Šta je novo?

Uticaj Coolera na oc Bartona

• Začetnik teme Začetnik teme ExR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ExR

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2004
Poena
650
Thread zapocinjem da bih na mom primeru pokazao koliko je bitno dobro hladjenje hladjenje Cpu-a. Vidim da dosta ljudi i ne veruje u to da sa boljim coolerom se postize stabilan oc. Pretrazivajuci forum naisao sam na razlicita misljenja po pitanju dobrog hladjenja(u smislu da li je potrebno ili ne). Takodje zelim da pokazem i svoj uspeh sa novim coolerom.Takodje dosta ljudi, medju kojima sam i bio ja, nije moglo da dostigne 200fsb 100%stable u nekim normalnim, po cpu, uslovima .

Skoro sam kupio Jet7+ ali nisam hteo da se izlecem sa rezultatima dok ne izvrsim sva potrebna testiranja kako bih utvrdio stabilnost Cpu-a. Rezultati nikako nisu prvi(cak sta vise normalni za Bartona) ali sa stock hladjenjem su bili misaona imenica.

Rezultat sa Box hladjenjem za svaki dan je bio 11.5x193=2220Mhz na default V.Pri tim setovanjima Prime95 prolazi preko 20h,S&M Long 100%load. Da bih dostigao stabilnih 200fsb-a sa stock coolerom voltaza je morala biti blizu 1.8V(tacnije 1.775V) pri cemu bi temperatura cpu prelazila 60c sa otvorenom bocnom stranicom, sto je mnogo za svaki dan. Tako da sam se drzao ovog oc-a na 2.2 .
Usledilo je montiranje Jet7+(koji se btw veoma lako montira) i na prvi pogled su se primetile drasticne razlike u temperaturi pri oc na 2.2(193x11.5). Medjutim nisam stavljao ovaj cooler da bih i dalje drzao 193fsb nego da bih dostigao stabilnih 200fsb sa nekom normalnom temperaturom.
Rezultat koji sam dobio je odlican. 11.5x200=2300Mhz(prime preko 15h za sada,S&M Long 100&load) i sto ono sto me je najvise iznenadilo pri samo 1.7V, sto je za skoro 0,1V manje nego ranije. Temperature su razlicite u ova dva navedena testa. Prime95 posle 15h 44c a S&M long100% 50c. Da napomenem da Jet7+ nije bio odsrafljen do kraja tj. radio je na oko 3000rpm(max oko 3500rpm) da bi nivo buke bio sveden na minimum(verujem da bi na max rpm temp. bila bar 2c manje) kao i to da je stranica namontirana(kuciste zatvoreno) i rade dve osmice(jedna ubacuje,druga izbacuje).Temperatura sistema, kada je full load, 27c pri sobnoj oko 23-24c.
Znaci:

Box cooler
[email protected]
Prime95 55-57c
S&M preko 60c

Jet7+@3000rpm
[email protected]
Prime95 44c
S&M 50c

U oba slucaja koricena je AS5 pasta.

Tih 3000 sam stavio tokom testa. Inace je jos malo smanjen ~2800 sada jer ne verujem da bilo koja aplikacija koju koristim moze zgrejati cpu kao npr. S&M .
Pustio sam 3dmark05 Cpu test(oba) da okrece i posle 1h temperatura nije presla 40c .

Poslednja izmena:
Ja sam sa mojim 2500+ na 8rda+(rev. 2.0) ploci, takodje sa AS5+Jet7+ isao na 11*210 sa 1.675V na procesoru za svaki dan.Temperatura nije isla preko 40 u full loadu.
Najvise sto sam uspeo da nateram FSB je 220 i to samo da prodje superPI a procesor mi je za sve preko 2.4GHz trazio 1.9V i vise, pa ga nisam maltretirao dalje.
Obrtaje sam menjao zavisno od toga sta radim, a nije mi smetala buka jer je muzika kod mene stalno odvrnuta.

Jet se izuzetno lako montira/demontira tako da ga toplo (hladno) preporucujem svim vlasnicima Bartona koji zele da vide sta Richard moze.

Exr jedan savet: ispoliraj ga dobro da se jos vise odusevis!

PoisonFree je napisao(la):
nije ti buchan na 3000 obrtaja?

Što, meni TT7 (bez +) jedva da je bučan na 2600 koliko se max vrti. Kad` ja mogu da zaspim pored comp.a onda se za cooler može reći da je tih. 😀 Raptor na 2100 je praktično nečujan. I sve to sa otvorenim kućištem. 😉

Steta sto ja nemam Jet7+ vec samo Jet7. Kada sam kupovao nije bilo + verzije 🙁 I razlika je u tome sto moram da ga drzim na 1.8V pri cemu mu je temperatura 60 stepeni 🙁

Bakar je cudo!
Trebalo bi zakonom zabraniti da se prave hladnjaci od drugih materijala.
Stavljao sam u moju masinu i jet7 i jet7+ i razlika je u idlu 5 stepeni!

buky je napisao(la):
Exr jedan savet: ispoliraj ga dobro da se jos vise odusevis!
Neka prezimi pa na prolece ce da padne jedno poliranje, da bude spreman za vrucine.
Inace sam na 2.47Ghz@ 1.825V vrteo 3dmark03-05 bez problema.

Buky koliki ti je rezultat u "superpi" na 2.4?

Bartona sam prodao i uzeo Athlon-a x64
Mislim da je bio 43s na 2.38GHz. Dokle si ti stigao?
Sad je na Athlon-u 39s a radi mi na 2.35 9*260.

Na onom "SuperPi Mod" je rez 44.282s.
Moracu izgleda da jos zatezem memoriju.Inace na 2.3(kao sto stoji od skora :banana: ) je 45.504s.

Poslednja izmena:
buky je napisao(la):
Bakar je cudo!
Trebalo bi zakonom zabraniti da se prave hladnjaci od drugih materijala.
Stavljao sam u moju masinu i jet7 i jet7+ i razlika je u idlu 5 stepeni!

Nemoj bas tako ostro.Istina je da bakar bolje provodi toplotu ali mu je potreban i veci broj obrtaja da bi se ohladio.Po meni idealna kombinacija je bakar na dnu hladnjaka i aluminiska rebra.
Sto se tice mog procesora na 2300MHz/1,625V u leru oko 38 u fulu max 56.Cooler je gore pomenut hladnjak i vent na 2200 rpm sa obicnom pastom.
Maximum koji sam dostigao na njemu je 2641 (229,7X11,5).SuperPi je tada bio 39,687.Naravno tada sam povecao broj obrtaja na ventu na maximum od 4900 rpm-a.
Naravno nikada se ne bi upustao u neki ozbiljniji O/C da nemam adekvatno hladjenje.Smatram da je temperatura jedan od bitnih faktora za stabilan rad kompa sto sam zakljucio dok sam imao box cooler.Kada je temperatura prelazila 65C odma je racunar brljavio ili se je zapucavao.

Pozdrav

@zokis imam Jet7 koji ima bakar na dnu i aluminijumska rebra, pa slabije hladi od Jet7+ koji je ceo od bakra...

Vidi u nacelu se slazem.
Ja sam sa skivestream 2 (valja se tako pise)cooler, svog bivseg i dalje neprezaljenog bartona 2500+ 😀 stalno drzao na 2,2ghz sa 1,65v i nikada ga nisam przio, jer nije imao potrebe, temp. idle oko 38C max nije nikad prelazio 55C. (sandra , bios)

u 80 % sluc. (sa nf2 plocama) ako ima dobro hladjenje i ako je dobra mem. radice na 200-210mhz bez potrebe dizanja napona...stabilno.

@EXR Meni je radio sa tvojim kingmaxom na 2.5,3,3,6
@zokis to ti je dobar primerak bartona, moj je za sve preko 2.4 trazio 1.9 volti i vise.

Cije je to Barton EXR tvoj ili si uspeo ortaka da nagovoris da se zamenite?

Ovaj je moj. Sa ortakom sam se sve dogovorio samo nikako da se vidimo i da to obavimo jer je on u drugom gradu ali ima i otkljucan cpu 😉 .

Kako se tebi cini prelazak na A64.Da li si zadovoljan i kako bi to poredio sa bartonom? Da li se isplati citav prelazak ili da se saceka jos malo?

Meni je sve izaslo maltene za dz. U realnom radu se nista ne vidi ali svi testovi pokazuju bolje rezultate. Moj ide na 270*9=2.43Ghz stabilno a najvise sto sam ga terao je 285*9=2.57. Definitivno mi treba brza mem od 433 tako da ga i to koci malo.Temperature su fenomenalne 35-50 stepeni za max load.I to sve na 1.58v.Dodatno hladjenje mu i ne treba.Igrice rade za nijansu glatkije!
Opsti utisak je bolja masina, ali mislim da ce se razlika videti tek sa x64 windowsom i aplikacijama.Ovaj x64 sto se pojavio je takvo s***e. Nasao sam mu drivere za nfoce za grafiku, tv kartu, sve , sve. Nije mi dao da pola njih instaliram kao trazi drivere za neke mem kontrolere.Smorio me pa sam ga batalio!
Barton je jos na ceni pa svako ko moze da ubaci joc 20-30e u masinu neka uzima x64!

kada govorite o naponu na procesoru, dali mislite o "bios" voltazi ili stvarnom naponu na procesoru? Pitam jer je kod mene razlika izmedju dva 0.7v, sto znaci da moj barton 2500+@3200+ je nemoguce da radi po default voltazi po biosu. Znaci ako podignem u biosu na 1.725 ja zapravo i nisam podigao default napon(1.65v). 'El gresim?

Poz!

Hate je napisao(la):
@zokis imam Jet7 koji ima bakar na dnu i aluminijumska rebra, pa slabije hladi od Jet7+ koji je ceo od bakra...

Ok.To je tvoje iskustvo.Interesuje me kako su hladili na istim brojevima obrtaja?
Pozdrav

Ja imam Bartona na 2500+, otkljucan je i kao cooler dobri stari Spire WhisperRock IV, radi na 3200+ (2.2Ghz) normalno bez podizanja napona na 41-42idle ili 52-56 max load i to sa otvorenom stranicom, tako da bolji kuler definitivno znaci, mada meni bi i znacilo bolje kuciste jer je ovaj Big Tower koji imam ****** jer nema mesta za dodatne ventilatore u blizini procesora...
@Codex, tebi su verovatno malo otisli elektroliti na ploci pa ne daju dovoljno struje ili ti je napajanje neko slabo/lose

@ N_131

napajanje je chieftec 360w i svega godinu dana staro, tako da sumnjam da je to a na el. na ploci sam vec sumnjao.

Poz!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno