava ili ne znam sta, uradi te bolji, sadrzajniji, uradi te nesto bilo sta korisno za zajednicu pa onda mozemo da diskutujemo argumentovano, i ako moze bez proseravnja na temu relevatnosti jer normalna stvar da je test relevantniji sto se vise igara ukljuci u testiranje i ako bi se odradio na razlicitim hardvereskim sistemima, to se valjda podrzumeva.
Jos jednom cu da nacrtam nije mi tesko :d izabrao sam bas ove igre da bi sve ovo prikazao ne slucajno vec na osnovu gomile testova koji mogu da se pogledaju na netu, tako da svaka od ovih igar (sem FC5) predstavlja jos 10~20 slicnih koje bi se slicno ponasale i regovale na veci oc, vise jezgara, brzu memoriju... Problem sa mnogim testovima koje mozemo da vidimo na netu je sto ima mnogo testova koji to zapravo nisu vec su samo video ili prikaz koji je dobro montiran, napisan, i koji navodno prikazuje uporedni test nekih PC komponenti, grafike, cpu-a, memorije... Vecina je uradjena po nekoj logici da oslikava relane rezultate, a prava namena im je da prikupljaju pratioce, preglede... Potrebno je iskusno oko da napravi selekciju sta je vredno pogledati, a na ovaj nacin mozem iz prve ruke da razmenim iskustvo sa hardverom koji koristimo i jedni drugima na neki nacin da pomognemo oko izobra sta kupiti, sta je dovoljno, sta previse itd. Niko odo nas nema inters da uradi ovako nesto tako sto ce da napravi samo neku tabelu sa rezultatima bez pravog testiranja, sem ako nije blesav

tako da jedni drugima mozemo da budemo od koristi, za razliku od ovih na netu sto svaki dan izbacuju neke testove sa razlicitim hardverom a dobro znam da 24/7 rade samo to ne bi mogli sve te teme da obrade, cast izuzecima.
Kao i predhodni test, i ovaj je uradjen u skladu sa 2021god, tako da nema HD rezulucije i low podesavanja kako bi se prikazala sto veca razlika... HD rezoluciju gotovo da niko vise ne koristi sem u online pro gamingu, neki prosek je 1440p. Uradio sam i test 2133mhz, mislim da je DD4 startovao sa tom frekfencijom cisto da vidimo koliko su se stavari promenile u medjuvremenu, ne znam kakva bi razlika bila u sistemima dual vs quad channel, intel vs amd platforma, koji sistem ima vise benefita od brze memorija, bilo bi dobro da se neko pozabavi i tom tematikom jer vecina ne koristi quad channel platformu za gaming.
Test je radjen sa Kingston 3000mhz cl15 i Patriot Viper Steel 16GB DDR4-4400 cl19 svaki od testova ponovio sam po 3x a prikazao sam najbolje rezultate iz ta 3 ponavljanja.
Patriot memorija namenjena je dual channel paltformi gde daje i najbolje rezultate, kod mene u quad channel ne moze preko 4000mhz ali zato mesto sa cl19 pretestirano stabilno radi sa cl16 T1. Negde sam citao neki lik je bas sa ovom Patriot Viper Steel 16GB DDR4-4400 na AMD platformi dobio u Assassin's Creed - Odyssey +30fps u odnosu na memoriju koju je do tada koristio, a ovu je odvalio od overkloko nesto tipa 4600mhz CL16, ne mogu sad da se setim tacno, nije ni bitno... Na vise mesta sam nasao iskustva korisnika i njihove rezultate gde je hvale verovatno zato sto je najjeftinija medju memorijam koje su deklarisane na 4400mhz a moze da se nategne na performanse duplo skupljih modula... Sve u svemu ako nekog zanima moze da se kupi kod nas od sigurnog uvoznika sa domacom garancijom a po boljoj ceni nego sto bi ste dobili od uvoznika, ali da ne reklamiram zaniteresovani neka se jave na PM za dalja uputstva.
Stvari stoje ovako pa svako neka izvuce zakljucak za sebe... Ovo je moj zakljucak, naglasavam test je radjen na quad channel platformi... Neki standard u ovom trentuku je 3000mhz, razlika izmedju 3000 i 4000 nije vredna zamene, brze od 4000 znato su skuplje svakih +100mhz nesrazmerno skuplje, nisam probao ali mislim da kao sto ni 4000 u odnosu na 3000 ne donosi mnogo tako ni 5000mhz ne bi nesto mnogo usrecilo vlasnika a bio bi laksi za 800e minimum, i to malo pereformasi sto bi dobio ostetio bi u igrama koje imaju benefita od brze memorija kao recimo Far Cry 5... Mislim da u testovima na netu nisam nasao iguru koja bolje reaguje na overklok sistemske memorije, totalno cudna igra, nema vajde od 3090 +2fps u odnosu na 3080 a brza radna memorija pravi razliko od ~17% 2133 vs 4000, nidje veze

Mislim da se vecina igara ponasa u odnosu na klok memorije kao Metro Exodus, do nekle reaguje od nekle dzabe je i 5ghz cl2
2133mhz cl16
Assassin's Creed - Odyssey -
86
Borderlands 3 - 105
Far Cry 5 -
120
Far Cry New Dawn -
98
Metro Exodus -
101
Shadow of the Tomb Raider -
137